» «
מרק תרד ופסטה
איך להכין מרק תרד ופסטה?


הנה מתכון להכנת מרק תרד ופסטה, כפי שפורסם במגזין "מנטה" בינואר 2010:

המצרכים:
========
2 כפות שמן זית

4 בצלים ירוקים קצוצים גס כולל החלק הירוק

בצל קטן קצוץ גס

שן שום קצוצה

מלח, פלפל ואגוז מוסקט לפי הטעם

4 כוסות דחוסות עלי תרד קצוצים דק

תפוח אדמה קטן מגורר גס

8 כוסות ציר ירקות או מים

1 כוס פסטה יבשה (צדפים קטנים למשל)

1/2 כוס גבינת פרמז'ן או גבינת עזים קשה מגוררת

אופן ההכנה:
==========
1. מערבבים בסיר גדול את השמן, הבצלים, השום והתבלינים ומאדים במשך 2-3 דקות.

2. מוסיפים 2 כוסות מעלי התרד, תפוח האדמה והמים ומביאים לרתיחה. מכסים חלקית, מנמיכים את האש ומבשלים 20 דקות.

3. מוסיפים את 2 כוסות התרד הנותרות ואת הפסטה מבשלים 10 דקות, עד שהפסטה רכה. זורים את הגבינה מעל לפני ההגשה.
חריימה
איך להכין חריימה?


הנה מתכון של השף ישראל אהרוני לחריימה, כפי שפורסם בגיליון דרך האוכל בספטמבר 1998:

המצרכים:
========
1-2 ק"ג פילה של דג ים טרי (הכי טוב לוקוס), חתוך לפרוסות של 200 גרם.

8 שיני שום כתושות

1-2 כפות פפריקה חריפה משובחת

1 פלפל ירוק חריף טרי קצוץ

1/2 כוס שמן זית

1 ק"ג עגבניות מרוסקות מסוננות

1/2 כוס מים

מלח

פלפל שחור גרוס

1/2 כוס כוסברה קצוצה

אופן ההכנה:
==========
1. שמים בסיר את השמן, השום, הפלפל החריף והפפריקה. מבשלים בחום נמוך תוך ערבוב כ-5 דקות.

2. מוסיפים את רסק העגבניות, המים, המלח והפלפל.

3. מכניסים לסיר את הדגים, מפזרים מעל את הכוסברה, מכסים, מבשלים על אש נמוכה 20 דקות ומגישים.
תרד
איך להכין סלט תרד ותפוחי אדמה עם בצל לבן ושמן זית?


הנה מתכון נפלא של השף רפי כהן לסלט תרד ותפוחי אדמה עם בצל לבן ושמן זית, המתאים כמנת פתיחה בפסח, אך גם להזדמנויות אחרות:

המצרכים:
=========
1/2 ק"ג עלי תרד

3 תפוחי אדמה בינוניים (רצוי מסוג ראטה)

3 בצלים לבנים בינוניים

1/2 כוס שמן זית

פלפל שחור גרוס

מלח

1/4 כוס מיץ לימון

מים לבישול

אופן ההכנה:
==========
1. שוטפים היטב את עלי התרד ומייבשים.

2. קולפים את תפוחי האדמה ומבשלים במי מלח עד לריכוך. מסננים ופורסים לפרוסות או לקוביות.

3. קולפים את הבצלים וקוצצים דק. מחממים מחבת רחבה עם שמן זית ומוסיפים את הבצל. מזהיבים קלות ומוסיפים את עלי התרד תוך כדי ערבוב.

4. מוסיפים את תפוחי האדמה, מיץ הלימון, מלח ופלפל שחור גרוס וממשיכים לאדות כ-2 דקות נוספות עד שכל הנוזלים נספגו. מצננים ומגישים.
שקשוקה ירוקה
איך להכין שקשוקה של ירוקים?


הנה מתכון להכנת שקשוקה של ירוקים:

המצרכים:
=======
1 חבילת קייל או בייבי קייל

1 חבילת תרד

2 כפות שמן

1 בצל שאלוט קלוף

4 ביצים

1/2 חבילה (150 גרם) ריקוטה פרסקה 5%

מלח, פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:
=========
1. שוטפים את התרד והקייל, מסירים את הגבעולים מהתרד וקוצצים את הקייל אם הוא גדול. מחממים במחבת את השמן, מוסיפים את השאלוט ומעט מלח ומאדים כדקה.

2. מוסיפים למחבת את הירוקים ומאדים כ-2 דקות, עד שהם מאבדים מנפחם ומתרככים מעט ומנמיכים להבה.

3. שוברים מעל את הביצים בזהירות ומפוררים בינהן את גבינת הריקוטה. מתבלים במלח ופלפל שחור גורס ומבשלים על להבה נמוכה עד שהביצים בדרגת העשייה הרצוייה. מגישים מיד.

תזונה

עוגת תמרים
איך להכין עוגת תמרים בריאה?


הנה מתכון לעוגת תמרים בריאות:

המצרכים:
=========
3 ביצים

1/2 כוס שמן קוקוס

1/2 כוס סוכר חום או סילאן

13/4 כוסות קמח כוסמין מלא או קמח מלא

1 שקית אבקת אפיה

כפית סודה לשתייה

1 כפית קינמון

1/2 חבילת ממרח תמרים

1 כוס מים רותחים

אופן ההכנה:
==========
1. מערבבים את הביצים שמן סוכר.

2. מערבבים את התמרים עם המים הרותחים ומכניסים לשמן והסוכר.

3. מערבבים את הקמח אבקת אפיה קינמון סודה לשתייה ומכניסים בהדרגה חשמן והסוכר.

4. אופים בטמפרטורה של 160 מעלות עד שקיסם הננעץ במרכז יוצא יבש.
פירה סגול
איך להכין פירה סגול?



הנה מתכון להכנת פירה סגול:

המצרכים (ל-6 מנות):
================
500 גרם תפוחי אדמה (קליפה אדומה) מקולפים

650 גרם סלקים אדומים גדולים ומוצקים

1 בצל גדול, קצוץ דק

50 מ"ל (1/4 כוס) שמן זית

2 כפות חומץ בלסמי מאיכות טובה

מלח ופלפל לבן לתיבול

אופן ההכנה:
==========
1. מחממים תנור לחום גבוה מאוד של 230 מעלות וצולים את הסלקים בקליפתם במשך כשעה עד שעה וחצי עד שהם רכים וסכין שתנעץ בהם תנעץ בקלות.

2. מטגנים את הבצל הקצוץ בכף שמן זית עד שהוא משחים (כ-15 דקות) על אש נמוכה.

3. כשהסלקים עדיין חמים מקלפים אותם וחותכים לקוביות גסות.

4. מעבירים את הסלקים לבלנדר וטוחנים עם הבצל המטוגן, הבלסמי ושארית שמן הזית עד שמתקבלת משחה.

5. מבשלים את תפוחי האדמה בסיר גדול עם הרבה מים עד שהם מתרככים ומועכים לפירה.

6. מערבבים את הפירה יחד עם תערובת הסלק, מתבלים במלח ופלפל ומגישים חם.

בתיאבון!
מרקים
איך להכין מרק אפונה וכרישה עם חלב קוקוס?


הנה מתכון להכנת מרק אפונה וכרישה וחלב קוקוס:

המצרכים:
========
2 כפות שמן זית

2 כרישות חתוכות לפרוסות

3 בצלים ירוקים קצוצים (יש להפריד בין החלק הלבן לירוק)

4 שיני שום כתושות קל

3 כוסות אפונה גינה מופשרת

1 כוס חלב קוקוס

מלח

פלפל שחור גרוס

מעט תבלין קארי, לפי הטעם


אופן הכנה:
=========
1. מחממים בסיר שמן זית, מאדים את הכרישה, השום והחלק הלבן של הבצל עד להזהבה.

2. מוסיפים את החלק הירוק של הבצל , את האפונה, חלב הקוקוס המלח, הפלפל והקארי.

3. מוזגים לסיר מים עד כדי כיסוי, מרתיחים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים על להבה נמוכה עשרים דקות.

4. טוחנים את המרק בבלנדר יד עד שמתקבל מרק קטיפתי, במידת הצורך מוסיפים מים רותחים לדילול, טועמים, מתקנים תיבול ומגישים.

בתיאבון!
עדשים
איך להכין תבשיל עדשים שחורות?



הנה מתכון לתבשיל עדשים שחורות:

המצרכים:
========
2 כוסות עדשים שחורות מונבטות לאחר השרייה במים

1 בצל גדול

2 שיני שום קצוצות דק

1 גזר קלוף קצוץ לקוביות קטנות

כורכום

כמון

קארי

מלח - לא חובה

צרור פטרוליה טרייה

מעט שמן

מים


אופן ההכנה:
==========
1. משרים את העדשים במים במשך יומיים או שלושה עד להנבטה, מדי יום מחליפים מים.

2. מטגנים במעט שמן בצל גדול פרוס דק עד להשקפה.

3. מוסיפים שום, מקפיצים קלות ומוסיפים את הגזר. מטגנים עד לריכוך.

4. מוסיפים את התבלינים ומערבבים היטב.

5. מוסיפים את העדשים, מערבבים היטב.

6. מוסיפים מים עד כדי כיסוי ועוד קצת ומבשלים 20 דקות על אש נמוכה.

בתיאבון!


אוזני המן
איך להכין אזני המן טבעוניים?



הנה מתכון של "האגוזייה" לאוזני המן טבעוניים:

המצרכים לכ-30 אוזני המן בינוניות:

לבצק:
=====
2 כוסות קמח (רשום למטה אופציות ללא גלוטן)
1/2 כוס סוכר
1/2 כוס שמן קוקוס
1/4 כוס מים קרים
1 כפית תמצית וניל
1/2 כפית אבקת אפייה
קורט מלח

למילוי פרג:
========
1 כוס פרג טחון
1/2 כוס סוכר
1/4 כוס מים
1/4 כוס חלב צמחי (שקדים, סויה, אורז)
1 כפית קליפת לימון מגוררת
1/2 כפית קינמון

למילוי תמרים:
===========
250 גרם מחית תמרים
1/4 כוס מים
1/4 כוס חלב צמחי (שקדים, סויה, אורז)
1 כפית קינמון
1/4 כפית אגוז מוסקט

אופן ההכנה:
=========
הבצק: בקערת המיקסר מערבבים קמח, סוכר, אבקת אפייה ומלח. מוסיפים שמן קוקוס או חמאה טבעונית ומעבדים לפירורים. מוסיפים מים קרים ותמצית וניל ולשים עד לקבלת בצק אחיד.

מילוי פרג: בסיר קטן מערבבים פרג, סוכר, מים, חלב צמחי, קליפת לימון וקינמון. מביאים לרתיחה תוך כדי ערבוב, מנמיכים את האש ומבשלים 5-10 דקות עד שהפרג רך והתערובת מסמיכה. מצננים מעט.

מילוי תמרים: בסיר קטן מערבבים תמרים, מים, חלב צמחי, קינמון ואגוז מוסקט. מביאים לרתיחה תוך כדי ערבוב, מנמיכים את האש ומבשלים 5-10 דקות עד שהתמרים רכים והתערובת מסמיכה. מצננים מעט.

הרכבת אוזני המן:
=============
1. מחממים תנור ל-180 מעלות.

2. מרדדים את הבצק על משטח מקומח לעובי של 3 מ"מ. קורצים עיגולים בעזרת קורצן (רצוי בקוטר של 8 ס"מ).

3. מניחים כפית מהמילוי במרכז כל עיגול.

4. מקפלים את שולי העיגול מעל המילוי ומהדקים היטב.

5. מניחים את אוזני ההמן בתבנית מרופדת בנייר אפייה.

6. אופים 15-20 דקות עד שהן זהובות ומצננים מעט לפני ההגשה.

אופציה ללא גלוטן:
ניתן להשתמש בתערובת קמח ללא גלוטן.

טיפים:
1. ניתן להבריש את אוזני ההמן לפני האפייה בתערובת של חלב צמחי וסוכר לקבלת ברק.
2. ניתן לפזר על אוזני ההמן אבקת סוכר לאחר האפייה.
3. ניתן לאחסן את אוזני ההמן בקופסה אטומה בטמפרטורת החדר עד 3 ימים.
איך להכין אלפחורס טבעוני?



הנה מתכון להכנת אלפחורס טבעוני:

מצרכים לבצק:
============
כוס אבקת סוכר (140 גרם)

1/2 כוס שמן + 4 כפות שמן קוקוס מומס (100 גרם שמן + 55 גרם שמן קוקוס)

תמצית וניל

1.5 כוסות קורנפלור (210 גרם)

1/4 כוס רסק תפוחים (80 גרם)

1 שקית אבקת אפיה

1/2 כפית סודה לשתייה

2 כוסות קמח (280 גרם)

קליפה מגורדת מלימון אחד


מצרכים למילוי:
============
1/2 כוס טחינה גולמית (150 גרם)

1/2 כוס סילאן (150 גרם)

1 כף גדושה אבקת סוכר


שבבי קוקוס


אופן הכנה:
=========

1. מקציפים שמנים, תמצית ווניל ואבקת סוכר (כ-10 דקות).

2. מוסיפים קורנפלור וממשיכים להקציף.

3. מחליפים במיקסר מוו ההקצפה לוו המערבל.

4. מוסיפים ומערבלים את כל שאר החומרים היבשים. אם יש צורך ניתן להוסיף עוד כף רסק.
מתקבל בצק מתפורר.

5. מכדררים לבצק מהודק, עוטפים בניילון ומעבירים למקרר לשעתיים.

6. כאשר הבצק נח במקרר מכינים "ריבת חלב": מערבבים טחינה גולמית וסילאן. בדרך כלל כאשר התערובת עומדת היא מתקשה מספיק. שמים במקרר להתייצבות. אם התערובת נוזלית אפשר להוסיף אבקת סוכר עד שנוצרת עיסה במרקם של ריבת חלב.

7. מחממים תנור לחום של 175 מעלות.

8. מוציאים את הבצק מהמקרר, חוצים לשניים, ומרדדים בעזרת מערוך בין שני דפי אפייה לעלה דק. צרים עיגולים בעזרת כוס עם פתח קטן (העוגיות מתנפחות מאוד בתנור לכן חשוב להשתמש בכוס קטנטנה ולרדד את העלה לעובי דק).

9. מעבירים בעדינות בעזרת סכין לתבנית מרופדת בנייר אפיה (שומרים על רווחים). חוזרים על הפעולות גם עם חלק הבצק השני.

10. אופים 8 דקות ומוציאים (לדאוג שהעוגיות לא יקבלו צבע, הן אמורות להישאר בהירות).
מצננים לגמרי. אחרי שהעוגיות התקררו לגמרי, מוציאים אותן בעדינות על ידי החלקת סכין מתחת לעוגיות.

11. שמים על כל עוגייה כמות של כפית. סוגרים בעזרת עוגייה נוספת. טובלים את צד העוגייה בקערה עם שבבי קוקוס ומניחים בצד. לא לשים יותר מדי מילוי, אם שמים יותר מדי הוא ייזל גם אחרי שתטבלו את העוגיות בקוקוס. להניח את העוגיות במקום ישר אחרת הן יפתחו.

בתיאבון!
איך להכין קציצות סלק?



הנה מתכון לקציצות סלק של מאיר דדון:

המצרכים ל-20 לקציצות:
===================
4 סלקים בינוניים, טריים או מוכנים מראש (נמכרים באריזות ואקום)

1/2 כוס פירורים מלחם טרי

500 גרם בשר בקר טחון

2 ביצים

מלח

פלפל שחור

שמן זית לטיגון

לרוטב:
=======
2 כפות שמן

2 בצלים פרוסים דק

10 סלקים קטנים חצויים

1 כוס מרק עוף או מים

מיץ מ-2 לימונים

4 גבעולי נענע

1 כף סוכר

מלח

פלפל שחור

חופן עלי בייבי סלק או עלי נענע

אופן ההכנה:
==========
הקציצות:
1. אם משתמשים בסלקים טריים, מבשלים אותם כשעה במים רותחים, עד שהם מתרככים (חשוב לבשל אותם עם הקליפה, אחרת הם יאבדו את טעמם). מצננים לטמפרטורת החדר ומקלפים.

2. טוחנים שניים מהסלקים בבלנדר או במעבד מזון ומערבבים עם פירורי הלחם.

3.מניחים בצד לכ-5 דקות כדי לתת לפירורי הלחם לספוג את הנוזלים.

4. בינתיים מגררים את שני הסלקים הנוספים ומניחים בצד (הם ישמשו אחר כך בהכנת הרוטב), סוחטים את תערובת הסלק והלחם ושמים אותה בקערה עם הבשר והביצים. מתבלים במלח ובפלפל ומערבבים.

5. יוצרים מהתערובת קציצות בגודל של משמש, פחות או יותר. מחממים מעט שמן במחבת ומשחימים את הקציצות משני הצדדים. מעבירים לצלחת.


הרוטב:
1. מחממים בסיר את השמן ומטגנים בעדינות את פרוסות הבצל עד שהן מזהיבות.

2. מוסיפים את חצאי הסלק ומטגנים כ-5 דקות.

3. מוסיפים את שאר החומרים ומביאים לרתיחה.

4. מתקנים תיבול, מוסיפים את הקציצות ומביאים שוב לרתיחה. מבשלים 10-5 דקות על אש קטנה.

5. מעבירים לצלחת הגשה ומפזרים מעל עלי סלק או נענע.
אילו תוספות אפשר להוסיף לפיצה?


הנה 6 תוספות אפשריות לפיצה:

1. פטריות כמהין - יש למרוח על הבצק מחית מוכנה של פטריות כמהין ועליה לפזר פרוסות של פטריות שמפניון.

2. ארטישוק, אורוגולה ועגבניות שרי - יש לפזר על הבצק גבינת מוצרלה ורבעי לבבות ארטישוק, לאפות עד השחמת הבצק ואז לפזר רבעי עגבניות שרי טריות ועלי ארוגולה.

3. גבינות ועלי רוקט - לפזר על הבצק ריקוטה, מוצרלה וגבינה כחולה ובולגרית לפי הטעם, לאפות עד שהבצק משחים ואז לפזר עלי רוקט טריים.

4. תוספות לפיתה קפריצ'יוזה - מעל רוטב העגבניות שמורחים על הבצק מניחים פטריות שמפיון פרוסות, ארטישוק כבוש פרוס, זיתים שחורים מגולענים ומוצרלה ולאחר האפייה מפזרים עלי אורגנו טריים.

5. אנשובי, זיתים ורוקט - מעל בצק של פיצה נפוליטנית שנאפתה עד ייבוש הרוטב והשחמת הבצק מפזרים זיתים, אנשובי ועלי רוקט.

6. ירקות טריים וגבינות - מתאים לפיצה פוקאצ'ה. אופים פוקאצ'ה מבצק נפוליטני בתוספת שמן זית ומלח, מוצאים מהתנור לאחר השחמת הבצק, מניחים כדור מוצרלה ועליו מפזרים עלי בייבי תרד, עלי נענע טרייה, קישוא צעיר פרוס דק, פרחי קישוא ומעט פרמזן.
איך להכין עוף במרינדת לימון, רוזמרין ושמן זית?


הנה מתכון לעוף במרינדת לימון, רוזמרין ושמן זית, כפי שפורסם במגזין "מנטה" בנובמבר 2008:

המצרכים לעוף:
============
6 כרעי עוף בגודל בינוני

המצרכים למרינדה:
================
1/2 כוס מיץ לימון טרי

1 כפית מלח או לפי הטעם

1/2 כפית פלפל שחור גרוס טרי

3-4 שיני שום קלופות ופרוסות דק

עלים מ-3 גבעולי רוזמרין קצוצים גס

1/2 כוס שמן זית

1 לימון פרוס עבה

אופן ההכנה:
==========
1. מניחים את נתחי העוף בתבנית חסינת חום.

2. מכינים את המרינדה: מערבבים בקערה את מיץ הלימון והמלח עד שהמלח נמס. מוסיפים את שאר החומרים ומערבבים. יוצקים את המרינדה על העוף שבתבנית. מכסים ומעבירים למקרר לשעתיים לפחות (עד 12 שעות). הופכים בפעם לפעם את הנתחים בתוך המרינדה.

3. מוציאים את התבנית מהמקרר, מסירים את המכסה ומביאים לטמפרטורת החדר. מחממים את התנור לחום גבוה (210 מעלות).

4. הופכים את העופות בתבנית, כך שהעור כלפי מעלה. מכניסים את התבנית לתנור החם וצולים עד שהעוף משחים היטב., כ-45 דקות. מגיישם חם.

הערה: המרינדה מתאימה גם לדגים, ירקות, טופו וסייטן.
איך להכין פרוסות רוסטביף?


הנה מתכון להכנת פרוסות רוסטביף:

המצרכים:
========
1.5 ק"ג בשר מיושן

מעט מלח ופלפל

2 כפות שמן קנולה

אופן ההכנה:
==========
1. מחממים תנור ל-160 מעלות. מתבלים את בשר הסינטה במלח ופלפל (אפשר להוסיף גם פפריקה, כמון, אבקת שום או גרגרי חרדל).

2. מלהיטים במחבת גדולה את שמן הקנולה, וצורבים בה את מעטפת הבשר, כדי למנוע מהנוזלים שבה לצאת החוצה בהמשך הבישול.

3. מכניסים לתנור. לדרגת רייר - לכשעה. לדרגת מדיום 10 דקות נוספות.

4. מוציאים את הרוסטביף מהתנור, מכסים אותו בנייר כסף ונותנים לו לנוח 20 דקות. לאחר מכן מורידים את נייר הכסף, פורסים לפרוסות, מפרידים ביניהן בעזרת ניילון או נייר אפייה ושמומרים במקפיא.
איך להכין חצילים בתחמיץ?


הנה מתכון להכנת חצילים בתחמיץ:

המצרכים:
=======
2 חצילים מוארכים

1 כוס חומץ לבן

1 כוס מים

1 כפית סוכר

4 שיני שום פרוסות

1 כפית מלח גס

2 כפות שמן זית

עלי בזיליקום

אופן ההכנה:
=========
1. קולפים את החצילים ופורסים אותם לאורך.

2. בסיר רחב ושטוח מביאים לרתיחה את החומץ, המים והסוכר.

3. מכניסים לסיר את פרוסות החצילים, מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר, מנמיכים מעט את האש ומבשלים בין 5 ל-10 דקות, תלוי מה עוביין של הפרוסות.

4. מסירים את האש ומצננים קלות.

5. מסדרים את פרוסות החצילים בצנצנת כשבינהן שמים את השום והמלח.

6. לפני ההגשה יוצקים את שמן הזית ומפזרים את עלי הבזיליקום.

7. יש לשמור במקרר ולהגיש בטמפרטורת החדר.
איך להכין מסבחה חציל קלוי?


הנה מתכון להכנת מסבחה חציל קלוי, כפי שפורסם ב"הארץ" באפריל 2012:

המצרכים ל-6 מנות:
===============
2 חצילים

2 כוסות גרגרי חומוס, מבושלים וחמים

2 כוסות ממרח חומוס

כוס טחינה גולמית

חצי כוס רוטב תטבילה (ראו טיפים בתגית "תטבילה")

מים חמימים (עדיף מי הבישול של גרגרי החומוס) לפי הצורך

מלח

להגשה:
======
שמן זית

גרגרי חומוס חמים

כמון

פפריקה

אופן ההכנה:
==========
1. מחממים תנור לתוכנית גריל.

2. מניחים חצילים בתבנית צלייה וצולים בחלקו העליון של התנור 15 דקות מכל צד.

3. מוציאים את ליבת החציל מהקליפה, מעבירים למסננת ומשהים לפחות חצי שעה להגרת נוזלים.

4. שמים בקערה גדולה גרגרי חומוס, חומוס, טחינה גולמית ואת התטבילה. מערבבים בכף ומוסיפים מי בישול של החומוס עד לקבלת סמיכות רצויה. חשוב לשמור ככל האפשר על שלמות הגרגרים. מוסיפים חציל קלוי ומערבבים.

5. יוצרים לצלחת עמוקהף מזליפים בנדיבות שמן זית, גרגרי חומוס חמים, כמון ופפריקה. מגישים מיד לצד פיתה חמה ובצל טרי.
איך להכין קניידלך?



הנה מתכון להכנת קניידלך של "קפה בתיה" כפי שהתפרסם בעיתון "עכבר העיר":

המצרכים (עבור 15 יחידות):
======================
500 גרם קמח מצה

3 ביצים

200 סמ"ק מים חמים

מלח לפי הטעם

מעט פלפל לבן

4 כפות שמן קנולה


אופן ההכנה:
===========
מערבבים את כל החומרים עד שהתערובת חלקה ורכה. אם התערובת דביקה מדי אפשר להוסיף מעט קמח מצה, ואם היא קשה מדי אפשר להוסיף מעט מים. מניחים להצטננות במקרר לשעה, יוצרים כדורים קטנים בגודל שזיף ומכניסים בעדינות לתוך סיר עם מרק עוף צח רותח (או בסיר עם מים רותחים, קצת מלח וקצת שמן). מבשלים כ-20 דקות ומגישים.


איך להכין קציצות בשר ברוטב עגבניות?


הנה מתכון להכנת קציצות בשר ברוטב עגבניות של השף חיים כהן, כפי שפורסם בעיתון "לאישה" בינואר 2010:

המצרכים לרוטב:
============
2 שיני שום פרוסות

עלי מרווה

1 ק"ג עגבניות חתוכות לרבעים

פרוסות פלפל חריף לפי הטעם

מלח

המצרכים לקציצות:
=============
1/2 ק"ג בשר טחון (תערובת של בקר ופרגיות)

1 ביצה

3 פרוסות לחם לבן, ללא הקרום, שרויות במים וסחוטות

1 כף שמן זית

מעט אגוז מוסקט מגורר טרי

1 בצל קצוץ דק

עלי פטרוזיליה קצוצים

עלי בזיליקום קצוצים

מלח ופלפל שחור

להגשה:
======
חציל

אופן ההכנה:
=========
1. הכנת הרוטב: מחממים שמן זית ומוסיפים את שיני השום ועלי המרווה. מטגנים דקה ומוסיפים את העגבניות. מכסים ומבשלים כשעה. מוסיפים פלפל חריף לפי הטעם.

2. הכנת הקציצות: שמים בקערה את כל החומרים ולשים לעיסה אחידה.

3. מחממים במחבת נפרדת שמן זית, צרים מהעיסה קציצות קטנות ומטגנים אותן 2-3 דקות מכל צד. מעבירים לסיר עם הרוטב, מכסים את הסיר ומבשלים כחצי שעה.

4. קולפים את החציל ופורסים אותו לאורכו לפרוסות. מחממים שמן זית במחבת שלישית ומטגנים את פרוסות החציל.

5. להגשה: מניחים את פרוסות החציל על צלחת הגשה גדולה ומעליהן את הקציצות ברוטב ומגישים.
איך להכין רוסטי?


הנה מתכון להכנת רוסטי:

המצרכים ל-4 מנות:
==============
900 גרם תפוחי אדמה

4 כפות חמאה

1 כפית מלח

2 כפות חלב

אופן ההכנה:
=========
1. קולפים את תפוחי האדמה וחותכים אותם לרצועות דקות. מחממים את את החמאה במחבת גדולה על אש נמוכה ומטגנים את תפוחי האדמה עד שיתרככו ויזהיבו.

2. מוסיפים את המלח ולוחצים על תפוחי האדמה עד שנוצרת במחבת מעין עוגה. מוזגים את החלב מעליהם ומכסים את המחבת במשך 20-51 דקות. מדי פעם יש לנענע את המחבת כדי שהתערובת לא תדבק לדפנות ולוחצים על תפוחי האדמה על מנת שיווצר מעטה פריך בתחתית.

3. מכסים את המחבת בצלחת גדולה והופכים את העוגה לתוך הצלחת, כך שהתחתית הפריכה פונה כלי מעלה. מגישים מיד.
איך להכין כרובית אפויה?


הנה מתכון לכרובית אפויה של נירה רוסו, כפי שפורסם בעיתון "ידיעות אחרונות" בדצמבר 2016:

המצרכים:
========
1 כרובית גדולה וצחה, רצוי עם העלים, שטופה ומנוגבת

1/4 כוס שמן זית

3 כפות מים

מלח בנדיבות

אופציה: כמה ענפי רוזמרין

להגשה: רבעי לימון לסחיטה

אופציה מוקרמת: אפשר לזלף לפני האפייה טחינה מתובלת ודלילה

אופן ההכנה:
==========
1. מחממים תנור ל-200 מעלות.

2. מפרקים את הכרובית לפרחים, יחד עם העלים וחותכים את הגבעול והגזע לפיסות בגודל הפרחים, מסירים קצוות יבשים.

3.שמים בקערה גדולה עם כל יתר המרכיבים. אם הכרובית גדולה במיוחד הוסיפו מעט שמן זית.

4. מפזרים בתבנית.

5. אופים 45-50 דקות או עד שהיא זהובה - שחומה.

בתיאבון!
איך להכין פקיילה טוניסאי?


פייקלה טונסאי הוא סוג של רוטב סמיך ושחור, בעל טעם עשיר ועמוק שמוסיפים אותו למאכלי בשר, קציצות, דגים ושעועית. הנה מתכון לפייקלה, שהוא הבסיס לכל תבשילי הפקיילה הטוניסאים, של הדיי עפאים, כפי שפורסם במוסף "הארץ" ביוני 2014. הדיי מציין שמכמות זו תקבלו נפח קטן בהרבה לעומת כמות העלים ששימשו להכנתו וטעמו יהיה מרוכז במיוחד. כמו כן ניתן לשמור את הפייקלה בהקפאה משך חודשים ארוכים ולהשתמש בו לאורך השנה כולה. טעמו של התרכיז השחור משתפר ביום המחרת, לאחר שהונח למנוחה במקרר.

המצרכים:
=======
1 ק"ג עלי מנגולד או תרד טריים או תערובת של שניהם

1.5 כוסות שמן זית כתית מעולה

מלח ים דק

אופן ההכנה:
=========
1. שוטפים היטב את העלים ונפטרים משאריות חול ואדמה. מסירים את הגבעולים הנוקשים מעלי התרד ואת הגבעול הלבן והמעוצה מעלי המנגולד ומעבירים את העלים כשעודם רטובים מן השטיפה לסיר רחב ועמוק וממליחים מעט. מניחים את הסיר על גבי אש גבוהה והופכים בעלים באופן תדיק בעזרת כף עץ עד שנפחם מצטמצם כליל וצבעם משתנה לירוק כהה.

2. ממשיכים באידוי העלים עד שכל הנוזלים שהפרישו מתאדים לגמרי. מדי פעם מערבבים ומקפידים לחתוך בעלים ולהפריד אותם עד לקבלת עיסה כהה ויבשה למדי. האידוי יארך כשעה או אפילו מעט יותר. אין צורך לערבב משך כל האידוי - משגיחים על הנעשה בסיר ולא מתרחקים ממנו.

3. כעת מוסיפים שמן זית, מערבבים עד שכולו נספג בעלים ושוב מוסיפים מן השמן. האידוי הופך לטיגון, משחיר את צבעם של העלים ומעניק לעיסה מרקם מעט גרגירי. כשנדמה שהעיסה עומדת להיחרך, מוסיפים עוד מן השמן וחוזר חלילה עד שמתקבלת עיסה שחורה וספוגה בשמן.
איך להכין ירקות כבושים?
למה טובה הבננה לבריאות?
איך להכין עוגת פרג ואגסים טבעונית?
איך להכין לביבות גבינה וצימוקים?
איך להכין מטבוחה?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.