שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
איך להכין קציצות סלק ועדשים?
הנה מתכון לקציצות סלק ועדשים בריאות ומזינות:
המצרכים:
=========
2 סלקים בינוניים
1/2 כוס עדשים שחורות
1 בצל
3/4 כוס שיבולת שועל
2 כפות גדושות קמח עדשים כתומות
פטרוזיליה
כפית כמון
מלח
אופן ההכנה:
===========
1. מבשלים את העדשים עד כדי ריכוך.
2. מגרדים את הסלק גס (ידנית או במעבד מזון)
3. קוצצים בצל ופטרוזיליה
4. מערבבים סלק, בצל, פטרוזיליה ועדשים. מוסיפים שיבולת שועל ומערבבים היטב.
5. מוסיפים תבלינים וקמח עדשים ומערבבים היטב אם הבלילה לא דביקה מספיק מוסיפים קמח עדשים.
6. אופים על נייר אפייה משומן טיפה בשמן זית. בתנור שחומם ל-180 מעלות.
לאחר כ-20 דקות הופכיפ את הקציצות ואופים עוד 10-15 דקות.
הנה מתכון לקציצות סלק ועדשים בריאות ומזינות:
המצרכים:
=========
2 סלקים בינוניים
1/2 כוס עדשים שחורות
1 בצל
3/4 כוס שיבולת שועל
2 כפות גדושות קמח עדשים כתומות
פטרוזיליה
כפית כמון
מלח
אופן ההכנה:
===========
1. מבשלים את העדשים עד כדי ריכוך.
2. מגרדים את הסלק גס (ידנית או במעבד מזון)
3. קוצצים בצל ופטרוזיליה
4. מערבבים סלק, בצל, פטרוזיליה ועדשים. מוסיפים שיבולת שועל ומערבבים היטב.
5. מוסיפים תבלינים וקמח עדשים ומערבבים היטב אם הבלילה לא דביקה מספיק מוסיפים קמח עדשים.
6. אופים על נייר אפייה משומן טיפה בשמן זית. בתנור שחומם ל-180 מעלות.
לאחר כ-20 דקות הופכיפ את הקציצות ואופים עוד 10-15 דקות.
איך להכין צ'ארחלי (סלק סלק)?
הנה מתכון לצ'ארחלי (סלק סלק) של קרין גורן, כפי שפורסם בעבר בגיליון "סגנון" של מעריב:
המצרכים ל-10 מנות:
================
1 ק"ג סלק (לא קלוף)
3 שיני שום כתושות
3 בצלים קצוצים דק
2-3 כפות חומץ
5 כפות כוסברה קצוצה
1 כפית כוסברה יבשה טחונה
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
==========
1. בסיר עם מים מרתיחים את הסלק בשלמותו עד לריכוך.
2. מקררים את הסלק. קולפים ומגרדים בפומפייה (אפשר גם לקצוץ).
3. מערבבים את שאר המרכיבים, מוסיפים לסלק ומערבבים היטב.
4. ניתן להוסיף לסלט הסלק גם רוטב טקאמאלי (רוטב שזיפים גרוזיני).
הנה מתכון לצ'ארחלי (סלק סלק) של קרין גורן, כפי שפורסם בעבר בגיליון "סגנון" של מעריב:
המצרכים ל-10 מנות:
================
1 ק"ג סלק (לא קלוף)
3 שיני שום כתושות
3 בצלים קצוצים דק
2-3 כפות חומץ
5 כפות כוסברה קצוצה
1 כפית כוסברה יבשה טחונה
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
==========
1. בסיר עם מים מרתיחים את הסלק בשלמותו עד לריכוך.
2. מקררים את הסלק. קולפים ומגרדים בפומפייה (אפשר גם לקצוץ).
3. מערבבים את שאר המרכיבים, מוסיפים לסלק ומערבבים היטב.
4. ניתן להוסיף לסלט הסלק גם רוטב טקאמאלי (רוטב שזיפים גרוזיני).
מדוע ומתי כדאי סלק אדום?
צריכת סלק אדום מומלצת במקרים הבאים:
ניקוי הדם - לאכול סלק כל יום במשך שלושה שבועות, או לשתות במשך יומיים -שלושה מיץ סלק בלבד.
אנמיה - לאכול סלק כל יום. הסלק מכיל כמות יפה של ברזל וויטמיני B.
דלקות ואבנים בכליות ובדרכי השתן - לאכול סלק כל יום. אזהרה: סלק אדום לא מומלץ למי שמייצר אבני כליה מסוג אוקסלאטים, בגלל ריבוי האוקסלטים בסלק.
סרטן מעי הגס - לאכול כל יום סלק. עדיף לשתות שתי כפות מיץ סלק אדום לא מבושל ארבע פעמים ביום.
סרטן הדם (לוקמיה) - לאכול או לשתות כל יום סלק אדום. עדיף לשתות שתי כפות מיץ סלק אדום ארבע פעמים ביום.
נפיחות (דלקות) בבלוטות הלימפה - לשתות שתי כפות מיץ סלק אדום לא מבושל ארבע פעמים ביום. לסלק פעילות אנטי חידקית ואנטי ויראלית.
סוכרת - הסלק מומלץ לחולי סוכרת מבוגרים (סוג 2 ) משום שמעודד את הלבלב לייצר אינסולין. מומלץ לאכול אותו מאודה, או מבושל, אך לא לשתות אותו כמיץ. כמיץ הוא חסר סיבים תזונתיים, על כן המדד הגליצמי שלו עולה.
גמילה מעישון - צריכת עלי סלק טריים (מנגולד), על בסיס יומי, עוזרת לניקוי הכבד ומבטלת את השפעת ההתמכרות לניקוטין.
ריח רע מהפה - לשתות כל יום 2 כוסות מיץ סלק. לסלק יכולת אנטי דלקתית גבוהה.
צריכת סלק אדום מומלצת במקרים הבאים:
ניקוי הדם - לאכול סלק כל יום במשך שלושה שבועות, או לשתות במשך יומיים -שלושה מיץ סלק בלבד.
אנמיה - לאכול סלק כל יום. הסלק מכיל כמות יפה של ברזל וויטמיני B.
דלקות ואבנים בכליות ובדרכי השתן - לאכול סלק כל יום. אזהרה: סלק אדום לא מומלץ למי שמייצר אבני כליה מסוג אוקסלאטים, בגלל ריבוי האוקסלטים בסלק.
סרטן מעי הגס - לאכול כל יום סלק. עדיף לשתות שתי כפות מיץ סלק אדום לא מבושל ארבע פעמים ביום.
סרטן הדם (לוקמיה) - לאכול או לשתות כל יום סלק אדום. עדיף לשתות שתי כפות מיץ סלק אדום ארבע פעמים ביום.
נפיחות (דלקות) בבלוטות הלימפה - לשתות שתי כפות מיץ סלק אדום לא מבושל ארבע פעמים ביום. לסלק פעילות אנטי חידקית ואנטי ויראלית.
סוכרת - הסלק מומלץ לחולי סוכרת מבוגרים (סוג 2 ) משום שמעודד את הלבלב לייצר אינסולין. מומלץ לאכול אותו מאודה, או מבושל, אך לא לשתות אותו כמיץ. כמיץ הוא חסר סיבים תזונתיים, על כן המדד הגליצמי שלו עולה.
גמילה מעישון - צריכת עלי סלק טריים (מנגולד), על בסיס יומי, עוזרת לניקוי הכבד ומבטלת את השפעת ההתמכרות לניקוטין.
ריח רע מהפה - לשתות כל יום 2 כוסות מיץ סלק. לסלק יכולת אנטי דלקתית גבוהה.
איך להכין סלט קינואה וסלק?
הנה מתכון של אסתר דורון צרפתי לסלט קינואה וסלק, כפי שפורסם ב-Ynet בספטמבר 2020:
המצרכים ל- 6-4 מנות:
=================
לקינואה:
=======
1 כף שמן
1 כוס קינואה, שטופה ומסוננת היטב
2 כוסות מים רותחים
מלח
לסלט:
======
2 סלקים מבושלים, חתוכים לקוביות קטנות (אפשר להשתמש בסלק באריזת ואקום)
2 מלפפונים, חתוכים לקוביות קטנות
2 גבעולי בצל ירוק, חתוכים לעיגולים קטנים
2 גבעולי סלרי חתוכים לקוביות קטנות
2/3 כוס גרעיני דלעת, חמניה ושומשום מלא, קלויים במחבת יבשה
שמן
מיץ לימון
מלח ופלפל שחור
אופן ההכנה:
===========
1. הקינואה: מחממים את השמן בסיר, מוסיפים את הקינואה, המים והמלח, מערבבים ומביאים לרתיחה. מכסים ומבשלים על אש קטנה 20-15 דקות או עד שהקינואה מוכנה. מצננים ושומרים במקרר עד השימוש.
2. הסלט: שמים את כל המרכיבים בקערה, מערבבים, מתבלים, טועמים ומתקנים תיבול.
הנה מתכון של אסתר דורון צרפתי לסלט קינואה וסלק, כפי שפורסם ב-Ynet בספטמבר 2020:
המצרכים ל- 6-4 מנות:
=================
לקינואה:
=======
1 כף שמן
1 כוס קינואה, שטופה ומסוננת היטב
2 כוסות מים רותחים
מלח
לסלט:
======
2 סלקים מבושלים, חתוכים לקוביות קטנות (אפשר להשתמש בסלק באריזת ואקום)
2 מלפפונים, חתוכים לקוביות קטנות
2 גבעולי בצל ירוק, חתוכים לעיגולים קטנים
2 גבעולי סלרי חתוכים לקוביות קטנות
2/3 כוס גרעיני דלעת, חמניה ושומשום מלא, קלויים במחבת יבשה
שמן
מיץ לימון
מלח ופלפל שחור
אופן ההכנה:
===========
1. הקינואה: מחממים את השמן בסיר, מוסיפים את הקינואה, המים והמלח, מערבבים ומביאים לרתיחה. מכסים ומבשלים על אש קטנה 20-15 דקות או עד שהקינואה מוכנה. מצננים ושומרים במקרר עד השימוש.
2. הסלט: שמים את כל המרכיבים בקערה, מערבבים, מתבלים, טועמים ומתקנים תיבול.
סלק
איך להכין סלט סלק אדום עם חזרת?
הנה מתכון להכנת סלק וחזרת:
המצרכים:
========
5 סלקים אדומים בינוניים
1 כף שורש חזרת לבנה מגוררת
1 כוס חומץ יין אדום
1/4 כוס שמן זית
2 בצלים סגולים קלופים, חצויים ופרוסים
1 כפית פלפל לבן גרוס
2 כפות סוכר
מלח דק
מלח גס
אופן ההכנה:
===========
1. לחמם תנור ל-200 מעלות.
2. להניח שכבה עבה של מלח גס על תבנית אפייה ועלייה להניח את הסלקים. לאפות כשעה, לצנן ולקלף את הידיים.
3. לצקת לסיר חומץ בן יין וסוכר, להביא לרתיחה ולבשל עד שהסוכר נמס, להוריד מהאש ולמזוג לקערה.
4. לגרד סלק אחד על פומפייה ולהכניס לתוך הקערה.
5. לחתוך את שאר הסלקים לרבעים ולהוסיף לקערה.
6. להוסיף את שאר המרכיבים, לערבב היטב ולהמתין חצי שעה לספיגת הטעמים.
הנה מתכון להכנת סלק וחזרת:
המצרכים:
========
5 סלקים אדומים בינוניים
1 כף שורש חזרת לבנה מגוררת
1 כוס חומץ יין אדום
1/4 כוס שמן זית
2 בצלים סגולים קלופים, חצויים ופרוסים
1 כפית פלפל לבן גרוס
2 כפות סוכר
מלח דק
מלח גס
אופן ההכנה:
===========
1. לחמם תנור ל-200 מעלות.
2. להניח שכבה עבה של מלח גס על תבנית אפייה ועלייה להניח את הסלקים. לאפות כשעה, לצנן ולקלף את הידיים.
3. לצקת לסיר חומץ בן יין וסוכר, להביא לרתיחה ולבשל עד שהסוכר נמס, להוריד מהאש ולמזוג לקערה.
4. לגרד סלק אחד על פומפייה ולהכניס לתוך הקערה.
5. לחתוך את שאר הסלקים לרבעים ולהוסיף לקערה.
6. להוסיף את שאר המרכיבים, לערבב היטב ולהמתין חצי שעה לספיגת הטעמים.
איך להכין קציצות סלק?
הנה מתכון לקציצות סלק של מאיר דדון:
המצרכים ל-20 לקציצות:
===================
4 סלקים בינוניים, טריים או מוכנים מראש (נמכרים באריזות ואקום)
1/2 כוס פירורים מלחם טרי
500 גרם בשר בקר טחון
2 ביצים
מלח
פלפל שחור
שמן זית לטיגון
לרוטב:
=======
2 כפות שמן
2 בצלים פרוסים דק
10 סלקים קטנים חצויים
1 כוס מרק עוף או מים
מיץ מ-2 לימונים
4 גבעולי נענע
1 כף סוכר
מלח
פלפל שחור
חופן עלי בייבי סלק או עלי נענע
אופן ההכנה:
==========
הקציצות:
1. אם משתמשים בסלקים טריים, מבשלים אותם כשעה במים רותחים, עד שהם מתרככים (חשוב לבשל אותם עם הקליפה, אחרת הם יאבדו את טעמם). מצננים לטמפרטורת החדר ומקלפים.
2. טוחנים שניים מהסלקים בבלנדר או במעבד מזון ומערבבים עם פירורי הלחם.
3.מניחים בצד לכ-5 דקות כדי לתת לפירורי הלחם לספוג את הנוזלים.
4. בינתיים מגררים את שני הסלקים הנוספים ומניחים בצד (הם ישמשו אחר כך בהכנת הרוטב), סוחטים את תערובת הסלק והלחם ושמים אותה בקערה עם הבשר והביצים. מתבלים במלח ובפלפל ומערבבים.
5. יוצרים מהתערובת קציצות בגודל של משמש, פחות או יותר. מחממים מעט שמן במחבת ומשחימים את הקציצות משני הצדדים. מעבירים לצלחת.
הרוטב:
1. מחממים בסיר את השמן ומטגנים בעדינות את פרוסות הבצל עד שהן מזהיבות.
2. מוסיפים את חצאי הסלק ומטגנים כ-5 דקות.
3. מוסיפים את שאר החומרים ומביאים לרתיחה.
4. מתקנים תיבול, מוסיפים את הקציצות ומביאים שוב לרתיחה. מבשלים 10-5 דקות על אש קטנה.
5. מעבירים לצלחת הגשה ומפזרים מעל עלי סלק או נענע.
הנה מתכון לקציצות סלק של מאיר דדון:
המצרכים ל-20 לקציצות:
===================
4 סלקים בינוניים, טריים או מוכנים מראש (נמכרים באריזות ואקום)
1/2 כוס פירורים מלחם טרי
500 גרם בשר בקר טחון
2 ביצים
מלח
פלפל שחור
שמן זית לטיגון
לרוטב:
=======
2 כפות שמן
2 בצלים פרוסים דק
10 סלקים קטנים חצויים
1 כוס מרק עוף או מים
מיץ מ-2 לימונים
4 גבעולי נענע
1 כף סוכר
מלח
פלפל שחור
חופן עלי בייבי סלק או עלי נענע
אופן ההכנה:
==========
הקציצות:
1. אם משתמשים בסלקים טריים, מבשלים אותם כשעה במים רותחים, עד שהם מתרככים (חשוב לבשל אותם עם הקליפה, אחרת הם יאבדו את טעמם). מצננים לטמפרטורת החדר ומקלפים.
2. טוחנים שניים מהסלקים בבלנדר או במעבד מזון ומערבבים עם פירורי הלחם.
3.מניחים בצד לכ-5 דקות כדי לתת לפירורי הלחם לספוג את הנוזלים.
4. בינתיים מגררים את שני הסלקים הנוספים ומניחים בצד (הם ישמשו אחר כך בהכנת הרוטב), סוחטים את תערובת הסלק והלחם ושמים אותה בקערה עם הבשר והביצים. מתבלים במלח ובפלפל ומערבבים.
5. יוצרים מהתערובת קציצות בגודל של משמש, פחות או יותר. מחממים מעט שמן במחבת ומשחימים את הקציצות משני הצדדים. מעבירים לצלחת.
הרוטב:
1. מחממים בסיר את השמן ומטגנים בעדינות את פרוסות הבצל עד שהן מזהיבות.
2. מוסיפים את חצאי הסלק ומטגנים כ-5 דקות.
3. מוסיפים את שאר החומרים ומביאים לרתיחה.
4. מתקנים תיבול, מוסיפים את הקציצות ומביאים שוב לרתיחה. מבשלים 10-5 דקות על אש קטנה.
5. מעבירים לצלחת הגשה ומפזרים מעל עלי סלק או נענע.
איך להכין סלט סלק ועדשים?
הנה מתכון נהדר של לייזה פאנלים לסלט סלק ועדשים:
מצרכים:
=======
2 סלקים
צרור קטן של רוקט
כוס עדשי קוויאר שחורות מבושלות
בצל סגול בינוני או 3 בצלי שאלוטס קטנים פרוסים טבעות דקיקות
כפית דבש או מייפל
כפית שטוחה מלח
רבע כפית פלפל שחור
3 כפות בלסמי
4 כפות שמן זית
אופן ההכנה:
==========
1. הכנת הסלקים: בתנור מחומם 190 מעלות, נכניס את הסלקים הלא קלופים על גבי מצע של מלח, או עטופים בנייר כסף עד ריכוך (כשעה). כמובן שאפשר לבשל בסיר עם מים עד שהם מגיעים לרכות הנדרשת.
2. הכנת העדשים: נשטוף ונשרה את עדשי הקוויאר כחצי שעה, נבשל בסיר עם מים וכפית שטוחה מלח כ-20 דקות עד שהן רכות ופציחות. נסנן מהמים, נוסיף כף שמן לעדשים.
3. הכנת הבצל הכבוש – נפרוס את הבצלים לטבעות דקיקות (ממש חשוב), נכניס לקערה קטנה, נוסיף 3 כפות בלסמי, 4 כפות שמן זית, כפית שטוחה מלח ורבע כפית פלפל, נמולל מעט את הבצל הפרוס בחומרי המשרה, נניח בצד לכבישה מהירה כרבע שעה.
4. הרכבת הסלט – נחתוך את הרוקט גס, את הסלקים נקלוף ונחתוך לקוביות מדוגמות, העדשים והבצל הכבוש. נערבב. כל כך טעים.
תוספות אפשריות: כף נענע קצוצה או בזיליקום, אפשר גם לפורר חתיכת גבינת פטה, או פשוט לפי המתכון המקורי והמוצלח.
הנה מתכון נהדר של לייזה פאנלים לסלט סלק ועדשים:
מצרכים:
=======
2 סלקים
צרור קטן של רוקט
כוס עדשי קוויאר שחורות מבושלות
בצל סגול בינוני או 3 בצלי שאלוטס קטנים פרוסים טבעות דקיקות
כפית דבש או מייפל
כפית שטוחה מלח
רבע כפית פלפל שחור
3 כפות בלסמי
4 כפות שמן זית
אופן ההכנה:
==========
1. הכנת הסלקים: בתנור מחומם 190 מעלות, נכניס את הסלקים הלא קלופים על גבי מצע של מלח, או עטופים בנייר כסף עד ריכוך (כשעה). כמובן שאפשר לבשל בסיר עם מים עד שהם מגיעים לרכות הנדרשת.
2. הכנת העדשים: נשטוף ונשרה את עדשי הקוויאר כחצי שעה, נבשל בסיר עם מים וכפית שטוחה מלח כ-20 דקות עד שהן רכות ופציחות. נסנן מהמים, נוסיף כף שמן לעדשים.
3. הכנת הבצל הכבוש – נפרוס את הבצלים לטבעות דקיקות (ממש חשוב), נכניס לקערה קטנה, נוסיף 3 כפות בלסמי, 4 כפות שמן זית, כפית שטוחה מלח ורבע כפית פלפל, נמולל מעט את הבצל הפרוס בחומרי המשרה, נניח בצד לכבישה מהירה כרבע שעה.
4. הרכבת הסלט – נחתוך את הרוקט גס, את הסלקים נקלוף ונחתוך לקוביות מדוגמות, העדשים והבצל הכבוש. נערבב. כל כך טעים.
תוספות אפשריות: כף נענע קצוצה או בזיליקום, אפשר גם לפורר חתיכת גבינת פטה, או פשוט לפי המתכון המקורי והמוצלח.
איך להכין פירה סגול?
הנה מתכון להכנת פירה סגול:
המצרכים (ל-6 מנות):
================
500 גרם תפוחי אדמה (קליפה אדומה) מקולפים
650 גרם סלקים אדומים גדולים ומוצקים
1 בצל גדול, קצוץ דק
50 מ"ל (1/4 כוס) שמן זית
2 כפות חומץ בלסמי מאיכות טובה
מלח ופלפל לבן לתיבול
אופן ההכנה:
==========
1. מחממים תנור לחום גבוה מאוד של 230 מעלות וצולים את הסלקים בקליפתם במשך כשעה עד שעה וחצי עד שהם רכים וסכין שתנעץ בהם תנעץ בקלות.
2. מטגנים את הבצל הקצוץ בכף שמן זית עד שהוא משחים (כ-15 דקות) על אש נמוכה.
3. כשהסלקים עדיין חמים מקלפים אותם וחותכים לקוביות גסות.
4. מעבירים את הסלקים לבלנדר וטוחנים עם הבצל המטוגן, הבלסמי ושארית שמן הזית עד שמתקבלת משחה.
5. מבשלים את תפוחי האדמה בסיר גדול עם הרבה מים עד שהם מתרככים ומועכים לפירה.
6. מערבבים את הפירה יחד עם תערובת הסלק, מתבלים במלח ופלפל ומגישים חם.
בתיאבון!
הנה מתכון להכנת פירה סגול:
המצרכים (ל-6 מנות):
================
500 גרם תפוחי אדמה (קליפה אדומה) מקולפים
650 גרם סלקים אדומים גדולים ומוצקים
1 בצל גדול, קצוץ דק
50 מ"ל (1/4 כוס) שמן זית
2 כפות חומץ בלסמי מאיכות טובה
מלח ופלפל לבן לתיבול
אופן ההכנה:
==========
1. מחממים תנור לחום גבוה מאוד של 230 מעלות וצולים את הסלקים בקליפתם במשך כשעה עד שעה וחצי עד שהם רכים וסכין שתנעץ בהם תנעץ בקלות.
2. מטגנים את הבצל הקצוץ בכף שמן זית עד שהוא משחים (כ-15 דקות) על אש נמוכה.
3. כשהסלקים עדיין חמים מקלפים אותם וחותכים לקוביות גסות.
4. מעבירים את הסלקים לבלנדר וטוחנים עם הבצל המטוגן, הבלסמי ושארית שמן הזית עד שמתקבלת משחה.
5. מבשלים את תפוחי האדמה בסיר גדול עם הרבה מים עד שהם מתרככים ומועכים לפירה.
6. מערבבים את הפירה יחד עם תערובת הסלק, מתבלים במלח ופלפל ומגישים חם.
בתיאבון!
איך להכין מטבל יוגורט עם סלק?
הנה מתכון להכנת יוגורט עם סלק של ישראל אהרוני, כפי שפורסם במוסף שבעה ימים של ידיעות אחרונות בפברואר 2014:
המצרכים:
==========
2 סלקים מבושלים, קלופים (אפשר להשתמש באלה המוכנים בשקית ואקום)
2 כוסות יוגורט משובח
1 כף דבש
1 כף רכז רימונים
2 כפות שמן זית
1 כף ג'ינג'ר טרי מגורר דק
מעט שבבי צ'ילי חריפים
מלח
פלפל שחור גרוס
2 כפות כלי נענע קצוצים
חצי כוס גרגרי רימון
אופן ההכנה:
===========
1. מגררים את הסלקים בפומפייה גסה.
2. מערבבים את הסלק המגורר עם כל שאר החומרים, למעט היוגורט.
3. מוסיפים את היוגורט ומערבבים קלות (עד שנוצרת דוגמת שיש סגול - לבן).
בתיאבון!
הנה מתכון להכנת יוגורט עם סלק של ישראל אהרוני, כפי שפורסם במוסף שבעה ימים של ידיעות אחרונות בפברואר 2014:
המצרכים:
==========
2 סלקים מבושלים, קלופים (אפשר להשתמש באלה המוכנים בשקית ואקום)
2 כוסות יוגורט משובח
1 כף דבש
1 כף רכז רימונים
2 כפות שמן זית
1 כף ג'ינג'ר טרי מגורר דק
מעט שבבי צ'ילי חריפים
מלח
פלפל שחור גרוס
2 כפות כלי נענע קצוצים
חצי כוס גרגרי רימון
אופן ההכנה:
===========
1. מגררים את הסלקים בפומפייה גסה.
2. מערבבים את הסלק המגורר עם כל שאר החומרים, למעט היוגורט.
3. מוסיפים את היוגורט ומערבבים קלות (עד שנוצרת דוגמת שיש סגול - לבן).
בתיאבון!
איך להכין מרק כרוב אדום וסלק?
הנה מתכון למרק כרוב אדום וסלק, כפי שפורסם במגזין "מנטה" בינואר 2010:
המצרכים:
=========
2 בצלים פרוסים לפרוסות דקות
50 גרם חמאה רכה
ראש כרוב אדום קטן חתוך לרצועות דקות
2 סלקים בינוניים מקולפים ומגוררים גס
כפית גרגרי קימל
2 כפות דבש
כף חומץ תפוחים
2 כוסות יין אדום יבש
6 כוסות מים
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
להגשה: שמנת חמוצה
אופן ההכנה:
==========
1. בסיר גדול מאדים את הבצל בחמאה, על להבה בינונית כ-3-4 דקות. מוסיפים את הכרוב, מערבבים ומאדים תוך כדי ערבוב 3-4 דקות.
2. מוסיפים את שאר החומרים ומביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים חלקית ומבשלים כ-40 דקות או עד שהכרוב רך מאוד. מגישים עם שמנת חמוצה במרכז.
הנה מתכון למרק כרוב אדום וסלק, כפי שפורסם במגזין "מנטה" בינואר 2010:
המצרכים:
=========
2 בצלים פרוסים לפרוסות דקות
50 גרם חמאה רכה
ראש כרוב אדום קטן חתוך לרצועות דקות
2 סלקים בינוניים מקולפים ומגוררים גס
כפית גרגרי קימל
2 כפות דבש
כף חומץ תפוחים
2 כוסות יין אדום יבש
6 כוסות מים
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
להגשה: שמנת חמוצה
אופן ההכנה:
==========
1. בסיר גדול מאדים את הבצל בחמאה, על להבה בינונית כ-3-4 דקות. מוסיפים את הכרוב, מערבבים ומאדים תוך כדי ערבוב 3-4 דקות.
2. מוסיפים את שאר החומרים ומביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים חלקית ומבשלים כ-40 דקות או עד שהכרוב רך מאוד. מגישים עם שמנת חמוצה במרכז.
איך להכין סלט סלק ופטרוזיליה?
הנה מתכון להכנת סלט סלק ופטרוזיליה:
המצרכים ל-6 מנות:
===============
1 ק"ג סלק טרי
1 צרור עלי פטרוזיליה טרייה וקצוצה
3 שיני שום
לתיבול:
=======
מיץ משני לימונים
5 כפות שמן זית
מלח
פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
==========
1. שוטפים את הסלקים היטב, מסירים את עליהם וחוצים אותם לשניים.
2. מניחים את הסלקים בסיר גדול, מבשלים עם הקליפה עד שהם מתרככים והקליפה נפרדת מהם בקלות.
3. מסירים מהאש, שוטפים במים קרים, חותכים לקוביות ומעבירים לקערה לצינון.
4. קוצצים את שיני השום ומוסיפים אותם ואת שיני השום הפרוסות. מערבבים היטב.
5. מוסיפים את מיץ הלימון, מתבלים במלח ופלפל ומערבבים בעדינות.
הנה מתכון להכנת סלט סלק ופטרוזיליה:
המצרכים ל-6 מנות:
===============
1 ק"ג סלק טרי
1 צרור עלי פטרוזיליה טרייה וקצוצה
3 שיני שום
לתיבול:
=======
מיץ משני לימונים
5 כפות שמן זית
מלח
פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
==========
1. שוטפים את הסלקים היטב, מסירים את עליהם וחוצים אותם לשניים.
2. מניחים את הסלקים בסיר גדול, מבשלים עם הקליפה עד שהם מתרככים והקליפה נפרדת מהם בקלות.
3. מסירים מהאש, שוטפים במים קרים, חותכים לקוביות ומעבירים לקערה לצינון.
4. קוצצים את שיני השום ומוסיפים אותם ואת שיני השום הפרוסות. מערבבים היטב.
5. מוסיפים את מיץ הלימון, מתבלים במלח ופלפל ומערבבים בעדינות.
איך להכין סלט ירוקים ואורוגולה עם סלק צלוי ואגוזי מלך?
הנה מתכון של "האגוזיה" לסלט ירוקים ואורוגולה עם סלק צלוי ואגוזי מלך:
מצרכים ל-8 מנות:
ראש חסה אייסברג
2 צרורות אורוגולה
3 תפוחים אדומים - חצויים וכל חצי פרוס לפרוסות דקות.
1 בצל סגול חתוך ל-2 חצאים וכל חצי פרוס לפרוסות דקות
1 ק"ג סלקים טריים קטנים, מבושלים וקלופים
1/4 כוס אגוזי מלך טבעיים
1/4 כוס תערובת של זרעי חמנייה ודלעת ושומושום מלא
שמן זית
כף סילאן
טימין טרי
מלח ופלפל
לרוטב:
======
שמן זית
2 כפיות חרדל דיז'ון גרגירים
1.5 כפות סילאן
חומץ שרי / בן יין אדום
2 שיני שום כתושות
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
==========
1. מדליקים תנור על 160 מעלות וקולים על התבנית את אגוזי המלך ותערובות הגרעינים (בנפרד). להיזהר מקליית יתר - לקלות עד שיש ריח נעים. הוציאו לקירור והעלו את החום ל-220 מעלות.
2. חוצים לשמיניות את הסלקים המבושלים ומתבלים בנדיבות בשמן זית, כף סילאן, מלח, פלפל ועלי טימין טריים. צולים בתנור עד השחמה והתקרמלות. בקערה גדולה מערבבים חסה אייסברג קרועה לחתיכות גדולות, אורוגולה, פרוסות תפוחים ובצל.
3. בקערה קטנה, ערבבו עם מטרפה את כל מרכיבי הרוטב פרט לשמן. הוסיפו שמן זית בזרם דק תוך כדי ערבוב ליצירת ויניגרט סמיך. הוסיפו כף או שתיים של מים וערבבו את הרוטב היטב. טעמו ותקנו תיבול (עוד חומץ, עוד מלח וכו'). זלפו את הרוטב על קערת הירוקים וערבבו היטב. השאירו קצת רוטב בצד.
4. חלקו את תערובת הירוקים לקערות הגשה אישיות, פזרו מעל סלקים צלויים, אגוזי מלך שבורים גס ואת תערובת הזרעים. זלפו מעל עוד כף רוטב. לאוכלי הגבינות - אפשר להגיש עם גבינה כחולה או גבינה חצי קשה כמו קשקבל או מנצ'גו.
הנה מתכון של "האגוזיה" לסלט ירוקים ואורוגולה עם סלק צלוי ואגוזי מלך:
מצרכים ל-8 מנות:
ראש חסה אייסברג
2 צרורות אורוגולה
3 תפוחים אדומים - חצויים וכל חצי פרוס לפרוסות דקות.
1 בצל סגול חתוך ל-2 חצאים וכל חצי פרוס לפרוסות דקות
1 ק"ג סלקים טריים קטנים, מבושלים וקלופים
1/4 כוס אגוזי מלך טבעיים
1/4 כוס תערובת של זרעי חמנייה ודלעת ושומושום מלא
שמן זית
כף סילאן
טימין טרי
מלח ופלפל
לרוטב:
======
שמן זית
2 כפיות חרדל דיז'ון גרגירים
1.5 כפות סילאן
חומץ שרי / בן יין אדום
2 שיני שום כתושות
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
==========
1. מדליקים תנור על 160 מעלות וקולים על התבנית את אגוזי המלך ותערובות הגרעינים (בנפרד). להיזהר מקליית יתר - לקלות עד שיש ריח נעים. הוציאו לקירור והעלו את החום ל-220 מעלות.
2. חוצים לשמיניות את הסלקים המבושלים ומתבלים בנדיבות בשמן זית, כף סילאן, מלח, פלפל ועלי טימין טריים. צולים בתנור עד השחמה והתקרמלות. בקערה גדולה מערבבים חסה אייסברג קרועה לחתיכות גדולות, אורוגולה, פרוסות תפוחים ובצל.
3. בקערה קטנה, ערבבו עם מטרפה את כל מרכיבי הרוטב פרט לשמן. הוסיפו שמן זית בזרם דק תוך כדי ערבוב ליצירת ויניגרט סמיך. הוסיפו כף או שתיים של מים וערבבו את הרוטב היטב. טעמו ותקנו תיבול (עוד חומץ, עוד מלח וכו'). זלפו את הרוטב על קערת הירוקים וערבבו היטב. השאירו קצת רוטב בצד.
4. חלקו את תערובת הירוקים לקערות הגשה אישיות, פזרו מעל סלקים צלויים, אגוזי מלך שבורים גס ואת תערובת הזרעים. זלפו מעל עוד כף רוטב. לאוכלי הגבינות - אפשר להגיש עם גבינה כחולה או גבינה חצי קשה כמו קשקבל או מנצ'גו.
איך להכין קציצות קינואה עם עדשים וסלק?
הנה מתכון להכנת קציצות קינואה עם עדשים וסלק:
המצרכים:
======
1 כוס קינואה לבנה
1/2 כוס עדשים אדומות (לא שטופות)
2.5 כוסות מים
1 סלק בינוני, מקולף ומרוסק דק במגררת או במעבד מזון
2 כפות טחינה גולמית
1 כף שמן זית
1-2 שיני שום כתושות או לפי הטעם
מלח, פלפל, כורכום, כמון
אם מטגנים – מעט שמן לטיגון
אם אופים – מעט שמן זית או שמן אחר
אופן ההכנה:
===========
1. מכניסים לסיר קינואה, עדשים ומים. כשהתערובת רותחת, מבליעים בעזרת כף את הקצף פנימה, מחלישים את האש ומבשלים בסיר מכוסה כ-20 דקות, עד שהמים נספגים והעדשים והקינואה רכות. מצננים.
2. מוסיפים לתערובת את יתר המרכיבים (פרט לשמן שנועד לטיגון או לאפייה) ומערבבים היטב. טועמים לבדוק את התיבול.
3. מכאן אפשר להחליט אם לטגן או לאפות:
טיגון: מחממים מעט שמן במחבת עם ציפוי נגד הדבקה. יוצרים כדורים בגודל של אגוז מלך, משטחים אותם ומטגנים טיגון קצר משני הצדדים. החלק החיצוני צריך להיות זהוב ופריך והתוך רך.
אפייה: מברישים תבנית בשמן. יוצרים קציצות שטוחות ומניחים על התבנית ומברישים בשמן מלמעלה. אופים בחום 180 מעלות עד להזהבה, כ-20 דקות. הופכים ואופים עוד כמה דקות עד להזהבת הצד השני.
4. גיוונים: מי שלא אוהב סלק יכול להמיר אותו בכמות מקבילה של גזר, סלרי, שורש פטרוזיליה או להשתמש בתערובת שורשים. ניתן להוסיף לתערובת בצל מטוגן.
בתיאבון!
קרדיט לשחר שילוח
הנה מתכון להכנת קציצות קינואה עם עדשים וסלק:
המצרכים:
======
1 כוס קינואה לבנה
1/2 כוס עדשים אדומות (לא שטופות)
2.5 כוסות מים
1 סלק בינוני, מקולף ומרוסק דק במגררת או במעבד מזון
2 כפות טחינה גולמית
1 כף שמן זית
1-2 שיני שום כתושות או לפי הטעם
מלח, פלפל, כורכום, כמון
אם מטגנים – מעט שמן לטיגון
אם אופים – מעט שמן זית או שמן אחר
אופן ההכנה:
===========
1. מכניסים לסיר קינואה, עדשים ומים. כשהתערובת רותחת, מבליעים בעזרת כף את הקצף פנימה, מחלישים את האש ומבשלים בסיר מכוסה כ-20 דקות, עד שהמים נספגים והעדשים והקינואה רכות. מצננים.
2. מוסיפים לתערובת את יתר המרכיבים (פרט לשמן שנועד לטיגון או לאפייה) ומערבבים היטב. טועמים לבדוק את התיבול.
3. מכאן אפשר להחליט אם לטגן או לאפות:
טיגון: מחממים מעט שמן במחבת עם ציפוי נגד הדבקה. יוצרים כדורים בגודל של אגוז מלך, משטחים אותם ומטגנים טיגון קצר משני הצדדים. החלק החיצוני צריך להיות זהוב ופריך והתוך רך.
אפייה: מברישים תבנית בשמן. יוצרים קציצות שטוחות ומניחים על התבנית ומברישים בשמן מלמעלה. אופים בחום 180 מעלות עד להזהבה, כ-20 דקות. הופכים ואופים עוד כמה דקות עד להזהבת הצד השני.
4. גיוונים: מי שלא אוהב סלק יכול להמיר אותו בכמות מקבילה של גזר, סלרי, שורש פטרוזיליה או להשתמש בתערובת שורשים. ניתן להוסיף לתערובת בצל מטוגן.
בתיאבון!
קרדיט לשחר שילוח
איך להכין סלט סלק ונבטוטים עם גבינה צפתית?
הנה מתכון לסלט סלק ונבטוטים עם גבינה צפתית:
המצרכים:
=======
100-150 גרם לבבות חסה (העלים הפנימיים)
120 גרם סלקים קטנים, מבושלים, חתוכים לפלחים דקים
50 גרם צפתית עזים (או כל צפתית אחרת שאתם אוהבים) חתוכה למשולשים
3 כפות (30 גרם) נבטוטים
1 חומץ בלסמי
1 כפית דבש
1 כפית חרדל דיז'ון גרגרים
1 כפית שמן זית
אופן ההכנה:
=========
1. מסדרים את קרעי החסה בקערה, מוסיפים את פלחי הסלק ומערבבים.
2. מפזרים את משולשי הצפתית על הסלט וזורים נבטוטים.
3. מערבבים היטב יחד חומץ בלסמי, דבש, חרדל ושמן זית ויוצקים על הסלט.
הנה מתכון לסלט סלק ונבטוטים עם גבינה צפתית:
המצרכים:
=======
100-150 גרם לבבות חסה (העלים הפנימיים)
120 גרם סלקים קטנים, מבושלים, חתוכים לפלחים דקים
50 גרם צפתית עזים (או כל צפתית אחרת שאתם אוהבים) חתוכה למשולשים
3 כפות (30 גרם) נבטוטים
1 חומץ בלסמי
1 כפית דבש
1 כפית חרדל דיז'ון גרגרים
1 כפית שמן זית
אופן ההכנה:
=========
1. מסדרים את קרעי החסה בקערה, מוסיפים את פלחי הסלק ומערבבים.
2. מפזרים את משולשי הצפתית על הסלט וזורים נבטוטים.
3. מערבבים היטב יחד חומץ בלסמי, דבש, חרדל ושמן זית ויוצקים על הסלט.
איך להכין מרק סלק טבעוני לקובה?
הנה מתכון טבעני למרק סלק לקובה:
המצרכים:
=========
3 כפות שמן זית
1 בצל
500 גרם סלקים קטנים
1/2 ליטר מים (+ עוד 1/4 ליטר להוספה במקרה הצורך)
כף בהרט
1/2 כף פפריקה
פלפל ומלח לפי הטעם
1/2 לימון
כף סוכר חום
אופן ההכנה:
===========
1. קוצצים את הבצל לחתיכות בגודל בינוני (הכי קל פשוט לפרוס לפרוסות, ללחוץ ולשחרר את הטבעות).
2. קוצצים את הסלק לרצועות בעזרת סכין או מעבד מזון.
3. מטגנים את הבצל והסלק בשמן זית.
4. מוסיפים מים ומביאים לרתיחה.
5. מתבלים את המרק בבהרט, מלח ופלפל ומבשלים כ-20 דקות.
6. מוסיפים את הקובות ומבשלים אותן עוד כ-20 דקות.
7. סוחטים לתוך המרק מיץ מחצי לימון ומוסיפים כף סוכר.
8. מגישים חם.
בתיאבון!
קרדיט לאורן גולדפינגר
הנה מתכון טבעני למרק סלק לקובה:
המצרכים:
=========
3 כפות שמן זית
1 בצל
500 גרם סלקים קטנים
1/2 ליטר מים (+ עוד 1/4 ליטר להוספה במקרה הצורך)
כף בהרט
1/2 כף פפריקה
פלפל ומלח לפי הטעם
1/2 לימון
כף סוכר חום
אופן ההכנה:
===========
1. קוצצים את הבצל לחתיכות בגודל בינוני (הכי קל פשוט לפרוס לפרוסות, ללחוץ ולשחרר את הטבעות).
2. קוצצים את הסלק לרצועות בעזרת סכין או מעבד מזון.
3. מטגנים את הבצל והסלק בשמן זית.
4. מוסיפים מים ומביאים לרתיחה.
5. מתבלים את המרק בבהרט, מלח ופלפל ומבשלים כ-20 דקות.
6. מוסיפים את הקובות ומבשלים אותן עוד כ-20 דקות.
7. סוחטים לתוך המרק מיץ מחצי לימון ומוסיפים כף סוכר.
8. מגישים חם.
בתיאבון!
קרדיט לאורן גולדפינגר
איך להכין סלט סלק ורימונים?
הנה מתכון לסלט סלק ורימונים:
המצרכים:
========
4-5 סלקים
2 כפיות שמן זית
שליש כוס רימונים (או יותר, לפי הטעם)
חצי כוס אגוזי מלך
1 חבילת רוקט (או פחות, לפי הטעם)
מלח
פלפל שחור
רוטב וינגרט רימונים
מצרכים לרוטב ויניגרט רימונים:
=======================
2 כפות שמן זית
1 כף חומץ בלסמי
2 כפות יין לבן
2 כפות רכז רימונים
2 כפות מיץ לימון
2 שיני שום כתושות
1 כף סוכר
1 כפית חרדל דיז'ון
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
===========
1. שוטפים ומייבשים היטב את הסלק ומורידים את העלים.
2. מורחים על הסלק את שמן הזית, מסדרים בתבנים ואופים בתנור בחום של 220 מעלות, בערך 45-50 דקות, עד שקיסם או מזלג ננעצים בקלות, אך לא לרכך יותר מדי.
3. להניח לסלק להתקרר ולאחר מכן להסיר ממנו את הקליפה ולחתוך לקוביות בגודל בינוני- קטן.
4. לערבב את היטב את כל חומרי הרוטב ולתקן טעמים.
5. להעביר את הסלק החתוך לקערה, להוסיף את האגוזים, הרימונים והרוקט, לשפוך מעליהם את הרוטב ולהגיש.
- ניתן להגיש את הסלט גם בתוספת קוביות גבינה כחולה, כשהארוחה היא חלבית.
בתיאבון!
הנה מתכון לסלט סלק ורימונים:
המצרכים:
========
4-5 סלקים
2 כפיות שמן זית
שליש כוס רימונים (או יותר, לפי הטעם)
חצי כוס אגוזי מלך
1 חבילת רוקט (או פחות, לפי הטעם)
מלח
פלפל שחור
רוטב וינגרט רימונים
מצרכים לרוטב ויניגרט רימונים:
=======================
2 כפות שמן זית
1 כף חומץ בלסמי
2 כפות יין לבן
2 כפות רכז רימונים
2 כפות מיץ לימון
2 שיני שום כתושות
1 כף סוכר
1 כפית חרדל דיז'ון
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
===========
1. שוטפים ומייבשים היטב את הסלק ומורידים את העלים.
2. מורחים על הסלק את שמן הזית, מסדרים בתבנים ואופים בתנור בחום של 220 מעלות, בערך 45-50 דקות, עד שקיסם או מזלג ננעצים בקלות, אך לא לרכך יותר מדי.
3. להניח לסלק להתקרר ולאחר מכן להסיר ממנו את הקליפה ולחתוך לקוביות בגודל בינוני- קטן.
4. לערבב את היטב את כל חומרי הרוטב ולתקן טעמים.
5. להעביר את הסלק החתוך לקערה, להוסיף את האגוזים, הרימונים והרוקט, לשפוך מעליהם את הרוטב ולהגיש.
- ניתן להגיש את הסלט גם בתוספת קוביות גבינה כחולה, כשהארוחה היא חלבית.
בתיאבון!
איך להכין סלט סלק אפוי עם חזרת וחומץ יין?
הנה מתכון של השף רפי כהן לסלק אדום אפוי על מלח עם חזרת וחומץ יין, המתאים במיוחד לפסח, אך גם להזדמנויות אחרות:
המצרכים:
========
5 סלקים אדומים בינוניים
1 כף שורש חזרת לבנה מגוררת
1 כוס חומץ יין אדום
1/4 כוס שמן זית
2 בצלים סגולים קלופים, חצויים ופרוסים
1 כפית פלפל לבן גרוס
2 כפות סוכר
מלח דק
מלח גס
אופן ההכנה:
===========
1. מחממים תנור ל-200 מעלות.
2. מניחים את הסלקים על גבי תבנית אפייה שרופדה בשכבה עבה של מלח גס, מעבירים לתנור ואופים במשך שעה.
3. מוציאים את התבנית מהתנור, מניחים לסלקים להצטנן, ומקלפים בעזרת כפות הידיים.
4. מניחים חומץ וסוכר בסיר ומביאים לרתיחה. מערבבים עד שהסוכר נמס לגמרי. מורידים מהאש ומעבירים לקערת ערבוב.
5. מגרדים סלק אחד על פומפייה לתוך הקערה.
6. חותכים את שאר הסלקים לרבעים ומוסיפים לקערה.
7. מוסיפים את שאר המרכיבים, מערבבים היטב ומניחים בצד למשך חצי שעה לספיגת הטעמים.
הנה מתכון של השף רפי כהן לסלק אדום אפוי על מלח עם חזרת וחומץ יין, המתאים במיוחד לפסח, אך גם להזדמנויות אחרות:
המצרכים:
========
5 סלקים אדומים בינוניים
1 כף שורש חזרת לבנה מגוררת
1 כוס חומץ יין אדום
1/4 כוס שמן זית
2 בצלים סגולים קלופים, חצויים ופרוסים
1 כפית פלפל לבן גרוס
2 כפות סוכר
מלח דק
מלח גס
אופן ההכנה:
===========
1. מחממים תנור ל-200 מעלות.
2. מניחים את הסלקים על גבי תבנית אפייה שרופדה בשכבה עבה של מלח גס, מעבירים לתנור ואופים במשך שעה.
3. מוציאים את התבנית מהתנור, מניחים לסלקים להצטנן, ומקלפים בעזרת כפות הידיים.
4. מניחים חומץ וסוכר בסיר ומביאים לרתיחה. מערבבים עד שהסוכר נמס לגמרי. מורידים מהאש ומעבירים לקערת ערבוב.
5. מגרדים סלק אחד על פומפייה לתוך הקערה.
6. חותכים את שאר הסלקים לרבעים ומוסיפים לקערה.
7. מוסיפים את שאר המרכיבים, מערבבים היטב ומניחים בצד למשך חצי שעה לספיגת הטעמים.
איך להכין תפוחי אדמה וסלק במדורה?
הנה מתכון להכנת תפוחי אדמה וסלק במדורה:
המצרכים:
=======
4 תפוחי אדמה בינוניים
2 סלקים בינוניים
1 שן שום קצוצה
גבעול אחד של זעתר (רק העלים)
2 כפות שמן זית
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
להגשה:
======
150 גרם לַבַּנֶה עיזים
אופן ההכנה:
========
1. מערבבים את כל המרכיבי ם (חוץ מהלבנה) בקערה, מתבלים במלח ופלפל ועוטפים בנייר כסף.
2. צולים במדורה כשעה-שעה וחצי, או עד שהסלקים ותפוחי האדמה מוכנים (ניתן לבדוק זאת ע"י דקירתם בשיפוד, אם הוא נכנס בקלות הם מוכנים).
3. פותחים את נייר הכסף ומגישים את הסלק ותפוחי האדמה לצד לבנה.
בתיאבון!
הנה מתכון להכנת תפוחי אדמה וסלק במדורה:
המצרכים:
=======
4 תפוחי אדמה בינוניים
2 סלקים בינוניים
1 שן שום קצוצה
גבעול אחד של זעתר (רק העלים)
2 כפות שמן זית
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
להגשה:
======
150 גרם לַבַּנֶה עיזים
אופן ההכנה:
========
1. מערבבים את כל המרכיבי ם (חוץ מהלבנה) בקערה, מתבלים במלח ופלפל ועוטפים בנייר כסף.
2. צולים במדורה כשעה-שעה וחצי, או עד שהסלקים ותפוחי האדמה מוכנים (ניתן לבדוק זאת ע"י דקירתם בשיפוד, אם הוא נכנס בקלות הם מוכנים).
3. פותחים את נייר הכסף ומגישים את הסלק ותפוחי האדמה לצד לבנה.
בתיאבון!
איך להכין קציצות קינואה וסלק?
הנה מתכון לקציצות קינואה וסלק:
המצרכים עבור 12 קציצות:
==================
1/2 כוס קינואה (לפני הבישול)
1 כוס סלק מגורר, סחוט היטב
1/2 כוס בצל ירוק, חתוך לטבעות
1/2 כוס פטרוזילה קצוצה
5 גבעולי תימין (רק התימין)
1/4 כוס אגוזי מלך קצוצים דק
1 כף חומץ בלסמי
4 כפות טחינה גולמית
מלח ופלפל
תרסיס שמן
אופן ההכנה:
=========
1 מכינים את הקינואה כמו שמכינים אורז - שוטפים היטב, מטגנים קלות עם כף שמן זית, מלח ופלפל ומוסיפים כוס מים רותחים. מנמיכים את האש ומבשלים כבע שעה או עד ספיגת כל הנוזלים.
2. מגרדים בפומפייה דקה את הסלק לתוך קערה וסוחטים אותו היטב כדי שהקציצות לא יתפרקו מעודף נוזלים.
3. מחממים תנור ל--180 מעלות.
4. מערבבים את כל החומרים יחד, אם יש צורך מוסיםים עוד טחינה.
5. קורצים קציצות ומניחים בתבנית מרופדת נייר אפייה ומרססים מעט תרסיס שמן. אופים בחצי שעה, עד שהקציצות מקבלות גוון אדמדם ויפה. ניתן לשמור במקרר עד ארבעה ימים.
הנה מתכון לקציצות קינואה וסלק:
המצרכים עבור 12 קציצות:
==================
1/2 כוס קינואה (לפני הבישול)
1 כוס סלק מגורר, סחוט היטב
1/2 כוס בצל ירוק, חתוך לטבעות
1/2 כוס פטרוזילה קצוצה
5 גבעולי תימין (רק התימין)
1/4 כוס אגוזי מלך קצוצים דק
1 כף חומץ בלסמי
4 כפות טחינה גולמית
מלח ופלפל
תרסיס שמן
אופן ההכנה:
=========
1 מכינים את הקינואה כמו שמכינים אורז - שוטפים היטב, מטגנים קלות עם כף שמן זית, מלח ופלפל ומוסיפים כוס מים רותחים. מנמיכים את האש ומבשלים כבע שעה או עד ספיגת כל הנוזלים.
2. מגרדים בפומפייה דקה את הסלק לתוך קערה וסוחטים אותו היטב כדי שהקציצות לא יתפרקו מעודף נוזלים.
3. מחממים תנור ל--180 מעלות.
4. מערבבים את כל החומרים יחד, אם יש צורך מוסיםים עוד טחינה.
5. קורצים קציצות ומניחים בתבנית מרופדת נייר אפייה ומרססים מעט תרסיס שמן. אופים בחצי שעה, עד שהקציצות מקבלות גוון אדמדם ויפה. ניתן לשמור במקרר עד ארבעה ימים.
איך להכין קרפצ'יו סלק כבוש בשורש חזרת וג'ינג'ר?
הנה מתכון של קלי מגר קרפצ'יו סלק כבוש בשורש חזרת וג'ינג'ר, כפי שפורסם בגיליון שף של "לאישה" במרץ 2013 (את המנה יש להכין 3 ימים מראש):
המצרכים:
=======
1.2 ק"ג סלקים קטנים
1/4 כוס חומץ אורז או חומץ טבעי
כ-3 כפות (50 גרם) שורש חזרת, קלוף וקצוץ לקוביות זעירות
1 כף ג'ינג'ר טרי, מגורר
1 כפית סוכר
1 כפית מלח
2 כוסות מים
1 עלה דפנה
אפשרות: חזרת חריפה כבושה
50 גרם שורש חזרת או פטרוזילה, קצוץ דק
1/4 כוס מיץ לימון מסונן
1/4 כפית מלח
אופן ההכנה:
=========
1. אם רוצים מכינים את החזרת הכבושה: שמים בצנצנת קטנה את השורש הקצוץ, מוסיפים את המלח, מכסים במיץ לימון וסוגרים היטב (עד שבוע).
2. הסלק: קולפים את הסלקים ופורסים אותם לרוחבם, לפרוסות דקות מאוד (מומלץ במנדולינה). מניחים בכלי רחב ושטוח. שמים בקערה נפרדת את כל שאר המרכיבים, מערבבים היטב ויוצקים על הסלקים. מהדקים את הסלקים בידיים, כך שיכוסו כולם בנוזל. סוגרים היטב ומאחסנים במקרר 3 ימים לפחות (עד שבוע).
3. ההגשה: מסדרים את עיגולי הסלק על צלחת הגשה. אם רוצים, מפזרים עליהם את החזרת הכבושה ומגישים.
הנה מתכון של קלי מגר קרפצ'יו סלק כבוש בשורש חזרת וג'ינג'ר, כפי שפורסם בגיליון שף של "לאישה" במרץ 2013 (את המנה יש להכין 3 ימים מראש):
המצרכים:
=======
1.2 ק"ג סלקים קטנים
1/4 כוס חומץ אורז או חומץ טבעי
כ-3 כפות (50 גרם) שורש חזרת, קלוף וקצוץ לקוביות זעירות
1 כף ג'ינג'ר טרי, מגורר
1 כפית סוכר
1 כפית מלח
2 כוסות מים
1 עלה דפנה
אפשרות: חזרת חריפה כבושה
50 גרם שורש חזרת או פטרוזילה, קצוץ דק
1/4 כוס מיץ לימון מסונן
1/4 כפית מלח
אופן ההכנה:
=========
1. אם רוצים מכינים את החזרת הכבושה: שמים בצנצנת קטנה את השורש הקצוץ, מוסיפים את המלח, מכסים במיץ לימון וסוגרים היטב (עד שבוע).
2. הסלק: קולפים את הסלקים ופורסים אותם לרוחבם, לפרוסות דקות מאוד (מומלץ במנדולינה). מניחים בכלי רחב ושטוח. שמים בקערה נפרדת את כל שאר המרכיבים, מערבבים היטב ויוצקים על הסלקים. מהדקים את הסלקים בידיים, כך שיכוסו כולם בנוזל. סוגרים היטב ומאחסנים במקרר 3 ימים לפחות (עד שבוע).
3. ההגשה: מסדרים את עיגולי הסלק על צלחת הגשה. אם רוצים, מפזרים עליהם את החזרת הכבושה ומגישים.
איך להכין סלק גזר וסלק חי?
הנה מתכון של אתי בן שמעון לסלט גזר חי ולסלק חי:
המצרכים:
========
2 סלק
3 גזרים
1/4 כוס חומץ
1/4 כוס שמן
כפית חרדל דיז'ון
כפית בטוחה מלח
כף סוכר
שום כתוש
פלפל שחור
חופן פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה:
==========
1. מגרדים את הסלק והגזר לרצועות דקות מאוד.
2. מכינים בצנצנת נפרדת את הרוטב מחומץ, שמן, חרדל, מלח, סוכר, שום ופלפל שחור ומנערים היטב.
3. יוצקים את הרוטב מעל לסלק והגזר המגורדים ומערבבים היטב.
4. טועמים ומתקנים תיבול.
5. מפזרים פטרוזיליה קצוצה ומעבירים למקרר עד להגשה.
6. ניתן להכין את הסלט רק עם סלק או רק עם גזר או לשלב בו גם קולוקבי חי מגורד לרצועות.
הנה מתכון של אתי בן שמעון לסלט גזר חי ולסלק חי:
המצרכים:
========
2 סלק
3 גזרים
1/4 כוס חומץ
1/4 כוס שמן
כפית חרדל דיז'ון
כפית בטוחה מלח
כף סוכר
שום כתוש
פלפל שחור
חופן פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה:
==========
1. מגרדים את הסלק והגזר לרצועות דקות מאוד.
2. מכינים בצנצנת נפרדת את הרוטב מחומץ, שמן, חרדל, מלח, סוכר, שום ופלפל שחור ומנערים היטב.
3. יוצקים את הרוטב מעל לסלק והגזר המגורדים ומערבבים היטב.
4. טועמים ומתקנים תיבול.
5. מפזרים פטרוזיליה קצוצה ומעבירים למקרר עד להגשה.
6. ניתן להכין את הסלט רק עם סלק או רק עם גזר או לשלב בו גם קולוקבי חי מגורד לרצועות.