שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
איך להכין קציצות קינואה עם עדשים וסלק?
הנה מתכון להכנת קציצות קינואה עם עדשים וסלק:
המצרכים:
======
1 כוס קינואה לבנה
1/2 כוס עדשים אדומות (לא שטופות)
2.5 כוסות מים
1 סלק בינוני, מקולף ומרוסק דק במגררת או במעבד מזון
2 כפות טחינה גולמית
1 כף שמן זית
1-2 שיני שום כתושות או לפי הטעם
מלח, פלפל, כורכום, כמון
אם מטגנים – מעט שמן לטיגון
אם אופים – מעט שמן זית או שמן אחר
אופן ההכנה:
===========
1. מכניסים לסיר קינואה, עדשים ומים. כשהתערובת רותחת, מבליעים בעזרת כף את הקצף פנימה, מחלישים את האש ומבשלים בסיר מכוסה כ-20 דקות, עד שהמים נספגים והעדשים והקינואה רכות. מצננים.
2. מוסיפים לתערובת את יתר המרכיבים (פרט לשמן שנועד לטיגון או לאפייה) ומערבבים היטב. טועמים לבדוק את התיבול.
3. מכאן אפשר להחליט אם לטגן או לאפות:
טיגון: מחממים מעט שמן במחבת עם ציפוי נגד הדבקה. יוצרים כדורים בגודל של אגוז מלך, משטחים אותם ומטגנים טיגון קצר משני הצדדים. החלק החיצוני צריך להיות זהוב ופריך והתוך רך.
אפייה: מברישים תבנית בשמן. יוצרים קציצות שטוחות ומניחים על התבנית ומברישים בשמן מלמעלה. אופים בחום 180 מעלות עד להזהבה, כ-20 דקות. הופכים ואופים עוד כמה דקות עד להזהבת הצד השני.
4. גיוונים: מי שלא אוהב סלק יכול להמיר אותו בכמות מקבילה של גזר, סלרי, שורש פטרוזיליה או להשתמש בתערובת שורשים. ניתן להוסיף לתערובת בצל מטוגן.
בתיאבון!
קרדיט לשחר שילוח
הנה מתכון להכנת קציצות קינואה עם עדשים וסלק:
המצרכים:
======
1 כוס קינואה לבנה
1/2 כוס עדשים אדומות (לא שטופות)
2.5 כוסות מים
1 סלק בינוני, מקולף ומרוסק דק במגררת או במעבד מזון
2 כפות טחינה גולמית
1 כף שמן זית
1-2 שיני שום כתושות או לפי הטעם
מלח, פלפל, כורכום, כמון
אם מטגנים – מעט שמן לטיגון
אם אופים – מעט שמן זית או שמן אחר
אופן ההכנה:
===========
1. מכניסים לסיר קינואה, עדשים ומים. כשהתערובת רותחת, מבליעים בעזרת כף את הקצף פנימה, מחלישים את האש ומבשלים בסיר מכוסה כ-20 דקות, עד שהמים נספגים והעדשים והקינואה רכות. מצננים.
2. מוסיפים לתערובת את יתר המרכיבים (פרט לשמן שנועד לטיגון או לאפייה) ומערבבים היטב. טועמים לבדוק את התיבול.
3. מכאן אפשר להחליט אם לטגן או לאפות:
טיגון: מחממים מעט שמן במחבת עם ציפוי נגד הדבקה. יוצרים כדורים בגודל של אגוז מלך, משטחים אותם ומטגנים טיגון קצר משני הצדדים. החלק החיצוני צריך להיות זהוב ופריך והתוך רך.
אפייה: מברישים תבנית בשמן. יוצרים קציצות שטוחות ומניחים על התבנית ומברישים בשמן מלמעלה. אופים בחום 180 מעלות עד להזהבה, כ-20 דקות. הופכים ואופים עוד כמה דקות עד להזהבת הצד השני.
4. גיוונים: מי שלא אוהב סלק יכול להמיר אותו בכמות מקבילה של גזר, סלרי, שורש פטרוזיליה או להשתמש בתערובת שורשים. ניתן להוסיף לתערובת בצל מטוגן.
בתיאבון!
קרדיט לשחר שילוח
איך להכין טארט תפוחי אדמה וגבינת רוקפור?
הנה מתכון ל-10 מנות טארט תפוחי אדמה וגבינת רוקפור (יש לאפות בתבננית טארט מתפרקת בקוטר 26 ס"מ):
המצרכים:
========
לקלתית - 1/2 חבילה (1 גליל, 450 גרם) בצק פריך מלוח "מעדנות".
למלית:
7-8 תפוחי אדמה (600 גרם) מזן דזירה לא קלופים
100 גרם "גלעד-קצ'קבל" תנובה
1/2 שקית (100 גרם) פתיתי "עמק" למאפים
1 מיכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה 32% מסדרת "השף הלבן"
1 ביצה
אגוז מוסקט
מלח, פלפל שחור טחון טרי
1 פית עלי תימין או אורגנו
150 גרם "גליל-רוקפור" של תנובה, מפוררת
אופן ההכנה:
=========
1. מכינים את תפוחי האדמה: מביאים תפוחי אדמה לרתיחה בסיר עם הרבה מים ומבשלים 10 דקות עד שהם מתרככים מעט, אך עדיין יציבים. מצננים ופורסים לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ.
2. אופים את הקלתית: מחממים תנור ל-180 מעלות.
3. מרפדים תבנית טארט בבצק ומסירים את השוליים המיותרים בעזרת סכין או מערוך. מניחים על הבצק נייר אפייה ומפזרים קטניות כמשקולת.
4. אופים כ-10 דקות. מסירים בזהירות את הנייר והקטניות ואופים 5 דקות נוספות עד להזהבה קלה.
5. מוסיפים את חומרי המלית ואופים: מפזרים את הגבינות על הקלתית ומסדרים את פרוסות תפוחי האדמה בצורת רעפים ובמעגלים - מהשוליים למרכז.
6. טורפים בקערה שמנת מתוקה, ביצה, תבלינים ועשבי תיבול. יוצקים את התערובת על תפוחי האדמה ומפזרים גבינת קורפור.
7. אופים 35-40 דקות עד שהמאפה זהוב. מגישים חמים או שומרים בקירור. להגשה מחממים 10 דקות בתנור שחומם ל-180 מעלות.
הנה מתכון ל-10 מנות טארט תפוחי אדמה וגבינת רוקפור (יש לאפות בתבננית טארט מתפרקת בקוטר 26 ס"מ):
המצרכים:
========
לקלתית - 1/2 חבילה (1 גליל, 450 גרם) בצק פריך מלוח "מעדנות".
למלית:
7-8 תפוחי אדמה (600 גרם) מזן דזירה לא קלופים
100 גרם "גלעד-קצ'קבל" תנובה
1/2 שקית (100 גרם) פתיתי "עמק" למאפים
1 מיכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה 32% מסדרת "השף הלבן"
1 ביצה
אגוז מוסקט
מלח, פלפל שחור טחון טרי
1 פית עלי תימין או אורגנו
150 גרם "גליל-רוקפור" של תנובה, מפוררת
אופן ההכנה:
=========
1. מכינים את תפוחי האדמה: מביאים תפוחי אדמה לרתיחה בסיר עם הרבה מים ומבשלים 10 דקות עד שהם מתרככים מעט, אך עדיין יציבים. מצננים ופורסים לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ.
2. אופים את הקלתית: מחממים תנור ל-180 מעלות.
3. מרפדים תבנית טארט בבצק ומסירים את השוליים המיותרים בעזרת סכין או מערוך. מניחים על הבצק נייר אפייה ומפזרים קטניות כמשקולת.
4. אופים כ-10 דקות. מסירים בזהירות את הנייר והקטניות ואופים 5 דקות נוספות עד להזהבה קלה.
5. מוסיפים את חומרי המלית ואופים: מפזרים את הגבינות על הקלתית ומסדרים את פרוסות תפוחי האדמה בצורת רעפים ובמעגלים - מהשוליים למרכז.
6. טורפים בקערה שמנת מתוקה, ביצה, תבלינים ועשבי תיבול. יוצקים את התערובת על תפוחי האדמה ומפזרים גבינת קורפור.
7. אופים 35-40 דקות עד שהמאפה זהוב. מגישים חמים או שומרים בקירור. להגשה מחממים 10 דקות בתנור שחומם ל-180 מעלות.
איך להכין פיצה מקמח חומוס?
הנה מתכון להכנת פיצה מקמח חומוס, כפי שפורסם בעיתון "לאישה" במרץ 2016:
המצרכים לבצק הטבעוני:
===================
1 כוס (100 גרם) קמח חומוס
1 כוס (240 מ"ל) מים
2 כפות שמן זית כתית
אפשרות: 1 שן שום קלופה וכתושה
1/4 כפית מלח
קורט פלפל שחור
לרוטב:
======
300 גרם עגבניות מרוסקות (כ-4 עגבניות בינוניות, מרוסקות בפומפייה, ללא הקליפה).
לשכבת הגבינה:
============
200 גרם גבינת מוצרלה, פרוסה
50 גרם גבינת פטה, מפוררת
לתוספות:
========
עגבניות שרי חצויות
עלי בזיליקום
אופן ההכנה:
==========
1. הבצק: מערבבים בקערה את כל מרכיביו, עד שמתקבל בצק נוזלי ואחיד. מכסים ומניחים בטמפרטורת החדר כשעה.
2. בינתיים, מחממים את התנור ל-200 מעלות, מרפדים את התבנית או המחבת בנייר אפייה ומשמנים אותו.
3. הרוטב: מערבבים את כל מרכיביו בקערה.
4. יוצקים את הבצק לתבנית ואופים כ-15 דקות עד שהוא מזהיב מאוד.
5. מוציאים מהתנור, יוצקים עליו את הרוטב, מניחים פרוסות גבינה (ואפשר להוסיף תוספות לפי הטעם) ואופים עוד 5-8 דקות, עד שהגבינות נמסות. אם רוצים, מפזרים בזיליקום, עגבניות או תוספות אחרות ומגישים.
הנה מתכון להכנת פיצה מקמח חומוס, כפי שפורסם בעיתון "לאישה" במרץ 2016:
המצרכים לבצק הטבעוני:
===================
1 כוס (100 גרם) קמח חומוס
1 כוס (240 מ"ל) מים
2 כפות שמן זית כתית
אפשרות: 1 שן שום קלופה וכתושה
1/4 כפית מלח
קורט פלפל שחור
לרוטב:
======
300 גרם עגבניות מרוסקות (כ-4 עגבניות בינוניות, מרוסקות בפומפייה, ללא הקליפה).
לשכבת הגבינה:
============
200 גרם גבינת מוצרלה, פרוסה
50 גרם גבינת פטה, מפוררת
לתוספות:
========
עגבניות שרי חצויות
עלי בזיליקום
אופן ההכנה:
==========
1. הבצק: מערבבים בקערה את כל מרכיביו, עד שמתקבל בצק נוזלי ואחיד. מכסים ומניחים בטמפרטורת החדר כשעה.
2. בינתיים, מחממים את התנור ל-200 מעלות, מרפדים את התבנית או המחבת בנייר אפייה ומשמנים אותו.
3. הרוטב: מערבבים את כל מרכיביו בקערה.
4. יוצקים את הבצק לתבנית ואופים כ-15 דקות עד שהוא מזהיב מאוד.
5. מוציאים מהתנור, יוצקים עליו את הרוטב, מניחים פרוסות גבינה (ואפשר להוסיף תוספות לפי הטעם) ואופים עוד 5-8 דקות, עד שהגבינות נמסות. אם רוצים, מפזרים בזיליקום, עגבניות או תוספות אחרות ומגישים.
איך להכין לביבות תפוחי אדמה לטבעונים?
הנה מתכון טבעוני ללביבות תפוחי אדמה:
המצרכים ואופן ההכנה:
==================
3-4 תפוחי אדמה מגוררים מבושלים. לאחר הבישול נותנים לתפוחי האדמה לעמוד מספר שעות כדי להגיר את כל הנוזלים ואז מוסיפים:
שליש כוס סולת
בצל מטוגן אחד
שום כתוש
מלח, פלפל
אופציה 2
========
לגרר כ-7 תפוחי אדמה על פומפיה גסה.
לפזר קצת מלח (כדי להגיר נוזלים) ולעסות עם הידיים.
את המים שנזלו לשמור בקערה מתחת.
לשפוך את המים, ואת העמילן שנאגר להחזיר לתפוחי האדמה.
להוסיף מלח ופלפל לפי הטעם וכ-7 כפות קמח.
לערבב הכל.
לטגן או לאפות.
הערות:
=====
אפשר להוסיף בצל מטוגן או גזר או קישוא על פי הטעם.
בתיאבון!
הנה מתכון טבעוני ללביבות תפוחי אדמה:
המצרכים ואופן ההכנה:
==================
3-4 תפוחי אדמה מגוררים מבושלים. לאחר הבישול נותנים לתפוחי האדמה לעמוד מספר שעות כדי להגיר את כל הנוזלים ואז מוסיפים:
שליש כוס סולת
בצל מטוגן אחד
שום כתוש
מלח, פלפל
אופציה 2
========
לגרר כ-7 תפוחי אדמה על פומפיה גסה.
לפזר קצת מלח (כדי להגיר נוזלים) ולעסות עם הידיים.
את המים שנזלו לשמור בקערה מתחת.
לשפוך את המים, ואת העמילן שנאגר להחזיר לתפוחי האדמה.
להוסיף מלח ופלפל לפי הטעם וכ-7 כפות קמח.
לערבב הכל.
לטגן או לאפות.
הערות:
=====
אפשר להוסיף בצל מטוגן או גזר או קישוא על פי הטעם.
בתיאבון!
צמחונות
איך להכין טיאן ירקות ים תיכוניים וגבינות?
הנה מתכון ל-6 מנות טיאן ירקות ים תיכוניים וגבינות (יש להשתמש בתבנית 22-24 ס"מ או בתבנית אובאלית):
המצרכים:
=======
4 כפות שמן זית
4 שיני שום כתושות
1 כפית גדושה עלי תימין
מעט מלח גס ופלפל שחור גרוס
2 חצילים צרים וארוכים פרוסים בעובי 1 ס"מ
2 זוקיני פרוסים בעובי 1 ס"מ
4 עגבניות פרוסות בעובי 1 ס"מ
אפשרות לגיוון בירקות - בצל סגול חי, פרוסות בטטה או תפוחי אדמה שבושלו חלקית
1 גליל (200 גרם) גבינת עיזים "פרומעז" תנובה פרוס בעובי בעובי 1/2 ס"מ
1 שקית (100 גרם) פתיתי "גבע-פרמזן" מסדרת "השף הלבן"
150 גרם גבינת "גלעד-קצ'קבל" תנובה, מגוררת
אופן ההכנה:
=========
1. מערבבים שמן זית עם שום, תימין, מלח ופלפל.
2. מחממים תנור ל-180 מעלות.
3. מברישים את פרוסות הירקות בשמן המתובל ומסדרים אותן ואת הפרומעז לסירוגין בעמידה. אם קוטר פרוסת הירק שונה בצורה משמעותית, ניתן לחתוך ממנה בחקה התחתון על מנת ליישר את הגובה. מסדרים בצפיפות ומכסים ברדיד אלומיניום.
4. אופים שעה. מסירים את הכיסוי, מפזרים פרמז'ן וקצ'קבל ואופים עוד 30 דקות עד שהכל זהוב ומבעבע.
5. אם מכינים מראש יש לאפות שעה בלבד ללא הגבינות הקשות. סמוך להגשה מפזרים את הגבינות ומשלימים את האפייה.
הנה מתכון ל-6 מנות טיאן ירקות ים תיכוניים וגבינות (יש להשתמש בתבנית 22-24 ס"מ או בתבנית אובאלית):
המצרכים:
=======
4 כפות שמן זית
4 שיני שום כתושות
1 כפית גדושה עלי תימין
מעט מלח גס ופלפל שחור גרוס
2 חצילים צרים וארוכים פרוסים בעובי 1 ס"מ
2 זוקיני פרוסים בעובי 1 ס"מ
4 עגבניות פרוסות בעובי 1 ס"מ
אפשרות לגיוון בירקות - בצל סגול חי, פרוסות בטטה או תפוחי אדמה שבושלו חלקית
1 גליל (200 גרם) גבינת עיזים "פרומעז" תנובה פרוס בעובי בעובי 1/2 ס"מ
1 שקית (100 גרם) פתיתי "גבע-פרמזן" מסדרת "השף הלבן"
150 גרם גבינת "גלעד-קצ'קבל" תנובה, מגוררת
אופן ההכנה:
=========
1. מערבבים שמן זית עם שום, תימין, מלח ופלפל.
2. מחממים תנור ל-180 מעלות.
3. מברישים את פרוסות הירקות בשמן המתובל ומסדרים אותן ואת הפרומעז לסירוגין בעמידה. אם קוטר פרוסת הירק שונה בצורה משמעותית, ניתן לחתוך ממנה בחקה התחתון על מנת ליישר את הגובה. מסדרים בצפיפות ומכסים ברדיד אלומיניום.
4. אופים שעה. מסירים את הכיסוי, מפזרים פרמז'ן וקצ'קבל ואופים עוד 30 דקות עד שהכל זהוב ומבעבע.
5. אם מכינים מראש יש לאפות שעה בלבד ללא הגבינות הקשות. סמוך להגשה מפזרים את הגבינות ומשלימים את האפייה.
איך להגיב אם ילדך מודיע שמהיום הוא צמחוני?
ילדים רבים נפגשים בשלב גדילתם עם דילמת אכילת הבשר ומגלים שהיא למעשה אכילת חיות. ילד שאוהב את טעם הבשר ובעצם רוצה לאכול אותו ורק עצם רעיון מרתיע אותו ניתן לשכנע בצורה הגיונית להמשיך ולאכול בשר.
אל מול ילד שנגעל ונרתע ממש מאכילת הבשר, אין מה לעשות מלבד לקבל את החלטתו, אך יש להבהיר לו מה אומר הדבר מבחינת תזונתו ואיזה תחליפים יהיה חייב לצרוך במקום הבשר. כדאי לא "לעשות עניין" יותר מדי, שכן ילדים רבים נמנעים מאכילת בשר לתקופה מסויימת ולאחר מכן שבים לאכול ממנו.
ילדים רבים נפגשים בשלב גדילתם עם דילמת אכילת הבשר ומגלים שהיא למעשה אכילת חיות. ילד שאוהב את טעם הבשר ובעצם רוצה לאכול אותו ורק עצם רעיון מרתיע אותו ניתן לשכנע בצורה הגיונית להמשיך ולאכול בשר.
אל מול ילד שנגעל ונרתע ממש מאכילת הבשר, אין מה לעשות מלבד לקבל את החלטתו, אך יש להבהיר לו מה אומר הדבר מבחינת תזונתו ואיזה תחליפים יהיה חייב לצרוך במקום הבשר. כדאי לא "לעשות עניין" יותר מדי, שכן ילדים רבים נמנעים מאכילת בשר לתקופה מסויימת ולאחר מכן שבים לאכול ממנו.
איך להכין כרובית אלו-גובי מתון בסגנון הודי?
הנה מתכון לכרובית בסגנון הודי של נירה רוסו, כפי שהתפרסם בעיתון "ידיעות אחרונות" בדצמבר 2016:
המצרכים:
========
כ-800 גרם פרחי כרובית (או חצי כרובית וחצי קוביות תפוחי אדמה)
4 כפות שמן זית + 3 כפות נוספות
1 כוס אפונה ירוקה עדינה קפואה, מופשרת במים רותחים
1 כפית אגוז מוסקט מגורר (או טחון)
1 כף זרעי כוסברה קלויים, כתושים
1 כוס רסק עגבניות בשלות, או מקופסת " פולפה" של היצרן האיטלקי "Mutti"
1 כף כורכום
1/2 פלפל צ'ילי ירוק, חתוך לפיסות קטנות (לא חובה אם אינכם סובלים חריפות)
3 בצלים קטנים חתוכים קטן
1/2 כוס בצל ירוק, קצוץ, גם החלק הלבן
3 כפות עלי כוסברה קצוצים
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
אופן ההכנה:
==========
1. מערבבים את פרחי הכרובית עם 4 כפות שמן הזית ומלח ואופים בתנור שחומר מראש ל-180 מעלות חצי שעה.
2. מחממי0 3 כפות שמן בסיר סוטז עמוק. מוסיפים את אגוז המוסקט המגורר, זרעי הכוסברה, מלח לטעם, את רסק העגבניות, הכורכום והצ'ילי.
3. מוסיפים את שני סוגי הבצל ואת עלי הכוסברה ומבשלים הכל כ-5 דקות. מוסיפים את פרחי הכרובית האפויים והאפונה ומבשלים 5 דקות. מכסים ומכבים את הלהבה. מגישים עם יוגורט צונן.
בתיאבון!
הנה מתכון לכרובית בסגנון הודי של נירה רוסו, כפי שהתפרסם בעיתון "ידיעות אחרונות" בדצמבר 2016:
המצרכים:
========
כ-800 גרם פרחי כרובית (או חצי כרובית וחצי קוביות תפוחי אדמה)
4 כפות שמן זית + 3 כפות נוספות
1 כוס אפונה ירוקה עדינה קפואה, מופשרת במים רותחים
1 כפית אגוז מוסקט מגורר (או טחון)
1 כף זרעי כוסברה קלויים, כתושים
1 כוס רסק עגבניות בשלות, או מקופסת " פולפה" של היצרן האיטלקי "Mutti"
1 כף כורכום
1/2 פלפל צ'ילי ירוק, חתוך לפיסות קטנות (לא חובה אם אינכם סובלים חריפות)
3 בצלים קטנים חתוכים קטן
1/2 כוס בצל ירוק, קצוץ, גם החלק הלבן
3 כפות עלי כוסברה קצוצים
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
אופן ההכנה:
==========
1. מערבבים את פרחי הכרובית עם 4 כפות שמן הזית ומלח ואופים בתנור שחומר מראש ל-180 מעלות חצי שעה.
2. מחממי0 3 כפות שמן בסיר סוטז עמוק. מוסיפים את אגוז המוסקט המגורר, זרעי הכוסברה, מלח לטעם, את רסק העגבניות, הכורכום והצ'ילי.
3. מוסיפים את שני סוגי הבצל ואת עלי הכוסברה ומבשלים הכל כ-5 דקות. מוסיפים את פרחי הכרובית האפויים והאפונה ומבשלים 5 דקות. מכסים ומכבים את הלהבה. מגישים עם יוגורט צונן.
בתיאבון!
איך להכין סלט כרוב אסיאתי?
הנה מתכון להכנת סלט כרוב אסיאתי:
המצרכים:
========
ראש כרוב קטן או בינוני
2 כפות שומשום
1/4 כוס סויה
2.5 כפות חומץ (רצוי חומץ אורז)
4 כפות שמן צמחי
2 כפות שמן שומשום
2.5 כפות סוכר חום
אפשרויות לשדרוג:
==============
5-6 צנוניות מגוררות או חצי צנון יפני מגורר (דייקון)
3-4 גזרים מגוררים
1 קולרבי מגורר
אופן ההכנה:
==========
1. קולים על מחבת יבשה את השומשום עד שהוא משחים ומעביר לצלוחית.
2. פורסים את הכרוב דק.
3. מערבבים היטב את כל מרכיבי הרוטב ומנערים היטב.
4. לפני ההגשה יוצקים את הרוטב על הכרוב ומפזרים את השומשום.
הנה מתכון להכנת סלט כרוב אסיאתי:
המצרכים:
========
ראש כרוב קטן או בינוני
2 כפות שומשום
1/4 כוס סויה
2.5 כפות חומץ (רצוי חומץ אורז)
4 כפות שמן צמחי
2 כפות שמן שומשום
2.5 כפות סוכר חום
אפשרויות לשדרוג:
==============
5-6 צנוניות מגוררות או חצי צנון יפני מגורר (דייקון)
3-4 גזרים מגוררים
1 קולרבי מגורר
אופן ההכנה:
==========
1. קולים על מחבת יבשה את השומשום עד שהוא משחים ומעביר לצלוחית.
2. פורסים את הכרוב דק.
3. מערבבים היטב את כל מרכיבי הרוטב ומנערים היטב.
4. לפני ההגשה יוצקים את הרוטב על הכרוב ומפזרים את השומשום.
איך להכין אורז עם אטריות וקשיו?
הנה מתכון של ישראל אהרוני לאורז עם אטריות וקשיו, כפי שפורסן בעיתון "ידיעות אחרונות" בדצמבר 2016:
המצרכים:
========
1 כוס איטריות דקיקות
1/4 כוס שמן זית
150 גרם אגוזי קשיו
1 בצל קצוץ
2 כוסות אורז בסמטי שטוף
4 כוסות מים
1/2 כפית כורכום
1/2 כפית נענע קצוצה
מלח ופלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
==========
1. יוצקים שמן לסיר וכשהוא חם, מטגנים בו את האטריות היבשות ואגוזי הקשיו כשתי דקות.
2. מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים יחד עוד כ-2 דקות.
3. מוסיפים את האורז, מערבבים ומטגנים עוד דקה.
4. מוסיפים 4 כוסות מים רותחים, את הכורכום והנענע, מלח ופלפל ומערבבים.
5. מכסים ומבשלים על להבה נמוכה 20 דקות בדיוק.
בתיאבון!
הנה מתכון של ישראל אהרוני לאורז עם אטריות וקשיו, כפי שפורסן בעיתון "ידיעות אחרונות" בדצמבר 2016:
המצרכים:
========
1 כוס איטריות דקיקות
1/4 כוס שמן זית
150 גרם אגוזי קשיו
1 בצל קצוץ
2 כוסות אורז בסמטי שטוף
4 כוסות מים
1/2 כפית כורכום
1/2 כפית נענע קצוצה
מלח ופלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
==========
1. יוצקים שמן לסיר וכשהוא חם, מטגנים בו את האטריות היבשות ואגוזי הקשיו כשתי דקות.
2. מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים יחד עוד כ-2 דקות.
3. מוסיפים את האורז, מערבבים ומטגנים עוד דקה.
4. מוסיפים 4 כוסות מים רותחים, את הכורכום והנענע, מלח ופלפל ומערבבים.
5. מכסים ומבשלים על להבה נמוכה 20 דקות בדיוק.
בתיאבון!
איך להכין דלורית במילוי פטריות וגבינה?
הנה מתכון לדלורית במילוי פטריות וגבינה של אינס שילת - ינאי, כפי שפורסם בעיתון "לאשה" במרץ 2016:
המצרכים ל-4 מנות:
===============
2 דלוריות, חצויות לאורכן ומרוקנות מגרעינים
שמן זית
4 כפיות סילאן
2 בצלים סגולים קצוצים
2 כוסות פטריות (מומלץ להשתמש בפורטובלו)
1/2 כוס בזילקום
6 כפות עגבניות מיובשות קצוצות
8 שיני שום קצוצות
200 גרם גבינת פרמזן מגוררת, או גבינה בולגרית 5%
1 ביצה
מלח גס, פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
==========
1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
2. מברישים כל מחצית דלורית בשמן זית ובכפית סילאן ומתבלים במלח ופלפל. אופים 20 דקות, עד שהדלוריות מתרככות ומשחימות. מוציאים מהתנור, מעלים את הטמפרטורה ל-200 מעלות.
3. מחממים במחבת מעט שמן זית ומטגנים את הבצל והפטריות כ-5 דקות, עד לריכוך. מוסיפים את הבזיליקום, העגבניות המיובשות, השום, המלח והפלפל, מערבבים ומסירים מהאש. מצננים מעט.
4. מוסיפים למחבת את הגבינה והביצים ומערבבים היטב.
5. ממלאים את חצאי הדלורית בתערובת הפטריות והגבינה ואופים 5-7 דקות, עד שהתערובת מזהיבה.
בתיאבון!
הנה מתכון לדלורית במילוי פטריות וגבינה של אינס שילת - ינאי, כפי שפורסם בעיתון "לאשה" במרץ 2016:
המצרכים ל-4 מנות:
===============
2 דלוריות, חצויות לאורכן ומרוקנות מגרעינים
שמן זית
4 כפיות סילאן
2 בצלים סגולים קצוצים
2 כוסות פטריות (מומלץ להשתמש בפורטובלו)
1/2 כוס בזילקום
6 כפות עגבניות מיובשות קצוצות
8 שיני שום קצוצות
200 גרם גבינת פרמזן מגוררת, או גבינה בולגרית 5%
1 ביצה
מלח גס, פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
==========
1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
2. מברישים כל מחצית דלורית בשמן זית ובכפית סילאן ומתבלים במלח ופלפל. אופים 20 דקות, עד שהדלוריות מתרככות ומשחימות. מוציאים מהתנור, מעלים את הטמפרטורה ל-200 מעלות.
3. מחממים במחבת מעט שמן זית ומטגנים את הבצל והפטריות כ-5 דקות, עד לריכוך. מוסיפים את הבזיליקום, העגבניות המיובשות, השום, המלח והפלפל, מערבבים ומסירים מהאש. מצננים מעט.
4. מוסיפים למחבת את הגבינה והביצים ומערבבים היטב.
5. ממלאים את חצאי הדלורית בתערובת הפטריות והגבינה ואופים 5-7 דקות, עד שהתערובת מזהיבה.
בתיאבון!
איך להכין סלט שורשים?
הנה מתכון קל וטעים לסלט שורשים:
המצרכים:
========
1 קולרבי קלוף
4 שומר שטופים ללא הענפים
4 צנוניות קטנות חתוכות לעיגולים קטנים
1 צרור אורוגולה או רוקט גדול
2 כפות שמן זית
1/4 כפית מלח
מעט פלפל שחור גרוס גס
מצרכים לרוטב:
============
1/4 כוס שמן זית
4 כפות מיץ לימון
1/2 שן שום קצוצה
1/2 כפית מלח אטלנטי
להגשה:
=======
שקדים מולבנים פרוסים וקלויים עד קבלת גוון זהוב
אופן ההכנה:
==========
1. לחמם תנור ל-200 מעלות.
2. לפרוס 3 יחידות שומר לשמיניות ולהכניס לתנור עם שמן הזית והמלח עד לריכוך במשך חצי שעה עד 40 דקות.
3. לפרוס את השומר הנוסף לחצאי עיגולים דקים מאוד.
4. לפרוס את הקולרבי לרבעים דקים מאוד.
5. מערבבים בקערה את השומר הצלוי, השומר הטרי, הצנונית, הקולרבי והאורוגולה.
6. מערבבים היטב את חומרי הרוטב ויוצקים אותו על הסלט.
7. מפזרים את השקדים ומגישים.
בתיאבון!
הנה מתכון קל וטעים לסלט שורשים:
המצרכים:
========
1 קולרבי קלוף
4 שומר שטופים ללא הענפים
4 צנוניות קטנות חתוכות לעיגולים קטנים
1 צרור אורוגולה או רוקט גדול
2 כפות שמן זית
1/4 כפית מלח
מעט פלפל שחור גרוס גס
מצרכים לרוטב:
============
1/4 כוס שמן זית
4 כפות מיץ לימון
1/2 שן שום קצוצה
1/2 כפית מלח אטלנטי
להגשה:
=======
שקדים מולבנים פרוסים וקלויים עד קבלת גוון זהוב
אופן ההכנה:
==========
1. לחמם תנור ל-200 מעלות.
2. לפרוס 3 יחידות שומר לשמיניות ולהכניס לתנור עם שמן הזית והמלח עד לריכוך במשך חצי שעה עד 40 דקות.
3. לפרוס את השומר הנוסף לחצאי עיגולים דקים מאוד.
4. לפרוס את הקולרבי לרבעים דקים מאוד.
5. מערבבים בקערה את השומר הצלוי, השומר הטרי, הצנונית, הקולרבי והאורוגולה.
6. מערבבים היטב את חומרי הרוטב ויוצקים אותו על הסלט.
7. מפזרים את השקדים ומגישים.
בתיאבון!
איך להכין שקשוקה קלאסית?
הנה מתכון לשקשוקה קלאסית כפי שפורסם בגיליון שף של לאישה במאי 2015:
המצרכים:
========
2-3 כפות שמן זית
2-3 כפות שיני שום סגלגל קלופות ופרוסות לעובי בינוני
700-800 גרם עגבניות חתוכות משומרות (בקופסת שימורים או בקבוק, מומלץ מתוצרת איטליה)
מלח
פלפל שחור גרוס
1/2 כפית אריסה
1/2 כפית סוכר - לא חובה
4-5 ביצים
לעיטור: כוסברה או פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה:
==========
1. מחממים במחבת עמוקה על להבה גבוהה את שמן הזית. מוסיפים את השום, מנמיכים את ללהבה בינונית ומטגנים כחצי דקה. מנמיכים את הלהבה לנמוכה, ומטגנים עד הזהבה קלה - בינונית.
2. מוסיפים את העגבניות החתוכות ומערבבים. מתבלים במלח, פלפל ואריסה. טועמים ובמידת הצורך מתקנים תיבול (ייתכן שיהיה צורך בהוספת מעט סוכר בכדי לאזן את החמיצות).
3. יוצרים גומות קטנות ברוטב ויוצקים לתוכן את הביצים. מפזרים על הביצים מעט מאוד מלח ופלפל. מבשלים לפי מידת העשייה הרצויה, מסירים מהכיריים, מעטרים בכוסברה או בפטרוזיליה ומגישים מיד.
בתיאבון!
הנה מתכון לשקשוקה קלאסית כפי שפורסם בגיליון שף של לאישה במאי 2015:
המצרכים:
========
2-3 כפות שמן זית
2-3 כפות שיני שום סגלגל קלופות ופרוסות לעובי בינוני
700-800 גרם עגבניות חתוכות משומרות (בקופסת שימורים או בקבוק, מומלץ מתוצרת איטליה)
מלח
פלפל שחור גרוס
1/2 כפית אריסה
1/2 כפית סוכר - לא חובה
4-5 ביצים
לעיטור: כוסברה או פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה:
==========
1. מחממים במחבת עמוקה על להבה גבוהה את שמן הזית. מוסיפים את השום, מנמיכים את ללהבה בינונית ומטגנים כחצי דקה. מנמיכים את הלהבה לנמוכה, ומטגנים עד הזהבה קלה - בינונית.
2. מוסיפים את העגבניות החתוכות ומערבבים. מתבלים במלח, פלפל ואריסה. טועמים ובמידת הצורך מתקנים תיבול (ייתכן שיהיה צורך בהוספת מעט סוכר בכדי לאזן את החמיצות).
3. יוצרים גומות קטנות ברוטב ויוצקים לתוכן את הביצים. מפזרים על הביצים מעט מאוד מלח ופלפל. מבשלים לפי מידת העשייה הרצויה, מסירים מהכיריים, מעטרים בכוסברה או בפטרוזיליה ומגישים מיד.
בתיאבון!
איך להכין סלט ירקות ל"מתקדמים"?
סלט ירקות למתקדמים הוא סלט משודרג עם תוספות בריאות וטעימות. הנה כך תכינו אותו, כאשר את הכמויות תחליטו אתם לפי הטעם והצורך:
מספר עלי חסה
עגבניות
מלפפונים
גמבה
גזר קלוף וחתוך לקוביות קטנות מאוד
פטרוזיליה
נבטי בזיליקום
גרעיני חמנייה
צ'יה ו/או קצח
אפשרות: בצל לבן או סגול
לימון בנדיבות
אפשרות: שמן זית
אפשרות: מלח או מלח מתובל
אופן ההכנה:
==========
לחתוך את כל הירקות לקוביות קטנות, להוסיף גרעיני חמנייה וצ'יה או קצח, לצקת מיץ לימון בנדיבות ולמעוניינים גם מעט שמן זית ומלח. להגיש טרי ולאכול מיד.
סלט ירקות למתקדמים הוא סלט משודרג עם תוספות בריאות וטעימות. הנה כך תכינו אותו, כאשר את הכמויות תחליטו אתם לפי הטעם והצורך:
מספר עלי חסה
עגבניות
מלפפונים
גמבה
גזר קלוף וחתוך לקוביות קטנות מאוד
פטרוזיליה
נבטי בזיליקום
גרעיני חמנייה
צ'יה ו/או קצח
אפשרות: בצל לבן או סגול
לימון בנדיבות
אפשרות: שמן זית
אפשרות: מלח או מלח מתובל
אופן ההכנה:
==========
לחתוך את כל הירקות לקוביות קטנות, להוסיף גרעיני חמנייה וצ'יה או קצח, לצקת מיץ לימון בנדיבות ולמעוניינים גם מעט שמן זית ומלח. להגיש טרי ולאכול מיד.
יש מתכון פשוט להכנת לזניה?
הנה מתכון קל להכנת לזניה:
המצרכים:
=========
1 חבילת אטריות מרובעות
1 גביע גבינת קוטג'
2 ביצים
4 כפות קטשופ
כף אורגנו
גבינה צהובה פרוסה
אופן ההכנה:
===========
להרתיח מים בסיר עם כפית מלח. להכניס את האטריות ולבשל עשר דקות.
להכניס למסננת, לשטוף את האטריות במים קרים.
להכניס בחזרה לסיר את האטריות ולהוסיף את כל החומרים פרט לגבינה הצהובה ולערבב.
לקחת תבנית פיירקס, למרוח מרגרינה ולהכניס את כל התערובת.
לקחת את הגבינה הצהובה ולשים על התערובת. להכניס לתנור בחום בינוני.
הלזניה מוכנה כאשר הגבינה מזהיבה (כחצי שעה).
הנה מתכון קל להכנת לזניה:
המצרכים:
=========
1 חבילת אטריות מרובעות
1 גביע גבינת קוטג'
2 ביצים
4 כפות קטשופ
כף אורגנו
גבינה צהובה פרוסה
אופן ההכנה:
===========
להרתיח מים בסיר עם כפית מלח. להכניס את האטריות ולבשל עשר דקות.
להכניס למסננת, לשטוף את האטריות במים קרים.
להכניס בחזרה לסיר את האטריות ולהוסיף את כל החומרים פרט לגבינה הצהובה ולערבב.
לקחת תבנית פיירקס, למרוח מרגרינה ולהכניס את כל התערובת.
לקחת את הגבינה הצהובה ולשים על התערובת. להכניס לתנור בחום בינוני.
הלזניה מוכנה כאשר הגבינה מזהיבה (כחצי שעה).
איזה מזונות עשירים בחלבון מתאימים לצמחונים וטבעונים?
הנה 7 סוגי מזונות עשירים בחלבון המתאימים לתזונה צמחונית וטבעונית:
1. טופו - טופו עשוי מפולי סויה והוא הקטנית העשירה ביותר בחלבון המכילה את כל חומצות האמינו החיוניות לגופנו בכמות טובה. הטופו נחשב לחלבון מלא בעל השפעה מיטיבה על כלי הדם, בריאות הלב ועל הורדת כולסטרול. הטוםו עשיר בסידן, ברזל וחומצות שומן בלתי רוויות.
2. זרעי צ'יה - זרעי צ'יה מכילים חלבון מלא עוד תשע חומצות אמינו החיוניות לגוף. הם עשירים בסיבים תזונתיים, אומגה 3 ובנוגדי חמצון. בנוסף מכילים זרעי הצ'יה מגנזיום, זרחן, אבץ ואשלגן.
3. קינואה - עשירה מאוד בחלבוןהדומה באיכותו לחלב ונחשבת למזון על. היא מכילה חומצות אמינו חיוניות, חומצה פולית, מגנזיום, סידן, ברזל, זרחן ואבץ. אין בה גולטן, לכן אינה נחשבת לדגן.
4. כוסמת - גם כוסמת הינה זרע ולא דגן. היא מכילה חלבון איכותי ו-8 חומצות אמינו חיוניות. יש בה ברזל, סלניום, אבץ, מגנזיום, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון המשפרים את מחזור הדם.
5. ספירולינה - אצה כחולה - ירוקה העשירה בויטמינים, מינרלים ונוגדי חימצון כמו בטא קרוטן, ויטמין B12, ברזל, נחושת וסידן. היא עשירה בכלורופיל ויש בה כמות גדולה מאוד של חלבון מלא המכיל את כל חומצות האמינו. הספירולינה נחשבת למזון על.
6. טמפה - טפמה עשוי מפולי סויה מותססים המעשיר את אוכלוסיית חיידקי המעיים הידידותיים.
7. אמרנט - האמרנט גם הוא זרע (ולא דגן) נטול גלוטן, הוא עשיר מאוד בחלבון ונחשב לחלבון מלא. האמרנט את כל תשע חומצות האמינו החיוניות, עשיר במגנזיום, סידן, אשלגן, ברזל, ויטמין C, ויטמין A, אומגה 3 וכמות גדולה של סיבים תזונתיים.
הנה 7 סוגי מזונות עשירים בחלבון המתאימים לתזונה צמחונית וטבעונית:
1. טופו - טופו עשוי מפולי סויה והוא הקטנית העשירה ביותר בחלבון המכילה את כל חומצות האמינו החיוניות לגופנו בכמות טובה. הטופו נחשב לחלבון מלא בעל השפעה מיטיבה על כלי הדם, בריאות הלב ועל הורדת כולסטרול. הטוםו עשיר בסידן, ברזל וחומצות שומן בלתי רוויות.
2. זרעי צ'יה - זרעי צ'יה מכילים חלבון מלא עוד תשע חומצות אמינו החיוניות לגוף. הם עשירים בסיבים תזונתיים, אומגה 3 ובנוגדי חמצון. בנוסף מכילים זרעי הצ'יה מגנזיום, זרחן, אבץ ואשלגן.
3. קינואה - עשירה מאוד בחלבוןהדומה באיכותו לחלב ונחשבת למזון על. היא מכילה חומצות אמינו חיוניות, חומצה פולית, מגנזיום, סידן, ברזל, זרחן ואבץ. אין בה גולטן, לכן אינה נחשבת לדגן.
4. כוסמת - גם כוסמת הינה זרע ולא דגן. היא מכילה חלבון איכותי ו-8 חומצות אמינו חיוניות. יש בה ברזל, סלניום, אבץ, מגנזיום, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון המשפרים את מחזור הדם.
5. ספירולינה - אצה כחולה - ירוקה העשירה בויטמינים, מינרלים ונוגדי חימצון כמו בטא קרוטן, ויטמין B12, ברזל, נחושת וסידן. היא עשירה בכלורופיל ויש בה כמות גדולה מאוד של חלבון מלא המכיל את כל חומצות האמינו. הספירולינה נחשבת למזון על.
6. טמפה - טפמה עשוי מפולי סויה מותססים המעשיר את אוכלוסיית חיידקי המעיים הידידותיים.
7. אמרנט - האמרנט גם הוא זרע (ולא דגן) נטול גלוטן, הוא עשיר מאוד בחלבון ונחשב לחלבון מלא. האמרנט את כל תשע חומצות האמינו החיוניות, עשיר במגנזיום, סידן, אשלגן, ברזל, ויטמין C, ויטמין A, אומגה 3 וכמות גדולה של סיבים תזונתיים.
איך להכין פלפלים ממולאים צמחוניים?
הנה מתכון להכנת פלפלים ממולאים צמחוניים לפי מתכון של אינס שילת - ינאי, כפי שפורסם בעיתון לאישה במרץ 2016:
המצרכים ל 6-8 מנות:
================
6-8 פלפלים מתוקים בינוניים בצבעים שונים
למלית:
------------
1 כוס אורז
1 בצל קצוץ דק
3 שיני שום קצוצות
1 עגבנייה קצוצה
4 כפיות חמוציות מיובשות
1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
2 כפות שמן זית
1 כפית בהרט
1 כפית פפריקה מתוקה
1 כפית מלח
פלפל שחור גרוס
החומרים לרוטב:
------------------------------
4 כפות שמן זית
3 עגבניות גדולות מגוררות בפומפיה
3 שיני שום כתושות
1 כף רסק עגבניות
1 כף רכז רימונים
1 כף סילאן
1 כף פפריקה מתוקה
1/2 כף כמון
אופן ההכנה:
==========
1. מניחים את האורז בקערה ויוצקים עליו מים רותחים עד לכיסוי. משרים 10 דקות ומסננים. מערבבים את האורז עם שאר מרכיבי המלית.
2. חותכים את חלקם העליון של הפלפלים ושומרים את "המכסה", מרוקנים אותם מגרעינים.
3. ממלאים כל פלפל עד 3/4 מגובהו באורז.
4. מכינים את הרוטב: יוצקים את שמן הזית לסיר רחב, מוסיפים את העגבניות המגוררות והשום ומערבבים. מניחים בזהירות את הפלפלים ומכסים אותם ב"מכסים" ששמרנו.
5. מערבבים את שאר מרכיבי הרוטב עם 2 כוסות מים ויוצקים בזהירות מעל. הרוטב אמור להגיע עד ל-3/4 מגובהם של הפלפלים - אם צריך, מוסיפים מים.
6. מביאים לרתיחה, מכסים חלקית ומבשלים על אש נמוכה כ-50 דקות. מדי פעם מסירים את המכסה ו"משקים" את הפלפלים ברוטב. אם רוצים, מבשלים 40 דקות בלבד ומעבירים לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות, כדי לחרוך מעט את הפלפלים.
בתיאבון!
הנה מתכון להכנת פלפלים ממולאים צמחוניים לפי מתכון של אינס שילת - ינאי, כפי שפורסם בעיתון לאישה במרץ 2016:
המצרכים ל 6-8 מנות:
================
6-8 פלפלים מתוקים בינוניים בצבעים שונים
למלית:
------------
1 כוס אורז
1 בצל קצוץ דק
3 שיני שום קצוצות
1 עגבנייה קצוצה
4 כפיות חמוציות מיובשות
1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
2 כפות שמן זית
1 כפית בהרט
1 כפית פפריקה מתוקה
1 כפית מלח
פלפל שחור גרוס
החומרים לרוטב:
------------------------------
4 כפות שמן זית
3 עגבניות גדולות מגוררות בפומפיה
3 שיני שום כתושות
1 כף רסק עגבניות
1 כף רכז רימונים
1 כף סילאן
1 כף פפריקה מתוקה
1/2 כף כמון
אופן ההכנה:
==========
1. מניחים את האורז בקערה ויוצקים עליו מים רותחים עד לכיסוי. משרים 10 דקות ומסננים. מערבבים את האורז עם שאר מרכיבי המלית.
2. חותכים את חלקם העליון של הפלפלים ושומרים את "המכסה", מרוקנים אותם מגרעינים.
3. ממלאים כל פלפל עד 3/4 מגובהו באורז.
4. מכינים את הרוטב: יוצקים את שמן הזית לסיר רחב, מוסיפים את העגבניות המגוררות והשום ומערבבים. מניחים בזהירות את הפלפלים ומכסים אותם ב"מכסים" ששמרנו.
5. מערבבים את שאר מרכיבי הרוטב עם 2 כוסות מים ויוצקים בזהירות מעל. הרוטב אמור להגיע עד ל-3/4 מגובהם של הפלפלים - אם צריך, מוסיפים מים.
6. מביאים לרתיחה, מכסים חלקית ומבשלים על אש נמוכה כ-50 דקות. מדי פעם מסירים את המכסה ו"משקים" את הפלפלים ברוטב. אם רוצים, מבשלים 40 דקות בלבד ומעבירים לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות, כדי לחרוך מעט את הפלפלים.
בתיאבון!
איך להכין פשטידת כרשה טבעונית?
הנה מתכון להכנת פשטידת כרשה טבעונית:
המצרכים:
========
2 כרישות בינוניות חתוכות לחצאי עיגולים (כ- 300 גרם)
חצי חבילת תרד טרי או חצי חבילת פטרוזיליה (כ- 60 גרם)
6 כפות קוואקר
חצי קוביית טופו (150 גרם)
2 כפות טחינה גולמית
מלח, פלפל
כף שמן לאידוי
אופן ההכנה:
==========
1. מאדים את הכרישה והתרד בכף שמן עד ריכוך.
2. חותכים את הטופו לקוביות וטוחנים בבלנדר מוט עד לקבלת מרקם “גבינתי”.
3. מוסיפים לטופו את הכרישה התרד, הקוואקר, הטחינה ותבלינים ומערבבים היטב.
4. מרפדים תבנית עם נייר אפייה וממלאים בתערובת הפשטידה.
5. מכניסים לתנור בחום של 180 מעלות ל 40 דקות או עד שהפשטידה משחימה מעט מלמעלה.
בתיאבון!
קרדיט לעינת שגיא
הנה מתכון להכנת פשטידת כרשה טבעונית:
המצרכים:
========
2 כרישות בינוניות חתוכות לחצאי עיגולים (כ- 300 גרם)
חצי חבילת תרד טרי או חצי חבילת פטרוזיליה (כ- 60 גרם)
6 כפות קוואקר
חצי קוביית טופו (150 גרם)
2 כפות טחינה גולמית
מלח, פלפל
כף שמן לאידוי
אופן ההכנה:
==========
1. מאדים את הכרישה והתרד בכף שמן עד ריכוך.
2. חותכים את הטופו לקוביות וטוחנים בבלנדר מוט עד לקבלת מרקם “גבינתי”.
3. מוסיפים לטופו את הכרישה התרד, הקוואקר, הטחינה ותבלינים ומערבבים היטב.
4. מרפדים תבנית עם נייר אפייה וממלאים בתערובת הפשטידה.
5. מכניסים לתנור בחום של 180 מעלות ל 40 דקות או עד שהפשטידה משחימה מעט מלמעלה.
בתיאבון!
קרדיט לעינת שגיא
איך להכין קטשופ בבית?
הנה מתכון להכנת קטשופ עצמית:
המצרכים:
========
1 ק"ג עגבניות אדומות ובשלות מאוד, רצוי מזן "תמר"
צרור עלי תימין
1 כף שמן זית
1 כפית פלפל שחור גרוס
מלח
1 כף חומץ יין אדום
2 כפיות סוכר
מעט טבסקו (לא חובה)
אופן ההכנה:
==========
1. חוצים את העגבניות, מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה ומתבלים בשמן זית, עלי תימין, מלח ופלפל שחור.
2. אופים כ-3 שעות בתנור שחומם ל-110 מעלות.
3. מעבירים את העגבניות למעבד מזון, מוסיפים סוכר וחומץ וטוחנים. מי שרוצה יכול להעביר דרך מסננת דקה לקבלת מחית חלקה. חובבי החריף יכולים להוסיף מעט טבסקו.
בתיאבון!
הנה מתכון להכנת קטשופ עצמית:
המצרכים:
========
1 ק"ג עגבניות אדומות ובשלות מאוד, רצוי מזן "תמר"
צרור עלי תימין
1 כף שמן זית
1 כפית פלפל שחור גרוס
מלח
1 כף חומץ יין אדום
2 כפיות סוכר
מעט טבסקו (לא חובה)
אופן ההכנה:
==========
1. חוצים את העגבניות, מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה ומתבלים בשמן זית, עלי תימין, מלח ופלפל שחור.
2. אופים כ-3 שעות בתנור שחומם ל-110 מעלות.
3. מעבירים את העגבניות למעבד מזון, מוסיפים סוכר וחומץ וטוחנים. מי שרוצה יכול להעביר דרך מסננת דקה לקבלת מחית חלקה. חובבי החריף יכולים להוסיף מעט טבסקו.
בתיאבון!
איך להכין אורז עם פירות יבשים?
הנה מתכון לאורז עם פירות יבשים של אהרוני, כפי שפורסם ב"ידיעות אחרונות" בדצמבר 2016:
המצרכים:
=========
3 כוסות אורז
1/4 כוס שמן זית
1 כף גרגרי כמון שלמים
1 בצל גדול, קצוץ דק
3/4 כוס צימוקים
3/4 כוס משמשים יבשים, קצוצים
1/2 כוס חמוציות
1/2 כוס שבבי שקדים
1 כף דבש
1 כפית קינמון
מעט אגוז מוסקט טחון
6 תרמילי הל כתושים
1 כפית כורכום
2 כפות קליפת תפוז מגוררת
צרור כוסברה קצוצה
מלח, פלפל שחור גרוס
3 עלי דפנה
אופן ההכנה:
==========
1. מבשלים את האורז בסיר רחב עם מי מלח רותחים (כמו פסטה) כעשר דקות, מערבבים מדי פעם, מסננים ושוטפים במי ברז קרים.
2. יוצקים את השמן לסיר וכשהוא חם, מוסיפים את הכמון והבצל לטיגון תוך כדי ערבוב כ-2 דקות.
3. מוסיפים את הפירות היבשים, השקדים, הדבש והתבלינים, מערבבים וממשיכים דקה נוספת.
4. מערבבים את האורז עם מלח, פלפל, קליפת התפוז והכוסברה, מוסיפים לסיר ומערבבים יחד כדקה.
5. מוסיפים לסיר 1/3 כוס מים, מניחים מעל את עלי הדפנה, מכסים ומעבירים ללהבה הנמוכה ביותר, לבישול 45 דקות.
הנה מתכון לאורז עם פירות יבשים של אהרוני, כפי שפורסם ב"ידיעות אחרונות" בדצמבר 2016:
המצרכים:
=========
3 כוסות אורז
1/4 כוס שמן זית
1 כף גרגרי כמון שלמים
1 בצל גדול, קצוץ דק
3/4 כוס צימוקים
3/4 כוס משמשים יבשים, קצוצים
1/2 כוס חמוציות
1/2 כוס שבבי שקדים
1 כף דבש
1 כפית קינמון
מעט אגוז מוסקט טחון
6 תרמילי הל כתושים
1 כפית כורכום
2 כפות קליפת תפוז מגוררת
צרור כוסברה קצוצה
מלח, פלפל שחור גרוס
3 עלי דפנה
אופן ההכנה:
==========
1. מבשלים את האורז בסיר רחב עם מי מלח רותחים (כמו פסטה) כעשר דקות, מערבבים מדי פעם, מסננים ושוטפים במי ברז קרים.
2. יוצקים את השמן לסיר וכשהוא חם, מוסיפים את הכמון והבצל לטיגון תוך כדי ערבוב כ-2 דקות.
3. מוסיפים את הפירות היבשים, השקדים, הדבש והתבלינים, מערבבים וממשיכים דקה נוספת.
4. מערבבים את האורז עם מלח, פלפל, קליפת התפוז והכוסברה, מוסיפים לסיר ומערבבים יחד כדקה.
5. מוסיפים לסיר 1/3 כוס מים, מניחים מעל את עלי הדפנה, מכסים ומעבירים ללהבה הנמוכה ביותר, לבישול 45 דקות.
איך להגיב כשילד מחליט להפוך לטבעוני או צמחוני?
כאשר ילדכם מחליט להפסיק לאכול בשר ולהפוך לטבעוני או צמחוני הקפידו על הדברים הבאים:
1. הימנעו מביקורת נוקבת וגלו הבנה לתהליך ולקבלת ההחלטות של הילד.
2. דברו על הנושא בצורה נעימה ומכבדת, רצוי לא בשעת הארוחה, שכן הזמן הזה עלול להיות גם כך טעון.
3. הקדישו זמן כדי להסביר לו מה המשמעות של ההחלטה מבחינה בריאותית, כלכלית, השפעתה על המשפחה ומה זה דורש מכם להכין עבורו את האוכל שהוא צריך.
4. שתפו את הילד בהכנת רשימת הקניות והוסיפו מרכיבי מזון שהוא צריך. הציעו לו גם להצטרף אתכם לקניות על מנת שייחשף למגוון האפשרי.
5. במידה והילד מביע התנגדות חד משמעית להכנת בשר בבית, הציעו להכין את הבשר כשהוא אינו בבית או כשהוא לא במטבח.
6. התייעצו עם דיאטנית או תזונאית לגבי התפריט הרצוי עבור הילד והקפידו לערוך בדיקות תקופתיות כדי להיות בטוחים שאינו סובל מחסרים עקב השינוי בתזונה.
כאשר ילדכם מחליט להפסיק לאכול בשר ולהפוך לטבעוני או צמחוני הקפידו על הדברים הבאים:
1. הימנעו מביקורת נוקבת וגלו הבנה לתהליך ולקבלת ההחלטות של הילד.
2. דברו על הנושא בצורה נעימה ומכבדת, רצוי לא בשעת הארוחה, שכן הזמן הזה עלול להיות גם כך טעון.
3. הקדישו זמן כדי להסביר לו מה המשמעות של ההחלטה מבחינה בריאותית, כלכלית, השפעתה על המשפחה ומה זה דורש מכם להכין עבורו את האוכל שהוא צריך.
4. שתפו את הילד בהכנת רשימת הקניות והוסיפו מרכיבי מזון שהוא צריך. הציעו לו גם להצטרף אתכם לקניות על מנת שייחשף למגוון האפשרי.
5. במידה והילד מביע התנגדות חד משמעית להכנת בשר בבית, הציעו להכין את הבשר כשהוא אינו בבית או כשהוא לא במטבח.
6. התייעצו עם דיאטנית או תזונאית לגבי התפריט הרצוי עבור הילד והקפידו לערוך בדיקות תקופתיות כדי להיות בטוחים שאינו סובל מחסרים עקב השינוי בתזונה.
איך להכין לזניה עם רוטב עגבניות וחצילים קלויים?
הנה מתכון של משה בראל ללזניה עם רוטב עגבניות וחצילים קלויים?
המצרכים לתבנית בגודל 20X30 ס"מ:
=============================
500 גרם דפי לזניה טריים או יבשים
מעט שמן זית
2 חצילים חתוכים לפרוסות בעובי של כ-1 ס"מ
500 גרם (2 כוסות) רוטב עגבניות קנוי או ביתי (מתכון בהמשך)
100 גרם גבינת מוצרלה פרוסה דק (רצוי להשתמש בסוג היבש יותר, שנמכר בגלילים גדולים בדוכני הגבינה בחנויות)
100 גרם (1 כוס) גבינת פרמזן מגוררת
מלח
פלפל שחור
לרוטב הבשמל:
============
100 גרם חמאה
1/2 כוס קמח
1 ליטר חלב - או 1/2 ליטר חלב ו-1/2 ליטר שמנת, אם רוצים רוטב עשיר יותר (רצוי שהחלב ו/או השמנת יהיו פושרים, אבל גם אם הם קרים זה ממש לא נורא)
1/4 כפית אגוז מוסקט
אפשרות: 50 גרם (1/2 כוס) גבינת פרמזן מגוררת
אופן ההכנה:
==========
רוטב הבשמל:
1. ממיסים את החמאה בסיר. מוסיפים את הקמח ומטגנים כמה דקות על אש בינונית, תוך ערבוב מתמיד במטרפה או בכף עץ, עד שהתערובת מזהיבה (חשוב להקפיד על הערבוב, כדי שלא ייווצרו גושים. חשוב גם להקפיד שהחמאה לא תישרף ותהפוך לחומה).
2. מנמיכים את האש ומוסיפים את החלב בזרם דק, תוך בחישה מתמדת (שוב, כדי שלא ייווצרו גושים). מוסיפים גם את אגוז המוסקט.
3. מבשלים, תוך בחישה, עד שהרוטב מסמיך ומתחיל לבעבע. מסירים מהאש (בשלב זה אפשר להוסיף גבינת פרמזן מגוררת).
4. אם לא משתמשים ברוטב מיד, אפשר לשמור אותו במקרר במשך כחמישה ימים או במקפיא במשך כשלושה חודשים (יש להפשיר אותו במקרר כמה שעות לפני השימוש). אם הרוטב הקר סמיך מדי, אפשר לדלל אותו במעט חלב קר כדי שיהיה נוח יותר לעבוד אתו.
הלזניה:
1. אם משתמשים בדפי לזניה יבשים שדורשים בישול, מבשלים אותם לפי הוראות היצרן (אם הדפים אינם זקוקים לבישול, הדבר מצוין על גבי האריזה).
2. מחממים את התנור ל-200 מעלות. מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה ומברישים אותו בכ-3 כפות שמן זית.
3. מפזרים את פרוסות החצילים בתבנית בשכבה אחידה ומזלפים עליהן שמן זית. ממליחים מעט.
4. קולים בתנור כ-15 דקות, עד שהחצילים משחימים מעט. מוציאים ומנמיכים את טמפרטורת התנור ל-180 מעלות.
5. מורחים שכבה אחידה של בשמל בתחתית התבנית (כדי שהלזניה לא תידבק), ומניחים עליה שכבה של דפי לזניה.
6. מורחים את הדפים בבשמל ולאחר מכן ברוטב עגבניות. מסדרים מעל מחצית מפרוסות החצילים ומניחים עליהן מחצית מפרוסות המוצרלה. מפזרים מעל שליש מכמות הפרמזן.
7. יוצרים באותו אופן שכבה נוספת של דפי לזניה, בשמל, רוטב עגבניות, חצילים, מוצרלה ופרמזן (שומרים מעט מרוטב העגבניות בצד, לקישוט הלזניה).
8. מסיימים בשכבה שלישית של דפי לזניה. מורחים אותם ביתרת הבשמל ומקשטים בטיפות גדולות של רוטב עגבניות. מפזרים מעל את יתרת הפרמזן.
אופים במשך כ-30 דקות, עד שהלזניה משחימה.
מומלץ להמתין כ-20-15 דקות לפני ההגשה, כדי לתת ללזניה להתייצב.
רוטב עגבניות:
המצרכים:
========
1/4 כוס שמן זית
1 שן שום כתושה
1 ק"ג עגבניות חתוכות לקוביות
1/4 כוס יין לבן יבש
1/2 כפית אורגנו יבש
1 כפית סוכר
כ-1/2 כפית מלח
אופן ההכנה:
==========
1. מחממים את השמן בסיר. מוסיפים את השום והעגבניות ומטגנים כדקה-שתיים.
2. מנמיכים את האש ומוסיפים את היין. מבשלים על אש קטנה כשעה עד שעה וחצי. בזמן הבישול חשוב להציץ מדי פעם ולראות אם הרוטב סמיך מדי – אם כן, מוסיפים לו בכל פעם כ-1/4 כוס מים, כדי שהרוטב לא יישרף (אין מה לחשוש, המים יתאדו בהמשך).
3. בתום הבישול מוסיפים את האורגנו, הסוכר והמלח. מערבבים היטב ומסירים מהאש.
הנה מתכון של משה בראל ללזניה עם רוטב עגבניות וחצילים קלויים?
המצרכים לתבנית בגודל 20X30 ס"מ:
=============================
500 גרם דפי לזניה טריים או יבשים
מעט שמן זית
2 חצילים חתוכים לפרוסות בעובי של כ-1 ס"מ
500 גרם (2 כוסות) רוטב עגבניות קנוי או ביתי (מתכון בהמשך)
100 גרם גבינת מוצרלה פרוסה דק (רצוי להשתמש בסוג היבש יותר, שנמכר בגלילים גדולים בדוכני הגבינה בחנויות)
100 גרם (1 כוס) גבינת פרמזן מגוררת
מלח
פלפל שחור
לרוטב הבשמל:
============
100 גרם חמאה
1/2 כוס קמח
1 ליטר חלב - או 1/2 ליטר חלב ו-1/2 ליטר שמנת, אם רוצים רוטב עשיר יותר (רצוי שהחלב ו/או השמנת יהיו פושרים, אבל גם אם הם קרים זה ממש לא נורא)
1/4 כפית אגוז מוסקט
אפשרות: 50 גרם (1/2 כוס) גבינת פרמזן מגוררת
אופן ההכנה:
==========
רוטב הבשמל:
1. ממיסים את החמאה בסיר. מוסיפים את הקמח ומטגנים כמה דקות על אש בינונית, תוך ערבוב מתמיד במטרפה או בכף עץ, עד שהתערובת מזהיבה (חשוב להקפיד על הערבוב, כדי שלא ייווצרו גושים. חשוב גם להקפיד שהחמאה לא תישרף ותהפוך לחומה).
2. מנמיכים את האש ומוסיפים את החלב בזרם דק, תוך בחישה מתמדת (שוב, כדי שלא ייווצרו גושים). מוסיפים גם את אגוז המוסקט.
3. מבשלים, תוך בחישה, עד שהרוטב מסמיך ומתחיל לבעבע. מסירים מהאש (בשלב זה אפשר להוסיף גבינת פרמזן מגוררת).
4. אם לא משתמשים ברוטב מיד, אפשר לשמור אותו במקרר במשך כחמישה ימים או במקפיא במשך כשלושה חודשים (יש להפשיר אותו במקרר כמה שעות לפני השימוש). אם הרוטב הקר סמיך מדי, אפשר לדלל אותו במעט חלב קר כדי שיהיה נוח יותר לעבוד אתו.
הלזניה:
1. אם משתמשים בדפי לזניה יבשים שדורשים בישול, מבשלים אותם לפי הוראות היצרן (אם הדפים אינם זקוקים לבישול, הדבר מצוין על גבי האריזה).
2. מחממים את התנור ל-200 מעלות. מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה ומברישים אותו בכ-3 כפות שמן זית.
3. מפזרים את פרוסות החצילים בתבנית בשכבה אחידה ומזלפים עליהן שמן זית. ממליחים מעט.
4. קולים בתנור כ-15 דקות, עד שהחצילים משחימים מעט. מוציאים ומנמיכים את טמפרטורת התנור ל-180 מעלות.
5. מורחים שכבה אחידה של בשמל בתחתית התבנית (כדי שהלזניה לא תידבק), ומניחים עליה שכבה של דפי לזניה.
6. מורחים את הדפים בבשמל ולאחר מכן ברוטב עגבניות. מסדרים מעל מחצית מפרוסות החצילים ומניחים עליהן מחצית מפרוסות המוצרלה. מפזרים מעל שליש מכמות הפרמזן.
7. יוצרים באותו אופן שכבה נוספת של דפי לזניה, בשמל, רוטב עגבניות, חצילים, מוצרלה ופרמזן (שומרים מעט מרוטב העגבניות בצד, לקישוט הלזניה).
8. מסיימים בשכבה שלישית של דפי לזניה. מורחים אותם ביתרת הבשמל ומקשטים בטיפות גדולות של רוטב עגבניות. מפזרים מעל את יתרת הפרמזן.
אופים במשך כ-30 דקות, עד שהלזניה משחימה.
מומלץ להמתין כ-20-15 דקות לפני ההגשה, כדי לתת ללזניה להתייצב.
רוטב עגבניות:
המצרכים:
========
1/4 כוס שמן זית
1 שן שום כתושה
1 ק"ג עגבניות חתוכות לקוביות
1/4 כוס יין לבן יבש
1/2 כפית אורגנו יבש
1 כפית סוכר
כ-1/2 כפית מלח
אופן ההכנה:
==========
1. מחממים את השמן בסיר. מוסיפים את השום והעגבניות ומטגנים כדקה-שתיים.
2. מנמיכים את האש ומוסיפים את היין. מבשלים על אש קטנה כשעה עד שעה וחצי. בזמן הבישול חשוב להציץ מדי פעם ולראות אם הרוטב סמיך מדי – אם כן, מוסיפים לו בכל פעם כ-1/4 כוס מים, כדי שהרוטב לא יישרף (אין מה לחשוש, המים יתאדו בהמשך).
3. בתום הבישול מוסיפים את האורגנו, הסוכר והמלח. מערבבים היטב ומסירים מהאש.