» «
בחינות
איך להפיג את הלחץ בזמן הבחינות?



בכדי להפיג את הלחץ בתקופת הבחינות ולהצליח בהן כדאי להקפיד על הדברים הבאים:

1. מספיק שעות שינה (8.5 שעות שינה בלילה).

2. הפסקות פעילות בזמן הלימודים (20 דקות של הליכה מהירה, ריצה או שחייה).

3. זהו את גבול יכולת הלמידה שלכם - מעבר לזמן מסוים (אישי לכל אחד), הריכוז יורד והלחץ עולה. זהו את הגבול הזה אצלכם ועשו הפסקה בלימוד.

4. חלקו את משאבי ההשקעה - השקיעו במקצועות בהם דרוש או הכרחי ציון גבוה, אם אין לכם די זמן למקצועות פחות מהותיים אל תשיקיעו את אותה אנרגיה.

5. הימנעו מאכילה בזמן הלימודים. עשו הפסקות המיועדות לארוחות מזינות.

6. הקפדה על תזונה - הקפידו על תזונה שאינה תכביד עליכם, העדיפו פחמימות מורכבות, בטטות ומזונות כתומים אחרים (גזר, דלעת ועוד), חלבונים, אגוזים, תפוחים ואגסים.

7. שתו מספיק מים.

8. תרגלו נשימות הרפיה - הכנסת אוויר איטית (6 שניות) דרך האף והוצאתו דרך הפה לאט (6 שניות), עשו זאת 20 פעמים.

9. ריח מעודד זיכרון - ברפואה הסינית מאמינים שריח רוזמרין יעיל בריכוז ולמידה, אם השתמשתם בו בזמן הלימודים, טפטפו מעט על טישו או בגד שאתם לובשים בזמן הבחינה ויש סיכוי שהריח יעורר את הזיכרון לחומר הנלמד.
דיסקים
איך להתמודד עם רעש בבית?



בעקרון, זה די תלוי במקורות הרעש. אך למאבק ברעש מטריד יש אטמי אוזניים לרכישה - הפשוטים מהשעווה הם היותר נוחים, זולים ויעילים.

לרעש סביבתי - יש מכשיר הנקרא sleepmate המשמש ליצירה מיסוך של רעש לבן ונעים המאפשר מנוחה ושינה גם בשכונה ובית רועשים. יתרונו של הרעש הלבן - הוא מבודד אתכם מרעשי הסביבה על ידי יצירת רעש מבוקר וקבוע.

יש גם דיסקים של רעש לבן - לרכישה באינטרנט. יעיל ומצוין!

תקרות אקוסטיות, לרעש מדירה שמעליכם, זו אופציה אפשרית ויקרה - היעילה ביותר היא הנמכת תקרה מגבס כשבינו לבין התקרה ממקמים מילוי של צמר סלעים.
שינה
איך למנוע בעיות שינה אצל תינוקות?


כך ניתן למנוע בעיות שינה אצל תינוקות כבר מהשבועות הראשונים לחייהם:

1. השכיבו את התינוק בעריסה מעט לפני נרדם עמוק, כך הוא ילמד להרדים את עצמו. חשוב שגם אמהות מניקות יעשו זאת, על מנת שזיכרון ההירדמות של הצינוק יהיה קשור למיטתו ולא להנקה עצמה.

2. ההירדמות עשויה לקחת עד 20 דקות. עד גיל 3 חודשים אם התינוק מתעורר חבקו והרגיעו וכשנרגע החזירו אותו שוב למיטתו. השתדלו לא להרגילו להירדם לכם על הידיים.

3. השתדלו שהשינה ביום לא תעלה על שלוש שעות רצופות. במידה והוא כן נרדם לזמן ארוך משלוש שעות נסו להעירו בעדינות ולשעשע אותו. הדבר ילמד אותו שבלילה ישנים שינה ארוכה ובמשך היום פחות.

4. הקפידו על מרווחים של לפחות שעתיים בין ארוחה לארוחה. אם התינוק הרך יתרגל לאכול במרווחים קטנים מאלה הוא גם יתעורר יותר כדי לאכול.

5. קצרו ככל הניתן את ארוחות הלילה. הימנעו מדיבורים והתקשרות מילולית עם התינוק. התמקדו בהאכלה וחזרה לשינה.

6. אל תעירו את תינוקכם כדי להחליף לו חיתול, אלא אם הוא סובל מתפרחת חיתולים ועשה קקי.

7. בגיל חודשיים כדאי להעביר את התינוק לחדר משלו כדי שלא תתעוררו מכל תזוזה שלו. רוב הסיכויים שגם אם יתעורר ויזוז מעט יצליח להרדים את עצמו מחדש.

8. דחו את האכלת הלילה לשעה המאוחרת ביותר שניתן. גם אם הוא מתעורר נסו לתת מוצץ ולהרגיע ולא ישר להציע אוכל. בכל מקרה אין להעיר את התינוק בלילה כדי שיאכל.

9. בין גיל ארבעה חודשים לחצי שנה יש להפסיק את האכלת הלילה. הרגיעו אותו וכשהוא בוכה, הקטינו את כמות האוכל עד לכדי הפסקה מוחלטת.

10. מגיל חצי שנה הציעו לתינוקכם חפץ רך שישמש כחפץ מעבר. בגיל זה חרדת הפרידה מתחילה להתעורר והילד נעזר בחפץ כדי להתגבר על החרדה הקפידו להשאיר את דלת חדרו פתוחה. בשעות היום חשוב שהילד יזכה מכם להרבה מגע, החזקה על הידיים ותשומת לב.

11. לאחר גיל שנה יש להתמיד בטקס השכבה הכולל סיפור, מוסיקה שקטה אן כל דבר אחר שמתאים לסגנון שלכם. חשוב שהטקס יהיה תחום בזמן ולא אין סופי. במידה ויש פחדים חשוב לתת להם תשומת לב והתייחסות כי מעצמם סביר להניח שהם לא יעלמו.
שינה
איך לישון טוב ולהמעיט בנחירות?


הקפידו על הדברים הללו בכדי לזכות בשינה אופטימלית:

1. הקפידו על שעות שינה קבועות ככל האפשר.

2. הקפידו לישון על הצד.

3. הימנעו משתיית קפה או כמויות אלכוהול לפני השינה.

4. פעילות גופנית במהלך היום, היא מצוינת לשינה (אך לא קרוב מדי לשעת השינה).

5. הקטינו משקלכם והשתדלו לא לעשן.

6. אל תעסקו בדאגות וטרדות לפני השינה.


אם כל אלה לא עוזרים הרי שניתן לרכוש תרסיס מחומרים טבעיים שניתן לרסס אל הלוע והוא מקטין את הנחירות משמעותית.

יש גם טיפול באמצעות גלי רדיו וטיפול יקר הרבה יותר, באמצעות מכשיר שמזרים אוויר לתוך האף ומונע את הנחירה, אבל לגבי אלה מומלץ להיוועץ ברופא ובמעבדת שינה.

שינה

ילדים
איך לשמור על אורח חיים בריא אצל ילדים?



הנה 8 עצות לשמירה על אורח חיים בריא אצל ילדים:

1. הקפדה על השתתפות בשיעורי חינוך גופני.

2. רשמו את הילדים לחוגים, בהם יש מרכיב של פעילות גופנית.

3. הרגילו את הילדים ללכת ברגל,ככל הניתן, אין צורך להסיעם באופן קבוע.

4. הגבלת זמן הצפייה בטלוויזיה והמשחק במחשב.

5. הקפידו על שנת לילה של 8 שעות לפחות.

6. דאגו שהילדים יאכלו וישתו דבר מה לפני יציאתם מהבית בבוקר(כריך, דגנים, יוגורט,שוקו, מים).

7. ציידו את הילדים בארוחה מזינה הכוללת גם פרי או גרנולה וירקות ומים בכמות מספקת.

8. השתדלו שהאוכל בבית יהיה טרי ומבושל ונסו להימנע ממזון קנוי שיש לחממו.
שנת צהריים
איך לבטל את מנוחת הצהריים לילדים?



כך ניתן לבטל לילד את הרגל מנוחת הצהריים בצורה הנכונה:

1. כדאי להתחיל בחופשת הקיץ. בחופשה ממילא יש שינוי בהרגלים ובשגרה ולרוב ילד לא ילך מרצונו למיטה בבית בכדי לנוח.

2. לאחר החזרה לגן, סביר להניח שהעייפות של הילד תגיע דווקא כשיפגוש את הוריו ולא בזמן הפעילות הדינמית בגן לכן, לפחות בהתחלה, כדאי לבלות את שעות אחר הצהריים מחוץ לבית בכדי שהאפשרות להירדם תהיה פחות זמינה.

3. לקבל בהבנה וללא כעס מקרים שהילד בכל זאת נרדם בגן (קורה לרוב בתחילת השנה אצל ילדים שקשה להם להחזיק מעמד ללא השינה שהיו רגילים אליה).

4. להקדים את ההתארגנות לשינה בערב, לאפשר לילד מספיק שעות שינה ובלילה למנוע מצבים של עייפות יתר הגורמים לעתים לקשיים בהשכבה.

5. להיות סבלניים ותומכים, לרוב תהליך הפסקת שנת הצהריים מתייצב לאחר חודש עד חודשיים.
כריות
איך לבחור כרית לשינה?


הנה מספר קריטריונים בבחירת כרית שינה:

1. כרית נוצות נוטה להידחס ולאבד את התמיכה בצוואר, בעוד שכרית ספוג או כרית כוסמת שומרות על מוצקות בריאה. מצד שני, אורך חייה של כרית ספוג הוא קצר בהרבה משל כרית פוך (מה שיחייב החלפה תדירה הרבה יותר).

2. כל גודל כרית הוא תקין ואישי. אין לזה משמעות רפואית אלא יותר אסתטית וכזו של טעם.

3. שימו לב שכשאתם מניחים את ראש על הכרית, יהיו עמוד השדרה הצווארי והראש בהמשך טבעי לעמוד השדרה הגבי ונייטרליים ככל האפשר (אם את/ה ישנ/ה על הגב בחר/י כרית נמוכה. אם השינה שלך היא על הצד - בחרו כרית גבוהה).

4. בעלי מזרון רך (שגורם לכתפיים לשקוע ולצוואר והראש להתרומם) יבחרו כרית שטוחה יחסית. מי שישנים על מזרון קשה - בחרו כרית גבוהה יותר.
שינה
איך לישון טוב?



מחקרים רבים הוכיחו כי שינה חיונית לפעילות השוטפת של חיי היום - יום. פעילות קוגנטיבית: חדות, דיבור, זיכרון, חשיבה ואף מדדים פיזיולוגיים כמו משקל, הערנות ולחץ הדם. הנה מספר דברים שישפיעו על שינה טובה:


1. הימנעו מפעילות גופנית 3-4 שעות לפני השינה - האנדורפינים המשתחררים עם פעילות גופנית מעוררים את הגוף.

2. הרגיעו את הראש כשעתיים לפני השינה - אל תנסו לפתור בעיות מסובכות, מחשבה יצירתית, עבודה, חשבונות, לימודים, חדשות והכי חשוב: אל תכניסו את כל זה למיטה. קראו ספר, עשו יוגה, מקלחת עם שמנים ארומטיים, הגוף "יוריד הילוך" מעצמו וירגע.

3. הימנעו מניקוטין כשעה לפני השינה - הניקוטין מעורר ונשאר במחזור הדם כ- 14 שעות!

4. הקפדה על תזונה - כשעה לפני השינה אל תשתו משקאות מוגזים, אלכוהול, שוקולד, משקאות המכילים קפאין כמו קפה, תה, משקאות מעוררים וממריצים מאחר והם מעלים את רמת האנרגיה של הגוף. על פי הרפואה הסינית מומלץ לשתות תה קמומיל (בבונג) כי הצמח מרגיע את האנרגיה של הגוף.

5. אכילה לפני השינה - אל תאכלו ארוחות כבדות לפני השינה מערכת העיכול ממריצה את הגוף, יחד עם זאת אל תלכו לישון רעבים. ומאוד חשוב להקפיד על ארוחות מסודרות לאורך כל היום.


6. אווירה נכונה - לבשו בגדים נוחים ולא לוחצים לשינה, החשיכו את החדר השקיטו אותו, נשמו נשימות ארוכות במשך 3 דקות והיכנסו לאווירה רגועה שמתאימה לשינה טובה.

7. הכינו את המיטה לשינה האופטימלית - כריות, סדינים מפנקים, מזרון נוח וכמובן טמפרטורה טובה ונעימה בחדר. אל תשכחו להוציא מהמיטה חפצים חדים ומפריעים (טלפונים, ספרים, שלטים).

8. אל תשנו עם החיית מחמד במיטה - התזוזות שלו/ה במהלך הלילה יכולים להעיר אתכם.

9. טפלו בבעיית נחירות - קמים עם סימנים כחולים על היד והאישה כועסת? אתה נוחר! בקש מהרופא המשפחתי שלך להיבדק על ידי מכשיר ה- WatchPat על מנת לבדוק האם יש לך דום נשימה בשינה.

10. כשהשעון המעורר מצלצל קומו - אל תפעילו "נודניק" בשעון. הגוף צריך להתעורר ולא לשקוע בנמנום. במקרים קיצוניים של עייפות יתר הישארו במיטה ושנו עוד 20 דקות. מאוד חשוב לא להפוך את זה לקבע.

11. הקפידו על שגרת שינה קבועה - לכו לישון וקומו כל יום באותה בשעה, כך הגוף יתרגל והשינה תהיה רצופה וקבועה. אל תשנו במהלך היום. אתם רוצים להתפנק בשנת צהריים? לכו לנוח עד 8 שעות משעת ההתעוררות שלכם כי אם תלכו לישון אחרי, הדבר יכול לפגוע בשנת הלילה שלכם.

הטיפים נאספו על ידי מנהלת מכירות ישראל איתמר מדיקל, אלונה סגל.


שינה עם מאוורר
איך לשמור על הבריאות כשישנים עם מאוורר?



בשינה עם מאוורר טמונות בעיות שונות, החל מהתקפי אסתמה אצל אנשים רבים, בעיית יובש בעיניים אצל אחרים ולא פעם שרירי גב תפוסים וכואבים, במיוחד אצל מי שישן עם המאוורר סמוך לפנים והצוואר.

על מנת לא לסבול מהתופעות הללו ובכל זאת ליהנות משינה עם מאוורר, יש להקפיד על הדברים הבאים:

1. אין להפנות את המאוורר אל הגב - עמוד השדרה שלנו רגיש לקור, ועלול להיות מושפע מכך. יש להציב את המאוורר רחוק מהמיטה כשישנים בכדי למנוע מהקור להגיע ישירות אל הגב.

2. כוונו את המאוורר לעוצמה נמוכה או בינונית, בכדי למנוע את התקררות של הגוף.

3. חשוב שהאוויר יתפזר בחדר, לכן יש להפעיל את המאוורר כך שיסתובב ולא יהייה מכוון רק לכיוון אחד.

4. רצוי להתכסות לישון בשמיכה עבה, ובכך לסייע לגוף לשמור על חומו ולא להתקרר.



טריק גאוני – איך לא חשבו על זה קודם?
ואפשר גם בדרך הזו - טריק גאוני שיאפשר לנו לישון בגלי החום הכבדים עם מאוורר. שיטה פשוטה ויעילה שאינה אמורה לגרום לנזקים בריאותיים.

נלסון לבו, מומחה לעיצוב סביבתי מניו זילנד למד מסבתו את הטריק הבא: הצבת מאוורר חשמלי מול החלון הפתוח – באופן הפוך, כלומר בצורה שהמאוורר פונה כלפי חוץ.

בשיחה ה"דיילי טלגרף", סיפר נלסון על השיטה, והסביר כי המאוורר נושף את האוויר החם לבחוץ, בעודו מושך אוויר קריר פנימה לבית. עוד הוסיף כי יש להציב את המאוורר על אדן החלון רק כשהטמפ' בחוץ מתקררת יותר, כלומר, לאחר השקיעה.

"כולם יודעים על חשיבות תנועת האוויר בבית ואוורור צולב ( cross ventilation), אבל זה עובד רק כאשר הרוח נושבת, וגם אז זה עובד הכי טוב כאשר יש נתיב ישיר לרוח לנשוב דרך הבית. מה שעושה המאוורר, זה לכפות תנועת אויר בבית, גם כאשר הרוח לא נושבת", הוסיף.

"המטרה היא למשוך את האוויר החם החוצה תוך משיכת אוויר קריר ברגע שהטמפרטורה בחוץ יורדת מתחת לטמפרטורה שבתוך הבית. השיטה הזו חסכונית הרבה יותר, כיוון שמאווררים משתמשים בהרבה פחות חשמל מאשר מזגנים והיא בריאה יותר לשרירים, שיכולים להתפס אם תכוון את המאוורר ישירות עליך בלילה".

"הדרך הסטנדרטית לקירור עם מאוורר פשוט דוחפת את האוויר החם מסביב לחדר, אבל אנחנו חושבים שזה מקרר אותנו, כי אוויר בתנועה מרגיש נעים יותר וקריר יותר מאשר אוויר עומד. הטכניקה שלי של אוורור, שכופה תנועת אוויר מבחוץ, למעשה מקררת את האוויר בבית על ידי משיכת אוויר שקורר בחינם על ידי הטבע - כי הוא ממש בחוץ החל משעות אחר הצהריים המאוחרות", הסביר.
איך להיערך למניעת ג'ט לג?


בכדי להיערך למניעת ג'ט לג ניתן לקחת כדורי מלטונין שלושה ימים לפני הטיסה,

הכדור גורם למוח להפריש הורמון הנקרא מלטונין. נטילתו מכינה את המוח להימנע מג'ט לג ולהסתדר מבחינת השעון הביולוגי בארץ אליה מגיעים.

עוד פעולה שתמנע את הג'ט לג היא להתאים בימים שלפני הנסיעה, את מועדי השינה והעירות, כך שיידמו כמה שיותר לאלה של היעד שאליו נוסעים. גם שינוי של כמה שעות בזמנים, יקל מאד את השינוי לאחר הנחיתה.


כך נמנע מהמוח ומהשעון הביולוגי שלנו להתבלבל:

https://youtu.be/tGKWbqixWSg


וכך מונעים את היעפת, הג'ט לג:

https://youtu.be/zu6E_68YFUw
מהן ההשלכות של ברוקסיזם, שחיקה והידוק של השיניים?


בזמן חריקת שיניים במהלך השינה, השרירים מפעילים כוחות מוגברים מאד, הרבה מעבר לכוח הנדרש לצורך אכילה בליעה ודיבור. הכוח הממוצע בלעיסה הוא כ- 6 ק"ג, ואילו הכוחות המופעלים בזמן חריקת שיניים בלילה יכולים להגיע לכ-100 ק"ג! פעילות מוגברת זו עלולה לגרום להופעת כאב בשרירי הלעיסה וכאבי פנים וראש. במקרים חמורים יתכנו גם נזקים למפרקי הלסת.

השחיקה המוגברת גורמת לפגיעה בשיניים המתבטאת בהתקצרות השיניים. השיניים נהיות רגישות לשתיה חמה/קרה, ולמתיקות. בגלל שחיקת האמייל המגן על השיניים הן נהיות פגיעות יותר לעששת ("ריקבון"). פגיעה בשיניים הקדמיות פוגע קשות באסטטיקה.

לעיתים בעקבות התקצרות השיניים צורת הפנים משתנה: הזווית בין השפתיים מקבל הטיה כלפי מטה, השפתיים נהיות דקות ונוצר הרושם שלאדם אין שיניים.


נכתב ביחד עם ד"ר אפרים וינוקור
איך למנוע כאבי גב?


הנה 8 טיפים למניעת כאבי גב:

1. סביבת עבודה נכונה - יש להקפיד על תכנון סביבת עבודה נכונה הכוללת התאמת שולחן וכיסא עבודה מתאימים.

2. מתיחות - יש להקפיד על ביצוע מתיחות לפחות אחת לשעה, חשוב להקפיד להניע את כל האיברים בגוף ולא רק את פלג הגוף העליון.

3. התכופפות נכונה - חשוב לעשות שימוש בשרירי הרגליים ולא בגב כאשר מתכופפים.

4. הרמה נכונה - כאשר מרימים חפצים עם משקל רב, יש לעשות שימוש עם שרירי הרגליים ולכופף את הברכיים תוך הצמדת החפץ לגוף, כמו כן יש להימנע מהרמת חפצים כבדים מעל גובה הכתפיים.

5. תנועות השומרות על הגוף - חשוב להימנע מסיבוב צידי וכפיפת הגב באותו הזמן, חשוב להקפיד על התרוממות איטית ומתנועות הנעשות באופן פתאומי.

6. תנוחת שינה - כדאי לישון על הצד או על הגב ולא על הבטן.

7. שמירה על כושר גופני - ובמיוחד פעילויות המחזקות את שרירי הגב והבטן ומגמישות את עמוד השדרה.

8. בחירת נעליים - לספורט ולהליכה יש לנעול נעליים בעלות בולמי זעזועים.
מה לעשות כשילד מתקשה להירדם?


כשילד מתקשה להירדם חשוב להקפיד על הדברים הבאים:

1. שהוא אינו ישן שנת צהריים ארוכה מדי או שאינו ישן כלל אם אין לו צורך בכך.

2. שהוא לא מתאמץ מבחינה פיסית יתר על המידה לפני השינה, שעה רגועה מכל הבחינות חיונית להירדמות קלה יותר.

3. יש לדאוג לאווירה שקטה יחסית ומזעור רעשים מטרידים (טלוויזיה צועקת, שעון מתקתק, שיחות טלפון שנעשות סמוך לחדרו וכדומה).

4. חשוב שארוחת הערב תהיה מזינה ולא כבדה מדי.

5. שמירה על שעת השכבה קבועה.

6. במידה והילד רוצה יש לתת לו להירדם עם בובה או דובי אהובים.

7. אם הילד מתלונן על פחדים ניתן להשאיר בחדר אור קטן ורך, אם חששותיו גוברים ניתן לערוך לו סיור בבית, להראות שהכל סגור ונעול והבטיח שאתם לא יוצאים מהבית.

8. שמירה על שעת השכבה רגועה המתחילה בזמן בכדי שאתם לא תאבדו מהסבלנות שלכם ותגרמו לילד להרגיש שרוצים להיפטר ממנו.

9. במידה והילד הולך לישון כשיש בייביסיטר הוא חייב להכיר אותו ולעולם אל תלכו מבלי ליידע אותו קודם לכן.

10. הקפידו לסגור כעסים ומריבות לפני ההשכבה ולהיפרד מהילד לשנת הלילה בצורה אוהבת ונעימה.

11. לילד שלא נרדם ניתן להציע לקרוא או להסתכל בספר בשקט במיטה, במידה והוא רוצה אפשר גם לשים מוסיקה שקטה. הקפידו לא להעבירו לחדרכם כפתרון מהיר ונוח שיהפוך לקבוע.
איך להטמיע בילדינו הרגלי שינה טובים?


להרגלי שינה חשוב קודם כל לשמור על זמנים קבועים לשינה וערנות. כל שינוי מערער את הרגליהם של הילדים ומבלבל אותם ואת שנתם. הקפידו שלא ישנו בצהריים או במהלך היום יותר משעתיים. הקפידו שלא יאכלו ארוחה גדולה או ישתו קולה בשעות שלפני השינה ונסו שלא לריב או להתווכח אתם בשעה שלפני השינה. מצד שני היו חד משמעיים שהם לא קמים וחוזרים אליכם כל הזמן. מרגע שנכנסו למיטה הם ממשיכים לשכב בה ואם יש להם צורך בכם - עליהם לקרוא לכם אליהם.
בחדר הילדים עצמו מומלץ להשאיר אור קטן, לאפשר להם להחזיק צעצוע המחזק את הביטחון שלהם, להתייחס לפחדים שיש להם (מאובייקט בחדר, למשל, המטיל צל מאיים או מהרעמים שבליל חורף) ולחזקם בהתמודדות מול הפחדים הללו (סיפור, שיר, השמעת מוסיקה - אך, למעט מקרים יוצאי דופן, לא בישיבה ארוכה לידם).
איך עושים מדיטציה לשינה טובה?


הנה מדיטציית הרפיה לשינה רגועה:

שוכבים במיטה בנינוחות, על הגב. מניחים את כפות הידיים על הבטן התחתונה – כשלוש אצבעות מתחת לטבור (נשים מניחות את כף יד שמאל על הבטן ואת כף יד ימין מעליה, גברים מניחים את כף היד הימנית על הבטן ואת כף היד השמאלית מעליה).

שואפים שאיפות איטיות ועמוקות, רגועות ורכות ונותנים לנשימה למלא את הגוף כולו. חשוב שהשאיפות ימלאו את הבטן התחתונה (נרגיש את הידיים המונחות מעליה- מתרוממות). מבצעים את התרגיל בנינוחות במשך מספר דקות. לאחר שמרגישים מספיק רפויים ונינוחים ניתן לחזור לנשימות טבעיות ולשקוע בשינה טובה.
מהם הסימפטומים של הפרעות אכילה?


הנה הסימנים של הפרעות אכילה אצל בנות (בהתחלה הכלליים ואחר כך הספציפיים לסוגי ההפרעות השונות)ו:


סימנים כלליים
===========
1. פעילות הגופנית כמעט אובססיבית

2. ניסיונות לאכול לבדן, בלי נוכחות אחרים

3. התייחסות לעצמן כ"שמנות", בלי קשר למשקל האמיתי שלהן

4. דיבור על אוכל במונחים של טוב ורע

5. לא אוכלות גם כשהן רעבות, כשפעמים רבות הן יעסקו בהכנת האוכל אבל לא יאכלו ביחד עם כולם

6. שתייה רבה של תה צמחים ומשקאות חמים שמטרתם דיכוי רעב

7. אכילה של ציפור - הארכת הארוחה על ידי אכילה של כמויות מזון וחתיכות קטנות במיוחד

8. מרבות להקיא, תוך שימוש, לעתים, בחומרים משלשלים


אנורקסיה
========
1. תירוצים כמו "אכלתי קודם" כדי לדלג על ארוחות

2. מתעסקות המון בנושא הרזיה

3. הן נמנעות מקשרים חברתיים ונוטות להתכנס בתוך עצמן

4. אנורקטיות הופכות לא פעם לצמחוניות

5. הפרעות שינה וקשיים בשינה

6. הן עוטות בגדים גדולים וכהים, כדי להסתיר את הגוף

7. גוון חיוור בפנים

8. סובלות ממצבי רוח, דיכאונות ונוטות להתרגז בקלות

9. סובלות מקור גם כשחם

10. פרפקציוניזם. הכל חייב להיות מושלם

11. סובלות מאי-סדירות במחזור החודשי, עד הפסקה מוחלטת

12. ציפורניים נושרות

13. שיער נושר

14. שיער חסר ברק ויבש

15. צומחות להן פלומות שיער בגוף

16. התעסקות רבה עד אובססיבית בספירת קלוריות

17. נערים ונערות המרבים להישקל

18. נערים המעריכים את עצמם בעיקר לפי איך שהם נראים

19. עומדים שעות רבות מול המראה

20. עצירות

21. הפסקה במחזור החודשי

22. הפרעות בשינה

23. תחושת חולשה ותשישות


בולימיה
=======
1. בולמוס אכילה ואכילה מהירה מאד

2. חתכים על פרקי האצבעות בשל גרימת הקאות בהחדרה של היד לפה

3. הליכה לשירותים בסוף הארוחה או במהלך הארוחה

4. שיניים מתפוררות (בשל הקאות).
מה הגורמים לאפקט השחור שמתחת לעיניים?



הנה 10 סיבות להופעת עיגולים שחורים מתחת לעיניים:

1. עייפות - היא אחד הגורמים השכיחים ביותר להופעה של עיגולים שחורים. העור שמתחת לעיניים הופך, בשל עייפות רבה, חיוור והוורידים המצויים תחתיו הופכים בולטים יותר ובכך "משחירים" את האיזור.

2. הצטננות או סינוסיטיס - היא עוד סיבה מוכרת להשחרת האיזור שמתחת לעיניים.

3. אלרגיה - עיגולים כאלה גם שכיחים אצל אנשים שסובלים מאלרגיות או מעור מגורה, מה שגורם להם לשפשף את האזור שמסביב לעיניים ובכך להרחבת הוורידים ולהבלטתה שלהם. אלרגיות גם גורמות להצטברות של נוזל שמכיל מרכיבים של מערכת החיסון ולהרחבה של הוורידים שמתחת לעיניים, הרחבה שתוצאתה נפיחות ובולטות ובכך - האפקט השחור שמתחת לעיניים.

4. מחזור חודשי - גם הוא יכול להביא לעור חיוור ולהבלטה של הוורידים מתחת לעין.

5. הריון - הוא עוד סיבה נפוצה, אצל נשים, להשחרה מתחת לעין.

6. מבנה העצם (אצל אנשים מסויימים) - הוא שגורם להשחרה של העור, במיוחד אצל בעלי גוון עור בהיר. למעשה ההצללה אצל אותם אנשים, בשל עיניים שקועות, היא שמבליטה את האיזור ונראית כעיגולים שחורים יותר.

7. פיגמנטציית יתר - או פעילות מואצת של תאי מלנוציטים, האחראים ליצירת פיגמנט השיזוף מלנין, לעיתים היא הסיבה לעיגולים השחורים.

8. חשיפה מוגזמת לשמש - ללא מריחה של קרם הגנה מתחת לעיניים, גם היא מבליטה את השחור שמתחת לעיניים.

9. תזונה לקויה - שבעקבותיה מחסור בוויטמינים ובמינרלים, יכולה גם היא לתרום להופעת העיגולים השחורים.

10. מיעוט בשתיה - מייבש את העור, ותורם גם הוא לשחור הזה.


איך להאיץ את חילוף החומרים בגופנו?



הנה 6 דרכים להאצת חילוף החומרים בגופנו:

1. פעילות גופנית סדירה, כגון פעילות אירובית, חדר כושר או הליכה של חצי שעה עד שעה (לפחות 4 פעמים בשבוע). גם פעילויות שיביאו לבניית מסת שרירים גדולה (מכשירים ומשקולות) יגדילו את שרפת הקלוריות בגוף, במצב מנוחה (RMR) - שמהווה כשני שליש מהקלוריות הנשרפות בגופנו!!

2. הרבה ארוחות קטנות במהלך היום - 6 ארוחות ביום, במקום ארוחות גדולות.

3. 7-8 שעות שינה ולפחות 6 שעות ביממה - שינה טובה תשאיר לכם פחות זמן לאכילה מיותרת ותמנע מצב של אכילה מוגברת, שכן הורמון הקורטיזול, שמופרש בעת השינה, אחראי על וויסות התיאבון שלנו.

4. הקפידו על צריכת מזון במספר הקלוריות שגופכם דורש ולא יותר (ראו טיפ שמסביר איך לחשב את מספר הקלוריות הדרוש לכם, בתגית "גוף, קלוריות, חישובים").

5. שתייה של 10 כוסות מים ביום תגביר משמעותית את קצב חילוף החומרים בגוף (יש לה יתרונות רבים אחרים - ראו בתגית "שתייה, בריאות").

6. יסייע בבניית מסת שריר גדולה ובמיוחד יכריח את הגוף להשקיע אנרגיה רבה בעיכול, לעומת מאכלים אחרים, כמו בשר בקר, חזיר וכדומה.
איך להרגיל תינוק להירדם בעצמו?



הפעוט לא ישן טוב?

הסיכויים גדולים שאתם אחראים לכך בהצבת גבולות פגומה, על ידי אספקה של מזון לקול בכי, הרמה על הידיים ואף העברה למיטת ההורים.

השיטה הנכונה: כשהתינוק מתעורר ובוכה, גשו אליו, אך אל תראו בכך סימן למצוקה בהכרח. הגישו לו מוצץ ועיזרו לו להירגע במיטה, מבלי להרימו, וכך תרגילו אותו להירדם בכוחות עצמו ולא להזדקק לכם, שתרימו אותו.

וכן, גם אם הוא כבר התרגל - עשו שינוי. תוך כמה לילות של בכי ומחאה (ההרגל, אתם יודעים..) הוא ירכוש את ההרגלים הנכונים.

בהצלחה!
איך להתגבר על ג'ט לג?


הג'ט לג הוא למעשה עייפות רבה המופיעה לאחר טיסות ארוכות במיוחד, לרוב טיסות חוצות יבשות, אשר לו תסמינים המתבטאים בנדודי שינה, קושי לארגן את השעות מחדש, חוסר ריכוז ועוד.

הנה מספר אפשרויות אשר יסייעו להתגבר על הג'ט לג:

1. לפני הנסיעה - התאמת דפוסי השינה שלהם עוד בטרם ההמראה. אם יש לכם מספיק זמן ואם לוח הזמנים שלכם מאפשר לכם - התחילו להתכונן לנסיעה כבר כמה ימים לפני מועד הטיסה. איך? נסו להתאים את מועדי השינה והעירות שלכם כך שיידמו כמה שיותר לאלה של היעד החדש. גם אם תצליחו לשנות את הדפוסים הנורמליים שלכם בכמה שעות בלבד, תרגישו את השינוי כשתנחתו.

2. לאחר הנחיתה - ניתן להשתמש בכדורי מלטונין, שנלקחים לפני השינה. יש לקנות מלטונין 3 מ"ג, ללא מרשם רופא. מלטונין הנו הורמון שינה ואינו כדור שינה, יש לקחת כדור ערב לפני הטיסה כשמתכונים לשינה, כדור נוסף במהלך הטיסה כשרוצים לישון, וכדורים נוספים ביומיים הראשונים להגעתכם ליעד כאשר מתעוררים בלילה ואו לא מצליחים להירדם כתוצאה מהג'ט-לג. תגלו מהר שהחיים קלים, ושלרוב הג'ט-לג הוא מינימלי אם בכלל.

3. תנומה יכולה לעזור לכם - תנומה של שלושים עד ארבעים דקות עשויה לסייע. שינה ארוכה יותר עלולה לשעון הביולגי להשתבש ולהקשות בהסתגלות לזמן במקום החדש.

4. חשיפה לאור השמש - חשיפה של הגוף לאור שמש לאחר טיסה ארוכה יכולה לעזור לאיפוס השעון הפנימי של הגוף. שנו עם תריסים פתוחים בימים הראשונים של החופשה שלכם ותנו לאור הבוקר למלא את החדר. אפשרות נוספת היא לשבת בכל בוקר על ספסל בשמש למשך כמה דקות בכל בוקר ולתת לטבע לעשות את שלו. כמה שהגוף שלכם יהיה חשוף יותר לדפוסים טבעיים של אור וחושך, כך הוא ישוב מהר יותר לקצב הטבעי שלו.

5. כדורי שינה במרשם רופא - כדורי שינה הם בהחלט דרך שכיחה לזרז שינה, אולם הם לא עוזרים כלל לגוף להתאים את התהליכים הפנימיים או לייצב את המחזור הטבעי של יום ולילה. יתרה מכך, מחקרים מראים שכדורי שינה אמנם מרדימים ביעילות, אבל לא מבטיחים את איכות השינה עצמה. אם אתם יכולים, העדיפו תרופות על בסיס טבעי.





וכך מונעים את היעפת, הג'ט לג:

https://youtu.be/zu6E_68YFUw
האם להרשות לילדים לישון אצל חברים?


הנה המלצותיה של מיכל דליות לגבי שינה של ילדים אצל חבריהם, כפי שפרסמה בעמוד הפייסבוק שלה:

בוודאי להרשות. זה כיף לישון אצל חברים. הרשו להם בכל גיל, ברגע שהם מבקשים, אך הקפידו על הכללים הבאים:

1. מכירים את הורי הילד המארח ובוטחים בהם

2. לא יותר מפעמיים בשבוע

3. מידי פעם הזמינו גם אליכם

4. הבהירו שזה לתקופת החופש בלבד

5. אם התוצאה של שינה אצל חבר/ה היא פוגרום – איסרו זאת להבא עד שהילד יבטיח שזה לא יחזור על עצמו ואז, כמובן, תבררו אם אמנם הכל היה בסדר. הבירור ייעשה על ידיכם בשיחה עם ההורים המארחים.
איך לבחור כרית?
כמה שעות תינוק צריך לישון ביום?
האם יש קשר בין חוסר שינה להשמנה?
מה לעשות כדי להפחית את הסיכון להצטננות?
למה לשים לב כשהילדים הולכים לישון אצל חברים?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.