» «
פטריות
איזה ציוד צריך לקטיף פטריות?



הנה רשימת ציוד מומלצת ליוצאים ללקט פטריות:

- נעליים סגורות (רוב הסיכויים שתגיעו לאזורים עם בוץ)

- מעיל וביגוד חם (פטריות בדרך כלל קוטפים בחורף)

- מטרייה

- סכין לחיתוך הפטריות

- שקיות ניילון לאיסוף. חשוב שהשקיות תשמרנה פתוחות (אפשרות נוספת היא לחורר אותן) בכדי שהפטריות תגענה הביתה במצב סביר, כמו כן, תוכלו להפריד אותן לפי הסוגים השונים.

- מצלמה - איתה ניתן יהיה לצלם פטריות שאינכם מזהים ורוצים להתייעץ לגבי אכילתן.

- מגדיר פטריות - ספר עם הגדרת פטריות על סוגיהן השונים בו תוכלו להיעזר בכדי לא לקטוף פטריות רעילות.
פטריות
איך עושים טיפול מונע לפטרת בציפורניים?


פטרת הציפורניים נמנית בין מחלות העור השכיחות ביותר בעולם, והיא עלולה לפגוע במבנה הציפורן ולגרום לכאב רב. מטפלים אלטרנטיביים רבים, ממליצים על טיפול בפטרת, באמצעות חומץ תפוחים, מאחר והחומצה האצטית נלחמת בפטריות, הגורמות לזיהומים, ומחסלת אותן.

רכיבים לתכשיר טבעי נגד פטריות ברגליים:
===============================

חומץ תפוחים

מים

הוראות הכנה:
===========
השרו את רגליכם בתוך גיגית מלאה במים והוסיפו את חומץ התפוחים ביחס של 1:2.

שימו לב: השתדלו לאוורר את כפות רגליכם כמה שיותר וייבשו אותן היטב, לאחר כל שימוש בחומץ תפוחים, גם את האזור שבין האצבעות.

פטריות
מהם הכללים הבסיסיים באכילת פטריות?


דליה לוינסון, בספרה "מדריך כרטא לפטריות מאכל ורעל בישראל", מציינת כללים בסיסיים למתחילים בתחביב איסוף ואכילת פטריות. הנה הם:

1. אין לטעום פטריות, אם לא מכירים אותן. יש להתייעץ עם מומחה.

2. אין לזהות פטריות רק על סמך תמונה הנמצאת בידכם. לעיתים קרובות התמונות מטעות, במיוחד את מי שאינו בקיא מספיק ופטריות רעילות נמצאות דומות מאד לפטריות טובות למאכל.

3. גם אם החלטתם לבשל את הפטריות, שמרו פטרייה או שתיים במקרר, על כל צרה שלא תבוא, כדי שיהיה קל לזהות מה אכלתם.

4. אין ללקט פטריות בצבע לבן. לרוב הן מאד רעילות.

5. כאשר אתם טועמים פטרייה בפעם הראשונה, עשו זאת בכמות קטנה מאד עם כפית, המתינו 24 שעות ורק אם הכל בסדר איכלו את השאר.

6. אין לאכול פטריות בר לא מבושלות.

7. תמיד עדיף להיעזר במומחה פטריות, להתמקד בשניים - שלושה סוגים ולהעדיף אותם.
ריזוטו
איך להכין ריזוטו פטריות?


הנה מתכון לריזוטו פטריות של דפנה אוסאר מיכאל, כפי שהתפרסם בגיליון "לאשה" במרץ 2016:

המצרכים:
========
1 כף פטריות מיובשות

25 גרם חמאה

1 בצל קצוץ

1 סלסלה פטריות טריות פרוסות

1 כוס אורז לריזוטו (ארבוריו)

3-4 כוסות ציר ירקות או מים רותחים

1/2 כוס חלב

מלח

פלפל שחור גורס

להגשה: גבינת פרמז'ן מגוררת ועלי בזיליקום

אופן ההכנה:
==========
1. משרים את הפטריות המיובשות ב-1/4 כוס מים רותחים במשך 20 דקות, עד לריכוך.

2. מחממים את החמאה בסיר כבד, מוסיפים את הבצל ומטגנים עד שהוא הופך לשקוף. מוסיפים את הפטריות ומטגנים דקה. מוסיפים את האורז ומטגנים כ-2 דקות. מוסיפים את היין ואת הפטריות המיובשות, יחד עם נוזלי ההשריה, ומבשלים דקה - שתיים תוך ערבוב.

3. מוסיפים מצקת מציר הירקות (או מהמים) ומבשלים על אש בינונית - גבוהה, תוך ערבוב עד שהנוזלים נספגים באורז. ברגע שהנוזלים נספגים מוסיפים מצקת נוספת וממשיכים לערבב, עד שהם נספגים. חוזרים על הפעולה עוד כמה פעמים עד שהאורז כמעט מוכן (בסך הכל אמור להימשך 20-30 דקות).

4. מתבלים במלח ופלפל, מוסיפים לאורז את החלב ומבשלים 2-3 דקות נוספות עד שהאורז מתרכך.

5. מעבירים את הריזוטו לצלחות ומפזרים עליו גבינת פרמזן מגוררת ועלי בזילקום. מגישים מיד.

בתיאבון!

פטריות

אנטיפסטי
איך להכין אנטיפסטי?



הנה מתכון לאנטיפסטי של השף גיל גלר, כפי שהתפרסם בגליון "סגנון" של מעריב במאי 2011:

המצרכים:
========
חציל חתוך בפרופיל לטבעות בעובי 1 ס"מ

כרובית מפורת לפרחים

3 בצלים, חתוכים לשמיניות

2 פלפלים אדומים, חתוכים לרבעים

חופן גדול של עגבניות שרי (עדיף שלא לפרק אותן מהאשכול)

10 פטריות פורטובלו גדולות, שנחתך מהן הקצה של הרגל

15 פטריות שמפניון גדולות, שנחתך מהן הקצה של הרגל

2 שיני שום שלמים ולא מפורקים

2 קישואים, חתוכים לאורכם לפלחים ארוכים

שומר, חתוך בפרופיל ארוך

2 גזרים מקולפים, חתוכים בפרופיל זוויתי



לרוטב:
=======
כוס שמן זית

1/4 כוס חומץ בלסמי

כף סוכר חום

כף מלח גס

1/2 חופן רוזמרין קצוץ

4 שיני שום קצוצות

1/2 פלפל צ'ילי קצוץ


אופן ההכנה:
============
1. מערבבים את כל מרכיבי הרוטב ומקררים לפחות כחצי שעה לפני המריחה על הירקות.

2. צולים את הירקות העטופים ברוטב בחום גבוה למשך זמן קצר. לשים לב שהם לא צריכים להתרכך. במהלך הצלייה מורחים את השמן המתובל על הירקות פעם נוספת.


בתיאבון!
פטריות
איך להכין חטיף פטריות מוקפצות?



הנה מתכון קל להכנת פטריות מוקפצות:

החומרים:
========
פטריות שמפיניון שלמות לפי הכמות הדרושה

מעט שמן זית

מעט מלח

מעט פלפל שחור גרוס

מעט סויה


אופן ההכנה:
===========
1. שטפו וייבשו היטב את הפטריות.

2. חממו במחבת את שמן הזית והקפיצו את הפטריות. יש להקפיד על הקפצה קלה כדי שהפטריות לא יאבדו לחלוטין מנפחן, להוסיף מלח ופלפל, להקפיץ עוד דקה, ולהעביר למסננת.

3. פזרו את הסויה מעל הפטריות, נערו מעט והעבירו לצלחת הגשה.

ניתן להגיש חם או קר.

בתיאבון!
אבקת מרק פטריות
איך להכין אבקת מרק פטריות בבית?



לא חייבים לקנות אבקות מרק שמכילות כל חומרים שלא תמיד היינו רוצים להכניס לגופינו. הנה מתכון פשוט להכנת אבקת מרק פטריות בבית שמוסיפה טעם נהדר ומסמיכה כל תבשיל, פסטה או רוטב (הכמות היא עבור תיבול של כ-5 מנות):

המצרכים:
=========
חצי כוס מיקס פטריות מיובשות

קורט אורגנו יבש

כף פתיתי שמרי בירה

כפית קמח תפוחי אדמה

כפית שבבי בצל יבשים

חצי כפית שום גבישי

רבע כפית פטרוזיליה יבשה

חצי כפית טימין יבש

רבע כפית מלח סלרי

אופן ההכנה:
==========
- טוחנים היטב במטחנת תבלינים או בבלנדר/מעבד מזון.

- מומלץ להגדיל כמויות ולשמור לשימוש עתידי בצנצנת בפריזר.
דלורית
איך להכין דלורית במילוי פטריות וגבינה?


הנה מתכון לדלורית במילוי פטריות וגבינה של אינס שילת - ינאי, כפי שפורסם בעיתון "לאשה" במרץ 2016:

המצרכים ל-4 מנות:
===============
2 דלוריות, חצויות לאורכן ומרוקנות מגרעינים

שמן זית

4 כפיות סילאן

2 בצלים סגולים קצוצים

2 כוסות פטריות (מומלץ להשתמש בפורטובלו)

1/2 כוס בזילקום

6 כפות עגבניות מיובשות קצוצות

8 שיני שום קצוצות

200 גרם גבינת פרמזן מגוררת, או גבינה בולגרית 5%

1 ביצה

מלח גס, פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:
==========
1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

2. מברישים כל מחצית דלורית בשמן זית ובכפית סילאן ומתבלים במלח ופלפל. אופים 20 דקות, עד שהדלוריות מתרככות ומשחימות. מוציאים מהתנור, מעלים את הטמפרטורה ל-200 מעלות.

3. מחממים במחבת מעט שמן זית ומטגנים את הבצל והפטריות כ-5 דקות, עד לריכוך. מוסיפים את הבזיליקום, העגבניות המיובשות, השום, המלח והפלפל, מערבבים ומסירים מהאש. מצננים מעט.

4. מוסיפים למחבת את הגבינה והביצים ומערבבים היטב.

5. ממלאים את חצאי הדלורית בתערובת הפטריות והגבינה ואופים 5-7 דקות, עד שהתערובת מזהיבה.

בתיאבון!


פסטה
איך להכין פסטה עם רוטב שמנת ופטריות ?


הנה מתכון להכנת פסטה ברוטב שמנת ופטריות:

המצרכים הדרושים:
===============
פסטה (מומלץ פטוצ'יני)

פטריות שמפיניון

שמנת לבישול

חצי בצל

אגוז מוסקט טחון

מלח

פלפל

שמן זית

הוראות ההכנה:
============
1. חותכים את הבצל והפטריות.

2. מרתיחים מים בסיר ואז מכניסים את הפסטה.

3. במחבת שמים שמן (מומלץ שמן זית) ומטגנים את הבצל והפטריות עד להשחמה.

4. לאחר ההשחמה מוסיפים את השמנת ומערביים, מוסיפים קצת שמן זית ואת התבלינים אגוז מוסקט, מלח, פלפל. טועמים לפעמים את הרוטב כדי לדעת מתי הוא מוכן. (אם הרוטב לא סמיך אפשר להוסיף קצת מים).

5. מוציאים את הפסטה לתוך מסננת שוטפים במים קרים ושמים בחזרה בסיר, יוצקים את הרוטב ומערבבים עם הפסטה.

ב ת י א ב ו ן!
אפשר מתכון לצלי בקר עם יין ופטריות?
הנה מתכון קל להכנת צלי בקר עם יין ופטריות:

המצרכים:
========
11/2 ק"ג פילה מדומה או בשר כתף
5 שיני שום כתושות
1/2 כוס שמן
2 בצלים קצוצים
3/4 כוס פטרוזיליה קצוצה ותימין טרי
600 ג' פיטריות שמפניון פרוסות
2 כוסות יין אדום יבש
מלח
פלפל טחון טרי


אופן ההכנה:
===========
1. לערבב שום, פטרוזיליה, תימין, מלח ופלפל עם רבע כוס שמן ולמרוח היטב את הבשר.
2. לכסות את הבשר ולהניח לילה במקרר.
3. להשחים את הבשר על מחבת בשמן הנותר ולהניחו בתבנית אפיה.
4. לטגן בשארית השמן את הבצל ולאחר שהוזהב להוסיף את הפטריות והיין, המלח והפלפל.
5. להביא לרתיחה ולפזר על הבשר.
6. לאפות את הבשר כשעה בתנור שחומם ל-200 מעלות.
7. להנמיך ל-175 ולאפות שעה נוספת.

בתיאבון!
איך להכין המבורגר פטריות?


הנה מתכון להכנת המבורגר פטריות:

המצרכים:
========
5 יחידות פטריות פורטובלו, קצוצות

שתי סלסלות פטריות שמפיניון, קצוצות

3 בצלים בינוניים קצוצים

1/2 כוס סולת

1/2 כפית פלפל שחור גרוס

כפית מלח


אופן ההכנה:
==========
1. מאדים את הבצל עד להזהבה.

2. מאדים את הפטריות ומטגנים במשך כ-15 דקות. מניחים במסננת להגרת הנוזלים.

3. בקערה מניחים את הפטריות והבצל ומערבבים עם הסולת.

4. אפשר להוסיף מעט מים כדי שהתערובת תתגבש ותהפוך אחידה. מתבלים במלח ופלפל. מצננים למשך כשעה.

5. יוצרים קציצות דחוסות ומטגנים במעט שמן זית מכל צד על אש בינונית, למשך כ-3-4 דקות.

בתיאבון!
איך להכין תפוח אדמה עם פטריות?



הנה מתכון קל וטעים לתפוח אדמה עם פטריות:


מצרכים:
=======
2 תפוחי אדמה גדולים חצויים לאורכם

10 פטריות שמפניון

2 פטריות פורטובלו בלי הגבעול

6 פטריות ירדן ללא הגבעול

1 כף עלי טימין

2 כפות חמאה

1/2 כוס שמנת מתוקה

מלח

פלפל שחור גרוס

מעט אגוז מוסקט


אופן ההכנה:
============
1. לבשל את תפוחי האדמה חמש דקות במים רותחים ולסנן.

2. לחמם תנור ל-200 מעלות.

3. להניח את תפוחי האדמה המבושלים בתבנית ולאפות 20 דקות עד לריכוך והזהבה.

4. בזמן שתפוחי האדמה נאפים בתנור יש לחמם את החמאה במחבת, להוסיף את הטימין וכל סוגי הפטריות ולהקפיץ עוד דקה. לאחר שהפטריות מעט מתרככות יש להוסיף את התבלינים והשמנת ולבשל עוד 3 דקות על להבה נמוכה.

5. להניח חצי או שני חצאים של תפוח אדמה בצלחת נאה ולמזוג עליו את רוטב הפטריות והשמנת.



במה טובה האלוורה לבריאות?



הנה כמה מיתרונותיה הבריאותיים של האלוורה:

- בעלת השפעה על המערכת החיסונית

- מסוגלת ליצור פעילות אנטי סרטנית

- יעילה מאד בבעיות עור שונות כגון: גירויים, עקיצות, פטריות עור, פסוריאאזיס ועוד

- מהווה גורם יעיל בטיפוח השיער והעור

- מסייעת לבעיות עצירות ובעיות עיכול כגון כיב קיבה

- מסייעת בהפחתת תופעות לוואי של כימותרפיה (ע"י כך שהיא יוצרת מעטה המגן על רירית המעי).
איך לזהות פטרייה בעציץ רקפות?



ניתן לזהות פטרייה בעציץ רקפות כאשר הגבעולים הופכים להיות רכים ונפולים במקום בשרניים ויציבים. במקרה כזה יש לעקור את הגבעול ואת הפרחים הנפולים מיד בכדי שלא ידביקו את שטר הפרחים, כמו כן בשנה הבאה מומלץ לא לשתול באותו עציץ רקפת, אלא לעשות שנה אחת של הפסקה.
מהי פטריית ריישי ולמה היא משמשת?


פטריית ריישי היא פטרייה הגדלה על עצים הנוטים למות או על עצים רקובים. ברפואה היפנית מייחסים לה כוחות ריפוי ואף מכנים אותה "פטריית חיי הנצח" או "פטריית אלף השנים". אלו המצבים בהם מקובל להשתמש בה:

מיגרנות

איזון בלוטת התריס

יתר לחץ דם

אלגיות

דיכאון

סטרס

חשוב להיוועץ בבעל מקצוע לפני נטילתה. לאנשים הנוטלים תרופות לדיכוי מערכת החיסון חל איסור להשתמש בפטרייה זו.
איך לשמור על פטריות פורטבלו?


- דאגו לאחסן אותן באריזה המקורית או בנייר סופג, בשל הרגישות להתחמצנות של פטריות הפורטבלו.

- הסירו את הלכלוך מהפטריות בנייר סופג או מברשת עדינה. אין לשטוף פטריות, כי זה יפגע במירקם שלהן ויגרום להשחרתן וטעמן.
איך אפשר להבדיל בין פטרייה אכילה ורעילה?


האמת היא שאין סימן מובהק המבדיל בין פטרייה אכילה ורעילה. יש מומחים לא-מעטים, המנצלים את טעמן הערב של הפטריות, אך אינם מוכנים להסתכן במתן עצות לציבור. לכן: שומר נפשו ייזהר מאכילת כל פטרייה שאיננה מוכרת לו כאכילה בפירוש. הפטרייה היחידה שאין ספק באי-רעילותה היא האורנית (או אורנייה), הגדלה ביערות אורנים, שלה צורה נקבובית-רשתית של תחתית הכובע.


איזה שמנים אתרים יעזרו לפטרת ברגליים?



להקלה וטיפול בפטרת בכפות הרגליים יש להשתמש בשמנים הבאים:

ארטימיזיה

אקליפטוס

פיגם

סייג' רפואי

טיטרי


יש לערבב היטב את כל השמנים ולמרוח על כפות הרגליים.
למה טוב לאכול שמיר?



הנה כמה מיתרונותיו הבריאותיים של השמיר:

- יעיל לטיפול בכאבי בטן וגזים

- טוב למניעת הקאות

- מגביר את מיצי קיבה

- מגביר את וייצור חלב באצל נשים מניקות

- מסייע בהורדת רמת הסוכר בדם

- טוב נגד חיידקים ופטריות

- מרענן את הנשימה
איזה שמן אתרי טוב לטיפול בבעיות עור?


לבעיות עור למיניהן כדאי להשתמש בשמן עץ התה, יש לטבול קיסם בשמן ולמרוח על המקום הבעיתי. השמן יעיל במקרים הבאים:

כוויות

חתכים

הרפס

עקיצות

הכשות

פסוריאזיס

אקזמה

פריחה

אקנה

פטריות עור

פטריות ציפורניים

פצעים

קוצים
איך להכין ריסוס טבעי לצמח הנגוע בפטרייה?


כך מכינים ריסוס טבעי לצמח הנגוע בפטרייה או בכנימות בעלים:

החומרים:
========
5 שיני שום כתושות

3/4 כוס חומץ

3 כוסות מים

שפריצר

אופן ההכנה והשימוש:
=================
1. ערבבו היטב את השום והחומץ והמתינו 20 דקות.

2. הוסיפו מים לתערובת החומץ והשום והעבירו לבקבוק עם שפריצר.

3. משפריצים על עלי הצמח בשעות הבוקר ואחר הצהריים אחת לשבוע עד שהבעיה נעלמת.
איפה אפשר לקטוף פטריות בנגב ובדרום הארץ?
איך להכין את קירות האמבטיה לצביעה?
מהן הסיבות לריח רע בכפות הרגליים?
איך להכין צלי בקר עם פטריות?
מאיזה פטריות כדאי להזהר?