» «
חומרי ניקיון
מהו שימוש נכון ובטוח בחומרי ניקיון?


בכדי למנוע הרעלות ופגיעות כתוצאה משימוש בחומרי ניקיון, הקפידו הקפדה יתרה על הכללים הבאים:

1. קריאת הוראות השימוש של כל חומר וחומר בצורה מדויקת.

2. אין להעביר חומר ניקיון מהמכל המקורי שלו למכל אחר.

3. אין לערבב בין חומרי ניקיון מסוגים שונים מחשש לתגובה כימית מסוכנת.

4. אין לאחסן חומרי ניקיון מכל סוג בבקבוקים שהיו מיועדים לשתייה.

5. קנו רק מוצרים שיש עליהם תו תקן.

6. הקפידו שראש המכל של חומר הניקיון נצור ולא ניתן להשפריץ ממנו ללא פתיחה מבוקרת.

7. אחסנו את החומרים הרחק מהשיג ידם של ילדים קטנים.

8. רצוי תמיד לעטות כפפות על כפות הידיים בזמן הניקיון ולהקפיד על אוורור החדר אותו מנקים.
גינון
איך לעקור עץ פיקוס שתלטני ששורשיו פוגעים בביוב ובצנרת?



לעקירת עץ פיקוס שתלטני אפשר להשתמש בחומר שקוראים לו גרלון שמכינים ממנו תמיסה במינון של 10 סמ"ק גרלון על 100 סמ"ק מים. מיד לאחר שכרתתם את העץ, כאשר החתך עדיין רטוב, מורחים את התמיסה של הגירלון על החתך בעזרת מברשת. לאחר 3-4 ימים חוזרים על הפעולה.

אפשרות זולה יותר: לכרות ולקדוח בגזע 3-4 חורים עם מקדחה ולטפטף חומצה מלחית בריכוז גבוה לתוך החורים. אחר-כך לכסות ולקשור סמרטוט על הגזע.
הגולש רותם מציע בהמשך לאפשרות הזולה, עוד חומר: מיד לאחר שכורתים את העץ, לשפוך על הגזע החשוף סולר בנדיבות ואפשר לקדוח חורים ולשפוך סולר.
הרעלה
איך למנוע הרעלת מזון בבית?



בכדי למנוע הרעלת מזון באכילה בבית יש להקפיד על הדברים הבאים:

1. שטיפת ידיים שמים חמים וסבון לפני תחילת הבישול

2. שטיפת ידיים במים חמים וסבון לאחר מגע בביצה לא מבושל או בשר נא והקפידו על שטיפה יסודית, גם בין האצבעות

3. שמירה על משטחי עבודה נקיים - יש להקפיד על נקיון השיש במטבח, המדפים במקרר, והכיור אחרי שימוש בבשר

4. הקפדה על שימוש בגלים נקיים - החל מסכו"ם ועד הכלים בהם אתם מבשלים

5. יש להקפיד להחליף את סקוץ' הכלים ושאר כלי הניקוי בזמן

6. הקפידו על הפרדת קשרי חיתוך לבשר נא, לירקות ופירות וללחם. גם אותם יש לשטוף באופן יסודי לאחר השימוש. כשאר קרשים סדוקים או שיש בהם סימני חיתוך רבים, זה הזמן להחליף.

7. ייבוש הכלים - יש לתת לכלים להתייבש באוויר או לנגב אותם במגבת נייר חד פעמית. מגבת בד עלולה להעביר חיידקים לכלים, במיוחד אם ניגבתם בה ידיים לא נקיות.

8. הקפדה על תאריכי תפוגה - יש לשים לב לתאריך התפוגה של כל מוצר והקפידו ולא לקנות או לצרוך ממנו לפי תאריך זה.

9. הכנסת מוצרים למקרר - לא להתמהמה, חשוב להכניס למקרר את מוצרי המזון מיד כשחוזרים מהקניות.

10. הכנסת אוכל למקרר בסוף הבישול - יש להכניס למקרר את המזון תוך שעתיים מסיום הבישול, או תוך שעה אם הטמפרטורה מעל 30 מעלות.

11. הפשרת דגים ובשר - בשרים ודגים לא מבושלים יכולים להיות בעלי פוטנציאל לזיהום. יש להפשירם בהדרגה במקרר, במדף התחתון על צלחת בכדי שלט יגירו נוזלים על מדפים ומזון אחר.

12. שטיפת עוף - לפי אזהרה שפורסמה לאחרונה מטעם הרשות הבריטית לבטיחות מזון בנושא, יש להימנע להימנע משטיפת עוף נא, כדי שלא ישפריץ ויפיץ חיידקי הליקובקטר. אלו המתעקשים לשטוף בכל זאת צריכים לעשות זאת בתוך קערה בתחתית הכיור.

13. לא להשתמש במרינדה כרוטב - אל תשתמשו במרינדה שבה השריתם את הבשר כרוטב לבשר שכבר עבר בישול.

14. חימום אוכל שהיה בקירור - שאריות של מזון מבושל שנשמרו בקירור כדאי לחמם היטב עד שיעלו אדים.

15. שטיפת פירות וירקות - שטפו היטב ירקות ופירות. הורידו את העלים החיצוניים של חסה וכרוב, ושטפו היטב את כל שאר העלים.
הרעלת מזון
איך למנוע הרעלת מזון באכילה מחוץ לבית?



בכדי למנוע הרעלת מזון באכילה מחוץ לבית יש להקפיד על הדברים הבאים:

1. אכילה במקומות נקיים

2. אכילה במקומות שיש בהם תחלופה גבוהה של סועדים

3. רצוי להזמין אוכל מבושל

4. חשוב לראות שאדים יוצאים מהאוכל המבושל שהזמנתם

5. רחצו ידיים עם סבון לפני האוכל

6. קנו רק ממקומות מוכרים ולא בדוכנים בצידי הדרכים

7. הימנעו ממאכל כל דבר הנראה או מריח בצורה חשודה

8. היו ערניים לגבי המזונות הבאים, העלולים להזדהם ולסכן במיוחד נשים הרות, עוברים, תינוקות ופעוטות, קשישים, חולים במחלות כרוניות וחולים שמקבלים טיפול שמדכא את מערכת החיסון:

בשרים ודגים לא מבושלים או לא מבושלים מספיק, כולל סטייק מדיום וסושי.

בשרים מעושנים כמו נקניקים ופסטרמות למיניהן

מוצרי חלב לא מפוסטרים, גבינות מחלב מפוסטר שעלולות להיות מזוהמות כמו גבינה בולגרית, פטה וריקוטה (ניתן לאכול אותן לאחר בישול יסודי), גם גבינות עם עובשים יכולות להכיל חיידקים שמסוכנים לאוכלוסיות רגישות

סלטים קנויים, כולל סלטי חומוס וטחינה (חומוס שמכינים בבית בטוח לשימוש אך יש לאכול אותו תוך יומיים מהכנתו)

פטה כבד

מזונות שמכילים ביצים לא מבושלות או לא מבושלות מספיק כמו רוטב הולנדייז, רוטב לסלט קיסר ורוטב איולי, קינוחים שמכילים קצף ביצים

נבטים לא מבושלים

מיצים שלא עברו פסטור כמו מיצים מדוכנים

הרעלה

הרעלה
מה לעשות כשיש חשד להרעלה?


כאשר יש חשד להרעלה יש לנקוט מיד בצעדים הבאים:

1. להתקשר למכון הארצי למידע להרעלות בטלפון 04-8542900, יש מענה של 24 שעות ביממה.

2. אין לגרום להקאה כי היא עלולה לגרום לחומר הרעיל להגיע לריאות, כמו כן עלולה להתרחש פגיעה בוושט כאשר החומצה עולה למעלה.

3. במקרי בליעה של חומר רעיל יש לשתות חלב או מים שיגרו לדילול החומר הרעיל, במקביל פנו את הנפגע לחדר מיון.

4. במקרים של בליעת חומר כימי יש להתפנות מיד לחדר מיון.

5. במקרה של פגיעה חיצונית בעיניים או בעור יש לשטוף אותם בכמות גדולה של מים ולהתפנות לחדר מיון.
הרעלה
מתי יש לפנות ילד הסובל מהרעלה לחדר מיון?


במקרה שילד סובל מהרעלה יש להתקשר למרכז ההרעלות הארצי בטלפון 04-8541900 ולקבל ייעוץ מה לעשות. במקרים שמופיעים הסימפטומים הבאים לאחר הרעלה יש להביא את הילד מיד לחדר מיון:

1. בעיות נשימה

2. ערפול בהכרה

3. התמוטטות

4. הופעת פצעים סביב הפה העלולים להעיד על שתיית חומר קאוסטי העלול לפגוע באיברים הפנימיים.
רעל
אני חושש שילדי בלע חומר רעיל - מה לעשות?


חשד שילדכם בלע רעל? במידה ויש חשש לבליעת חומר רעיל, יש לפנות מיד לרופא ובמקביל יש להתקשר למכון הארצי למידע על הרעלות, על מנת לדעת איך לטפל בהרעלה מאותו החומר.

הטלפון של המכון: 04-8541900 (יש מענה בכל שעות היום והלילה).
חדר מיון
באילו מקרים עלינו לקחת את הילד לחדר מיון או למר"ם בלילה?


יש לקחת את הילד למיון או מר"ם בלילה במקרים הבאים:

חום גבוה

פרכוסים

קשיים בנשימה

הרעלה

התייבשות

כוויות

פגיעה מחפץ חד

חבלות עם סימנים ומכות בראש שנבעו מנפילה מגובה (כסא, מדרגות וכדומה)

נפילה של חפץ כבד על הילד

חבטה חזקה בראשו מדלת או בתאונת דרכים, כולל באופניים שנסעו מהר


צמחים רעילים
מה לעשות אם ילד "טעם" צמח כלשהו?


אם ילדכם הכניס לפיו צמח לא מזוהה ואינכם יודעים האם הוא רעי או לא, יש להגיע מייד לבדיקת רופא בבית חולים, רצוי עם דוגמה מהצמח.
מה עושים עם ילד שבלע צמח רעיל?


הביאוהו במהירות עם דוגמא של הצמח הרעיל לחדר מיון. הביאו איתכם פנקס חיסונים, תעודת זהות וכרטיס קופת חולים.
איך להמנע מהרעלה של כלב בבית?



למניעת הרעלה של הכלב הימנעו משימוש בחומרי ניקוי לידו, מפיזור רעל עכברים, חולדות וחומרי הדברה.
האם סלונין בתפוח אדמה מתפרק בבישול?


לא. לא בישול ולא אפייה אינם מפרקים סלונין (חומר העלול לגרום להרעלה ונמצא בחלקים הירוקים שבתפוחי האדמה). טיגון בשמן בטמפרטורה של 170 מעלות צלזיוס ומעלה מפחיתה את כמות הרעלן אך לא מעלימה אותו לגמרי.
מהם התסמינים להרעלת קפה?



אלו התסמינים שיש להרעלת קפה:

עצבנות

תחושה של חוסר מנוחה

סחרחורות

כאבי ראש

עליה בלחץ הדם

דופק מוגבר

קשיים בשינה

בעיות בעיכול

הסמקה

חרדות

פרפור בחדרי הלב

עווית של שרירים

שטפי מחשבה ודיבור
איך לעזור לכלב הסובל מהרעלה?


בכדי לעזור לכלב הסובל מהרעלה יש להוסיף למי השתייה שלו חרדל או מי חמצן (ביחס של כפית אחת לכוס מים) ובכל מקרה כדאי להתייעץ לפני כן עם וטרינר.
מהם הסימנים שכלב הורעל?



כלב המקיא, מנסה להקיא או מזיל ריר לאחר שאכל דבר מה חשוד, יצביע על כך שקרוב לוודאי שהוא סובל מהרעלה.


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.