» «
עדשים
איך להכין תבשיל עדשים שחורות?



הנה מתכון לתבשיל עדשים שחורות:

המצרכים:
========
2 כוסות עדשים שחורות מונבטות לאחר השרייה במים

1 בצל גדול

2 שיני שום קצוצות דק

1 גזר קלוף קצוץ לקוביות קטנות

כורכום

כמון

קארי

מלח - לא חובה

צרור פטרוליה טרייה

מעט שמן

מים


אופן ההכנה:
==========
1. משרים את העדשים במים במשך יומיים או שלושה עד להנבטה, מדי יום מחליפים מים.

2. מטגנים במעט שמן בצל גדול פרוס דק עד להשקפה.

3. מוסיפים שום, מקפיצים קלות ומוסיפים את הגזר. מטגנים עד לריכוך.

4. מוסיפים את התבלינים ומערבבים היטב.

5. מוסיפים את העדשים, מערבבים היטב.

6. מוסיפים מים עד כדי כיסוי ועוד קצת ומבשלים 20 דקות על אש נמוכה.

בתיאבון!
מרק כתום
איך להכין מרק דלעת, עדשים כתומות וסויה דיאטתי?


הנה מתכון להכנת מרק דלעת, עדשים כתומות וסויה דיאטתי של השף אלרן בוזגלו ממסעדת אדום בירושלים, כפי שפורסם במוסף "זמנים מודרניים" של ידיעות אחרונות בינואר 2016:

המצרכים:
========
2 כפות שמן זית

4 כוסות קוביות דלעת מקולפת

1 כוס כרשה פרוסה דק

1 כוס גבעולי סלרי קצוצים

1 כוס גזר חתוך גס

2 שיני שום פרוסות

1/2 כף עלי תימין

1/2 כף שטוחה מלח

1 כפית פלפל שחור גרוס

1/3 כפית אגוז מוסקט

2 כפיות דבש

1/2 כוס משקה קוקוס (1% שומן)

1/3 כוס רוטב סויה

1 כוס עדשים כתומות מבושלות

1/2 כוס עלי כוסברה

אופן ההכנה:
==========
1. בסיר גבוה ורחב על אש נמוכה מאדים בשמן זית את כל הירקות, השום והתימין במשך 5 דקות.

2. מוסיפים את התבלינים והדבש ומערבבים היטב.

3. מוסיפים מים עד כדי כיסוי, מביאים לרתיחה ומבשלים על אש נמוכה 30-40 דקות.

4. טוחנים את המרק למחית אחידה בעזרת בלנדר מוט, מוסיפים את משקה הקוקוס, רוטב הסויה והעדשים, מערבבים היטב ומביאים שוב לרתיחה.

5. מורידים מהאש ומגישים עם חופן עלי כוסברה טריים מעל.
מתכונים
איך להכין נזיד עדשים?



הנה מתכון להכנת נזיד עדשים:


המצרכים:
========
250 ג' עדשים אדומות שטופות
2 גזרים פרוסים דק
1 בטטה קטנה חצויה לשנים
150 ג' דלעת חתוכה לקוביות
1 בצל גדול קצוץ גס
1 ליטר ציר עוף
2 כפות שמן קנולה
חצי כפית כמון
מלח
פלפל שחור גרוס
1 כף כוסברה קצוצה
1 כף, נענע קצוצה


אופן ההכנה:
===========
1. לחמם את השמן בקדריה עמוקה ולאדות את הירקות.

2. להוסיף מלח ופלפל

3. להוסיף את ציר העוף, להרתיח ולבשל 20 דקות בחום נמוך עד לריכוך הירקות.

4. להסיר מהאש ולהמתין קצת. לאחר מכן להעביר הכל בבלנד עד שהופך לעיסה לא חלקה מדי.

5. להחזיר לאש ולהוסיף כמון ולתקן תיבול.

6. להגיש בתוספת כוסברה ונענע, לחם או קרוטונים.


לבריאות!
עדשים ירוקות
איך להכין סלט עדשים ירוקות בטחינה?



הנה מתכון נפלא לסלט עדשים ירוקות בטחינה:

המצרכים:
=========
1/2 ק"ג עדשים ירוקות מושרות במים לכמה שעות

4 שיני שום כתוש, אפשר יותר או פחות לפי הטעם

מיץ מארבעה לימונים

שמן זית

מלח

מעט כמון

50 גרם צנובר קלוי

עלי פטרוזיליה או כוסברה

פלפל ירוק חריף - לא חייבים, לפי הטעם

כמה כפות טחינה גולמית


אופן ההכנה:
===========
1. לבשל את העדשים בסיר עם מים במשך שעה, לסנן ולשטוף.

2. להעביר לכלי ערבוב, להוסיף טחינה ומיץ הלימון בהדרגה ולאחר מכן את מלח. לטעום ולתקן טעמים עם הלימון והמלח.


3. להעביר לכלי הגשה, לקשט בעלי פטרוזיליה או כוסברה, מעט כמון, צנוברים קלויים מעט ושמן זית.

עדשים

מרק עדשים
אפשר לקבל מתכון למרק עדשים חומים בבישול איטי?


הנה מתכון למרק עדשים חומים בבישול איטי:


המצרכים:
=========
300 ג' עדשים חומים ירוקים

2 בצלים גדולים

4 שיני שום

2 תפוחי אדמה גדולים

2 גזרים

מספר עלי סלרי

1 כפית כורכום

1 כפית פלפל שחור

4 כפות שמן

2 כפות אבקת מרק עוף


אופן ההכנה:
==========
1. בוררים את העדשים, שוטפים היטב ומכניסים לסיר.

2. מוסיפים 10 כוסות מים רותחים.

3. חותכים את הבצלים, שיני השום, הגזרים ועלי הסלרי ומוסיפים לתוך הסיר עם הכורכום, הפלפל והשמן.

4. מבשלים למשך 4 שעות ומוסיפים את אבקת המרק.

לאחר כחצי שעה אפשר להגיש.

בתאבון!
סלט עדשים ואנטיפסטי
איך להכין סלט עדשים ואנטיפסטי?


הנה מתכון לסלט עדשים ואנטיפסטי כפי שפורסם במוסף שף של עיתון "לאישה" באפריל 2010:

מצרכים ל-4 מנות:
==============
1 כוס עדשים שחורות (רצוי אורגניות)

מלח, פלפל שחור

1 בטטה קלופה וחתוכה לקוביות גדולות

1 לפת קלופה וחתוכה לקוביות גדולות

2 ראשי שומר חתוכים לשמיניות

1 בצל סגול קלוף וחתוך ל-8

1 סלק קלוף וחתוך ל-8

1/4 כוס שמן זית

מיץ מלימון אחד

עלים מצרור אחד של רוקט

אופן ההכנה:
==========
1. שמים את העדשים בסיר גדול, מכסים ב-1 ליטר מים ומבשלים כ-20 דקות עד שהן רכות. מסננים, מעבירים לקערה ומתבלים במלח ופלפל.

2. מחממים את התנור לחום גבוה (200 מעלות) ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.

3. מניחים בתבנית את כל קוביות הירקות, מברישים אותן בשמן זית, זורים מלח ופלפל ואופים 25 דקות. מוצאים ומשהים בטמפרטורת החדר כ-15 דקות. מעבירים לקערה גדולה. מוסיפים את העדשים, מיץ הלימון ושמן הזית שנותר. מערבבים, מקשטים בעלי רוקט ומגישים.
קציצות
איך להכין קציצות קינואה עם עדשים וסלק?


הנה מתכון להכנת קציצות קינואה עם עדשים וסלק:


המצרכים:
======
1 כוס קינואה לבנה

1/2 כוס עדשים אדומות (לא שטופות)

2.5 כוסות מים

1 סלק בינוני, מקולף ומרוסק דק במגררת או במעבד מזון

2 כפות טחינה גולמית

1 כף שמן זית

1-2 שיני שום כתושות או לפי הטעם

מלח, פלפל, כורכום, כמון

אם מטגנים – מעט שמן לטיגון

אם אופים – מעט שמן זית או שמן אחר


אופן ההכנה:
===========
1. מכניסים לסיר קינואה, עדשים ומים. כשהתערובת רותחת, מבליעים בעזרת כף את הקצף פנימה, מחלישים את האש ומבשלים בסיר מכוסה כ-20 דקות, עד שהמים נספגים והעדשים והקינואה רכות. מצננים.

2. מוסיפים לתערובת את יתר המרכיבים (פרט לשמן שנועד לטיגון או לאפייה) ומערבבים היטב. טועמים לבדוק את התיבול.

3. מכאן אפשר להחליט אם לטגן או לאפות:
טיגון: מחממים מעט שמן במחבת עם ציפוי נגד הדבקה. יוצרים כדורים בגודל של אגוז מלך, משטחים אותם ומטגנים טיגון קצר משני הצדדים. החלק החיצוני צריך להיות זהוב ופריך והתוך רך.
אפייה: מברישים תבנית בשמן. יוצרים קציצות שטוחות ומניחים על התבנית ומברישים בשמן מלמעלה. אופים בחום 180 מעלות עד להזהבה, כ-20 דקות. הופכים ואופים עוד כמה דקות עד להזהבת הצד השני.

4. גיוונים: מי שלא אוהב סלק יכול להמיר אותו בכמות מקבילה של גזר, סלרי, שורש פטרוזיליה או להשתמש בתערובת שורשים. ניתן להוסיף לתערובת בצל מטוגן.

בתיאבון!

קרדיט לשחר שילוח
קדירה
איך להכין קדירת עדשים ושעועית?


הנה מתכון להכנת קדירת עדשים ושעועית:

המצרכים:
========
3 בצלים לבנים פרוסים דק

1/2 שקית (500 גרם) עדשים ירוקות, מושרות כשעה במים

3 תפוחי אדמה קטנים חתוכים לקוביות גדולות או 1 תפוח אדמה גדול

1 קופסת (420 גרם) שעועית ברוטב עגבניות או 400 גרם שעועית מושרית במים למשך לילה

1 קופסת (260 גרם) רסק עגבניות

מים לכיסוי התבשיל

שמן לטיגון

1 כפית כמון

מלח, פלפל


אופן ההכנה:
==========
1. מטגנים את הבצל בסיר גדול עד להזהבה, כ-10-15 דקות.

2. מוסיפים את תפוחי האדמה ומטגנים יחד עם הבצל למשך 10 דקות תוך כדי ערבוב.

3. מוסיפים את העדשים ואת הכמון ומערבבים היטב.

4. מוסיפים את השעועית, מוסיפים מים עד לכיסוי בגובה של 2 ס"מ מעל לתבשיל.

5. מבשלים על אש גבוהה עד לרתיחה, מוסיפים את רסק העגבניות ומערבבים עד להטעמה מלאה של רסק העגבניות במים.

6. מבשלים על אש נמוכה למשך כשעתיים עד לריכוך מלא של העדשים.

הערות:
=====
- אפשר וכדאי להנביט את העדשים יום קודם.

- אפשר להחליף חלק מהעדשים הירוקות בעדשים שחורות.

- אפשר להחליף חלק מהעדשים בחיטה או גריסים.


מרק עדשים
איך להכין מרק עדשים בסיר לבישול אטי?



הנה מתכון למרק עדשים לבישול בסיר לבישול אטי בנפח 2.5 ליטרים:

המצרכים:
========
1 בצל קצוץ

2 גבעולי סלרי פרוסים דק

3 גזר מגורר

1 קופסא (00 4 ג') עגבניות מרוסקות

200 ג' עדשים כתומים

1100 ציר מרק עוף

1 כפית בזיליקום

1 עלה דפנה

קורט מוסקט

קורט מלח ופלפל

1 כף פטרוזילה קצוצה

אופן ההכנה:
===========
1. לטגן במחבת את הגזר, הסלרי והבצל עד לריכוך.

2. להוסיף את כל שאר המצרכים מלבד הפטרוזילה ולהביא לרתיחה.

3. לאחר שתי דקות של אידוי יש להעביר את כל התכולה לסיר החרס ולכסותו.

4. יש לבשל בין 4-6 שעות.

5. לפני ההגשה יש לפזר על המרק מעט פטרוזיליה.

הערה: לקבלת מרק בעל סמיכות ומרקם חלק יותר ניתן לקררו, לטחון אותו ולחמם בשנית.

בתיאבון!
איך לגדל נבטים בעצמנו?



כך נגדל נבטים בעצמנו:

1. יש להכין כלי בעל פתח רחב, בד גזה או חתיכה מגרביון וגומיה.

2. לוקחים בערך כף מהזרעים או הקטניות. מניחים בכלי ומכסים במים.

3. מעמידים במשך 8 שעות לפחות.

4. מכסים את הכלי בבד הגזה או בחתיכת גרביון ומחזקים בגומיה. הופכים את הכלי עם הזרעים והמים ומרוקנים את המים.

5. שמים את הכלי במקום חשוך למשך 24 שעות לפחות.

6. מרטיבים שוב את הזרעים ומרוקנים את המים כמו בתהליך הקודם.


חוזרים על הפעולה הזו מדי יום עד שהנבטים מספיק גדולים. אם רוצים נבטים עם עלים ירוקים וגדולים, לאחר שגדלו הנבטים מעמידים את הכלי לכמה שעות בשמש, ביומיים האחרונים.
איך להכין תבשיל בורגול ועדשים?


הנה מתכון להכנת בורגול ועדשים של אהרוני, כפי שפורסם בגיליון 7 ימים של ידיעות אחרונות באפריל 2015:

המצרכים:
========
1.5 כוס בורגול עבה

5 כפות שמן זית

1 דלורית קלופה וחתוכה לקוביות של קצת יותר מסנטימטר

1 בצל סגול קצוץ

2 כפיות זרעי כמון שלמים

1 פלפל ירוק חריף, מנוקה מחרצנים וקצוץ דק

1 כף סוכר חום

2 כוסות גרגרי לימון מעורבב עם כפית שטוחה כורכום

1/2 כוס צימוקים מושרים במיץ לימון

3 בצלים ירוקים קצוצים

1/2 כוס כוסברה קצוצה


אופן ההכנה:
==========
1. משרים את הבורגול בהרבה מי ברז לשעה. מסננים היטב וסוחטים מעט.

2. מבשלים את העדשים במים רותחים כ-20 דקות עד שהן עשויות. מסננים.

3. מחממים את השמן בסיר רחב וכשהוא חם מוסיפים את הדלורית. ממליחים, מפלפלים ומטגנים 7-8 דקות עד להשחמה.

4. מוסיפים את הבצל, הכמון והפלפל החריף וממשיכים לטגן עוד שתי דקות.

5. מוסיפים את הסוכר ומערבבים כשתי דקות.

6. מוסיפים את הבורגול, מלח ופלפל ומערבבים שתי דקות.

7. מוסיפים את העדשים המבושלות ואת גרגרי החומוס וממשיכים לערבב שתי דקות.

8. מוסיפים את תערובת מיץ הלימון ואת הצימוקים ומערבבים היטב.

9. מכבים את האש, מערבבים פנימה את הבצל הירוק והכוסברה ומגישים.

בתאבון!
איך להכין כריך שיפון וממרח עדשים?



הנה מתכון לכריך שיפון וממרח עדשים, המתאים לארוחת עשר בריאה ומושקעת:

המצרכים:
========
150 גרם עדשים (אדומות, ירוקות או חומות)

בצל גדול

2 ביצים קשות

5 כפיות שמן זית

מיץ לימון

מלח ופלפל

2 פרוסות לחם שיפון מלא


אופן ההכנה:
===========
1. להשרות את העדשים במים מספר שעות ולבשל אותן עד לריכוך.

2. לטגן את הבצל בשמן זית עד לשקיפות.

3. להוסיף את הבצל המטוגן לעדשים יחד את הביצים הקשות.

4. לעבד בבלנדר את העדשים, הביצים והבצל עד קבלת ממרח חלק.

5. לתבל במלח, פלפל ומיץ לימון לפי הטעם.

הרכבת הכריך:

יש למרוח על פרוסת לחם שיפון את ממרח העדשים, להוסיף ירק לפי הטעם (עלה חסה, פרוסות צנונית, פרוסות מלפפון, פרוסות גמבה, זיתים שחורים וכדומה) ולסגור עם הפרוסה השנייה.

בתיאבון!
למה כדאי לאכול עדשים?


כדאי לאכול עדשים מהסיבות הבאות:

מכילות כמות גדולה של חלבונים

מספקות ויטמינים ומינרלים מקבוצה B בכמות רבה

מכילות סיבים תזונתיים

מכילות חומצה פולית

עשירות בברזל

מסייעות בהורדת הכולסטרול

מטפחות חיידקים ידידותיים במעי

משביעות
איך להוסיף קטניות לתפריט היומי ללא תופעות לוואי?


מאחר ולאכילת קטניות יש ערך תזונתי רב לא כדאי לוותר עליהן בגלל תופעות הלוואי שהן גורמות כמו גזים. כדאי להכניסן לתפריט היומי באופן הדרגתי, החל מכמויות קטנות שיעלו בהדרגה כמו גם בחירת הקטניות הקלות יותר לעיכול כמו פולי מש, אפונה ועדשים.
איך להעשיר מרק בפחמימות מורכבות?


כאשר מעשירים מרק בפחמימות מורכבות בעלות ערך גליקמי נמוך הוא יכול להוות ארוחה שלמה, כדי לשמור על הבריאות ועל מיעוט קלורי כדאי לא להוסיף שומן כלל. אלו המרכיבים שניתן להוסיף למרק:

גריסים

עדשים

שעועית לבנה

שעועית חומה

אפונה

גרגרי חומוס

אורז

ועוד
איך ליהנות מחלבון מלא בתזונה צמחונית?


הנה דרכים לקבלת חלבון מלא לגופנו דרך תזונה צמחונית:

1. שילוב בין קטניות לדגנים מלאים (לדוגמה מג'דרה - אורז ועדשים או כוסמת עם קטנייה כלשהי לפי טעמכם).

2. שילוב בין קטניות וזרעים (לדוגמה חומוס בהכנה עצמית בתוספת טחינה מלאה).

3. נבטים - בסלט או בתבשיל

4. אגוזים

5. קינואה

6. טופו
איך להכין חומוס עדשים?



הנה מתכון להכנת חומוס עדשים:

המצרכים:
========
1 כוס עדשים ירוקות אחרי בישול

1 כוס טחינה גולמית

1/4 כוס מים קרים

1 שן שום כתושה

1/4 כפית פפריקה

1/4 כפית כמון

1/4 כפית מלח

מעט פלפל שחור

מעט שמן זית


אופן ההכנה:
==========
מעבדים את כל המרכיבים יחד במעבד מזון עד קבלת תערובת חלקה, מחלקים לכלי איחסון בגודל המתאים ושומרים בקירור עד להגשה.


איך לגדל נבטים בבית?


בכדי לגדל נבטים בבית כדאי לרכוש בחנויות הטבע מנבטה טבעית, שהיא למעשה כלי פלסטיק שמתחתיו יש שתי צלחות מרובעות בעלות שטח מחורץ.

על המשטח העליון יש לפזר זרעים יבשים מכל סוג שתרצו (חומוס, מש, סויה, אלפלפא, עדשים ועוד) ולהשקות מדי יום מתחת לברז במעט מים, עד למילוי המגש התחתון.

לאחר מספר ימים (שלושה עד חמישה בדרך כלל) כבר ינבטו נבטים שניתן להשתמש בהם.
כמה קלוריות יש בעדשים?


ב-100 גרם עדשים יש 105 קלוריות.
איזו תזונה מומלצת לסובלים מהרפס?



לסובלים מהרפס, במיוחד באיזורי האף והפה כדאי להרבות באכילת הדברים הבאים:

1. קטניות כמו עדשים, חומוס ומאש

2. ירקות העשירים בויטמין C

3. לימון


כל אלה מעכבים את התפתחות ההרפס ומסייעים להחלמת העור.
אילו ירקות להכין מראש למרק עדשים?
למרק זה כדאי להשתמש בעדשים שהושרו כבר לילה וחתיכות דלעת וכמובן בצל.
ככה כל פעם שאני רוצה להכין מרק זמן ההכנה מתקצר פלאים כי הכל חתוך רק התפוחי אדמה והבטטה לא.

בתאבון וחורף חמים ונעים!
איזה קטניות מסייעות לחימום הגוף?
האם יש צורך בהשריית עדשים לפני בישולם?
כמה זמן לוקח לגוף לעכל עדשים?
איך לנקות את המעיים באופן טבעי?
כמה ברזל יש בעדשים?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.