» «
סלט סלק
איך להכין סלט סלק ופטרוזיליה?


הנה מתכון להכנת סלט סלק ופטרוזיליה:

המצרכים ל-6 מנות:
===============
1 ק"ג סלק טרי

1 צרור עלי פטרוזיליה טרייה וקצוצה

3 שיני שום

לתיבול:
=======
מיץ משני לימונים

5 כפות שמן זית

מלח

פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:
==========
1. שוטפים את הסלקים היטב, מסירים את עליהם וחוצים אותם לשניים.

2. מניחים את הסלקים בסיר גדול, מבשלים עם הקליפה עד שהם מתרככים והקליפה נפרדת מהם בקלות.

3. מסירים מהאש, שוטפים במים קרים, חותכים לקוביות ומעבירים לקערה לצינון.

4. קוצצים את שיני השום ומוסיפים אותם ואת שיני השום הפרוסות. מערבבים היטב.

5. מוסיפים את מיץ הלימון, מתבלים במלח ופלפל ומערבבים בעדינות.
קציצות
איך להכין קציצות קינואה עם עדשים וסלק?


הנה מתכון להכנת קציצות קינואה עם עדשים וסלק:


המצרכים:
======
1 כוס קינואה לבנה

1/2 כוס עדשים אדומות (לא שטופות)

2.5 כוסות מים

1 סלק בינוני, מקולף ומרוסק דק במגררת או במעבד מזון

2 כפות טחינה גולמית

1 כף שמן זית

1-2 שיני שום כתושות או לפי הטעם

מלח, פלפל, כורכום, כמון

אם מטגנים – מעט שמן לטיגון

אם אופים – מעט שמן זית או שמן אחר


אופן ההכנה:
===========
1. מכניסים לסיר קינואה, עדשים ומים. כשהתערובת רותחת, מבליעים בעזרת כף את הקצף פנימה, מחלישים את האש ומבשלים בסיר מכוסה כ-20 דקות, עד שהמים נספגים והעדשים והקינואה רכות. מצננים.

2. מוסיפים לתערובת את יתר המרכיבים (פרט לשמן שנועד לטיגון או לאפייה) ומערבבים היטב. טועמים לבדוק את התיבול.

3. מכאן אפשר להחליט אם לטגן או לאפות:
טיגון: מחממים מעט שמן במחבת עם ציפוי נגד הדבקה. יוצרים כדורים בגודל של אגוז מלך, משטחים אותם ומטגנים טיגון קצר משני הצדדים. החלק החיצוני צריך להיות זהוב ופריך והתוך רך.
אפייה: מברישים תבנית בשמן. יוצרים קציצות שטוחות ומניחים על התבנית ומברישים בשמן מלמעלה. אופים בחום 180 מעלות עד להזהבה, כ-20 דקות. הופכים ואופים עוד כמה דקות עד להזהבת הצד השני.

4. גיוונים: מי שלא אוהב סלק יכול להמיר אותו בכמות מקבילה של גזר, סלרי, שורש פטרוזיליה או להשתמש בתערובת שורשים. ניתן להוסיף לתערובת בצל מטוגן.

בתיאבון!

קרדיט לשחר שילוח
סלק
איך להכין סלט סלק אפוי עם חזרת וחומץ יין?


הנה מתכון של השף רפי כהן לסלק אדום אפוי על מלח עם חזרת וחומץ יין, המתאים במיוחד לפסח, אך גם להזדמנויות אחרות:

המצרכים:
========
5 סלקים אדומים בינוניים

1 כף שורש חזרת לבנה מגוררת

1 כוס חומץ יין אדום

1/4 כוס שמן זית

2 בצלים סגולים קלופים, חצויים ופרוסים

1 כפית פלפל לבן גרוס

2 כפות סוכר

מלח דק

מלח גס

אופן ההכנה:
===========
1. מחממים תנור ל-200 מעלות.

2. מניחים את הסלקים על גבי תבנית אפייה שרופדה בשכבה עבה של מלח גס, מעבירים לתנור ואופים במשך שעה.

3. מוציאים את התבנית מהתנור, מניחים לסלקים להצטנן, ומקלפים בעזרת כפות הידיים.

4. מניחים חומץ וסוכר בסיר ומביאים לרתיחה. מערבבים עד שהסוכר נמס לגמרי. מורידים מהאש ומעבירים לקערת ערבוב.

5. מגרדים סלק אחד על פומפייה לתוך הקערה.

6. חותכים את שאר הסלקים לרבעים ומוסיפים לקערה.

7. מוסיפים את שאר המרכיבים, מערבבים היטב ומניחים בצד למשך חצי שעה לספיגת הטעמים.
מרק
איך להכין מרק סלק טעוני לקובה?



הנה מתכון טבעני למרק סלק לקובה:

המצרכים:
=========
3 כפות שמן זית

1 בצל

500 גרם סלקים קטנים

1/2 ליטר מים (+ עוד 1/4 ליטר להוספה במקרה הצורך)

כף בהרט

1/2 כף פפריקה

פלפל ומלח לפי הטעם

1/2 לימון

כף סוכר חום


אופן ההכנה:
===========
1. קוצצים את הבצל לחתיכות בגודל בינוני (הכי קל פשוט לפרוס לפרוסות, ללחוץ ולשחרר את הטבעות).

2. קוצצים את הסלק לרצועות בעזרת סכין או מעבד מזון.

3. מטגנים את הבצל והסלק בשמן זית.

4. מוסיפים מים ומביאים לרתיחה.

5. מתבלים את המרק בבהרט, מלח ופלפל ומבשלים כ-20 דקות.

6. מוסיפים את הקובות ומבשלים אותן עוד כ-20 דקות.

7. סוחטים לתוך המרק מיץ מחצי לימון ומוסיפים כף סוכר.

8. מגישים חם.

בתיאבון!

קרדיט לאורן גולדפינגר

סלק

סלק
איך להכין סלט סלק ורימונים?



הנה מתכון לסלט סלק ורימונים:


המצרכים:
========
4-5 סלקים

2 כפיות שמן זית

שליש כוס רימונים (או יותר, לפי הטעם)

חצי כוס אגוזי מלך

1 חבילת רוקט (או פחות, לפי הטעם)

מלח

פלפל שחור

רוטב וינגרט רימונים



מצרכים לרוטב ויניגרט רימונים:
=======================
2 כפות שמן זית

1 כף חומץ בלסמי

2 כפות יין לבן

2 כפות רכז רימונים

2 כפות מיץ לימון

2 שיני שום כתושות

1 כף סוכר

1 כפית חרדל דיז'ון

מלח ופלפל



אופן ההכנה:
===========
1. שוטפים ומייבשים היטב את הסלק ומורידים את העלים.

2. מורחים על הסלק את שמן הזית, מסדרים בתבנים ואופים בתנור בחום של 220 מעלות, בערך 45-50 דקות, עד שקיסם או מזלג ננעצים בקלות, אך לא לרכך יותר מדי.

3. להניח לסלק להתקרר ולאחר מכן להסיר ממנו את הקליפה ולחתוך לקוביות בגודל בינוני- קטן.

4. לערבב את היטב את כל חומרי הרוטב ולתקן טעמים.

5. להעביר את הסלק החתוך לקערה, להוסיף את האגוזים, הרימונים והרוקט, לשפוך מעליהם את הרוטב ולהגיש.

- ניתן להגיש את הסלט גם בתוספת קוביות גבינה כחולה, כשהארוחה היא חלבית.


בתיאבון!
קציצות סלק
איך להכין קציצות סלק?



הנה מתכון לקציצות סלק של מאיר דדון:

המצרכים ל-20 לקציצות:
===================
4 סלקים בינוניים, טריים או מוכנים מראש (נמכרים באריזות ואקום)

1/2 כוס פירורים מלחם טרי

500 גרם בשר בקר טחון

2 ביצים

מלח

פלפל שחור

שמן זית לטיגון

לרוטב:
=======
2 כפות שמן

2 בצלים פרוסים דק

10 סלקים קטנים חצויים

1 כוס מרק עוף או מים

מיץ מ-2 לימונים

4 גבעולי נענע

1 כף סוכר

מלח

פלפל שחור

חופן עלי בייבי סלק או עלי נענע

אופן ההכנה:
==========
הקציצות:
1. אם משתמשים בסלקים טריים, מבשלים אותם כשעה במים רותחים, עד שהם מתרככים (חשוב לבשל אותם עם הקליפה, אחרת הם יאבדו את טעמם). מצננים לטמפרטורת החדר ומקלפים.

2. טוחנים שניים מהסלקים בבלנדר או במעבד מזון ומערבבים עם פירורי הלחם.

3.מניחים בצד לכ-5 דקות כדי לתת לפירורי הלחם לספוג את הנוזלים.

4. בינתיים מגררים את שני הסלקים הנוספים ומניחים בצד (הם ישמשו אחר כך בהכנת הרוטב), סוחטים את תערובת הסלק והלחם ושמים אותה בקערה עם הבשר והביצים. מתבלים במלח ובפלפל ומערבבים.

5. יוצרים מהתערובת קציצות בגודל של משמש, פחות או יותר. מחממים מעט שמן במחבת ומשחימים את הקציצות משני הצדדים. מעבירים לצלחת.


הרוטב:
1. מחממים בסיר את השמן ומטגנים בעדינות את פרוסות הבצל עד שהן מזהיבות.

2. מוסיפים את חצאי הסלק ומטגנים כ-5 דקות.

3. מוסיפים את שאר החומרים ומביאים לרתיחה.

4. מתקנים תיבול, מוסיפים את הקציצות ומביאים שוב לרתיחה. מבשלים 10-5 דקות על אש קטנה.

5. מעבירים לצלחת הגשה ומפזרים מעל עלי סלק או נענע.
סלק
איך להכין מטבל יוגורט עם סלק?


הנה מתכון להכנת יוגורט עם סלק של ישראל אהרוני, כפי שפורסם במוסף שבעה ימים של ידיעות אחרונות בפברואר 2014:

המצרכים:
==========
2 סלקים מבושלים, קלופים (אפשר להשתמש באלה המוכנים בשקית ואקום)

2 כוסות יוגורט משובח

1 כף דבש

1 כף רכז רימונים

2 כפות שמן זית

1 כף ג'ינג'ר טרי מגורר דק

מעט שבבי צ'ילי חריפים

מלח

פלפל שחור גרוס

2 כפות כלי נענע קצוצים

חצי כוס גרגרי רימון


אופן ההכנה:
===========
1. מגררים את הסלקים בפומפייה גסה.

2. מערבבים את הסלק המגורר עם כל שאר החומרים, למעט היוגורט.

3. מוסיפים את היוגורט ומערבבים קלות (עד שנוצרת דוגמת שיש סגול - לבן).

בתיאבון!
מרק כרוב אדום וסלק
איך להכין מרק כרוב אדום וסלק?


הנה מתכון למרק כרוב אדום וסלק, כפי שפורסם במגזין "מנטה" בינואר 2010:

המצרכים:
=========
2 בצלים פרוסים לפרוסות דקות

50 גרם חמאה רכה

ראש כרוב אדום קטן חתוך לרצועות דקות

2 סלקים בינוניים מקולפים ומגוררים גס

כפית גרגרי קימל

2 כפות דבש

כף חומץ תפוחים

2 כוסות יין אדום יבש

6 כוסות מים

מלח ופלפל שחור לפי הטעם

להגשה: שמנת חמוצה

אופן ההכנה:
==========
1. בסיר גדול מאדים את הבצל בחמאה, על להבה בינונית כ-3-4 דקות. מוסיפים את הכרוב, מערבבים ומאדים תוך כדי ערבוב 3-4 דקות.

2. מוסיפים את שאר החומרים ומביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים חלקית ומבשלים כ-40 דקות או עד שהכרוב רך מאוד. מגישים עם שמנת חמוצה במרכז.


פירה סגול
איך להכין פירה סגול?



הנה מתכון להכנת פירה סגול:

המצרכים (ל-6 מנות):
================
500 גרם תפוחי אדמה (קליפה אדומה) מקולפים

650 גרם סלקים אדומים גדולים ומוצקים

1 בצל גדול, קצוץ דק

50 מ"ל (1/4 כוס) שמן זית

2 כפות חומץ בלסמי מאיכות טובה

מלח ופלפל לבן לתיבול

אופן ההכנה:
==========
1. מחממים תנור לחום גבוה מאוד של 230 מעלות וצולים את הסלקים בקליפתם במשך כשעה עד שעה וחצי עד שהם רכים וסכין שתנעץ בהם תנעץ בקלות.

2. מטגנים את הבצל הקצוץ בכף שמן זית עד שהוא משחים (כ-15 דקות) על אש נמוכה.

3. כשהסלקים עדיין חמים מקלפים אותם וחותכים לקוביות גסות.

4. מעבירים את הסלקים לבלנדר וטוחנים עם הבצל המטוגן, הבלסמי ושארית שמן הזית עד שמתקבלת משחה.

5. מבשלים את תפוחי האדמה בסיר גדול עם הרבה מים עד שהם מתרככים ומועכים לפירה.

6. מערבבים את הפירה יחד עם תערובת הסלק, מתבלים במלח ופלפל ומגישים חם.

בתיאבון!
מדוע ומתי כדאי סלק אדום?



צריכת סלק אדום מומלצת במקרים הבאים:

ניקוי הדם - לאכול סלק כל יום במשך שלושה שבועות, או לשתות במשך יומיים -שלושה מיץ סלק בלבד.

אנמיה - לאכול סלק כל יום. הסלק מכיל כמות יפה של ברזל וויטמיני B.

דלקות ואבנים בכליות ובדרכי השתן - לאכול סלק כל יום. אזהרה: סלק אדום לא מומלץ למי שמייצר אבני כליה מסוג אוקסלאטים, בגלל ריבוי האוקסלטים בסלק.

סרטן מעי הגס - לאכול כל יום סלק. עדיף לשתות שתי כפות מיץ סלק אדום לא מבושל ארבע פעמים ביום.

סרטן הדם (לוקמיה) - לאכול או לשתות כל יום סלק אדום. עדיף לשתות שתי כפות מיץ סלק אדום ארבע פעמים ביום.

נפיחות (דלקות) בבלוטות הלימפה - לשתות שתי כפות מיץ סלק אדום לא מבושל ארבע פעמים ביום. לסלק פעילות אנטי חידקית ואנטי ויראלית.

סוכרת - הסלק מומלץ לחולי סוכרת מבוגרים (סוג 2 ) משום שמעודד את הלבלב לייצר אינסולין. מומלץ לאכול אותו מאודה, או מבושל, אך לא לשתות אותו כמיץ. כמיץ הוא חסר סיבים תזונתיים, על כן המדד הגליצמי שלו עולה.

גמילה מעישון - צריכת עלי סלק טריים (מנגולד), על בסיס יומי, עוזרת לניקוי הכבד ומבטלת את השפעת ההתמכרות לניקוטין.

ריח רע מהפה - לשתות כל יום 2 כוסות מיץ סלק. לסלק יכולת אנטי דלקתית גבוהה.


איך להכין תפוחי אדמה וסלק במדורה?



הנה מתכון להכנת תפוחי אדמה וסלק במדורה:

המצרכים:
=======
4 תפוחי אדמה בינוניים

2 סלקים בינוניים

1 שן שום קצוצה

גבעול אחד של זעתר (רק העלים)

2 כפות שמן זית

מלח, פלפל שחור גרוס טרי


להגשה:
======
150 גרם לַבַּנֶה עיזים


אופן ההכנה:
========

1. מערבבים את כל המרכיבי ם (חוץ מהלבנה) בקערה, מתבלים במלח ופלפל ועוטפים בנייר כסף.

2. צולים במדורה כשעה-שעה וחצי, או עד שהסלקים ותפוחי האדמה מוכנים (ניתן לבדוק זאת ע"י דקירתם בשיפוד, אם הוא נכנס בקלות הם מוכנים).

3. פותחים את נייר הכסף ומגישים את הסלק ותפוחי האדמה לצד לבנה.

בתיאבון!
מה לעשות נגד עצירות?



הבטן נפוחה, כשמעסים אותה ממש אפשר להרגיש את המעי עמוס לעייפה. בכל פעם שניגשים לשירותים מקווים שאולי הפעם..

מה לא ניסיתי לטיפול בעצירות? - כפית עם שמן זית בבוקר, או שמן זית עם שום, או חומץ תפוחים, אכלתי הרבה סיבים תזונתיים, שתיתי מלא מים.. כלום!

ניסיתי את הסלק לא פעם, בתקופות שונות בחיי, תמיד אמרו לי שהוא יכול לעזור. נהגתי לאכול אותו מבושל או ששתיתי את מיץ הסלק, ורק מפחי נפש נכונו לי.

עד ש... התחלתי לאכול סלק טרי! חתוך לפרוסות. סלק אחד בערב, ויום או יומיים למחרת, כמו קסם. החלטתי ששווה לי להעביר את המסר הלאה, כי אחרי הכל, אם אני חיפשתי אינספור טיפים לשחרור עצירות ולא מצאתי את אלו שעובדים עבורי. יהיה זה עוול לא לחלוק את מה שעזר לי.

סלק טרי. בהצלחה.
איך להכין סלט סלק אדום עם חזרת?



הנה מתכון להכנת סלק וחזרת:


המצרכים:
========
5 סלקים אדומים בינוניים

1 כף שורש חזרת לבנה מגוררת

1 כוס חומץ יין אדום

1/4 כוס שמן זית

2 בצלים סגולים קלופים, חצויים ופרוסים

1 כפית פלפל לבן גרוס

2 כפות סוכר

מלח דק

מלח גס


אופן ההכנה:
===========

1. לחמם תנור ל-200 מעלות.

2. להניח שכבה עבה של מלח גס על תבנית אפייה ועלייה להניח את הסלקים. לאפות כשעה, לצנן ולקלף את הידיים.

3. לצקת לסיר חומץ בן יין וסוכר, להביא לרתיחה ולבשל עד שהסוכר נמס, להוריד מהאש ולמזוג לקערה.

4. לגרד סלק אחד על פומפייה ולהכניס לתוך הקערה.

5. לחתוך את שאר הסלקים לרבעים ולהוסיף לקערה.

6. להוסיף את שאר המרכיבים, לערבב היטב ולהמתין חצי שעה לספיגת הטעמים.
במה להעשיר את האוכל כדי לשפר את הזיכרון? איזו תזונה משפרת את הזיכרון?



לשיפור הזיכרון כדאי להמעיט בצריכה של סוכרים, לשתות תה ירוק וללעוס מסטיק (כן!.)

ניתן לשפר את הזיכרון גם ע"י הוספת המרכיבים הבאים לתזונה:

גרעיני חמניה (המון ויטמין E)

גרעיני דלעת (המון ויטמין E)

אגוזי מלך

שקדים

שומשום

זרעי פשתן

אבוקדו

אוכמניות

רימון

סלק אדום

פירות גרגריים סגולים כמו דודבנים, תות שדה, רימונים וענבים שחורים

דגים שעשירים באומגה 3

ירקות ירוקים עלים

בצל ירוק
מהם יתרונותיו הבריאותיים של הסלק?



הסלק מכיל בטאין ועשיר בניטרטים ולכן משפיע לטובה על הבריאות בהיבטים הללו:

מניעת עצירות וזירוז בעיות עיכול

ניקוי הדם מחומצות אמינו

הורדת לחץ דם ואיזונו

שיפור יכולות בפעילות גופנית

יעיל נגד זיהומים

עשיר בויטמין B

עשיר באשלגן

עשיר בנוגדי חמצון המסייעים בניקוי המעי

מחזק את העצמות

מסייע בירידה במשקל

מסייע באיזון לחץ הדם

טוב נגד סרטן

בריא ללב
איך להכין חזרת אדומה? אפשר לקבל מתכון לחזרת אדומה?



הנה מתכון להכנת חזרת אדומה:

מצרכים:
=======
300 גרם שורש חזרת

4 סלקים

1 כפית מלח

3 כפות חומץ

מעט סוכר


אופן ההכנה:
===========
1. לבשל את הסלקים במים עד שהם מתרככים.

2. לקלף את השלקים מקליפתם ולטחון במכונת בשר או לגרד על פומפיה דקה.

3. לגרר ולטחון גם את החזרת.

4. להניח את החזרת והסלק קערה ולצקת עליהם את שאר החומרים ולערבב היטב.

5. לשמור במקרר בצנצנת סגורה.

בתיאבון!
אילו ירקות גורמים לחימום הגוף?
איזה ירקות גורמים לחימום הגוף?


אלו הירקות המסייעים לחימום הגוף:

עגבניות

סלק טרי

חצילים

פלפלים

צנון

עלי מנגולד

קולרבי

שום

זיתים

בצל

תרד (מבושל)

תירס


כמה זמן אפשר לשמור סלק במקפיא?


סלק ניתן לשמור בהקפאה בין 8-10 חודשים.
כמה קלוריות יש בסלט סלק?


בכף אחת של סלט סלק יש 36 קלוריות.
איך לרכך סלק שלא בושל?


בכדי לרכך סלק שלא בושל, יש לקלפו, לחתוך אותו לרצועות דקות ולהשרות אותו מספר דקות במי קרח, להוציא ולסנן היטב.

שימו לב, ריכוך הסלק יהפוך אותו ליותר פריך לאכילה.
איך ליצור צבעי מאכל מן הטבע?



רוצים לצפות את העוגה בצבעי מאכל מעניינים?

לצבע אדום - קחו את המיץ של הסלק.

לצבע כתום - קחו את המיץ של הגזר.

לצבע ירוק - קחו את המיץ של עשב החיטה.
איך לבחור סלק?
איך להסיר כתמי סלק מבד?
איך להכין חזרת סלק?
כמה קלוריות יש בסלק?
איזה אוכל כדאי לאכול לחיזוק הדם לאחר הלידה?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.