» «
יין
מדוע נהוג להצמיד את כוסות היין זו לזו בהרמת כוסית?
מדוע נוהגים להצמיד את כוסות היין זו לזו בהרמת כוסית?


אנחנו נהנים מיין בארבעה מהחושים שלנו:

חוש הטעם (לגימה)

חוש הריח (מריחים לפני הלגימה ובמהלכה)

חוש המישוש (חשים את היין על הלשון, בחלל הפה)

חוש הראיה (מצבע היין)

על מנת להשלים את ההנאה מכל חמשת החושים נוהגים להשיק את הכוסות ולצרף לתענוג את חוש השמיעה.


הגולשת גילי מציינת:
מקור הנוהג מימי-הבינים. שני אבירים למשל, ששתו בצוותא השיקו בחוזקה את ספליהם, שלא עשויים מזכוכית, כך שיין מספל אחד הותז למישנהו. וכך אביר אחד מוכיח לרעו כי היין בספלו אינו מורעל.
יין
איפה אפשר לטעום יינות בתל אביב?


בימי שישי בצהריים מתקיימות בחנויות רבות בת"א טעימות יין בחינם.

שלוש חנויות שאני גיליתי:

בקרליבך - החשמונאים ממוקמות שתי חנויות קרובות: חינאווי בקרליבך, המציעה טעימות יין, בירה, גבינות ולעיתים גם שמן זית.

ממול בחשמונאים - דרך היין, המקיימת גם היא טעימות יין ובירה.

כיכר היין - כיכר המדינה - על רחוב וייצמן (בצד הצפוני יותר הקרוב לבית החייל).

מי שמעוניין בסדנאת יין עם טעימות (בעלות של כ-300 ש"ח) ניתן להירשם לסדנא של 3 שעות ביפו ב"איש הענבים". מתקיימים מפגשים בשישי בצהריים. בסדנא ניתנת הרצאה על עולם היין, איך מייצרים יין, איך טועמים יין ולמה לשים לב, וכן ישנן טעימות של כ-6-7 סוגי יין שונים, לחמים, גבינות וירקות. מומלץ בחום. נחמד כמתנת יומולדת, יום נישואין וכד'.
עוגת מצות
איך להכין עוגת מצות ביין לפסח?



כך מכינים עוגת מצות ויין:

1. הרטיבו כמה מצות למשך כמה שניות בתוך מים.

2. טפטפו מעט יין על כל מצה רטובה.

3. הניחו בצפיפות את המצות הרטובות בתוך תבנית גדולה, זו ליד זו, כשכבת בסיס.

4. הרתיחו 2 גביעים של שמנת מתוקה בתוך סיר קטן וברתיחה, כבו את האש.

5. שימו 400 גרם קוביות שוקולד מריר, בתוך קערה קטנה.

6. צקו מעל השוקולד את השמנת החמה והתחילו לערבב בעדינות, עד לקבלת תערובת שוקולד מספיק אוורירית (ללא גושים).

7. צקו שליש מכמות התערובת אל מעל שכבת הבסיס שבתבנית (המצות).

8. כסו מעל לתערובת בשכבת מצות רטובות נוספת.

9. צקו עוד מחצית מכמות התערובת, מעל למצות, וכסו בעוד שכבת מצות.

10. צקו מעל הכל את שאר התערובת.

11. אפשר לקשט למעלה בקוקוס.

12. הכניסו למקרר למשך הלילה.


למחרת לפרוס ולהגיש. לאחר לילה במקרר, חיתכו ריבועים והגישו.
יין
איזה יין לבחור לארוחת דגים?



את סוג היין שנבחר לארוחת דגים יש להתאים לרוטב בו מוגש הדג ולאו דווקא לדג עצמו, לפי החלוקה הבאה:

- לדג בתנור המוגש עם לימון או עשבי תיבול, מומלץ לבחור יין סוביניון בלאנק, יין כשרדונה, יינות מאזור עמק הלוואר או יינות תמסיך (בלנד).

- לדג המוגש ברוטב חריף, טוב להתאים יין לבן כמו ריסילינג, מוסקט יבש,גיוורצטרמינר או סוביניון בלאנק.

- לדג בעל מתיקות, כדאי להגיש יין לבן עם חמיצות גבוהה כמו שרדונה יבש או סוביניון בלאנק .

- לדגים בגריל או דגים מטוגנים, יתאים יין אדום קל לא מתיישן.

יין

יין
איזה יין זול הכי כדאי לקנות?


יין טוב מאד שלא עולה הרבה (40 ש"ח) הוא היין M קברנה סוביניון של יקב מוני. הוא זכה בציון 7.3 בטעימה עיוורת שערך מבקר היין יאיר גת ב"ישראל היום" - ציון שני בין היינות עד 80 ש"ח.

אם תוכלו להוציא יותר..
במחיר של 70 ש"ח המנצח הגדול הוא יין אלון 2010 של יקב הרי גליל, שזכה בציון הגבוה ביותר - 7.8, מתוך 16 יינות! השתווה לו רק יין אחד, שעלותו כ-240 ש"ח.
יין אדום
איזה גבינות מתאים להגיש עם יין אדום?


עם יין אדום מתאים להגיש גבינות חריפות ומתובלות, כמו גם גבינות קשות ויבשות. גבינת פרמזן וגבינת גאודה הקשות, למשל, מתאימות מצוין ליין אדום.

כללית, יין אדום מתאים להגיש עם גבינות רכות וגבינות שטעמן חזק יחסית.
ליין אדום כבד יתאימו מצוין גבינות חזקות או מיושנות.
יין
באיזו טמפרטורה להגיש יין?
באיזה טמפרטורה מגישים יין:

אלו הטמפרטורות המומלצות להגשת יין:

- יינות אדומים רצוי להגיש בטמפרטורה של: 14 ל- 16 מעלות (שיהיה בקירור עד שעה לפני ההגשה).

- יינות לבנים רצוי להגיש בטמפרטורה של: 10 ל- 14 מעלות (שיהיה בקירור עד 4 שעות לפני ההגשה).

- יינות מבעבעים רצוי להגיש בטמפרטורה של: 8 ל- 10 מעלות.
יין לבן
איך להתאים יין לבן לאוכל?



כך ניתן להתאים יין לבן לאוכל:

- יינות לבנים יבשים וחמצמצים יתאימו לסלטים, דגים ובאופן כללי לסוגי מנות קלים.

- יינות לבנים עשירים ניתן לשלב בארוחה בה מוגש עוף מתובל.

- יינות לבנים מתוקים או ארומתיים יתאימו למנות בעלות גוון מתקתק, לקינוחים ולאפריטיף.


נקיון
איך להסיר כתם יין אדום מנעליים?



הסרת כתמי יין מנעליים תלויה בסוג הנעל:

יין אדום על נעל בד - הכי טוב לנקות עם יין לבן. לשפוך ולהספוג בנייר סופג.
וגם ניתן להספיג ולנקות עם סבון כלים.

יין אדום על נעל עור - לנגב עם מטלית לחה.

יין אדום על זמש - להרטיב מברשת ביין לבן ולהבריש.

יין אדום על קנווס - מברשת מים וסבון . להבריש, להספיג ולייבש.
האם טוב לשמור יין להרבה שנים?



את רוב היינות לא טוב לשמור לשנים רבות.

יין אדום לא מומלץ לשמור יותר מ-4 שנים.

יין לבן - עד שנה וחצי.

מרגע שנפתחו - השתמשו בהם תוך שבועיים-שלושה.

יין אדום מתוק שנפתח ניתן להחזיק, במקרר בלבד, עד שלושה חודשים.
איך לשמור יין?


לשמירה מיטבית של יין יש להשכיב את הבקבוקים אך לא במטבח (החם) או במקרר (שהוא טוב לפני הגשה אך לא לאיחסון) אלא במקום חשוך וקריר (מרתף, ממ"ד, מרתף, מתחת למיטה או למדרגות).

בשום אופן לא לאחסן יינות במקום בעל ריחות חזקים, שכן הריח חודר ליין.

בנוסף, לא לאחסן יינות במקום שבו פועל חימום.
באיזו טמפרטורה להגיש יין לבן?



אלו הטמפרטורות בהן יש להגיש יין לבן:

- יינות קינוח ויינות מבעבעים בטמפרטורה של 4-6 מעלות

- יינות עשירים בטעם (מסוג שרדונה לדוגמה) בטמפרטורה של 12 מעלות

יינות לבנים יש לקרר מספר שעות לפני הארוחה במקרר הביתי, חשוב לא לקרר יתר על המידה ולא בטמפרטורה נמוכה מדי מאחר וזה פוגע באיכות היין.
איך לנקות נעליים מכתמים של יין שנשפך עליהן?



תלוי על איזה נעל:

יין אדום על נעל בד - הכי טוב לנקות עם יין לבן. לשפוך ולהספוג בנייר סופג.
וגם - להספיג ולנקות עם סבון כלים.

יין אדום על נעל עור - לנגב עם מטלית לחה.

יין אדום על זמש - להרטיב מברשת ביין לבן ולהבריש.

יין אדום על קנווס - מברשת מים וסבון . להבריש, להספיג ולייבש.
איך לטשטש כתמי יין אדום על רצפת שיש?



כדי לטשטש כתמי יין על רצפת שיש נסו לשטוף את הרצפה באופן כזה:
לדלי מים רותחים הוסיפו חצי כוס חומץ פשוט + 2 כפות נוזל כלים.

עוד אפשרות: אם זה לא שיש חברון אפשר גם לשפשף את השיש בחצי לימון שעליו זורים מעט מלח. אחרי השפשוף הכיני תמיסה של מים עם מעט סבון ונקי את האזור.

המערכת מציעה גם: נסו להניח סמרטוט רטוב במים עם סבון כלים על הכתם ובמשך כמה ימים להקפיד שיהיה רטוב כל הזמן. המים יחלחלו לרצפה ויעלימו את הכתם או לפחות יטשטשו אותו מאד.
מה לעשות כדי שהעוגה לא תהיה יבשה?


כדי שעוגה לא תהיה יבשה, ניתן להרטיב אותה בנוזלים, כאשר מוציאים אותה מהתנור.

בעוגות למבוגרים ניתן להרטיב את העוגה בנס-קפה, יין אדום או רום.

בעוגות המיועדות לילדים ניתן להשתמש בנוזל מקופסאות השימורים של הפירות (אפרסק, אננס, משמש וכו').
איך להוריד כתם יין אדום ממפת פישתן?



להסרת כתמי יין אדום ממפת פישתן יש השרות את המפה במים עם אבקת כביסה וקליה ואחרי זה לכבס כרגיל.

גולשת נוספת, מי, מציעה: לכי רחוק מהילדים ומחוץ לבית. רססי ממיס שומנים לניקוי תנורים על הכתם, אחרי שניה או שתיים לשטוף ולהכניס למכונה.
איך להכין בשר או עוף ביין לצליה בגריל?
מערבבים שמן עם יין אדום ומגירים על בשר או העוף. להכניס לתנור או לגריל.

חנן מציע אפשרות נוספת: יש להכין משרה של יין אדום איכותי (יבש, כמובן), כמה עשבי תיבול ושמן זית.
להשרות הבשר בתוך המשרה לילה שלם, בכלי זכוכית, במקרר.
לפני הצליה להוציא הבשר מהמישרה ולתת לו להגיע לטמפרטורת הסביבה. לפני הנחת הבשר על הגריל לספוג הנוזלים במגבת נייר ולהתחיל בצליה.
במהלך הצליה ניתן להבריש את הבשר עם חומרי המישרה כמה פעמים.


איך צריך לשמור יין?



לשמירה על יינות הקפידו על הכללים הבאים:

- יש לשמור יין בחושך, בטמפרטורה של 12-14 מעלות.

- חשוב להקפיד שהבקבוקים ישכבו ולא ינוערו או ירעדו.

- המקצוענים יכולים לרכוש מקרר מקצועי ליין או לאחסן ב"כספות יין" מקצועיות בחנויות היוקרה ליין.
איך לבחור יין זול אך טוב והיכן?
איך בוחרים יין טוב וזול? - עשו כך:

- קנו בחנות ממוזגת שבה התחלופה של הסחורה גדולה יחסית

- קנו יין מהשנים האחרונות

- אין לקנות יין עם פקק רטוב

- כדאי ורצוי שהיין יהיה מיקב ומסוג שטעמתם ואהבתם בעבר (אם קורה שאהבתם יין במקום אחר, רישמו לכם איזה סוג ומאיזה יקב הוא מגיע).
אילו כוסות מיועדות לכל יין?



כוסות יין ליין לבן הן תמיד קטנות יותר מכוסות שמיועדות ליין אדום.

זה נובע מכך שהיין הלבן מוגש קר ולכן מוזגים כמות קטנה ממנו, כדי שהיין הנותר יישמר קר ויוגש קר בהמשך.

היין האדום, בניגוד אליו, אינו מקורר והוא צריך "לנשום". לכן, הכוסות הגדולות מיועדות ליין אדום. יש להן שטח פנים גדול יותר וכך הן מאפשרות ליין מגע עם האוויר.
איך להשתמש בשאריות יין לתיבול?


ניתן להשתמש בשאריות יין לתיבול ע"י הקפאה. במקום לשמור בקבוקים עם מעט יין התופסים מקום במקרר, יש להעביר את היין לתבנית נקייה של קוביות קרח, לאחר ההקפאה להעביר את קוביות הקרח לשקית, לכתוב עליה את סוג היין, לשמור במקפיא ולהוציא בעת הצורך את מספר הקוביות הדרוש לתיבול תבשילים.
מהי השמפניה וכמה זמן ניתן לשמור אותה?
איך לשמר יין בצורה הנכונה?
מה לעשות נשאר לכם יין בסוף הארוחה וחבל לשפוך אותו?
כמה כוסות יין יש בבקבוק יין?
איך להסיר כתם יין טרי מבדים?