שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
על מה להקפיד בבחירת דגים?
בבואכם לקנות דגים להכנה בבית, הקפידו על הדברים הבאים על מנת לוודא שהדגים שקניתם אכן טריים וטובים למאכל:
1. עור הדג צריך להיות מבריק, מעט רירי ולח.
2. עיני הדג אמורות להיות נוצצות ולא עכורות.
3. הזימים של הדג צריכים להיות אדומים.
4. הדג צריך להיות בעל ריח סביר של דגים ובשום אופן לא מסריח.
5. ודאו שאין נקודה ירוקה על הדג, זה סימן שלא ניקו אותו טוב.
6. בשר הדג צריך להיות גמיש אך לא רך, אלא שתורגש נוקשות מה בלחיצה עליו (באופן שסימן האצבע הלוחצת לא יישאר על הדג).
7. בחנות בה אתם קונים אמור הדג להיות מאוחסן במקרר (ולא במקפיא!) כשהוא מכוסה פתיתי קרח.
8. העדיפו דגים מהים הצפוני שכן יש בהם אחוז גבוה של אומגה 3 הידוע כבריא וחשוב לגוף.
בבואכם לקנות דגים להכנה בבית, הקפידו על הדברים הבאים על מנת לוודא שהדגים שקניתם אכן טריים וטובים למאכל:
1. עור הדג צריך להיות מבריק, מעט רירי ולח.
2. עיני הדג אמורות להיות נוצצות ולא עכורות.
3. הזימים של הדג צריכים להיות אדומים.
4. הדג צריך להיות בעל ריח סביר של דגים ובשום אופן לא מסריח.
5. ודאו שאין נקודה ירוקה על הדג, זה סימן שלא ניקו אותו טוב.
6. בשר הדג צריך להיות גמיש אך לא רך, אלא שתורגש נוקשות מה בלחיצה עליו (באופן שסימן האצבע הלוחצת לא יישאר על הדג).
7. בחנות בה אתם קונים אמור הדג להיות מאוחסן במקרר (ולא במקפיא!) כשהוא מכוסה פתיתי קרח.
8. העדיפו דגים מהים הצפוני שכן יש בהם אחוז גבוה של אומגה 3 הידוע כבריא וחשוב לגוף.
מדוע אכילת דגים טובה ללב?
הוספת דגים לדיאטה שלכם תעזור במניעת הסיכון ללקות בהתקף לב. האיגוד האמריקאי ללב ממליץ על אכילת שתי מנות דגים שבועיות העשירים בחומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3, אשר מסייעות בין השאר בתהליכי ההרזיה. הדגים שעשירים במיוחד באותם חומצות שומן הם: מקרל, סלמון, סרדינים וטונה.
במחקרים שנעשו נמצא כי אומגה 3 עוזר מעט בהפחתת לחץ הדם, מפחית הסתיידות העורקים ומסייע בהורדת רמות הכולסטרול ובנוסף נמצא כי הוא מסייע בהפחתת הסיכון הפוטניציאלי ללקות באי סדירות דופק הלב.
אז מעבר לארוחת השבת הקבועה נסו למצוא עוד יום או יומיים לאכילת דגים.
הוספת דגים לדיאטה שלכם תעזור במניעת הסיכון ללקות בהתקף לב. האיגוד האמריקאי ללב ממליץ על אכילת שתי מנות דגים שבועיות העשירים בחומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3, אשר מסייעות בין השאר בתהליכי ההרזיה. הדגים שעשירים במיוחד באותם חומצות שומן הם: מקרל, סלמון, סרדינים וטונה.
במחקרים שנעשו נמצא כי אומגה 3 עוזר מעט בהפחתת לחץ הדם, מפחית הסתיידות העורקים ומסייע בהורדת רמות הכולסטרול ובנוסף נמצא כי הוא מסייע בהפחתת הסיכון הפוטניציאלי ללקות באי סדירות דופק הלב.
אז מעבר לארוחת השבת הקבועה נסו למצוא עוד יום או יומיים לאכילת דגים.
איך להכין קציצות דגים ואגוזים?
הנה מתכון להכנת קציצות דגים ואגוזים (המתאימות גם לפסח) של מאיה דרין, כפי שפורסם במגזין לייף סטייל של ישראל היום באפריל 2014:
המצרכים לכ-20 קציצות:
=================
1/2 דג לבן כגון דניס, בורי, לוקוס או בס (ללא עור, אידרה ועצמות), טחון
3/4 כוס אגוזים טחונים
3/4 כוס שקדים טחונים
1 בצל מקולף
3 שיני שום מקולפות
1 חופן פטרוזיליה
1 חופן עלי תרד טורקי או רגיל
1/3 כוס שמן זית
קמצוץ צ'ילי יבש
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
=========
1. במעבד מזון טוחנים במשך שתי דקות את כל המרכיבים.
2. יוצרים כדורים קטנים, מחממים שמן במחבת ומטגנים מכל הצדדים עד שמזהיב מבחוץ ועשוי מבפנים.
הנה מתכון להכנת קציצות דגים ואגוזים (המתאימות גם לפסח) של מאיה דרין, כפי שפורסם במגזין לייף סטייל של ישראל היום באפריל 2014:
המצרכים לכ-20 קציצות:
=================
1/2 דג לבן כגון דניס, בורי, לוקוס או בס (ללא עור, אידרה ועצמות), טחון
3/4 כוס אגוזים טחונים
3/4 כוס שקדים טחונים
1 בצל מקולף
3 שיני שום מקולפות
1 חופן פטרוזיליה
1 חופן עלי תרד טורקי או רגיל
1/3 כוס שמן זית
קמצוץ צ'ילי יבש
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
=========
1. במעבד מזון טוחנים במשך שתי דקות את כל המרכיבים.
2. יוצרים כדורים קטנים, מחממים שמן במחבת ומטגנים מכל הצדדים עד שמזהיב מבחוץ ועשוי מבפנים.
איך להכין דגים וחכות למשחק במים?
כך מכינים דגים וחכות למשחק במים:
החומרים הדרושים:
================
קלקר (אם יש קלקר בצבעים שונים, כדאי)
טבעות מתכת
מקלות קטנים או שיפודי עץ
ווים קטנים
בריכת ילדים או גיגית מים
אופן ההכנה:
==========
1. מציירים על הקלקר צורה של דג וחותכים אותה לפי הצורה שצוירה.
2. נועצים בדג חתיכת מתכת קטנה.
3. נועצים את הווים במקלות או מחברים אותם לחוט שנקשר למקל.
4. ממלאים בריכה או גיגית במים ושמים בה את הדגים ונותנים לילדים להתחיל לדוג. במידה והילדים בגיל מתאים ניתן לערוך תחרות דיג בין הילדים.
כך מכינים דגים וחכות למשחק במים:
החומרים הדרושים:
================
קלקר (אם יש קלקר בצבעים שונים, כדאי)
טבעות מתכת
מקלות קטנים או שיפודי עץ
ווים קטנים
בריכת ילדים או גיגית מים
אופן ההכנה:
==========
1. מציירים על הקלקר צורה של דג וחותכים אותה לפי הצורה שצוירה.
2. נועצים בדג חתיכת מתכת קטנה.
3. נועצים את הווים במקלות או מחברים אותם לחוט שנקשר למקל.
4. ממלאים בריכה או גיגית במים ושמים בה את הדגים ונותנים לילדים להתחיל לדוג. במידה והילדים בגיל מתאים ניתן לערוך תחרות דיג בין הילדים.
דגים
איך מכינים גפילטע פיש?
הנה מתכון להכנת גפילטע פיש:
המצרכים:
========
1 ק"ג בשר קרפיונים טחונים
1 בצל בינוני מטוגן
1 בצל
2 ביצים קשות
3 כפות גדושות קמח מצה
מלח ופלפל
1 דג קרפיון שלם
4 גזרים
2 בצלים
אופן ההכנה:
===========
1. להניח את בשר הקרפיונים בקערה.
2. לגרר את הביצים ולהוסיף לדגים.
3. לקצוץ את הבצל הטרי ולהוסיף אותו ואת הבצל המטוגן לתערובת.
4. להוסיף קמח מצה, מלח ופלפל וליצור קציצות.
5. לחתוך לפרוסות את הקרפיון השלם ולמלא בו מהקציצות, אך לא את כולן.
6. להניח את הקציצות ואת הפרוסות הממולאות בסיר שטוח ורחב עם מים רותחים ולבשל כחצי שעה.
7. לקלף את הגזר. לפרוס אותו ואת הבצל הנותר ולפזר מעל הקציצות.
8. לבשל את שהגזר מתרכך ולהגיש קר או בטמפרטורת החדר.
בתיאבון!
הנה מתכון להכנת גפילטע פיש:
המצרכים:
========
1 ק"ג בשר קרפיונים טחונים
1 בצל בינוני מטוגן
1 בצל
2 ביצים קשות
3 כפות גדושות קמח מצה
מלח ופלפל
1 דג קרפיון שלם
4 גזרים
2 בצלים
אופן ההכנה:
===========
1. להניח את בשר הקרפיונים בקערה.
2. לגרר את הביצים ולהוסיף לדגים.
3. לקצוץ את הבצל הטרי ולהוסיף אותו ואת הבצל המטוגן לתערובת.
4. להוסיף קמח מצה, מלח ופלפל וליצור קציצות.
5. לחתוך לפרוסות את הקרפיון השלם ולמלא בו מהקציצות, אך לא את כולן.
6. להניח את הקציצות ואת הפרוסות הממולאות בסיר שטוח ורחב עם מים רותחים ולבשל כחצי שעה.
7. לקלף את הגזר. לפרוס אותו ואת הבצל הנותר ולפזר מעל הקציצות.
8. לבשל את שהגזר מתרכך ולהגיש קר או בטמפרטורת החדר.
בתיאבון!
איך להכין מרינדה אדומה לעופות צלויים?
הנה מתכון למרינדה אדומה לעופות צלויים, כפי שפורסם במוסף "סופשבוע" בינואר 2010:
המצרכים:
========
אננס טרי קלוף או פפאיה לא קלופה
2-3 עגבניות
1-2 פלפלים אדומים חריפים
1 כף גדושה פפריקה חריפה
מלח לפי הטעם
שום או שאלוט לפי הטעם (לא הכרחי)
אופן ההכנה:
==========
1. מסירים לפפאיה ולפלפלים את הגרעינים וחותכים לנתחים עם העגבניות.
2. מרסקים במעבד מזון עם הפפריקה והמלח, ואפשר להוסיף לקיצוץ גם קצת שום או שאלוט.
3. משרים את הנתחים ברוטב במשך כמה שיותר שעות לפני הצלייה.
4. על הבשר הצלוי נהדר לזרות שומשום או פרוסות צ'ילי, בצל רגיל או ירוק קצוץ ועלי נענע, כוסברה, פטרוזיליה וריחן.
5. אפשר להשתמש במרינדה גם לשיפודי דג, קוביות טופו וכנפי עוף.
הנה מתכון למרינדה אדומה לעופות צלויים, כפי שפורסם במוסף "סופשבוע" בינואר 2010:
המצרכים:
========
אננס טרי קלוף או פפאיה לא קלופה
2-3 עגבניות
1-2 פלפלים אדומים חריפים
1 כף גדושה פפריקה חריפה
מלח לפי הטעם
שום או שאלוט לפי הטעם (לא הכרחי)
אופן ההכנה:
==========
1. מסירים לפפאיה ולפלפלים את הגרעינים וחותכים לנתחים עם העגבניות.
2. מרסקים במעבד מזון עם הפפריקה והמלח, ואפשר להוסיף לקיצוץ גם קצת שום או שאלוט.
3. משרים את הנתחים ברוטב במשך כמה שיותר שעות לפני הצלייה.
4. על הבשר הצלוי נהדר לזרות שומשום או פרוסות צ'ילי, בצל רגיל או ירוק קצוץ ועלי נענע, כוסברה, פטרוזיליה וריחן.
5. אפשר להשתמש במרינדה גם לשיפודי דג, קוביות טופו וכנפי עוף.
איך להכין גפילטעפיש?
הנה מתכון לגפילטעפיש של מאיה דרין, כפי שפורסם במגזין לייף סטייל של ישראל היום באפריל 2014:
המצרכים לכ-20 קציצות:
=================
1 ק"ג קרפיון טחון פעמיים עם העצמות (לבקש ממוכר הדגים)
1 גזר מקולף וחתוך גס
2 בצלים מקולפים וחתוכים גס
4 שיני שום מקולפות
2 ביצים
1/2 כוס קמח מצה
1/2 כוס שקדים טחונים
4 כפות שמן קנולה
2 כפות מי סודה
1/2 כוס עלי פטרוזיליה
1/2 כוס שמיר
1 כוס שבבי בצל מטוגן
1 כף סוכר
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
קמצוץ פלפל לבן טחון
לבישול:
======
2 ליטר מרק דגים צלול (לרוב אפשר להשיג אצל מוכר הדגים)
2 גזרים מקולפים ופרוסים לפרוסות
להגשה:
======
1 כוס חזרת
אופן ההכנה:
=========
1. במעבד מזון או במטחנת בשר מעבדים את כל המרכיבים של הקציצות לעיסה דביקה ואחידה.
2. מצננים במקרר במשך 20 דקות.
3. מחממים בסיר גדול ורחב שוליים את מרק הדגים, מנמיכים את האש ומוסיפים את הגזרים.
4. משמנים ידיים ןיוצרים קציצות בצורת אליפסה ומניחים בעדינות בתוך הנוזל החם.
5. מבשלים את הקציצות במשך כ-20 דקות.
6. מצננים היטב ומעבירים את הקציצות למקרר.
7. מגישים בליווי פוסת גזר וחזרת.
הנה מתכון לגפילטעפיש של מאיה דרין, כפי שפורסם במגזין לייף סטייל של ישראל היום באפריל 2014:
המצרכים לכ-20 קציצות:
=================
1 ק"ג קרפיון טחון פעמיים עם העצמות (לבקש ממוכר הדגים)
1 גזר מקולף וחתוך גס
2 בצלים מקולפים וחתוכים גס
4 שיני שום מקולפות
2 ביצים
1/2 כוס קמח מצה
1/2 כוס שקדים טחונים
4 כפות שמן קנולה
2 כפות מי סודה
1/2 כוס עלי פטרוזיליה
1/2 כוס שמיר
1 כוס שבבי בצל מטוגן
1 כף סוכר
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
קמצוץ פלפל לבן טחון
לבישול:
======
2 ליטר מרק דגים צלול (לרוב אפשר להשיג אצל מוכר הדגים)
2 גזרים מקולפים ופרוסים לפרוסות
להגשה:
======
1 כוס חזרת
אופן ההכנה:
=========
1. במעבד מזון או במטחנת בשר מעבדים את כל המרכיבים של הקציצות לעיסה דביקה ואחידה.
2. מצננים במקרר במשך 20 דקות.
3. מחממים בסיר גדול ורחב שוליים את מרק הדגים, מנמיכים את האש ומוסיפים את הגזרים.
4. משמנים ידיים ןיוצרים קציצות בצורת אליפסה ומניחים בעדינות בתוך הנוזל החם.
5. מבשלים את הקציצות במשך כ-20 דקות.
6. מצננים היטב ומעבירים את הקציצות למקרר.
7. מגישים בליווי פוסת גזר וחזרת.
איך להכין דג פורל בירקות בנוסח בלקני?
הנה מתכון לדג פורל בירקות בנוסח בלקני המתאים מאד גם לימי חג הפסח:
מצרכים:
=======
6 דגי פורל לבן או ורוד
6-8 כפות מיץ לימון
6 גזרים בגודל בינוני
6 תפוחי אדמה בינוניים
3 ראשי סלרי בינוניים
6 כפות שמן
כוס מיץ לימון
4.5 - 6 כוסות מים
מעט עלי סלרי קטנים (שלא נקצצו)
מלח
פלפל לבן
אופן ההכנה:
===========
1. לרחוץ היטב את הדגים.
2. לטפטף לימון על הדגים ובתוכם ולהמתין 10 דקות.
3. לתבל מבפנים ומבחוץ במלח ופלפל לבן.
4. לרחוץ היטב ולקלוף את הירקות, לפרוס אותם בעובי של 3/4 ס"מ.
5. לצקת את השמן לסיר שטוח ולהוסיף את פרוסות הסלרי והגזר, לכסות במים ולבשל עד שהירקות מתרככים.
6. להוסיף את פרוסות תפוחי האדמה ועליהם להניח את הדגים.
7. לתקן תיבול עם מלח, פלפל וסוכר.
8. לבשל על להבה נמוכה כ-15 דקות ולקראת גמר הבישול להוסיף את עלי הסלרי ומיץ הלימון.
בתיאבון!
הנה מתכון לדג פורל בירקות בנוסח בלקני המתאים מאד גם לימי חג הפסח:
מצרכים:
=======
6 דגי פורל לבן או ורוד
6-8 כפות מיץ לימון
6 גזרים בגודל בינוני
6 תפוחי אדמה בינוניים
3 ראשי סלרי בינוניים
6 כפות שמן
כוס מיץ לימון
4.5 - 6 כוסות מים
מעט עלי סלרי קטנים (שלא נקצצו)
מלח
פלפל לבן
אופן ההכנה:
===========
1. לרחוץ היטב את הדגים.
2. לטפטף לימון על הדגים ובתוכם ולהמתין 10 דקות.
3. לתבל מבפנים ומבחוץ במלח ופלפל לבן.
4. לרחוץ היטב ולקלוף את הירקות, לפרוס אותם בעובי של 3/4 ס"מ.
5. לצקת את השמן לסיר שטוח ולהוסיף את פרוסות הסלרי והגזר, לכסות במים ולבשל עד שהירקות מתרככים.
6. להוסיף את פרוסות תפוחי האדמה ועליהם להניח את הדגים.
7. לתקן תיבול עם מלח, פלפל וסוכר.
8. לבשל על להבה נמוכה כ-15 דקות ולקראת גמר הבישול להוסיף את עלי הסלרי ומיץ הלימון.
בתיאבון!
איך להכין קציצות דגים כתומות?
הנה מתכון של מאיה דרין לקציצות דגים כתומות התאימות להגשה בפסח, כפי שפורסם במגזין לייף סטייל של ישראל היום, באפריל 2014:
המצרכים לכ-20 קציצות:
================
1/2 דג לבן כגון דניס, בורי, לוקוס או בס (ללא עור, אידקה ועצמות), טחון
1 בצל מקולף לרבעים
4 שיני שום מקולפות
1 כף ג'ינג'ר טרי מגורר
1 כפית פלפלון צ'ילי קצוץ
1 כפית זרעי כוסברה כתושים
1 ביצה
1/2 כוס קמח מצה
קליפת לימון מגוררת מלימון אחד
חופן עלי כוסברה
לרוטב:
=====
1 כף שמן (קוקוס, קנולה, תירס)
1 כף ג'ינג'ר מגורר
2 שיני שום כתושות
1 כף קארי
1 פחית (400 מ"ל) חלב קוקוס
מלח לפי הטעם
אופן ההכנה:
=========
1. במעבד מזון טוחנים במשך שתי דקות את כל מרכיבי הקציצות עד לקבלת עיסה.
2. יוצרים כדורים קטנים ושומרים בצד.
3. מחממים את השמן במחבת ומאדים את הג'ינג'ר, השום והקארי, מוסיפים את חלב הקוקוס ומבשלים יחד כ-5 דקות על אש קטנה. מתקנים תיבול.
4. מוסיפים את הקציצות למחבת עם הרוטב החם ומבשלים יחדד במשך 3 דקות מכל צד.
הנה מתכון של מאיה דרין לקציצות דגים כתומות התאימות להגשה בפסח, כפי שפורסם במגזין לייף סטייל של ישראל היום, באפריל 2014:
המצרכים לכ-20 קציצות:
================
1/2 דג לבן כגון דניס, בורי, לוקוס או בס (ללא עור, אידקה ועצמות), טחון
1 בצל מקולף לרבעים
4 שיני שום מקולפות
1 כף ג'ינג'ר טרי מגורר
1 כפית פלפלון צ'ילי קצוץ
1 כפית זרעי כוסברה כתושים
1 ביצה
1/2 כוס קמח מצה
קליפת לימון מגוררת מלימון אחד
חופן עלי כוסברה
לרוטב:
=====
1 כף שמן (קוקוס, קנולה, תירס)
1 כף ג'ינג'ר מגורר
2 שיני שום כתושות
1 כף קארי
1 פחית (400 מ"ל) חלב קוקוס
מלח לפי הטעם
אופן ההכנה:
=========
1. במעבד מזון טוחנים במשך שתי דקות את כל מרכיבי הקציצות עד לקבלת עיסה.
2. יוצרים כדורים קטנים ושומרים בצד.
3. מחממים את השמן במחבת ומאדים את הג'ינג'ר, השום והקארי, מוסיפים את חלב הקוקוס ומבשלים יחד כ-5 דקות על אש קטנה. מתקנים תיבול.
4. מוסיפים את הקציצות למחבת עם הרוטב החם ומבשלים יחדד במשך 3 דקות מכל צד.
איך להכין פילה דג עם ירוקים של חורף?
הנה מתכון לפילה דג עם ירוקים של חורף, כפי שפורסם בגיליון מנטה בדצמבר 2017:
המצרכים:
=======
4 פילטים (200 גרם ליחדיה) של דג ים (מוסרף דניס, לברק)
1 בוקצ'וי חתוך לאורכו לרבעים
1/2 כוס אפונת שלג
8 גבעולי אספרגוס
4 עלי מנגולד חצויים ומופרדים מהגבעול
1 ענף תימין
4 פרוסות לימון
2 כפות יין לבן
1/4 חבילה (25 גרם) חמאה
אופן ההכנה:
=========
1. מתבלים את נתחי הדג בקורט מלח ופלפל. מסדרים את הבוקצ'וי, אפונת השלג ועלי המנגולד במחבת באופן שווה. מניחים מעליהם את נתח הדג כשהעור כלפי מעלה.
2. מניחים מעל נתחי הדג את התימין, הלימון, היין הלבן והחמאה. מכסים את המחבת במכסה בגודל המתאים. מחממים על להבה גבוהה עד לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-15 דקות עד שהדג מוכן. מגישים חם.
הנה מתכון לפילה דג עם ירוקים של חורף, כפי שפורסם בגיליון מנטה בדצמבר 2017:
המצרכים:
=======
4 פילטים (200 גרם ליחדיה) של דג ים (מוסרף דניס, לברק)
1 בוקצ'וי חתוך לאורכו לרבעים
1/2 כוס אפונת שלג
8 גבעולי אספרגוס
4 עלי מנגולד חצויים ומופרדים מהגבעול
1 ענף תימין
4 פרוסות לימון
2 כפות יין לבן
1/4 חבילה (25 גרם) חמאה
אופן ההכנה:
=========
1. מתבלים את נתחי הדג בקורט מלח ופלפל. מסדרים את הבוקצ'וי, אפונת השלג ועלי המנגולד במחבת באופן שווה. מניחים מעליהם את נתח הדג כשהעור כלפי מעלה.
2. מניחים מעל נתחי הדג את התימין, הלימון, היין הלבן והחמאה. מכסים את המחבת במכסה בגודל המתאים. מחממים על להבה גבוהה עד לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-15 דקות עד שהדג מוכן. מגישים חם.
איך לטגן דגים שלמים?
הנה הנחיותיו של השף רפי כהן לטיגון דגים שלמים:
1. בחרו דגים מאותו סוג, רצוי דגי ים קטנים, נקיים מקשקשים ומבוטנים, אך עם עצמותיהם. שטפו את הדגים היטב במים קרים.
2. הכינו את הציפוי לדגים לפי בחירתכם ולפי המתכון שלכם, ערבבו היטב והעבירו את הדגים למגש שטוח.
3. בחרו שמן טיגון נטרלי. הטוב ביותר הוא שמן ענבים, גם שמן תירס אפשרי.
4. מחממים את השמן לטמפרטורה של 180 מעלות, מוודאים זאת בעזרת מדחום המיועד לכך או שמשתמשים בצ'יפסר. יש להקפיד הקפדה יתרה על הטמפרטורה להצלחה מרבית של הדגים.
5. בסמוך לטיגון יש להכין מי קרח לטבילת הדגים, לטבול אותם שתי דקות ולסנן מבלי לנגב
6. טובלים כל דג בציפוי מהראש ועד הזנב ומקפידים שלא יהיו גושים.
7. מטגנים מיד בשמן העמוק. חשוב לא להכניס לשמן יותר מדי דגים בבת אחת. מטגנים למשך 5 דקות, עד קבלת גוון זהב.
הנה הנחיותיו של השף רפי כהן לטיגון דגים שלמים:
1. בחרו דגים מאותו סוג, רצוי דגי ים קטנים, נקיים מקשקשים ומבוטנים, אך עם עצמותיהם. שטפו את הדגים היטב במים קרים.
2. הכינו את הציפוי לדגים לפי בחירתכם ולפי המתכון שלכם, ערבבו היטב והעבירו את הדגים למגש שטוח.
3. בחרו שמן טיגון נטרלי. הטוב ביותר הוא שמן ענבים, גם שמן תירס אפשרי.
4. מחממים את השמן לטמפרטורה של 180 מעלות, מוודאים זאת בעזרת מדחום המיועד לכך או שמשתמשים בצ'יפסר. יש להקפיד הקפדה יתרה על הטמפרטורה להצלחה מרבית של הדגים.
5. בסמוך לטיגון יש להכין מי קרח לטבילת הדגים, לטבול אותם שתי דקות ולסנן מבלי לנגב
6. טובלים כל דג בציפוי מהראש ועד הזנב ומקפידים שלא יהיו גושים.
7. מטגנים מיד בשמן העמוק. חשוב לא להכניס לשמן יותר מדי דגים בבת אחת. מטגנים למשך 5 דקות, עד קבלת גוון זהב.
איך להכין דג סול אפוי עם ירקות?
הנה מתכון להכנת דג סול אפוי עם ירקות:
המצרכים:
========
6 חתיכות פילה של דג סול
מלח גס
פלפל שחור גרוס גס
מיץ סחוט מלימון אחד
50 גרם חמאה
2 כרישה פרוסה (החלק הלבן בלבד)
פלפל אדום פרוס
1 כוס ין לבן
1 כף טימין
1 כף עלי פטרוזיליה קצוצים
אופן ההכנה:
===========
1. נגבו את הדג במגבת נייר וטבלו אותו במלח, פלפל ולימון משני צידיו.
2. הכניסו את הדג למקרר למשך שעה.
3. לטגן את הכרישה בחמאה ולהוסיף את הפלפל האדום.
4. להכניס את הדגים והירקות לתבנית ולצקת מעליהם את היין.
5. להכניס לתנור בחום גבוה מאד, ל-12 דקות.
6. כאשר בשר הדג נהפך לאטום - הדג מוכן.
7. מעט לפני שמוציאים מהתנור, לפזר תימין ופטרוזיליה על הדג.
בתיאבון!
הנה מתכון להכנת דג סול אפוי עם ירקות:
המצרכים:
========
6 חתיכות פילה של דג סול
מלח גס
פלפל שחור גרוס גס
מיץ סחוט מלימון אחד
50 גרם חמאה
2 כרישה פרוסה (החלק הלבן בלבד)
פלפל אדום פרוס
1 כוס ין לבן
1 כף טימין
1 כף עלי פטרוזיליה קצוצים
אופן ההכנה:
===========
1. נגבו את הדג במגבת נייר וטבלו אותו במלח, פלפל ולימון משני צידיו.
2. הכניסו את הדג למקרר למשך שעה.
3. לטגן את הכרישה בחמאה ולהוסיף את הפלפל האדום.
4. להכניס את הדגים והירקות לתבנית ולצקת מעליהם את היין.
5. להכניס לתנור בחום גבוה מאד, ל-12 דקות.
6. כאשר בשר הדג נהפך לאטום - הדג מוכן.
7. מעט לפני שמוציאים מהתנור, לפזר תימין ופטרוזיליה על הדג.
בתיאבון!
איך להכין דגים כבושים?
הנה מתכון להכנת דגים כבושים של קרין גורן:
המצרכים:
=======
30 דגיגונים (אנשובי, סרדינים ודומיהם)
מלח גס לכיסוי
1/2 ליטר שמן זית
2 כוסות מיץ לימון
10 פלפלי שאטה קטנים (אם אוהבים חריף)
1 כפית גרגירי פלפל אנגלי שלמים
אופן ההכנה:
=========
1. ניקוי הדגים: פורסים לפילטים, מוציאים את האדרה ומסירים את הזנב והראש. אפשר לבקש ממוכר הדגים לעשות זאת.
2. מסדרים על מגש שטוח, מכסים במלח גס, עוטפים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לשלושה ימים.
3. לאחר שלושה ימים שוטפים את הדגיגונים מהמלח, מייבשים על נייר סופג ומניחים בצנצנת. מכסים בשמן זית, מיץ לימון, פלפל שאטה ופלפל אנגלי, ואוטמים.
4. מגישים עם לחם, חמאה ובצל לבן קצוץ.
הנה מתכון להכנת דגים כבושים של קרין גורן:
המצרכים:
=======
30 דגיגונים (אנשובי, סרדינים ודומיהם)
מלח גס לכיסוי
1/2 ליטר שמן זית
2 כוסות מיץ לימון
10 פלפלי שאטה קטנים (אם אוהבים חריף)
1 כפית גרגירי פלפל אנגלי שלמים
אופן ההכנה:
=========
1. ניקוי הדגים: פורסים לפילטים, מוציאים את האדרה ומסירים את הזנב והראש. אפשר לבקש ממוכר הדגים לעשות זאת.
2. מסדרים על מגש שטוח, מכסים במלח גס, עוטפים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לשלושה ימים.
3. לאחר שלושה ימים שוטפים את הדגיגונים מהמלח, מייבשים על נייר סופג ומניחים בצנצנת. מכסים בשמן זית, מיץ לימון, פלפל שאטה ופלפל אנגלי, ואוטמים.
4. מגישים עם לחם, חמאה ובצל לבן קצוץ.
איך להכין חריימה?
הנה מתכון של השף ישראל אהרוני לחריימה, כפי שפורסם בגיליון דרך האוכל בספטמבר 1998:
המצרכים:
========
1-2 ק"ג פילה של דג ים טרי (הכי טוב לוקוס), חתוך לפרוסות של 200 גרם.
8 שיני שום כתושות
1-2 כפות פפריקה חריפה משובחת
1 פלפל ירוק חריף טרי קצוץ
1/2 כוס שמן זית
1 ק"ג עגבניות מרוסקות מסוננות
1/2 כוס מים
מלח
פלפל שחור גרוס
1/2 כוס כוסברה קצוצה
אופן ההכנה:
==========
1. שמים בסיר את השמן, השום, הפלפל החריף והפפריקה. מבשלים בחום נמוך תוך ערבוב כ-5 דקות.
2. מוסיפים את רסק העגבניות, המים, המלח והפלפל.
3. מכניסים לסיר את הדגים, מפזרים מעל את הכוסברה, מכסים, מבשלים על אש נמוכה 20 דקות ומגישים.
הנה מתכון של השף ישראל אהרוני לחריימה, כפי שפורסם בגיליון דרך האוכל בספטמבר 1998:
המצרכים:
========
1-2 ק"ג פילה של דג ים טרי (הכי טוב לוקוס), חתוך לפרוסות של 200 גרם.
8 שיני שום כתושות
1-2 כפות פפריקה חריפה משובחת
1 פלפל ירוק חריף טרי קצוץ
1/2 כוס שמן זית
1 ק"ג עגבניות מרוסקות מסוננות
1/2 כוס מים
מלח
פלפל שחור גרוס
1/2 כוס כוסברה קצוצה
אופן ההכנה:
==========
1. שמים בסיר את השמן, השום, הפלפל החריף והפפריקה. מבשלים בחום נמוך תוך ערבוב כ-5 דקות.
2. מוסיפים את רסק העגבניות, המים, המלח והפלפל.
3. מכניסים לסיר את הדגים, מפזרים מעל את הכוסברה, מכסים, מבשלים על אש נמוכה 20 דקות ומגישים.
איך למנוע הרעלת מזון בבית?
בכדי למנוע הרעלת מזון באכילה בבית יש להקפיד על הדברים הבאים:
1. שטיפת ידיים שמים חמים וסבון לפני תחילת הבישול
2. שטיפת ידיים במים חמים וסבון לאחר מגע בביצה לא מבושל או בשר נא והקפידו על שטיפה יסודית, גם בין האצבעות
3. שמירה על משטחי עבודה נקיים - יש להקפיד על נקיון השיש במטבח, המדפים במקרר, והכיור אחרי שימוש בבשר
4. הקפדה על שימוש בגלים נקיים - החל מסכו"ם ועד הכלים בהם אתם מבשלים
5. יש להקפיד להחליף את סקוץ' הכלים ושאר כלי הניקוי בזמן
6. הקפידו על הפרדת קשרי חיתוך לבשר נא, לירקות ופירות וללחם. גם אותם יש לשטוף באופן יסודי לאחר השימוש. כשאר קרשים סדוקים או שיש בהם סימני חיתוך רבים, זה הזמן להחליף.
7. ייבוש הכלים - יש לתת לכלים להתייבש באוויר או לנגב אותם במגבת נייר חד פעמית. מגבת בד עלולה להעביר חיידקים לכלים, במיוחד אם ניגבתם בה ידיים לא נקיות.
8. הקפדה על תאריכי תפוגה - יש לשים לב לתאריך התפוגה של כל מוצר והקפידו ולא לקנות או לצרוך ממנו לפי תאריך זה.
9. הכנסת מוצרים למקרר - לא להתמהמה, חשוב להכניס למקרר את מוצרי המזון מיד כשחוזרים מהקניות.
10. הכנסת אוכל למקרר בסוף הבישול - יש להכניס למקרר את המזון תוך שעתיים מסיום הבישול, או תוך שעה אם הטמפרטורה מעל 30 מעלות.
11. הפשרת דגים ובשר - בשרים ודגים לא מבושלים יכולים להיות בעלי פוטנציאל לזיהום. יש להפשירם בהדרגה במקרר, במדף התחתון על צלחת בכדי שלט יגירו נוזלים על מדפים ומזון אחר.
12. שטיפת עוף - לפי אזהרה שפורסמה לאחרונה מטעם הרשות הבריטית לבטיחות מזון בנושא, יש להימנע להימנע משטיפת עוף נא, כדי שלא ישפריץ ויפיץ חיידקי הליקובקטר. אלו המתעקשים לשטוף בכל זאת צריכים לעשות זאת בתוך קערה בתחתית הכיור.
13. לא להשתמש במרינדה כרוטב - אל תשתמשו במרינדה שבה השריתם את הבשר כרוטב לבשר שכבר עבר בישול.
14. חימום אוכל שהיה בקירור - שאריות של מזון מבושל שנשמרו בקירור כדאי לחמם היטב עד שיעלו אדים.
15. שטיפת פירות וירקות - שטפו היטב ירקות ופירות. הורידו את העלים החיצוניים של חסה וכרוב, ושטפו היטב את כל שאר העלים.
בכדי למנוע הרעלת מזון באכילה בבית יש להקפיד על הדברים הבאים:
1. שטיפת ידיים שמים חמים וסבון לפני תחילת הבישול
2. שטיפת ידיים במים חמים וסבון לאחר מגע בביצה לא מבושל או בשר נא והקפידו על שטיפה יסודית, גם בין האצבעות
3. שמירה על משטחי עבודה נקיים - יש להקפיד על נקיון השיש במטבח, המדפים במקרר, והכיור אחרי שימוש בבשר
4. הקפדה על שימוש בגלים נקיים - החל מסכו"ם ועד הכלים בהם אתם מבשלים
5. יש להקפיד להחליף את סקוץ' הכלים ושאר כלי הניקוי בזמן
6. הקפידו על הפרדת קשרי חיתוך לבשר נא, לירקות ופירות וללחם. גם אותם יש לשטוף באופן יסודי לאחר השימוש. כשאר קרשים סדוקים או שיש בהם סימני חיתוך רבים, זה הזמן להחליף.
7. ייבוש הכלים - יש לתת לכלים להתייבש באוויר או לנגב אותם במגבת נייר חד פעמית. מגבת בד עלולה להעביר חיידקים לכלים, במיוחד אם ניגבתם בה ידיים לא נקיות.
8. הקפדה על תאריכי תפוגה - יש לשים לב לתאריך התפוגה של כל מוצר והקפידו ולא לקנות או לצרוך ממנו לפי תאריך זה.
9. הכנסת מוצרים למקרר - לא להתמהמה, חשוב להכניס למקרר את מוצרי המזון מיד כשחוזרים מהקניות.
10. הכנסת אוכל למקרר בסוף הבישול - יש להכניס למקרר את המזון תוך שעתיים מסיום הבישול, או תוך שעה אם הטמפרטורה מעל 30 מעלות.
11. הפשרת דגים ובשר - בשרים ודגים לא מבושלים יכולים להיות בעלי פוטנציאל לזיהום. יש להפשירם בהדרגה במקרר, במדף התחתון על צלחת בכדי שלט יגירו נוזלים על מדפים ומזון אחר.
12. שטיפת עוף - לפי אזהרה שפורסמה לאחרונה מטעם הרשות הבריטית לבטיחות מזון בנושא, יש להימנע להימנע משטיפת עוף נא, כדי שלא ישפריץ ויפיץ חיידקי הליקובקטר. אלו המתעקשים לשטוף בכל זאת צריכים לעשות זאת בתוך קערה בתחתית הכיור.
13. לא להשתמש במרינדה כרוטב - אל תשתמשו במרינדה שבה השריתם את הבשר כרוטב לבשר שכבר עבר בישול.
14. חימום אוכל שהיה בקירור - שאריות של מזון מבושל שנשמרו בקירור כדאי לחמם היטב עד שיעלו אדים.
15. שטיפת פירות וירקות - שטפו היטב ירקות ופירות. הורידו את העלים החיצוניים של חסה וכרוב, ושטפו היטב את כל שאר העלים.
איזה יין לבחור לארוחת דגים?
את סוג היין שנבחר לארוחת דגים יש להתאים לרוטב בו מוגש הדג ולאו דווקא לדג עצמו, לפי החלוקה הבאה:
1. לדג בתנור המוגש עם לימון או עשבי תיבול, מומלץ לבחור יין סוביניון בלאנק, יין כשרדונה, יינות מאזור עמק הלוואר או יינות תמסיך (בלנד).
2. לדג המוגש ברוטב חריף, טוב להתאים יין לבן כמו ריסילינג, מוסקט יבש,גיוורצטרמינר או סוביניון בלאנק.
3. לדג בעל מתיקות, כדאי להגיש יין לבן עם חמיצות גבוהה כמו שרדונה יבש או סוביניון בלאנק .
4. לדגים בגריל או דגים מטוגנים, יתאים יין אדום קל לא מתיישן.
את סוג היין שנבחר לארוחת דגים יש להתאים לרוטב בו מוגש הדג ולאו דווקא לדג עצמו, לפי החלוקה הבאה:
1. לדג בתנור המוגש עם לימון או עשבי תיבול, מומלץ לבחור יין סוביניון בלאנק, יין כשרדונה, יינות מאזור עמק הלוואר או יינות תמסיך (בלנד).
2. לדג המוגש ברוטב חריף, טוב להתאים יין לבן כמו ריסילינג, מוסקט יבש,גיוורצטרמינר או סוביניון בלאנק.
3. לדג בעל מתיקות, כדאי להגיש יין לבן עם חמיצות גבוהה כמו שרדונה יבש או סוביניון בלאנק .
4. לדגים בגריל או דגים מטוגנים, יתאים יין אדום קל לא מתיישן.
איך להכין פיש אנד צ'יפס?
הנה מתכון של פיש אנד צ'יפס להכנה ביתית:
חומרים ל-4 מנות פיש אנד צ'יפס:
========================
שמן חמניות לטיגון
4 תפוחי אדמה
מלח גס לבלילה
1.5 כוסות קמח
1 כף אבקת אפיה
1 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור
1 כוס (220 מ"ל)
בירה קרה (או לחילופין חלב)
1 ביצה
800 גרם פילה דג לבן (קוד, או אחר)
שמן לטיגון
הוראות הכנה:
=========
1. קלפו את תפוחי האדמה וחתכו אותם לרצועות רחבות של צ'יפס (בסגנון "הום פרייז"). שמרו את רצועות תפוחי האדמה בקערה עם מי קרח.
2. בקערה נפרדת ערבבו קמח, אבקת אפייה, מלח ופלפל. הוסיפו את כוס הבירה (או החלב) ואת הביצה וערבבו את העיסה עד לקבלת מירקם חלק. קררו את העיסה למשך חצי שעה.
3. חממו שמן בסיר בעל תחתית עבה ל-175 מעלות צלזיוס. טגנו את הצי'פס תחילה, עד לריכוך. הוציאו והספיגו את הצ'יפס המטוגן על גבי מגבת ניר.
4. טגנו את הדגים בשמן עד שתקבלו צבע חום-זהוב. הספיגו גם את הדגים המטוגנים על גבי מגבת ניר.
5. טגנו את הצ'יפס שנית, לדקה-שתיים עד להשחמתו.
6. הגישו את הצ'יפס והפיש עם רבע לימון טרי (אפשר גם סלט חסה קטן) וקערית קטנה של חומץ ומלח גס.
בתיאבון!
הנה מתכון של פיש אנד צ'יפס להכנה ביתית:
חומרים ל-4 מנות פיש אנד צ'יפס:
========================
שמן חמניות לטיגון
4 תפוחי אדמה
מלח גס לבלילה
1.5 כוסות קמח
1 כף אבקת אפיה
1 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור
1 כוס (220 מ"ל)
בירה קרה (או לחילופין חלב)
1 ביצה
800 גרם פילה דג לבן (קוד, או אחר)
שמן לטיגון
הוראות הכנה:
=========
1. קלפו את תפוחי האדמה וחתכו אותם לרצועות רחבות של צ'יפס (בסגנון "הום פרייז"). שמרו את רצועות תפוחי האדמה בקערה עם מי קרח.
2. בקערה נפרדת ערבבו קמח, אבקת אפייה, מלח ופלפל. הוסיפו את כוס הבירה (או החלב) ואת הביצה וערבבו את העיסה עד לקבלת מירקם חלק. קררו את העיסה למשך חצי שעה.
3. חממו שמן בסיר בעל תחתית עבה ל-175 מעלות צלזיוס. טגנו את הצי'פס תחילה, עד לריכוך. הוציאו והספיגו את הצ'יפס המטוגן על גבי מגבת ניר.
4. טגנו את הדגים בשמן עד שתקבלו צבע חום-זהוב. הספיגו גם את הדגים המטוגנים על גבי מגבת ניר.
5. טגנו את הצ'יפס שנית, לדקה-שתיים עד להשחמתו.
6. הגישו את הצ'יפס והפיש עם רבע לימון טרי (אפשר גם סלט חסה קטן) וקערית קטנה של חומץ ומלח גס.
בתיאבון!
איפה כדאי למקם אקווריום בבית?
הנה מספר שיקולים למיקום אקווריום בבית:
1. יש לבחור חדר שקט ומוצל למיקום האקווריום, כך שקרני שמש לא יפגעו בו באופן ישיר.
2. חשוב לא להעמיד את האקווריום מול חלונות או דלתות מהם עלולה להתפרץ רוח הפוגעת בגדים טרופיים.
3. אין למקם את האקווריום במטבח, מאחר והגז והאדים עלולים לפגוע בדגים.
4. טריקת דלתות עלולה גם היא לפגוע בדגים, לכן יש להקפיד להרחיק את מיקום האקווריום כמה שיותר מדלתות.
5. מומחים בתחום יוכלו לתת את הייעוץ הטוב ביותר למיקום, בהתאם לסוג הדגים ותנאי הבית.
הנה מספר שיקולים למיקום אקווריום בבית:
1. יש לבחור חדר שקט ומוצל למיקום האקווריום, כך שקרני שמש לא יפגעו בו באופן ישיר.
2. חשוב לא להעמיד את האקווריום מול חלונות או דלתות מהם עלולה להתפרץ רוח הפוגעת בגדים טרופיים.
3. אין למקם את האקווריום במטבח, מאחר והגז והאדים עלולים לפגוע בדגים.
4. טריקת דלתות עלולה גם היא לפגוע בדגים, לכן יש להקפיד להרחיק את מיקום האקווריום כמה שיותר מדלתות.
5. מומחים בתחום יוכלו לתת את הייעוץ הטוב ביותר למיקום, בהתאם לסוג הדגים ותנאי הבית.
איך להכין טונה ביתית בעצמכם?
להכנת טונה בבית, עשו את הדברים הבאים:
מצרכים:
======
1/2 קילו דג טונה טרי
20 גרם מלח
1/2 כפית פלפל אנגלי שלם
2 עלי דפנה
חצי ליטר מים
שמן זית (לפי הצורך בהכנה)
אופן ההכנה:
===========
1. שטחו את הטונה בקערה.
2. הרתיחו בסיר את המים עם המלח, עלי הדפנה והפלפל האנגלי.
3. שיפכו את המים הרתוחים עם התבלינים על הטונה.
4. השאירו את הטונה עם המים המכסים אותה לשעתיים מחוץ למקרר.
5. כשצבעה של הטונה הפך ורוד, הרחיקו את המים וכסו אותה לחלוטין בשמן זית.
זהו, הטונה הביתית שלכם מוכנה. תוכלו להשתמש בה מהמקרר במשך 4-5 ימים בכיף. בתיאבון!
להכנת טונה בבית, עשו את הדברים הבאים:
מצרכים:
======
1/2 קילו דג טונה טרי
20 גרם מלח
1/2 כפית פלפל אנגלי שלם
2 עלי דפנה
חצי ליטר מים
שמן זית (לפי הצורך בהכנה)
אופן ההכנה:
===========
1. שטחו את הטונה בקערה.
2. הרתיחו בסיר את המים עם המלח, עלי הדפנה והפלפל האנגלי.
3. שיפכו את המים הרתוחים עם התבלינים על הטונה.
4. השאירו את הטונה עם המים המכסים אותה לשעתיים מחוץ למקרר.
5. כשצבעה של הטונה הפך ורוד, הרחיקו את המים וכסו אותה לחלוטין בשמן זית.
זהו, הטונה הביתית שלכם מוכנה. תוכלו להשתמש בה מהמקרר במשך 4-5 ימים בכיף. בתיאבון!
המתכון להכנת מרק דגים?
הבאתי את המתכון כלשונו. למרות שבכל זאת ממליצה על עשבי תיבול טריים ולא יבשים.
המצרכים:
========
2 ק"ג דגים (קרפיונים, נסיכה, פורל, לוקוס) חתוכים לפרוסות כולל הראשים.
(ניתן לערבב מספר סוגים)
10 כוסות מים
1/3 כוס שמן זית
2 כוסות רסק עגבניות משומרות
1 פלפל ירוק חתוך לקוביות קטנות
1 פלפל חריף, מנוקה מגרעינים וקצוץ דק
5 שיני שום קצוצות
1 מיץ מלימון טרי
1 לימון לא מקולף, שטוף ומנוקה וחתוך לקוביות
1 כפית גרגרי פלפל אנגלי
5 עלי דפנה
5 ענפי שמיר
2 ענפי ריחן
2 ענפי רוזמרין
מלח ופלפל
לגבי עשבי התיבול. העשבים המצויים בשווקים, בדרך כלל מאד נגועים בחרקים. לכן, מומלץ לקנות מתוצרת גוש קטיף או להשתמש בתבלין המיובש.
אופן ההכנה:
בסיר גדול מטגנים את חלקי הדגים בשמן זית והשום, למשך כ-5 דקות. הופכים את הנתחים לכל הצדדים.
מוסיפים את רסק העגבניות, הפלפלים, הלימון ומיץ הלימון ועשבי התיבול ומבשלים למשך 10 דקות.
מוסיפים את המים, טועמים ומתקנים תיבול בעזרת המלח והפלפל ומביאים לרתיחה.
מבשלים למשך כשעתיים על אש קטנה.
הבאתי את המתכון כלשונו. למרות שבכל זאת ממליצה על עשבי תיבול טריים ולא יבשים.
המצרכים:
========
2 ק"ג דגים (קרפיונים, נסיכה, פורל, לוקוס) חתוכים לפרוסות כולל הראשים.
(ניתן לערבב מספר סוגים)
10 כוסות מים
1/3 כוס שמן זית
2 כוסות רסק עגבניות משומרות
1 פלפל ירוק חתוך לקוביות קטנות
1 פלפל חריף, מנוקה מגרעינים וקצוץ דק
5 שיני שום קצוצות
1 מיץ מלימון טרי
1 לימון לא מקולף, שטוף ומנוקה וחתוך לקוביות
1 כפית גרגרי פלפל אנגלי
5 עלי דפנה
5 ענפי שמיר
2 ענפי ריחן
2 ענפי רוזמרין
מלח ופלפל
לגבי עשבי התיבול. העשבים המצויים בשווקים, בדרך כלל מאד נגועים בחרקים. לכן, מומלץ לקנות מתוצרת גוש קטיף או להשתמש בתבלין המיובש.
אופן ההכנה:
בסיר גדול מטגנים את חלקי הדגים בשמן זית והשום, למשך כ-5 דקות. הופכים את הנתחים לכל הצדדים.
מוסיפים את רסק העגבניות, הפלפלים, הלימון ומיץ הלימון ועשבי התיבול ומבשלים למשך 10 דקות.
מוסיפים את המים, טועמים ומתקנים תיבול בעזרת המלח והפלפל ומביאים לרתיחה.
מבשלים למשך כשעתיים על אש קטנה.
איך לשמור על הזיכרון למניעת מחלת האלצהיימר?
הנה כמה פעולות שמסייעות לשימור הזיכרון בגיל המבוגר:
1. להפעיל את המוח הרבה - פעילויות שמפעילות את המוח כמו פתרון חידות, תשבצים, תרגילי חשבון, פתרון בעיות וגם כתיבה יצירתית ואפילו קריאה.
2. להימנע מחרדות ומתח - שעל פי המחקר מזיקים למוח ומגדילים את הסבירות ללקות באלצהיימר.
3. תזונה נכונה - אכילת מזון שיש בו הרבה נוגדי חימצון ולפחות דג אחד בשבוע.
4. ספורט - פעילות גופנית תורמת למוח ולביצועיו, כולל הזיכרון.
5. הרגלי זכירה - הרגלים של רישום תזכורות, רשימות לביצוע (To do) ושינון של פעולות, מקומות, כתובות, טלפונים וכדומה.
הנה כמה פעולות שמסייעות לשימור הזיכרון בגיל המבוגר:
1. להפעיל את המוח הרבה - פעילויות שמפעילות את המוח כמו פתרון חידות, תשבצים, תרגילי חשבון, פתרון בעיות וגם כתיבה יצירתית ואפילו קריאה.
2. להימנע מחרדות ומתח - שעל פי המחקר מזיקים למוח ומגדילים את הסבירות ללקות באלצהיימר.
3. תזונה נכונה - אכילת מזון שיש בו הרבה נוגדי חימצון ולפחות דג אחד בשבוע.
4. ספורט - פעילות גופנית תורמת למוח ולביצועיו, כולל הזיכרון.
5. הרגלי זכירה - הרגלים של רישום תזכורות, רשימות לביצוע (To do) ושינון של פעולות, מקומות, כתובות, טלפונים וכדומה.