» «
לזניה
איך להכין לזנייה עם גבינות, עגבניות טריות ובזילקום?



הנה מתכון ללזניה עם גבינות, עגבניות טריות ובזיליקום: של משה בראל:

המצרכים לתבנית בגודל 20X30 ס"מ:
=============================
500 גרם דפי לזניה טריים או יבשים

3 עגבניות טריות פרוסות

עלים מצרור קטן של בזיליקום

2 כדורי מוצרלה גדולים (400-300 גרם), פרוסים דק

100 גרם גבינת אמנטל, מגוררת או חתוכה לקוביות קטנות

100 גרם (1 כוס) גבינת פרמזן מגוררת

מלח

פלפל שחור

לרוטב הבשמל:
============
100 גרם חמאה

1/2 כוס קמח

1 ליטר חלב - או 1/2 ליטר חלב ו-1/2 ליטר שמנת, אם רוצים רוטב עשיר יותר (רצוי שהחלב ו/או השמנת יהיו פושרים, אבל גם אם הם קרים זה ממש לא נורא)
1/4 כפית אגוז מוסקט

אפשרות: 50 גרם (1/2 כוס) גבינת פרמזן מגוררת

אופן ההכנה:
==========
רוטב הבשמל:
1. ממיסים את החמאה בסיר. מוסיפים את הקמח ומטגנים כמה דקות על אש בינונית, תוך ערבוב מתמיד במטרפה או בכף עץ, עד שהתערובת מזהיבה (חשוב להקפיד על הערבוב, כדי שלא ייווצרו גושים. חשוב גם להקפיד שהחמאה לא תישרף ותהפוך לחומה).

2. מנמיכים את האש ומוסיפים את החלב בזרם דק, תוך בחישה מתמדת (שוב, כדי שלא ייווצרו גושים). מוסיפים גם את אגוז המוסקט.

3. מבשלים, תוך בחישה, עד שהרוטב מסמיך ומתחיל לבעבע. מסירים מהאש (בשלב זה אפשר להוסיף גבינת פרמזן מגוררת).

4. אם לא משתמשים ברוטב מיד, אפשר לשמור אותו במקרר במשך כחמישה ימים או במקפיא במשך כשלושה חודשים (יש להפשיר אותו במקרר כמה שעות לפני השימוש). אם הרוטב הקר סמיך מדי, אפשר לדלל אותו במעט חלב קר כדי שיהיה נוח יותר לעבוד אתו.

הלזניה:
1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

2. אם משתמשים בדפי לזניה יבשים שדורשים בישול, מבשלים אותם לפי הוראות היצרן (אם הדפים אינם זקוקים לבישול, הדבר מצוין על גבי האריזה).

3. מורחים שכבה אחידה של בשמל בתחתית התבנית (כדי שהלזניה לא תידבק), ומניחים עליה שכבה של דפי לזניה.

4. מורחים את הדפים בבשמל. מפזרים עליהם, לפי הסדר, מחצית מכמות העגבניות, מחצית מעלי הבזיליקום, מחצית מפרוסות המוצרלה, מחצית מכמות האמנטל ולבסוף שליש מכמות הפרמזן המגורר.

5. יוצרים באותו אופן שכבה נוספת של דפי לזניה, בשמל, עגבניות, בזיליקום, מוצרלה אמנטל ופרמזן.

6. מסיימים בשכבה שלישית של דפי לזניה. מורחים אותם ביתרת הבשמל ומפזרים מעל את יתרת הפרמזן.

7. אופים במשך כ-30 דקות, עד שהלזניה משחימה.

8. מומלץ להמתין כ-20-15 דקות לפני ההגשה, כדי לתת ללזניה להתייצב.
מתכונים
איך להכין בבית רוטב עגבניות?


כך תוכלו להכין רוטב עגבניות בבית ולשמור אותו לצרכים שונים כגון רוב לקציצות, פסטה, שקשוקה, פיצה ועוד:

החומרים:
========
3 ק"ג עגבניות רכות

1/3 כוס שמן זית

1 בצל גדול קצוץ

5 שיני שום כתושות

כפית אורגנו

כפית פלפל שחור

2 כפיות מלח


אופן ההכנה:
===========
1. את העגבניות השטופות שמים במעבד מזון ומפעילים עד שהן הופכות לרסק דק.

2. במחבת מטגנים עם שמן הזית את הבצל.

3. מוסיפים את השום לערבוב קל.

3. מוסיפים את העגבניות המרוסקות ומבשלים עד רתיחה.

4. מנמיכים את האש ומבשלים עד צמצום הרוטב.

5. מוסיפים מלח, פלפל ואורגנו.

6. מעבירים לצנצנות זכוכית.
במיה
איך להכין קדירת בשר במיה ועגבניות?



הנה מתכון להכנת בשר במיה ועגבניות, כפי שמופיע בספרו של בני סיידא "הכל בסיר אחד":

מצרכים ל-6 מנות:
================
1/3 כוס שמן

2 בצלים גדולים קצוצים דק

1 ק"ג בשר בקר (שריר, צאוור) חתוך לקוביות

3 עגבניות בשלות, קלופות וקצוצות

מלח ופלפל שחור, גרוס

1 ק"ג במיה קטנה

שמן לטיגון


אופן ההכנה:
===========
1. בסיר שטוח מחממים את השמן ומטגנים את הבצל עד שיזהיב.

2. מוסיפים את הבשר ומשחימים מכל הצדדים.

3. מוסיפים את העגבניותו- 11/2 כוסות מים ומביאים לרתיחה.

4. מתבלים במלח ופלפל, מכסים ומבשלים על להבה נמוכה שעה וחצי.

5. מטגנים את הבמיה במעט שמן עד שתזהיב.

6. מוסיפים את הבמיה לבשר ומבשלים עוד כשעה עד שהרוטב סמיך והבשר רך.

7. טועמים ומשפרים תיבול.

8. מגישים על אורז לבן.


- מומלץ להכין את התבשיל עם במיה טריה בעונה, אך גם במיה יבשה או מוקפאת תתאים.

בתיאבון!
המבורגר אנטריקוט
איך להכין המבורגר אנטריקוט מעולה?



הנה מתכון להכנת אנטריקוט:

חומרים להכנה:
============
1 ק"ג אנטריקוט בקר מיושן (טרי ולא מומלח) טחון גס

1/2 כפית פפריקה חריפה או צ'ילי טחון

1 כפית פלפל שחור גרוס

5 טיפות רוטב ווסטרשייר

1/3 כוס מי סודה

1/2 בצל מגורר בפומפיה (לא חובה)


הוראות הכנה:
===========
1. פורסים את החומרים לפניכם.

2. מערבבים את הבשר הטחון עם התבלינים ומי הסודה (אפשר להוסיף חצי בצל מגורר בפומפיה).

3. מכינים 4 קציצות בעובי 2.5 ס"מ ומניחים במקרר לשעתיים.

4. מוציאים את הקציצות שעה לפני הצליה.

5. מחממים מחבת ברזל כבדה, מעט שמן וצולים על המחבת ל-5 דקות בכל צד, על אש נמוכה, כדי שיתבשל מבפנים, מבלי לייבש או להשחים מדי. אם הוא לא עשוי מספיק אפשר לצלות יותר.

6. מכניסים ללחמניה וממליחים מעט, עם פרוסות עגבניה, פרוסת מלפפון חמוץ, חסה אמריקאית (מתוקה) וטבעות בצל.

6. מוסיפים קטשופ ומיונז לילדים וחרדל ומגישים.

עגבניות

ירקות
איך לייבש ירקות?



עגבניות, פלפלים, גזר, קישואים, שעועית וכשכמותכם יש לייבש בשמש ישירה, שבדרך כלל קיימת בארצנו, או לחילופין בתנור בחום נמוך להרבה מאד שעות. זה יכול לקחת עד יום שלם ורצוי לייבש היטב כדי למנוע רקב.

בצעו בדיקת נוזלים על ידי לחיצה על הירק או בעזרת מזלג. ניתן לבדוק אם הירק הגיר את כל נוזליו או נדרש זמן ייבוש נוסף. מומלץ לפרוס את הירקות, כדי לזרז את הייבוש ולפיזור נכון. לחצות לשניים לפחות (עגבניות, קישואים וכו').

אחסון בכלים אטומים ובמקומות יבשים. עגבניות למשל ניתן לשמר בתוספת שמן זית.
מרק עגבניות ופלפלים
איך להכין מרק עגבניות ופלפלים?


הנה מתכון למרק עגבניות ופלפלים, כפי שפורסם במגזין "מנטה" בינואר 2010:

המצרכים:
========
2-3 כפות שמן זית

בצל בינוני קצוץ גס

שן שום גדולה קצוצה גס

גבעול סלרי אמריקאי קצוץ גס

2 פלפלים אדומים קצוצים גס

1 כפית סוכר חום

5 עגבניות בשלות חתוכות לרבעים

1 כף גדושה רסק עגבניות

3-4 גבעולי תימין

1 כף חומץ בלסמי

5 כוסות מים

מלח ופלפל שחור לפי הטעם

אופן ההכנה:
==========
1. מערבבים בסיר גדול את השמן עם הבצל, השום והסלרי ומאדים על להבה בינונית 2-3 דקות. מוסיפים את הפלפלים והסוכר, מערבבים ומאדים עוד שתי דקות.

2. מוסיפים את כל יתר החומרים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים חלקית ומבשלים כ-30 דקות.

3. מוציאים את התימין, טוחנים בבלנדר ומעבירים דרך מסננת בינונית.
מקבובה
איך להכין מקבובה?


הנה מתכון להכנת מקבובה (סלט עגבניות ופלפלים מבושל):

המצרכים:
========
שמן זית

5 עגבניות בשלות

3-4 פלפלים (רצוי אחד מכל צבע, אך אפשר להשתמש גם רק בפלפלים אדומים)

1-2 שיני שום פרוסות

מלח

פלפל

מעט פפריקה מתוקה (לא חובה)

אפשרות: פלפל ירוק חריף


אופן ההכנה:
===========
1. לחמם את השמן במחבת ולטגן בו קלות את השום

2. להוסיף את הפלפלים, לערבב דקה או שתיים ולהוסיף את העגבניות

3. לתבל, להביא לרתיחה, להנמיך את הלהבה, להוסיף שמן בנדיבות, לכסות ולבשל בערך חצי שעה או עד לצמצום הנוזלים

בתיאבון!
עגבניות
איך לבחור עגבניות?



לבחירת עגבניות טובות הקפידו על 6 הדברים הבאים:

1. עגבניות טובות צריכות להיות מה שיותר קשות ואדומות.

2. אם קונים לכמה ימים קדימה, כדאי לקחת חלק רכות, לצריכה מיידית, וחלק קשות, לימים שאחרי היומיים-שלושה הקרובים. אם הקניה לשבוע - קחו כמה שהן חצי ירוקות והן יבשילו בימים הבאים ויהיו מעולות לקראת סוף השבוע, קרוב לקניה הבאה.

3. עגבניות לבישול יכולות להיות רכות ובשלות, כולל רכות מאד, אך לא מפוצחות או סדוקות, מחשש לריקבון.

4. כדאי לבחור את העגבניות שמשקלן כבד יותר.

5. יש להימנע מקניית עגבניות עם כתמים וסדקים.

6. שימו לב שלעגבנייה יש ריח טוב, אם לוחצים עליה ולא עולה ממנה ריח טוב היא לא טרייה.


זיתים
איך להכין ממרח זיתים ועגבניות מיובשות?


הנה מתכון להכנת ממרח זיתים ועגבניות מיובשות, מצוין כתוספת למאפים או כריכים:


המצרכים:
========
1/2 כוס זיתים ירוקים מגולענים או פרוסים

200 גרם עגבניות מיובשות (לא בשמן)

2 שיני שום

1 כף שמן זית

1 כף מיץ לימון טרי או חומץ בלסמי

1/2 כפית מלח


אופן ההכנה:
===========

1. להשרות במים חמים את העגבניות למשך חצי שעה, להוציא ולסנן היטב.

2. להכניס את כל המצרכים למעבד מזון ולטחון עד קבלת תערובת חלקה.

3. להעביר לכלי אטום ולשמור במקרר.


בתיאבון!
איך להכין רוטב לקציצות?


הנה מתכון לרוטב עגבניות לקציצות:

מצרכים:
=======
1 קופסא גדולה של עגבניות משומרות מרוסקות או 6 עגבניות אדומות חלוטות ומקולפות

1 קופסא קטנה של רסק עגבניות

2 פלפלים אדומים קצוצים דק

1 בצל גדול קצוץ דק

4-5 שיני שום כתושות

1 כפית סוכר

1/2 כף פפריקה מתוקה

מלח

פלפל שחור גרוס

1 כוס מים רותחים

מעט שמן


אופן ההכנה:
===========
1. חולטים את העגבניות, מנקים מגרעינם ועלים וחותכים

2. מטגנים את הבצל במעט שמן עד שמזהיב

3. מוסיפים לבצל את השום ומערבבים זמן קצר

3. מוסיפים את הפלפלים ומערבבים עד שהם מתרככים

4. מוסיפים את העגבניות, את רסק העגבניות והמים ומערבבים

5. לאחר שהרוטב מגיע לרתיחה מתבלים, טועמים ומתקנים

6. נותנים לרוטב להתבשל כחצי שעה בערך ואז מוסיפים את הקציצות


לגיוון: ניתן להוסיף לרוטב גם אפונה קפואה או משימורים לאחר בישול הקציצות, אהוב מאד על ילדים.
איזה תזונה יעילה נגד סרטן הערמונית?



למניעת סרטן הערמונית יש להרבות בתזונה מועשרת בליקופן. ככל שמינון הליקופן גבוה יותר באוכל, כך התרבות התאים הממאירים מתעכב. אלו המאכלים שמומלץ לצרוך:

עגבניות (מומלץ לפחות שתיים ביום)

אבטיח (פלח ביום)

מיץ רימונים (כוס אחת ביום)
איזו תזונה מווסתת ושומרת על לחץ הדם?



הנה רשימת של מזונות המסייעים לוויסות לחץ הדם ושמירה על תקינותו:

תפוחי אדמה

שעועית ירוקה

אפונה

סלרי

תרד

אבוקדו

גזר

עגבניות

קיווי

גויאבה

שזיפים

בננות

אוכמניות

צימוקים

אגוזים

שקדים

פיסטוקים

סלמון

שום

כורכום

ג'ינג'ר

שוקולד מריר
איך להכין רוטב עגבניות מעגבניות תמר?


כך תכינו רוטב עגבניות נהדר מעגבניות תמר:

1. שימו עגבניות תמר חתוכות בסיר בישול.

2. לאחר הרתיחה, הנמיכו את האש ובשלו כשעה.

3. סננו את הרסק שנותר במסננת.

4. טחנו את הרסק המסונן בבלנדר.

5. העבירו לצנצנת סגורה בתוספת מעט מלח.

6. הניחו את הצנצנת הסגורה בסיר מלא מים ובשלו על אש נמוכה כשעה.

7. צננו והעבירו למקרר.
איך להכין סלט משוויה?



הנה מתכון להכנת סלט משוויה:

המצרכים:
========
3 עגבניות קלופות שנקלו על גריל או מנגל

2 פלפלים אדומים קלויים על גריל או מנגל

1 פלפל חריף קלוי על גריל או מנגל

1 כף שמן זית

מעט מלח


אופן ההכנה:
==========
1. חותכים את העגבניות לחתיכות גסות.

2. מקלפים את הפלפלים האדומים וחותכים גס.

3. מקלפים את הפלפל החריף וקוצצים דק.

4. מתבלים במלח ושמן זית.

5. מגישים את הסלט קר או חם.

בתיאבון!
מה כדאי לאכול בכדי למנוע ריח זיעה חריף?



אלו המזונות שישפיעו לטובה על ריח הזיעה ויגרמו לריח פחות חריף:

מלפפונים

חצילים

ברוקולי

כרוב

חסה

עגבניות

פטרוזיליה

נבטים

תפוחים

אגסים

ענבים

אבטיח

אפרסקים

גריסי פנינה

שיבולת שועל

תירס

חיטה

אורז

תה יסמין
מה להכין ולאכול עם כמות ברזל בריאה כמעט כמו בכדורי ברזל?


כדי להזרים ברזל לגוף, לוקחים כף אחת של טחינה גולמית וכף אחת של סילאן (סירופ תמרים) ומערבבים היטב ואוכלים בהנאה. גם בריא וגם טעים.


המומחית ענת פלדמן מציעה עוד אפשרות: כבד עוף בגריל, בשילוב עם עגבניות או פלפל אדום בצלחת. השילוב של הברזל שבכבד יחד עם הויטמין C שבירקות נותן ספיגת ברזל אופטימלית. אם המצב חמור וכן לוקחים כדורי ברזל, רצוי לשתות אותם עם מיץ תפוזים או עגבניות, מאותה סיבה בדיוק.
איך להיעזר בעגבניות לעיגולים שחורים מתחת לעיניים?



כך משתמשים בעגבניות לעיגולים שחורים מתחת לעיניים:

1. מערבבים כפית רסק עגבניות עם כפית מיץ לימון.

2. מורחים על האזור שמתחת לעיניים וממתינים 10 דקות.

3. שוטפים היטב במים קרים.

4. חוזרים על הטיפול אחת ליומיים עד שרואים שיפור.


איך להכין רסק עגבניות מעולה בבית?


הנה כך:


1. קנו כמות גדולה של עגבניות שרי מזן תמר (זה זן שמופיע בסוף הקיץ).

2. רסקו את העגבניות ובשלו אותן כמה שעות, בלהבה בינונית, לאידוי מקסימלי.

3. הקפיאו את הרסק.


הרסק מעולה לתבשילים, לכל פעם שצריכים עגבניות טריות בבישול.
איך להכין עגבניות מיובשות?


כך מכינים עגבניות מיובשות:

המצרכים:
=========
עגבניות שרי תמר

טימין

מלח גס


אופן ההכנה:
=========
1. לחצות עגבניות שרי תמר, לפרוס על תבנית עם נייר אפיה ולפזר מלח גס. לפזר טימין.

2. מניחים בתנור שחומם ל-100 מעלות ל-4-6 שעות עד שהן מצטמקות לרבע מגודלן, להוציא מהתנור ולקרר.

בתיאבון!
איך לאחסן עגבניות במקרר?



כך יש לאחסן עגבניות במקרר:

1. הסרת עלי העוקץ והגביע מהעגבנייה.

2. הכנסת העגבניות לשקית פלסטיק מחוררת בחורים גדולים עם נייר מגבת אשר יספוג את הנוזלים.

3. עגבניות שאינן בשלות (בצבע אדום או כתום בהיר) אין להכניס למקרר.

4. בעונת החורף ניתן להשאיר את העגבניות מחוץ למקרר.

5. יש לסדר את העגבניות זו ליד זו ולא זו מעל זו.

6. יש להניח את העגבניות כשהעוקץ שלהן מופנה כלפי מטה.
איך לקלף עגבניות בקלות?


ניתן לקלף עגבניות בקלות מירבית אם מקפיאים אותן למשך הלילה. לאחר ההקפאה, יהיה הקילוף קל ומהיר.
איך לשמור עגבניות לאורך זמן?
איך לבשל מאכלים מבלי שייצאו חמוצים או חמצמצים?
מהם יתרונות הקטשופ מבחינה בריאותית?
איך להכין סלט ערבי מהיר?
כמה קלוריות יש בעגבנייה?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.