» «
דיאטה
מהי דיאטה ים תיכונית?


מחקרים הוכיחו שדיאטה ים תיכונית מאריכה חיים מאחר והיא שומרת על בריאות הלב ומקטינה את הסיכויים ללקות בהתקף לב באופן משמעותי. דיאטה ים תיכונית מבוססת על מזונות טריים, עונתיים, שאינם עברו שימור או הקפאה או שהינם מעובדים באופן מינימלי בכדי לשמור במידת האפשר על נוגדי החימצון ועל הסיבים התזונתיים. בדיאטה זו יש אחוזי שומן רבים יחסית אך רובם מבוססים על שומנים בלתי רוויים שמקורם בשמן זית.

אלו המרכיבים העיקריים של דיאטה ים תיכונית:

ירקות חיים

פירות (המשמשים גם לקינוח)

קטניות

דגנים (לחם בעיקר)

שמן זית

אגוזים

זרעים (לדוגמה טחינה)

דגי ים (3 פעמים בשבוע)

עוף (2-4 פעמים בשבוע)

ביצים (2-4 פעמים בשבוע)

בשר אדום (פעם בחודש)

כוסית יין אדום (עם הארוחה 1-2 לגברים, 1 לנשים)
פירות
איך לאחסן נכון פירות וירקות?



הנה 8 הדברים שכדאי להקפיד עליהם באחסון פירות וירקות:

1. מגרות מקרר נקיות

2. הנחת נייר סופג בתחתית המגרה

3. רצוי לא לשטוף את הפירות לפני הכנסתם למקרר

4. עדיף להימנע משטיפת הפרי או הירק בסבון או בתכשירים אחרים מחשש שיישארו עליהם

5. יש לשטוף היטב את הפירות והירוקת במים זורמים ולייבשם לחלוטין לפני הכנסתם למקרר

6. הקפדה על הפרדה בין הפירות והירקות השונים כשהם מאוחסנים במקרר

7. במידה ורוצים לאחסן פרי או ירק חשוב לחתוך אותו לחתיכות גדולות ככל האפשר בכדי שלא יאבדו ויטמינים

8. שמירה על טמפרטורה נכונה של המקרר (לרוב טמפרטורה של 4-6 מעלות)
הרצליה
איפה אפשר לאכול אוכל כשר בהרצליה?


במקומות הבאים ניתן לקנות בהרצליה אוכל כשר:


בשרים:
=======
1. פאפאגאיו - (קניון ארנה 2 במרינה. טלפון: 09-9564000)

2. ביסטרו 56 - (קניון ארנה במרינה. טלפון: 09-9565181)

3. The Meat and Wine - (רחוב שנקר 16 הרצליה פיתוח. טלפון: 09-9567006) - כשר ומעולה!


אוכל יהודי:
=========
צימעס - (משכית 27. טלפון: 09-9561144)


אוכל איטלקי:
===========
בלה ונציה - בית קורקס, רח' משכית 27. טלפון: 09-9506562) - כשר


* הערה: במקומות אלה לא טעמנו והם נבחרו להצגה בהיותם שומרי כשרות.
פירות הדר
איך לשמר פירות הדר?



הנה מספר דרכים לשימור פירות הדר, כך שניתן יהיה ליהנות מהם גם לא בעונת החורף:

1. סחיטת מיץ - ניתן לסחוט את מיצי הפרי (לימון, אשכולית, תפוז, קלמנטינות, פומלות) ולהקפיאו בבקבוקים בגודל המתאים לכם (נוחים לשימוש במיוחד יהיו בקבוקים של חצי ליטר).

2. תרכיז לימון - הכנת תרכיז לימון כפי שמפורט בטיפים שניתנו בתגית "לימון, תרכיזים".

3. מרינדת פירות - ע"י הוספת של ענפי רוזמרין ורוטב סויה לתפוז ניתן לשמור בהקפאה מרידנה לתבשילים שונים.

4. גרר קליפות - מגררים את קליפות ההדרים ללא החלק הלבן ומשתמשים בהם כתוספת לתבשילים שונים (לדוגמה לגרר תפוז, קלמטינה ופומלה מוסיפים סוכר, שמן זית, אגוזים או שומשום ולקליפות לימון וליים מוסיפים מלח).

5. הכנת לימון כבוש - ראו טיפים בתגית "לימון כבוש".

6. הכנת ממרח לימונים כבושים - ע"י ריסוק הלימונים הכבושים במעבד מזון יתקבל ממרח נהדר.

7. הכנת ריבות מפירות הדר - מכל פירות ההדר ניתן להכין ריבות הנשמרות זמן רב.

אוכל

טונה ביתית
איך להכין טונה ביתית בעצמכם?



להכנת טונה בבית, עשו את הדברים הבאים:

מצרכים:
======
1/2 קילו דג טונה טרי

20 גרם מלח

1/2 כפית פלפל אנגלי שלם

2 עלי דפנה

חצי ליטר מים

שמן זית (לפי הצורך בהכנה)


אופן ההכנה:
===========
1. שטחו את הטונה בקערה.

2. הרתיחו בסיר את המים עם המלח, עלי הדפנה והפלפל האנגלי.

3. שיפכו את המים הרתוחים עם התבלינים על הטונה.

4. השאירו את הטונה עם המים המכסים אותה לשעתיים מחוץ למקרר.

5. כשצבעה של הטונה הפך ורוד, הרחיקו את המים וכסו אותה לחלוטין בשמן זית.


זהו, הטונה הביתית שלכם מוכנה. תוכלו להשתמש בה מהמקרר במשך 4-5 ימים בכיף. בתיאבון!
תזונת ילדים
מתי כדאי לפנות לעזרה מקצועית בנושא האכילה של ילדכם?


כדאי לפנות להתייעצות מקצועית בנושא האכילה של ילדכם אם המקרים הבאים מתקיימים, חלקם או כולם:

1. הילד לא נמצא בעקומת גילו - אם ילדכתם נמצא בתחתית אחוזוני המשקל והגובה, כדאי לבדוק שהכל תקין מבחינת בריאותו ואין לו מחסור בוויטמנים או מינרלים.

2. אתם מאלצים את הילד לאכול - אם כל ארוחה היא מלחמה והילד סרבן אוכל וארוחות, יש לקבל ייעוץ כיצד לנהוג. ילד אמור להתנהג בצורה מווסתת מולדת בנוגע למזון אותו הוא צריך.

3. מגוון דל - אם באופן קבוע מגוון המזונות שילדכם מוכן לאכול או לטעום הולך ומצטמצם.

4. צורת האכילה אינו תואמת לגיל - לכל צורת אכילת יש את הגיל המתאים לה. אם ילד יונק, אוכל מבקבוק או אוכל רק מעדנים בגיל שכבר אינו אמור לעשות זאת, הדבר אמור להדליק נורה אדומה.

5. סלידה ממזונות - קושי בויסות חושי מביא עמו סלידה ממזונות בעלי מרקמים מסויימים. בדקו האם ילדכם סובל מקושי זה וקבלו את הטיפול המתאים.
תפילות
מהו נוסח ברכת המזון?


הנה נוסח ברכת המזון:

ברוך אתה ה', אלוהינו מלך העולם, הזן את העולם כולו בטובו, בחן בחסד וברחמים, הוא נותן לחם לכל בשר, כי לעולם חסדו. ובטובו הגדול תמיד לא חסר לנו, ואל יחסר לנו מזון לעולם ועד. בעבור שמו הגדול, כי הוא אל זן ומפרנס לכל, ומטיב לכל, ומכין מזון לכל בריותיו אשר ברא. ברוך אתה ה', הזן את הכל:



והנה ההמשך (תודה לרינה):
=====================
ברכת המזון המלא: בָּרוּךְ אַתָּה יי אֱלהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם. הַזָּן אֶת הָעוֹלָם כֻּלּוֹ. בְּטוּבוֹ בְּחֵן בְּחֶסֶד וּבְרַחֲמִים. הוּא נוֹתֵן לֶחֶם לְכָל בָּשָׂר. כִּי לְעוֹלָם חַסְדּוֹ: וּבְטוּבוֹ הַגָּדוֹל תָּמִיד לא חָסַר לָנוּ וְאַל יֶחְסַר לָנוּ מָזוֹן לְעוֹלָם וָעֶד. בַּעֲבוּר שְׁמוֹ הַגָּדוֹל. כִּי הוּא אֵל זָן וּמְפַרְנֵס לַכּל וּמֵטִיב לַכּל וּמֵכִין מָזוֹן לְכָל בְּרִיּוֹתָיו אֲשֶׁר בָּרָא. כָּאָמוּר פּוֹתֵחַ אֶת-יָדֶךָ וּמַשְׂבִּיעַ לְכָל-חַי רָצוֹן: בָּרוּךְ אַתָּה יי. הַזָּן אֶת הַכּל: נוֹדֶה לְּךָ יי אֱלהֵינוּ. עַל שֶׁהִנְחַלְתָּ לַאֲבוֹתֵינוּ אֶרֶץ חֶמְדָה טוֹבָה וּרְחָבָה. וְעַל שֶׁהוֹצֵאתָנוּ יי אֱלהֵינוּ מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם. וּפְדִיתָנוּ מִבֵּית עֲבָדִים. וְעַל בְּרִיתְךָ שֶׁחָתַמְתָּ בִּבְשָׂרֵנוּ. וְעַל תּוֹרָתְךָ שֶׁלִּמַּדְתָּנוּ. וְעַל חֻקֶּיךָ שֶׁהוֹדַעְתָּנוּ. וְעַל חַיִּים חֵן וָחֶסֶד שֶׁחוֹנַנְתָּנוּ. וְעַל אֲכִילַת מָזוֹן שָׁאַתָּה זָן וּמְפַרְנֵס אוֹתָנוּ תָּמִיד. בְּכָל יוֹם וּבְכָל עֵת וּבְכָל שָׁעָה: וְעַל הַכּל יי אֱלהֵינוּ אֲנַחְנוּ מוֹדִים לָךְ וּמְבָרְכִים אוֹתָךְ. יִתְבָּרַךְ שִׁמְךָ בְּפִי כָל חַי תָּמִיד לְעוֹלָם וָעֶד: כַּכָּתוּב. וְאָכַלְתָּ וְשָׂבָעְתָּ וּבֵרַכְתָּ אֶת יי אֱלהֶיךָ עַל הָאָרֶץ הַטּבָה אֲשֶׁר נָתַן לָךְ: בָּרוּךְ אַתָּה יי. עַל הָאָרֶץ וְעַל הַמָּזוֹן: רַחֶם נָא יי אֱלהֵינוּ עַל יִשְׂרָאֵל עַמֶּךָ. וְעַל יְרוּשָׁלַיִם עִירֶךָ. וְעַל צִיּוֹן מִשְׁכַּן כְּבוֹדֶךָ. וְעַל מַלְכוּת בֵּית דָּוִד מְשִׁיחֶךָ. וְעַל הַבַּיִת הַגָּדוֹל וְהַקָּדוֹשׁ שֶׁנִּקְרָא שִׁמְךָ עָלָיו: אֱלהֵינוּ. אָבִינוּ. רְעֵנוּ זוּנֵנוּ פַּרְנְסֵנוּ וְכַלְכְּלֵנוּ וְהַרְוִיחֵנוּ. וְהַרְוַח לָנוּ יי אֱלהֵינוּ מְהֵרָה מִכָּל צָרוֹתֵינוּ. וְנָא אַל תַּצְרִיכֵנוּ יי אֱלהֵינוּ לא לִידֵי מַתְּנַת בָּשָׂר וָדָם וְלא לִידֵי הַלְוָאָתָם. כִּי אִם לְיָדְךָ הַמְּלֵאָה. הַפְּתוּחָה. הַקְּדוֹשָׁה וְהָרְחָבָה. שֶׁלּא נֵבוֹשׁ וְלא נִכָּלֵם לְעוֹלָם וָעֶד: וּבְנֵה יְרוּשָׁלַיִם עִיר הַקּדֶשׁ בִּמְהֵרָה בְיָמֵינוּ. בָּרוּךְ אַתָּה יי. בּוֹנֵה בְרַחֲמָיו יְרוּשָׁלָיִם. אָמֵן: בָּרוּךְ אַתָּה יי אֱלהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם. הָאֵל. אָבִינוּ. מַלְכֵּנוּ. אַדִּירֵנוּ. בּוֹרְאֵנוּ. גּוֹאֲלֵנוּ. יוֹצְרֵנוּ. קְדוֹשֵׁנוּ קְדוֹשׁ יַעֲקב. רוֹעֵנוּ רוֹעֵה יִשְׂרָאֵל. הַמֶּלֶךְ הַטּוֹב וְהַמֵּטִיב לַכּל. שֶׁבְּכָל יוֹם וָיוֹם הוּא הֵטִיב הוּא מֵטִיב הוּא יֵיטִיב לָנוּ. הוּא גְמָלָנוּ הוּא גוֹמְלֵנוּ הוּא יִגְמְלֵנוּ לָעַד לְחֵן וּלְחֶסֶד וּלְרַחֲמִים וּלְרֶוַח. הַצָּלָה וְהַצְלָחָה. בְּרָכָה וִישׁוּעָה. נֶחָמָה. פַּרְנָסָה וְכַלְכָּלָה. וְרַחֲמִים וְחַיִּים וְשָׁלוֹם וְכָל טוֹב. וּמִכָּל טוּב לְעוֹלָם אַל יְחַסְּרֵנוּ: הָרַחֲמָן הוּא יִמְלךְ עָלֵינוּ לְעוֹלָם וָעֶד: הָרַחֲמָן הוּא יִתְבָּרַךְ בַּשָּׁמַיִם וּבָאָרֶץ: הָרַחֲמָן הוּא יִשְׁתַּבַּח לְדוֹר דּוֹרִים. וְיִתְפָּאַר בָּנוּ לָעַד וּלְנֵצַח נְצָחִים. וְיִתְהַדַּר בָּנוּ לָעַד וּלְעוֹלְמֵי עוֹלָמִים: הָרַחֲמָן הוּא יְפַרְנְסֵנוּ בְּכָבוֹד: הָרַחֲמָן הוּא יִשְׁבּר עֻלֵנוּ מֵעַל צַוָּארֵנוּ וְהוּא יוֹלִיכֵנוּ קוֹמְמִיּוּת לְאַרְצֵנוּ: הָרַחֲמָן הוּא יִשְׁלַח לָנוּ בְּרָכָה מְרֻבָּה בַּבַּיִת הַזֶּה וְעַל שֻׁלְחָן זֶה שֶׁאָכַלְנוּ עָלָיו: הָרַחֲמָן הוּא יִשְׁלַח לָנוּ אֶת אֵלִיָּהוּ הַנָּבִיא זָכוּר לַטּוֹב וִיבַשֶּׂר לָנוּ בְּשׂוֹרוֹת טוֹבוֹת יְשׁוּעוֹת וְנֶחָמוֹת: הָרַחֲמָן הוּא יְבָרֵךְ אֶת (אָבִי מוֹרִי) בַּעַל הַבַּיִת הַזֶּה וְאֶת (אִמִּי מוֹרָתִי) בַּעֲלַת הַבַּיִת הַזֶּה. אוֹתָם וְאֶת בֵּיתָם וְאֶת זַרְעָם וְאֶת כָּל אֲשֶׁר לָהֶם. (ואם סמוך על שלחן עצמו יאמר: הָרַחֲמָן הוּא יְבָרֵךְ אוֹתִי וְאֶת אִשְׁתִּי וְאֶת זַרְעִי וְאֶת כָּל אֲשֶׁר לִי), אוֹתָנוּ וְאֶת כָּל אֲשֶׁר לָנוּ. כְּמוֹ שֶׁנִּתְבָּרְכוּ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקב, בַּכּל. מִכּל. כּל. כֵּן יְבָרֵךְ אוֹתָנוּ כֻּלָּנוּ יַחַד בִּבְרָכָה שְׁלֵמָה. וְנאמַר אָמֵן: בַּמָּרוֹם יְלַמְּדוּ עֲלֵיהֶם וְעָלֵינוּ זְכוּת שֶׁתְּהֵא לְמִשְׁמֶרֶת שָׁלוֹם. וְנִשָּׂא בְרָכָה מֵאֵת יי. וּצְדָקָה מֵאֱלהֵי יִשְׁעֵנוּ. וְנִמְצָא חֵן וְשֵׂכֶל טוֹב בְּעֵינֵי אֱלהִים וְאָדָם: הָרַחֲמָן הוּא יְזַכֵּנוּ לִימוֹת הַמָשִׁיחַ וּלְחַיֵּי הָעוֹלָם הַבָּא: מַגְדִּיל יְשׁוּעוֹת מַלְכּוֹ וְעֹשֶׂה חֶסֶד לִמְשִׁיחוֹ לְדָוִד וּלְזַרְעוֹ עַד עוֹלָם: עֹשֶׂה שָׁלוֹם בִּמְרוֹמָיו הוּא יַעֲשֶׂה שָׁלוֹם עָלֵינוּ וְעַל כָּל יִשְׂרָאֵל וְאִמְרוּ אָמֵן: יְראוּ אֶת יי קְדוֹשָׁיו כִּי אֵין מַחְסוֹר לִירֵאָיו: כְּפִירִים רָשׁוּ וְרָעֵבוּ וְדוֹרְשֵׁי יי לא יַחְסְרוּ כָל טוֹב: הוֹדוּ לַיי כִּי טוֹב כִּי לְעוֹלָם חַסְדּוֹ: פּוֹתֵחַ אֶת יָדֶךָ וּמַשְׂבִּיעַ לְכָל חַי רָצוֹן: בָּרוּךְ הַגֶּבֶר אֲשֶׁר יִבְטַח בַּיי וְהָיָה יי מִבְטַחוֹ: נַעַר הָיִיתִי גַם זָקַנְתִּי וְלא רָאִיתִי צַדִּיק נֶעֱזָב וְזַרְעוֹ מְבַקֶּשׁ לָחֶם: יי עֹז לְעַמּוֹ יִתֵּן יי יְבָרֵךְ אֶת עַמּוֹ בַשָּׁלוֹם:
דליות
איך למנוע ורידים בולטים ברגליים בדרך טבעית?



הנה 9 דרכים למניעת ורידים בולטים ברגליים:

1. הרמת רגליים לשיפור זרימת הדם.

2. שתיית חליטות מכווצות - שתיית חליטות מצמחי האלון וההממליס המסייעים להחזיר את כלי הדם למקומם.

3. אכילת מזונות המונעים קרישה - שילוב שום, בצל ומזונות נוספים המונעים קרישה ומסייעים בזרימת הדם.

4. אכילת מזונות חריפים - אכילה של מזונות חריפים עשויה לסייע בזרימת הדם, כדאי לשלב בתפריט היומי מזונות כמו זנגוויל, פלפל חריף וכדומה.

5. אכילת ירקות כתומים - ירוקת כתומים עשויים לחזק את כלי הדם והטחול ומסייעים בהפחתת הורידים. כדאי לשלב בתזונה היומית דלעת, בטטה וגזר.

6. אכילת סיבים תזונתיים - סיבים תזונתיים משפרים את זרימת הדם לכם חשוב להעשיר אץת התזונה במזון עשיר בסיבים כמו מוצרים מחיטה מלאה, ירקות ופירות.

7. קומפרסים על הוורידים - הנחת קומפרסים חמים לחצי דקה על הוורידים ומיד לאחר מכן הנחת קומפרסים קרים יסיעו בכיווץ הוורידים ולסירקולציה של הדם.

8. שימוש בשמנים מכווצים - יש להכין תערובת שמנים משמן ברוש, שמן לבנדר ושמן ג'וניפר (3 טיפות מכל שמן), להוסיף כף שמן שומשום או שמן זית ולמרוח את האיזור הדרוש פעמיים ביום.

9. שימוש בתוספי תזונה - ניתן להשתמש בקפסולות של תוספי תזונה נוגדי חימצון המשפרים את זרימת הדם כמו פיקנוגנול, אוכמניות, זרעי ענבים ותמצית זרעי ערמון הסוסים, רצוי להיוועץ לפני כן עם איש מקצוע בתחום.


פאריס
איך לאכול בזול בפאריס?


מסתבר שהטעות של מטיילים היא לעיתים בנסיון לאכול את הארוחות שהם רגילים, במדינות אחרות בעולם. בבדיקה שעשו מטיילים, הסתבר שהכי זול, בהשוואה לכל אופציה אחרת, לאכול בפאריס את האוכל הצרפתי:

בבוקר ניתן לאכול 2 קרואסונים וקפה אספרסו בפחות מ-15 שקלים (5 יורו), לעומת ארוחת בוקר ישראלית, שכוללת ביצה וירקות טריים, שמחירה מאמיר משמעותית.

ארוחת צהריים קלה ואופיינית לפאריס, כולל יין, באגט וגבינה טובה, תעלה פחות מ-30 ש"ח (5 יורו), בהשוואה לכל אופציה אחרת, כולל מקדונלדס, שלא לדבר על הקלילות והבריאות שלה, כולל יין אדום שכידוע גם טוב ללב.
איך להתמודד עם ילד סרבן אכילה?


הנה כמה דרכים להתמודדות עם ילדים סרבני אכילה או בררנים באוכל באוכל קיצוני:

1. שאלו את עצמכם האם גם אתם בררנים באוכל באופן מיוחד. ילדים נוטים לחכות את התנהגויות הוריהם וללמוד מהם. ככל שתפתחו למזון וטעמים חדשים יגבר הסיכוי שגם ילדכם יעשו זאת.

2. בטאו בקול רם ובצורה ברורה את הנאתכם מאוכל והתמידו בכך. משפטים כמו "הסלט הזה כל כך טעים" או אני כל כך אוהבת בטטה" יעוררו את סקרנות הילדים לגבי האוכל ולאחר זמן הם יתפתו לטעום.

3. הקפידו להגיש ארוחות בזמנים קבועים, כך שהזמן בו יתאפשרו נשנושים לא בריאים בין הארוחות ילך ויתקצר.

4. הקפידו לבשל ולהגיש מזון מזין ובריא, גם אם הכמות שיאכלו תהייה קטנה, לפחות יקבלו מרכיבים בריאים ומזינים.

5. שוחחו עם הילדים בהתאם לגילם על חשיבות המזון לגוף. הדבר לא חייב להיעשות דווקא בזמן הארוחה. ניתן להשתמש בספרים בנושא או בדרכים מהנות אחרות.

6. אל תנהלו מאבקי כוח סביב הישיבה לשולחן וסביב האוכל עצמו. נהגו באסרטיביות והשאירו חופש לילדים לבחור. התנהגות שכזו תפחית אצלם התנגדויות.

7. תנו חיזוקים חיובים - מילה טובה, חיבוק ונשיקה, פרס קטן (כמו מדבקה למשל) על אכילה של מזון בריא. הימנעו מדברי ביקורת מחלישים.

8. הכינו את האוכל יחד עם הילדים. שתפו אותם במה שניתן בהתאם לגילם והפכו זאת לחוויה משותפת. העצימו את הילד בכך שתספרו בנוכחותו לשאר בני המשפחה מה הכין. פעולות אלו יסייעו להגברת המוטיבציה שלו ושיפור היחס לאוכל.

9. היו יצירתיים בסידור הצלחת ושתפו בכך גם את הילדים. פרצופים, שמש, חיות, פרח או כל דבר אחר המעלה חיוך ומפתח את הדימיון.

10. חשוב לזכור שאכילה והאכלה הנם תקשורת שאינה מילולית ולעתים סרבנות הילד נועדה בעצם לבקש תשומת לב לרצונותיו והעדפותיו. חשוב לא להפוך את הנושא לעניין מרכזי בבית. הרעיפו אהבה גם אם אתם מתוסכלים מנושא זה.

11. הימנעו מאמירות המקבעות את התנהגות הילד באכילה ("הוא לא נוגע בפירות" לדוגמה), במיוחד לא בנוכחותו. השאירו את כל האופציות פתוחות עבורו ואת האפשרות להשתנות.
איך להכין ליפתן פירות אדומים?



הנה מתכון להכנת ליפתן פירות אדומים של השף שלום קדוש, כפי שפורסם בגיליון "לאשה" באפריל 2000:

הצרכים לארבע מנות:
==================
100 גרם דבש

4 גרגרי פלפל שחור

1 מקל קינמון

2 מסמרי ציפורן

2 חתיכות שורש זנגוויל טרי

100 גרם (1/2 כוס) סוכר

קליפה מגוררת מ-1/2 תפוז

קליפה מגוררת מחצי לימון

2 כוסות יין אדום יבש

מיץ מ-1 תפוז

מיץ מ-1 לימון

400 גרם פירות אדומים(פטל, אוכמניות, ענבי שועל) או פירות העונה

4 כדורי גלידת וניל

גבעול רוזמרין לקישוט


אופן ההכנה:
===========
1. שמים בסיר את הדבש, הפלפל, הקינמון, הצימוקים, הזנגוויל, הסוכר, קליפת התפוז והלימון והיין.

2. מערבבים ומביאים לרתיחה.

3. מוסיפים את מיץ התפוזים והלימון.

4. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-5 דקות.

5. מוסיפים את הפירות ומבשלים 3-4 דקות.

6. מסירים מהאש ומצננים.

7. מגישים קר או בטמפרטורת החדר, עם כדור גלידת וניל וענף רוזמרין לקישוט.
על מה כדאי להקפיד בהגשת ארוחה במזנון?



בהגשת ארוחה במזנון כדאי להקפיד על הדברים הבאים:

1. הנחת צלחות וסכו"ם בשני מוקדים שונים, על מנת שהסועדים יוכלו לנוע סביב השולחן בשני כיוונים ולא יאלצו להמתין בתור ארוך.

2. לחלק כל סוג של המזון המוגש לפחות בשני כלים העומדים בקצוות השונים של המזנון.

3. אם יש באפשרותכם, הכינו מזנון נמוך ומיוחד לילדים, כולל תוספת של אוכל האהוב במיוחד עליהם.

4. העמידו שולחן נפרד למשקאות וכוסות.

5. מומלץ להגיש אוכל שאינו חייב להיות חם מאד או קר מאד ושקל לקחת אותו לצלחת (סלטים, פשטידות, קישים, דגים, לחם וממרחים וכיו"ב).

6. שימו לב שאינכם מגישים אוכל המאבד פריכות במגע עם האוויר, משחיר או מעלה קרום כאשר הוא עומד זמן מה עד שהוא נאכל.

7. בחרו כלי הגשה בגודל בינוני ומלאו אותם בעת הצורך. כלים גדולים ולא מלאים משדרים
תחושת חוסר.

8. הקפידו על תאורה נוחה באיזור המזנון.
האם בריא לאכול פירות יבשים?



בעקרון, הפירות היבשים הם בריאים. הם אינם מכילים שומן או כולסטרול, הם דלי נתרן ומשופעים בויטמינים ואשלגן. בנוסף, הם מכילים מינרלים כמו ברזל וסידן ועשירים בסיבים תזונתיים ונוגדי חמצון שמגנים על הגוף ממחלות.
מנגד, הם משמינים, כיוון שיש בהם הרבה קלוריות וסוכרים ומכאן שלא כדאי לצרוך הרבה פירות כאלה. במיוחד לא מומלץ להגזים באגוזי קשיו, קוקוס ומקדמיה שיש בהם הרבה שומן רווי.


יש הטוענים שהרבה פירות יבשים מכילים בנוסף גופרית, מה שמאוד לא בריא לאכול, לכן יש לשטוף או להשרות אותם לפני האכילה. מומלץ לקרוא את התווית ולראות אם יש תוספת של גופרית.
איך להכין מראש גרד של קליפת תפוז?



ישנם הרבה מתכונים הדורשים הוספת גרד של קליפת תפוז. במקום לדאוג שיהיה תפוז זמין לגירוד בכל פעם שזקוקים לו, אפשר לדאוג לכמות מוכנה מראש:

1. קונים מספר תפוזים גדולים, עם קליפה עבה. רוחצים היטב במים, הפדנטים יכולים להוסיף גם סבון.

2. מנגבים היטב את הקליפה שתהיה יבשה, ומגרדים על פומפייה דקה את כל הסביב של 5-6 תפוזים.

3. מכניסים לקופסת טאפרוור ומאפסנים בפריזר. בכל פעם שזקוקים לקליפת תפוז מגורדת, מבקעים קצת מתכולת הקופסה הקפואה עם סכין, כמו שמבקעים גוש קרח, במכות תיפוף קטנות של הסכין. 3-4 דקות המתנה על השיש, ויש בידיכם קליפה מגורדת מוכנה.
איך להכין לפתן פירות בסיר לבישול איטי?



הנה מתכון להכנת לפתן פירות בסיר לבישול איטי. הכמות מתאימה לסיר של 2.5 ליטרים:

המצרכים:
========
275 גרם של פירות יבשים מסוג שונים (אפרסקים, שזיפים, משמשים, אגסים, משמשים ותפוחים)

30 גרם צימוקים

20 גרם פתיתי שקדים

30 גרם צימוקי סולטנה

3 כפות סוכר

635 מ"ל מים

3 כפות ליקר פירות


אופן ההכנה:
===========
1. הניחו את התפוחים בתחתית סיר החרס

2. מעל התפוחים הניחו את כל שאר החומרים, פרט לליקר

3. הפעילו את הסיר בחום נמוך ל 5-7 שעות

4. לאחר שהלפתן מוכן העבירו אותו לכלי מתאים וקררו

5. לאחר שהלפתן התקרר הוסיפו אליו את ליקר הפירות וערבבו קלות

בתיאבון!
איך להכין לדר תותים טריים?


הנה מתכון להכנת לדר תותים של נירה רוסו כפי שפורסם במוסף 7 ימים של ידיעות אחרונות בנובמבר 2014:

המצרכים:
========
370 גרם תותים טרייםף נטולי גבעולים ועלים

75 גרם סוכר

אופן ההכנה:
==========
1. מכוונים את תנור האפייה לחום הנמוך ביותר, כ-60 מעלות.

2. משמנים קלות נייר אפייה ומרפדים בו תבנית תנור (אם יש יריעת סילפט, השתמשו בה).

3. מרסקים את התותים לעיסה אחידה, מעבירים אותה, יחד עם הסוכר לסיר גבוה, מרתיחים תוך ערבוב מתמיד, עד שהנפח מצטמצם לחצי.

4. מסננים במסננת דקה ומשטחים על נייר האפייה.

5. אופים כ-4 שעות בתנור, עדיין ב-60 מעלות, מוציאים ומניחים להצטנן.

6. הופכים את נייר האפייה שאליו דבוק משטח הלדר על קרש חיתוך.

7. קולפים בעדינות את נייר האפייה.

8. חותכים לרצועות, לריבועים או לכל צורה שנראית לכם, בסכין חדה ומשומנת קלות. מאחסנים מגולגל במקרר.

9. גיוונים: את התותים אפשר להמיר במשמש, נקטרינה, גויאבה, חבוש רחוץ ומקולף חלקית, שכולם חתוכים לפיסות, ופיסות החבוש גם מבושלות כ-10 דקות.

מהם צבעי המאכל השונים ואילו מהם מסוכנים?


בארץ נהוגה השיטה האירופאית של סימון תוספי מזון, ובכללם צבעי מאכל, על ידי קוד מספרי המתחיל באות E. כל המספרים בטווח שבין E100 ל-E181 שמורים עבור צבעי מאכל. להלן פירוט הקודים המצויים בשימוש (כולל צבעי מאכל מסוכנים):

E100 - כורכום. צבע צהוב (טבעי).

E101 - ויטמין B2. צבע צהוב-כתום (טבעי).

E102 - טרטזין. צבע מאכל צהוב סינטטי ממשפחת האזו. הטרטזין הוא חומר המעורר תגובות אלרגיות אצל הרבה אנשים, ונאסר לשימוש בנורווגיה ואוסטריה. בארצות הברית נקרא צהוב מס' 5.

E103 - קריזואין רסורצינול, צבע מאכל צהוב. נאסר לשימוש ב ארצות הברית.

E104 - צהוב כינולין. צבע המבוסס על "זפת פחם". נאסר לשימוש בארצות הברית, אוסטרליה, נורווגיה ויפן. עלול לעורר תגובה אלרגית.

E105 - צבע מאכל צהוב.

E107 - צבע מאכל צהוב על בסיס "זפת פחם". נאסר לשימוש במספר רב של מדינות, וקיימת הצעה לאסור אותו לחלוטין בכל אירופה. עלול לעורר תגובה אלרגית.

E110 - צהוב סנסט, מכונה גם צהוב מס' 6. צבע מאכל נפוץ במיוחד במספר רב של מאכלים, על בסיס "זפת פחם". עשוי לעורר תגובה אלרגית ולא מומלץ לילדים היפראקטיביים.

E120 - מכונה כרמין, ארגמן, אדום מס' 4. מופק ממין של חרק. עלול לעורר תגובה אלרגית ולא מומלץ לילדים היפראקטיביים.

E122 - צבע מאכל אדום ממשפחת האזו. נאסר לשימוש בקנדה, יפן, שבדיה ו ארצות הברית. עלול לעורר תגובות אלרגיות.

E123 - אדום מס' 2. צבע אדום ארגמני. נאסר לשימוש ב ארצות הברית ונורווגיה. עלול לעורר תגובות אלרגיות.

E124 - אדום ארגמן. נאסר לשימוש ב ארצות הברית ונורווגיה. עלול לעורר תגובה אלרגית.

E127 - אדום מס' 3. צבע אדום-ורוד על בסיס "זפת פחם". נאסר לשימוש בנורווגיה ו ארצות הברית. חשוד כמשפיע על בלוטת התריס.

E128 - אדום 2G. נאסר לשימוש במספר רב של מדינות. יש חשד שמפריע לפעולת ההמוגלובין בדם. אסור לשימוש לילדים היפראקטיביים.

E129 - אדום אלורה, אדום מס' 40. צבע אדום סינטטי ממשפחת האזו. נחשב לפחות מעורר אלרגיה מצבעים אחרים ממשפחת האזו.

E131 - צבע מאכל כחול על בסיס "זפת פחם". עלול לעורר תגובות אלרגיות.

E132 - כרמין אינדיגו, כחול מס' 2. צבע מאכל על בסיס "זפת פחם". עלול לעורר תגובה אלרגית. נאסר לשימוש בנורווגיה.

E133 - כחול מס' 1. צבע בו משתמשים לעיתים קרובות בשילוב עם טרטזין בכדי לקבל צבע ירוק. נאסר לשימוש בארגנטינה, בולגריה,צ'כיה, צרפת,איטליה, טורקיה ומספר מדינות נוספות. לא מומלץ לילדים היפראקטיביים.

E140 - כלורופיל. צבע מאכל ירוק טבעי. מתפרק מהר ולכן לא נמצא הרבה בשימוש.

E141 - נגזרת נחושת של הכלורופיל. נוצר על ידי החלפת ה בכלורופיל בנחושת. על ידי כך מתקבל צבע יציב יותר מהכלורופיל. נחשב לצבע מאכל טבעי.

E142 - צבע מאכל ירוק סינטטי. נאסר לשימוש ב, פינלנד,יפן, נורווגיה, שבדיה ו ארצות הברית. עלול לעורר תגובה אלרגית.

E150 - קרמל. צבע מאכל טבעי בגוון חום כהה. אחד מצבעי המאכל הנפוצים ביותר בשימוש.

E151 - צבע מאכל סינטטי שחור-ארגמן על בסיס "זפת פחם". נאסר לשימוש ב קנדה, פינלנד, יפן, נורווגיה ארצות הברית. עלול לעורר תגובה אלרגית.

E153 - צבע מאכל שחור על בסיס פחם. נאסר לשימוש ב ארצות הברית. חשוד כמסרטן.

E154 - צבע מאכל חום. נאסר לשימוש הרבה מאד מדינות כולל כמעט כל מדינות אירופה, קנדה ו ארצות הברית.

E155 - צבע מאכל בגוון חום-שוקולד על בסיס "זפת פחם". נאסר לשימוש בהרבה מאד מדינות, עלול לעורר תגובות אלרגיות.

E160a - אלפא, בטא וגמא קרוטין. צבע מאכל טבעי המופק מגזר (אם כי ניתן ליצור גם באופן סינטטי) בגוון צהוב-כתום.

E160b - אנטו. צבע מאכל טבעי בגוונים הנעים בין צהוב לאדום. מופק מפרי האנטו.

E160c - צבע מאכל טבעי בגוון אדום המופק מפפריקה.

E160d - ליקופן. צבע מאכל טבעי בגוון אדום המופק מעגבניות.

E161 - קבוצה של צבענים טבעיים בגוונים הנעים בין צהוב לכתום. בקבוצה זו חומרים שונים המסומנים באותיות a עד g. מופקים בעיקר מצמחים שונים.

E162 - בטאנין. צבע אדום טבעי המופק מסלק.

E163 - צבע מאכל טבעי המופק מכרוב סגול או ענבים. צבעו משתנה ותלוי ברמת החומציות בסביבתו, בין אדום בסביבה חומצית לכחול בסביבה בסיסית.

E170 - גיר. משמש להענקת צבע לבן למאכלים ומשקאות.

E171 - טיטניום דו-חמצני. צבע מאכל לבן. נאסר לשימוש בגרמניה.

E172 - תחמוצות ברזל. צבע מאכל שצבעו נע בין צהוב לכתום, אדום ואף שחור. נאסר לשימוש בגרמניה.

E173 - אלומיניום (מתכת). משמש לצביעת מאכלים בצבע כסף. קיים חשד שהצטברות אלומיניום עלולה לפגוע במערכת העצבים ולגרום למחלת האלצהיימר.

E174 - כסף (יסוד) (מתכת). משמת לצביעת סוכריות בצבע כסף. לאורך זמן עלול לגרום לנזק לכליות.

E175 -זהב (מתכת). משמש לקישוט מזון בצבע זהב, בכמויות זעירות. לא ידוע כיום על נזקים בריאותיים.

E180 - צבע מאכל אדום סינטטי ממשפחת האזו. עלול להחמיר התקפות אסטמה.

(מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית)


איך לפצח ולקלף שום יבש?


תגידו מה שתגידו, קילוף שום הוא לא מן המלאכות הנעימות של המטבח. אפילו גליל הפלסטיק הירוק שמקל מאד על הקילוף, לא ממש פותר את הבעיה במלואה, שכן גם אתו - לפעמים השיניים לא מתקלפות בקלות, או שהן נמעכות. מספיק שתהיה טיפת רטיבות על משטח העבודה, או בגליל עצמו, ואתם 'מסובבים' אותו על ריק, שן השום לא מגיבה... שלא לדבר על הכאב שלפעמים יש אחר כך בכף היד מפעולת הגלגול. לא נעים. הנה פטנט שיהפוך את קילוף השום למשחק ילדים:
קחו את שיני השום שברצונכם לקלף, והכניסו למיקרוגל ל-10 שניות. יתכן ומשך הזמן יהיה שונה במעט, בהתאם לעוצמת המיקרוגל. קליפת השום תתפצח מאליה ותתבקע, וכל מה שצריך זה לשלוף מתוכה את שן השום. (זה לא כל כך מתאים לשום הטרי שמציף עכשיו את השווקים, בגלל כמות הלחות הרבה שבו. נסו את זה רק עם שום יבש).
מה אפשר לעשות מלחם שנשאר ואנחנו לא רוצים לזרוק?


אם נשאר לחם שלא רוצים לזרוק או שהלחם כבר התייבש ואי אפשר לאכול אותו אפשר להכין ממנו פירורי לחם (לשניצל וכו') ומנסיון, זה יוצא הרבה יותר טעים מפירורי לחם רגילים:

1. לוקחים את הלחם וחותכים אותו לחתיכות

2. מחממים בתנור עד שהכל מתייבש

3. טוחנים את הלחם שהתייבש בבלנדר או אפשר אפילו ביד ושמים בקופסא את פירורי הלחם מתוצרת ביתית - גם טעים יותר וגם חסכוני! :)


עוד שתי אפשריות נוספות:

1. אפשר גם לחתוך לקוביות, למרוח בשמן עם שום ומלח ולהכין קרוטונים.

2. אפשר להשרות במים, לסחוט היטב ולהכניס לתערובת לקציצות.
איך למנוע הרעלת מזון בבית?



בכדי למנוע הרעלת מזון באכילה בבית יש להקפיד על הדברים הבאים:

1. שטיפת ידיים שמים חמים וסבון לפני תחילת הבישול

2. שטיפת ידיים במים חמים וסבון לאחר מגע בביצה לא מבושל או בשר נא והקפידו על שטיפה יסודית, גם בין האצבעות

3. שמירה על משטחי עבודה נקיים - יש להקפיד על נקיון השיש במטבח, המדפים במקרר, והכיור אחרי שימוש בבשר

4. הקפדה על שימוש בגלים נקיים - החל מסכו"ם ועד הכלים בהם אתם מבשלים

5. יש להקפיד להחליף את סקוץ' הכלים ושאר כלי הניקוי בזמן

6. הקפידו על הפרדת קשרי חיתוך לבשר נא, לירקות ופירות וללחם. גם אותם יש לשטוף באופן יסודי לאחר השימוש. כשאר קרשים סדוקים או שיש בהם סימני חיתוך רבים, זה הזמן להחליף.

7. ייבוש הכלים - יש לתת לכלים להתייבש באוויר או לנגב אותם במגבת נייר חד פעמית. מגבת בד עלולה להעביר חיידקים לכלים, במיוחד אם ניגבתם בה ידיים לא נקיות.

8. הקפדה על תאריכי תפוגה - יש לשים לב לתאריך התפוגה של כל מוצר והקפידו ולא לקנות או לצרוך ממנו לפי תאריך זה.

9. הכנסת מוצרים למקרר - לא להתמהמה, חשוב להכניס למקרר את מוצרי המזון מיד כשחוזרים מהקניות.

10. הכנסת אוכל למקרר בסוף הבישול - יש להכניס למקרר את המזון תוך שעתיים מסיום הבישול, או תוך שעה אם הטמפרטורה מעל 30 מעלות.

11. הפשרת דגים ובשר - בשרים ודגים לא מבושלים יכולים להיות בעלי פוטנציאל לזיהום. יש להפשירם בהדרגה במקרר, במדף התחתון על צלחת בכדי שלט יגירו נוזלים על מדפים ומזון אחר.

12. שטיפת עוף - לפי אזהרה שפורסמה לאחרונה מטעם הרשות הבריטית לבטיחות מזון בנושא, יש להימנע להימנע משטיפת עוף נא, כדי שלא ישפריץ ויפיץ חיידקי הליקובקטר. אלו המתעקשים לשטוף בכל זאת צריכים לעשות זאת בתוך קערה בתחתית הכיור.

13. לא להשתמש במרינדה כרוטב - אל תשתמשו במרינדה שבה השריתם את הבשר כרוטב לבשר שכבר עבר בישול.

14. חימום אוכל שהיה בקירור - שאריות של מזון מבושל שנשמרו בקירור כדאי לחמם היטב עד שיעלו אדים.

15. שטיפת פירות וירקות - שטפו היטב ירקות ופירות. הורידו את העלים החיצוניים של חסה וכרוב, ושטפו היטב את כל שאר העלים.
איך להכין בטטות בתנור?



הנה מתכון טעים וקל להכנה של בטטות מתוקות אפויות בתנור:

המצרכים:
=========
10 בטטות קטנות / 7 גדולות

2 כפות שמן זית

כפית מלח

כפית פלפל

כפית טימין

כפית רוזמרין

4 כפות סילאן

כפית אבקת מרק עוף


אופן ההכנה:
==========
1. לחתוך את הבטטות לקוביות (עדיף קטנות יחסית, בערך 1.5*1.5 ס"מ, הטעם נתפס טוב יותר) ולשים בקערה.

2. לערבב את כל התבלינים. את אבקת מרק העוף רצוי לשים ראשית בכוס עם מעט מים, לערבב היטב על מנת שלא יהיו גושים, ורק אז להוסיף לקערה.

3. לשמן טיפה נייר אפיה בשמן זית (מעניק טעם ומונע הידבקות) ולשים את תוכן הקערה.


4. להכניס לתנור שחומם מראש ל 180 מעלות, למשך בערך כ 35-40 דקות.
שימו לב לא לשרוף, לעצור את התנור בזמן, כי הרוטב שנותר יוצא ממש טעים כך, אם הוא נשרף זה מאבד את הטעם הטוב...

בהצלחה, ובתאבון:-)
מה להזמין במסעדה דרוזית?
איך לבחור מלונים?
איך לגדל ילדים בריאים?
כיצד לאכול בפעילות ספורט מאומצת ורכיבת ספורט על אופניים?
איך להכין סלט פירות קיצי?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.