» «
עובדים
איך להרויח עובדים טובים יותר בחברה?



העובדים שלכם יתנו את הנשמה לחברה אם תעשו כך:

1. שמרו איתם על קשר אישי (ולא רק בימי כיף וכאלה..)

2. תנו להם אופציות. אלה יגרמו להם להשקיע מאמצים גדולים בשל היותם למעשה שותפים בחברה.

3. הקפידו על מדיניות של דלת פתוחה אליכם. כדאי אפילו לשקול יום בשבוע או בחודש שיהיה "יום דלת פתוחה".

4. מדי פעם הזמינו עובדים לפגישה אישית באוירה של שיחה, על מטרות החברה, איך הם רואים אותה, איזה פרוייקטים ראויים בעיניהם, רעיונות שהיו שמחים לקדם ועוד. עשו זאת גם עם עובדים פחות בולטים. ניתן לשלב פגישה כזו בארוחת צהריים נעימה ולא פורמלית.

5. אל תיפגשו רק עם העובדים הקרובים אליכם והכפופים אליכם ישירות (שכבת הניהול) ונסו להימנע מהדפוס שבו 20% מהעובדים מקבלים את 80% מתשומת לבכם.

6. צאו לביקורי פתע אצל העובדים, גלו עניין ומעורבות ותפסו שיחות קלות במקום בו הם נמצאים.
קרנות הון סיכון
איך להגיע לקרן הון סיכון?



כדי להגיע לקרנות הון סיכון פנו דרך אחד מהמקורות הבאים:

- חברה שנמצאת בפורטפוליו שלהם (שהם משקיעים בה).

- אחד המשקיעים בקרן.

- ישירות דרך שותף בקרן, שאיתרתם ובדקתם שהוא הרלוונטי למה שאתם עושים (רק אם אין ברירה).

- רפרנס, מישהו שמכיר היטב מישהו בקרן (חבר, ידיד, עבר מקצועי קרוב).


#איך לא?
חשוב לא פחות איך לא רצוי לפנות לקרן הון סיכון - באמצעות מתווכים (Finders). אל תשתמשו במתווכים! ככלל, קרנות הון סיכון לא אוהבות לדעת שמתווך עומד לגזור סכום משמעותי מההשקעה שלה ולכן כדאי להימנע ממתווכים.
מימון המונים
איך לגייס כסף מהגולשים במימון המונים?



מימון המונים, באנגלית Crowd funding או crowdfunding, הוא שיטת גיוס כספים לפרויקטים מהגולשים. במקום לגייס כסף מבעלי הון ומשקיעים מקצועיים, פונים אל גולשים, מעריצים ומשתמשים במוצריך כדי לגייס מהם תרומות, מעין השקעות קטנות מכל אחד, שביחד מאפשרות את מימון הפרויקט השלם. לרוב נהוג לתת למשקיעים מתנות כמו חולצות, מוצר ממותג או זכויות שימוש בחינם במוצר. מוצרים חינמיים כמו אתרי אינטרנט או תוכנות חינם נוהגים לתת איזכור בידידי האתר, אפשרויות שניתנות בדרך כלל בתשלום אבל בחינם למשקיעים ועוד.


קמפיין גיוס כספים במימון המונים יצליח יותר אם יכלול:

מיתוג נכון - רצוי שיהיה לוגו טוב, מראה נכון, תמונה מייצגת טובה שמייצרת קשר רגשי למוצר ועוד.

הציגו את עצמכם - ספרו מי אתם ומה הסיפור שמאחרי המוצר שבשבילו אתם מגייסים את הכסף. אנשים אוהבים עסקים עם סיפור והוא מאפשר להם להשתלב בתוכו.

קידום ברשתות החברתיות - עוד לפני הקמפיין, הפעילו את כל התותחים החינמיים! - פייסבוק, טוויטר, הצבת ה-Widget של אתר הגיוס באתר או בבלוג שלכם, מיילים לעיתונאים ובלוגרים שעוסקים בתחום, עדכון כל החברים והקולגות (כולל מתחרים!), סרטון יוטיוב מעת לעת, תמונות אינסטגרם בעניין ואפילו קמפיין פרסומי צנוע.

תיאור מילולי קצר ומשכנע - היעזרו בסיוע מקצועי כדי "למכור" את הצורך שלכם ולמה כדאי לסייע לכם במימון.

סרטון וידאו - אין כמו וידאו כדי להדגים את מה שאתם עושים ועד כמה זה חשוב, מוצלח, ייחודי ומעניק לעולם או לגולש המשקיע. בסרטון ספרו מי אתם, על המוצר, למה כדאי להשקיע בו ואת סיפור המוצר. את הווידאו שימו ביוטיוב כי לא כולם יגיעו לאתר מימון ההמונים וחלק מצופי הווידאו יבואו משם.

סכומים ריאליים ומדורגים - אל תבקשו סכומים לא סבירים ביחס לגובה הגיוס כולו.

מתנות שוות, ייחודיות ומקוריות - בדלו עצמכם מההמונים.. כבוד ותודה לא מספיקים. חולצות עם לוגו המוצר, שירות פרימיום בחינם, דיסקים, פוסטרים, ארוחה אקסקלוסיבית איתכם או עם האמן, הזמנה למסיבה או להשקת המוצר ועד לקבלת המוצר עצמו (כמו במקרה של שעון Pebble).

חברים - אם יש חברים שניתן לגייס אותם להשקעה, כך שכבר ביום הראשון תיווצר הצלחה בגיוס, זה נהדר. אין כמו הצלחה כדי למשוך משקיעים נוספים, מה עוד שברוב האתרים הגיוסים המוצלחים מוצגים בדף הבית ובאמצעים שונים לגולשים.

מתנות אקסקלוסיביות - ניתן לתת מתנות מיוחדות למשקיעים סכום כסף גבוה מהמקובל, כך שבעצם אפשר לקבל תרומות בסכומים שונים (חשוב להציג את הסכומים מראש) ולתת למשל ל-50 הראשונים שנותנים 100 ש"ח מתנה, שאותה יקבלו רק הם. מי שנתן סכום זהה אך לא היה בראשונים, לא יקבל את המתנה.

עדכון מתמיד - שמרו על קשר עם המשקיעים שלכם. הרבו לעדכן וליידע אותם על התקדמות הגיוס, שמרו על מודעות לגיוס שלכם אצל הגולשים, לבאזז ואפילו לחרטה אצל מי שבהתחלה לא התרשם אבל בהדרגה רואה את ההצלחה ואולי אף משתכנע בחשיבות ההשקעה בכם. הרשתות החברתיות הן דרך טובה להמשיך ולתקשר.

בהצלחה!
שיווק
איך לחסוך בשיווק הסטארטאפ או המיזם שלנו?



הנה דרכים זולות לשיווק וקידום מיזם וסטארטאפ:

1. רשתות חברתיות - הקמת דף עסקי בפייסבוק, טוויטר, אינסטגרם ואחרות, הקמת קבוצה בפייסבוק, עדכונים שוטפים ומעקב הדדי ב-retwitts ועוד.

2. בלוג משל עצמכם - הקימו בלוג. זהו כלי שיווקי ממדרגה ראשונה. תנו לאנשי השיווק לכתוב בו, לקדם את המסרים שלכם, לשמוע תגובות מהגולשים ולאתר כשלים בשיווק או במיצוב השירות שלכם.

3. בלוגים - אחת מהשיטות הזולות ביותר לקידום המיזם הצעיר שלכם היא כיום, באמצעות בלוגים נחשבים. הודעה לכותבי בלוגים כמו מייקל ארינגטון, אורלי יקואל או אוריאל אוחיון ונתינת האפשרות בידם, לבחינה מוקדמת של השירות, יוכלו לקדם את המודעות של הגולשים לשירות שלכם ולקדם אתכם בשלבים הראשונים לא פחות ולעיתים אף יותר מפרסום קונוונציונאלי.

אם תיידעו באופן דומה את הבלוגים הללו, בכל שלב שבו אתם משדרגים את השירות, תזכו לחשיפה כמעט מתמדת אצלם ולזרימה של גולשים ובעלי בלוגים קטנים יותר, שייכתבו גם הם עליהם בשמחה.

גיוס כספים

סטארטאפים
איך לבחור קרן הון סיכון ועל מה להקפיד בגיוס הון מקרנות הון סיכון?



בבחירת קרן הון סיכון (תתפלאו, לא רק הן בוחרות אתכם) כדאי להקפיד על הדברים הבאים:

- לבחור אנשים ולא ווליואציות, כי אתם עומדים ללכת איתם דרך ארוכה

- קרן שמשקיעה ומבינה בתחום שלכם

- קרן שוויונית (שיש בה שותפים צעירים ונחושים ולא רק שותפים ותיקים ומנוסים).

- קרנות הון סיכון אמריקאיות מקושרות יותר ויכולות לסייע בעסקאות ובשילובים מצד שני הן יותר מהירות בהחלפת מנכ"לים בסטארטאפים שהן משקיעות בהם (ישראלי באמריקאי).

- שיש מחוייבות של ה-Core בקרן ולא רק של שותף, שעלול מן הסתם לצאת ממנה.

- פגישות עם אנשי הקרנות חשובות לא רק לסיכוי לגייס כסף אלא גם ללמידה שלכם. מהם תשמעו בדיוק מה לא עובד, מה האיומים על המיזם, תשמעו רעיונות ותקבלו הצעות מעשיות בחינם.

- אם בפגישה איתכם יושב אחד מהשותפים הבכירים - הם מייחסים חשיבות ונותנים סיכוי מראש לנושא. אם אין - סימן רע, אבל לא הכל אבוד.

- גם אם יש לזה מחיר בדילול, השקעה של מספר קרנות במשותף היא טובה לחברה, כיוון שהיא יוצרת קשרים רבים יותר, יותר סיכוי לזיהוי הזדמנויות ועוד.
Google Adwords
איך נכון לנסח את מודעת הפירסום ב-Google Adwords?


מומלץ הוא להגיד במודעה מה יש לכם להציע ובלי להתחכם: לא צריך טיזרים יצירתיים או עמומים: ככל שאנשים לא יידעו מה אתם בדיוק מציעים, ילחצו וייכנסו לאתר שלכם - רק כדי להתאכזב ולחזור, הם גם יגרמו להוצאות מיותרות לכם עצמכם (כל קליק, כזכור, עולה לכם כסף).

כדאי גם להכניס בניסוח הפשוט של ה-Adword האם המוצר שלכם "זול", "מעולה" או "יוקרתי" - זה יעזור לפלח את הגולשים למי שבאמת מתאים לו המוצר שאתם מפרסמים. למה שייכנס לאתר ורק אז יגלה שהמוצר יקר לו, או לא יוקרתי מספיק?
סטארטאפים
מה חשוב לעשות עוד לפני שקרן הון סיכון תסכים אפילו לבחון אתכם?
בשלב הראשון של המיזם הכי טוב הוא לפעול עם כסף שלכם או כסף שמשקיעים שלושת ה"אפים" (FFF) - חברים, משפחה ו-Fools (בצחוק כמובן - הכוונה לאנשים שנדלקו על הרעיון ומשקיעים בו, מבלי שיש להם את הכלים המספיקים לבחון אותו לעומק - כהשקעה כלכלית).

הסיבה לכך היא שאם לא תעשו כך ותרצו לגייס כסף של VC (קרן הון סיכון), אתם עלולים, במקום לעסוק בפיתוח המיזם, למצוא את עצמכם עוסקים בגיוס כספים, אינספור פגישות, הכנת חומרי שכנוע וקידום ההשקעה. מצד שני, שימו לב שאתם לא מחלקים לאנג'לים הללו (ה"מלאכים" שמסייעים לכם כיזמים) יותר מדי אחוזים בחברה - כדי שיישאר משהו לגיוסים הבאים.
יזמים
מה קרנות הון סיכון עושות?



קרן הון סיכון יכולה לסייע לחברה צעירה בכמה תחומים, מעבר לכסף:

תמיכה - קרן הון סיכון נותנת תמיכה ואמת מידה - הם עשו זאת עם חברות אחרות בעבר ויכולים להקל, להדריך, לקצר דרכים ולמנוע טעויות

אתגר - הקרן מאתגרת את היזמים ומנהלי הסטרטאפ לחשוב מחוץ לקופסא ולבנות אסטרטגיה ולא רק פתרונות מקומיים ולטווח קצר

יעוץ - הקרן יכולה להיות המקום שבו מתייעצים בלי חשש מדליפת סודות.

להזהיר - המהמורות שבדרך (hiccups) לא תמיד קלות לזיהוי למי שעוד לא ראה וחווה כאלה. זיהוי ועצה על כיצד להתגבר הם יכולות של הקרן

לגייס - במידת הצורך, קרן הון סיכון תוכל לעזור לחברה למצוא מנהל שיווק מנוסה, מנכ"ל תותח וכדומה.

נמצאות - ומסייעות ליזמים שעמוק בקשיים ובבנייה, לעצור וליהנות מההצלחות שבדרך.

בדיקת נאותות - כבר בשלב הבדיקה מרוויחה חברת הסטארטאפ מידע חשוב לבניית ה-DNA שלה.

השקעה מוקדמת - לקרנות הון סיכון שונות יש תכניות Early Seed שמאפשרות לקבל השקעה מהירה של עד חצי מליון. זהו מעין מסלול מקביל לאנג'לים. למסלול זה יתרון לסטארטאפ כיוון שהוא לרוב מוותר על ה-Discount באופציה להשקעה ב-Round I.


סטארטאפים
מאילו טעויות ראוי להימנע בהקמת מיזם?



פאול למברג מציג בבלוג שלו את 10 הטעויות של היזמים:

1. יותר מ-50% מההכנסות שלכם באות מלקוח אחד.

2. יש לכם רעיון מצוין ואתם רצים קדימה, אף כשהדברים לא מצליחים להתייצב ועדיין לא קיבלתם תגובות טובות מהשוק. קודם לבסס, לתת שירות, מוצר טוב, תמיכה נאותה - ורק אז לצמוח עוד.

3. שותפות שווה - שהיא מרשם לאסון!

4. הצעתם מחירים נמוכים - דווקא הרווח חשוב שכן הוא יאפשר לכם שיווק מסיבי ומו"פ.

5. אין לכם מספיק הון - כי התחזיות שלכם היו אופטימיות מדי.

6. יציאה מפוקוס - אי יכולת להפריד בין עיקר לטפל ולהתרכז בליבת המוצר, השירות, השיווק וההפצה.

7. השקעות טפשיות בתקורה יוקרתית, כמו משרד, מכוניות, טיסות במחלקות עסקים וכו' - במקום להשקיע במקומות שבהם הכסף דרוש.

8. המתנה לשלימות - כשמחכים עד שהמוצר יהיה מוצר והמהנדסים יאשרו שהוא כזה. רמז: זה לעולם לא יקרה... רוצו ותתקדמו עם דברים שהם good enough...

9. לא מצליחים להציג לפני הלקוח את ההחזר על השקעתו ולא מצליחים לכמת את היתרונות של המוצר.

10. לא מודים בשגיאות ולא מתקנים את המצב, כך שהשגיאה גדלה והולכת..


אנחנו נוסיף עוד כמה טעויות:

- פיתחתם משהו רק כי הוא מגניב ולא בגלל שלמדתם שיש לו שוק.

- לא וידאתם שאתם פורצי דרך עד כדי כך שאנשים יעברו אליכם מהמתחרים הקיימים.

- בחרתם משקיעים לא נאותים ובעייתיים.

- המודל העסקי שלכם לא מכניס כסף אמיתי.

- בחרתם באנגלית ולא שקלתם פיתוח בשפות נוספות.

- זרקתם הון על שיווק יקר ולא השתמשתם בשיווק ווב 2.0 ושיווק גרילה.
איך ללמוד על השימוש במוצר שלנו מצד המשתמשים?


פתיחת בלוג משל עצמכם תאפשר לכם לקבל מהגולשים מידע חשוב ביותר על כשלים וחוזקות בפרוייקט. למעשה, תוכלו ליהנות בכך ממחלקת בדיקת תוכנה שעומדת לרשותכם בלי לבקש תשלום.
בניית רשימת Wishlist שתהווה את מה שהגולשים היו רוצים לראות במוצר, רשימת דברים שמרגיזים את הגולשים ורשימת תכונות שעושות להם טוב - כל אלה יוכלו לתרום לשיפור הגירסאות העתידיות ולקשר טוב יותר עם המשתמשים שלכם.
גם על רעיונות הגולשים לגבי המוצר או המיזם שלכם, חשוב ללמוד. וגם אלה ניתן ללמוד בקלות יחסית: דרך הבלוג שהקמתם, דרך קריאת הטוקבקים בבלוגים שכותבים עליכם וגם דרך איתור מה שכותבים עליכם ברשת (הירשמו ל-Google News עם המילים הרלוונטיות ותקבלו במייל הודעה, על כל כתבה עליכם, שמפורסמת בעיתונות האינטרנט).
אילו אתרים הכי מומלצים לגיוס כסף מהגולשים?



מימון המונים, באנגלית Crowd funding או crowdfunding, הוא שיטת גיוס כספים לפרויקטים מהגולשים. במקום לגייס כסף לפיתוח תוכנה, הפקת סרט קולנוע וכדומה, פונים לקהל הרחב בציפייה לתרומות קטנות יחסית מכל אחד, כדי לממן את הפרויקט המלא.

אתרי מימון ההמונים הטובים מצורפים:
איך ולמי לשלם עמלות על Introduction או Finder's Fee?



חשוב ביותר להגביל בזמן הסכם למציאת משקיעים עם מגייס הון!

תשלום על הצגה לפני לקוחות או משקיעים פוטנציאליים, יהיה תמיד מוגבל זמן, כדי שלא נידרש, שנים אח"כ, לשלם למישהו שניסה פעם ולא הצליח להפגיש אותנו עם פלוני או עם קרן הון סיכון מסויימת, רק כי הצלחנו ליזום פגישה כזו בעצמנו, שנים אחרי.
אילו שקרים מוסכמים מקובלים בפגישות עם קרנות הון סיכון?
עומדים להיפגש עם אנשי קרן הון סיכון? הנה כמה שקרים מקובלים:


1. הם תמיד יאמרו שאין לכם מכירות, שהטכנולוגיה שלכם מיושנת, שאין לכם שוק ושעוד לא קיבלתם פטנט. הם רוצים להוריד את המחיר שלכם!

2. אם הקרן תציע לכם הסכם ותאמר שהוא סטנדרטי או הסכם סגור (Vanilla Term Sheet) אל תקבלו - על הכל אפשר וצריך להתווכח ולהגיע לסיכום שמקובל גם עליכם.

3. ודאי שהם לא יסכימו לחתום על NDA אבל הם יצהירו שהם לא מוציאים דבר. חברות הפורטפוליו שלהם ייהנו מהמידע שחשפתם היטב. (טיפ: היו זהירים!)
כמה כסף לגייס בתחילת המיזם?
נסו לגייס כמה שפחות כסף ועשו זאת כך:
- לא להשתולל בהוצאות
- הימנעו ממשכורות גבוהות (השתדלו לחלק אופציות לעובדים - כך גם תרויחו השקעה ומאמץ גדולים יותר, מעצם הפיכתם לשותפים, וגם תחסכו בכסף - המשאב החשוב ביותר בשלב הזה).
- לא לשכור ולהקים משרד מפואר
- אפשר להימנע מהסדרי ליסינג בזבזניים שמחייבים עלויות גבוהות

הכלל: כמה שתגייסו פחות כסף בהתחלה תוכלו לשמור על אחוזים גבוהים יותר להמשך.
מה כדאי לחקור על קרן הון סיכון, לפני הפגישה איתה?



הגורמים ששווה לבדוק על VC, לפני פגישה לגיוס הון, הם הדברים הבאים:

1. שהקרן משקיעה בשלב ההתפתחות שבו אתם נמצאים.

2. האם הקרן מושקעת באחת מהחברות המתחרות בכם (מה שימנע השקעה בכם ויחשוף מידע לאותם מתחרים).

3. מה התחום העסקי של הקרן ובאילו מיזמים היא משקיעה.

4. האיזור הגיאוגרפי שבו הקרן משקיעה.

5. מי השותף הרלוונטי לתחום שלכם בקרן (דאגו שהוא יפגוש אתכם ולא מישהו אחר).
אילו אתרים ישראליים מאפשרים גיוס הון מהגולשים?



אתרי מימון ההמונים המרכזיים בישראל מצורפים בקישור המצורף. השני מאפשר ליזמים המגייסים כסף לשמור את כל הבעלות על יצירתם. headstart הוא גם המצליח ביותר לגיוסי טכנולוגיה ומיזמי הייטק. mimoona הוא אתר גיוס המונים לכיוון החברתי יותר.
מה העלות המשפטית של רישום חברה וגיוס ממשקיע?
התשובה משתנה ומורכבת אבל טווח של 5000-$7000 יהיה נכון לחברות ישראליות שמגייסות ונרשמות בישראל.


איזה אחוז נוהג לקבל אנג'ל שמשקיע בחברה?
כמובן שהתשובה מורכבת יחסית ותלוייה בהמון פרמטרים (גובה הגיוס הוא אחד מהם) אבל לרוב זה יהיה בין 10% ל-15%.
כמה כסף נכון לגייס מאנג'לים?



מאנג'לים מגייסים סכום כסף שיכול להביא אתכם עד לגיוס הבא.

אין לקחת סכום כסף שיודעים בפירוש שלא יספיק להביא אתכם לגיוס בשלב הבא. זה יכול להיות מתכון להרוג את המיזם, מוצלח ככל שיהיה.
בתוך כמה שנים מצפה קרן הון סיכון (VC) להחזר ההשקעה שלה?
קרנות הון סיכון מצפות להחזר ההשקעה בדרך כלל בתוך 5 שנים.
איפה יש כלים ברשת לגיוס כספים מהגולשים לצורך של הפקת סרטים ותכניות טלוויזיה?


באתר Kickstarter ניתן להזמין את הגולשים להשקעה בצילום סרטים ותכניות לטלוויזיה, כמו גם לפרוייקטים יצירתיים רבים אחרים.


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.