שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
מהו הערך הבריאותי של הכרובית?
הכרובית בריאה משום שיש בה חומרים רבים שהם נוגדי סרטן והם אינם נפגעים גם לאחר בישול. כמו כן, יעילה הכרובית נגד מחלות בריאות או בנשימה.
למעשה, בכרובית יש גם כמות גדולה מאד של ויטמין C, יותר מאשר בתפוז, שאנחנו כל כך אוהבים לקשור לויטמין סי.
הכרובית היא גם מקור מצוין לחומר שנקרא כולין. מדובר בחלק מקבוצת ויטמיני B, התורם מאד להתפתחות ותפקוד המוח.
חיזוק התפקוד המוחי, שמחולל הכולין במוח תורם ישירות לחשיבה, קוגניציה, משפר את הזיכרון והלמידה ויש חוקרים הטוענים שהוא גם עשוי למנוע פגיעה בתפקודי המוח בגיל מבוגר, אולי אף בדימנציה ואלצהיימר.
אצל ילדים מגן הכולין שבכרובית, על המוח, מפני רעלים.
איך להכין כדורי פירות יבשים?
הנה מתכון טבעוני להכנת כדורי פירות יבשים:
המצרכים:
========
2 כוסות צימוקים
6 תמרים מגולענים
1 כוס שקדים
1 כוס אגוזי מלך
1/2 כוס פתיתי קוקוס
לציפוי:
======
1/2 כוס פתיתי קוקוס
1/4 כוס קקאו
אופן ההכנה:
=========
1. במעבד מזון עם להב מתכת, קוצצים דק את האגוזים. מוסיפים את הצימוקים, התמרים וחצי כוס קוקוס. ממשיכים לעבד עד שהתערובת נראית דביקה.
2. מגלגלים כ-30 כדורים, חלקם בקוקוס וחלקם בקקאו, ושמים במנג'טים קטנים.
תוספות אפשרויות:
==============
חמוציות מיובשות, תמצית וניל או רום טבעי, אבקת קקאו או חרובים, פקאנים, אגוזי קשיו, חמניות, שומשום ...
בתיאבון!
איך להכין קציצות סלק ועדשים?
הנה מתכון לקציצות סלק ועדשים בריאות ומזינות:
המצרכים:
=========
2 סלקים בינוניים
1/2 כוס עדשים שחורות
1 בצל
3/4 כוס שיבולת שועל
2 כפות גדושות קמח עדשים כתומות
פטרוזיליה
כפית כמון
מלח
אופן ההכנה:
===========
1. מבשלים את העדשים עד כדי ריכוך.
2. מגרדים את הסלק גס (ידנית או במעבד מזון)
3. קוצצים בצל ופטרוזיליה
4. מערבבים סלק, בצל, פטרוזיליה ועדשים. מוסיפים שיבולת שועל ומערבבים היטב.
5. מוסיפים תבלינים וקמח עדשים ומערבבים היטב אם הבלילה לא דביקה מספיק מוסיפים קמח עדשים.
6. אופים על נייר אפייה משומן טיפה בשמן זית. בתנור שחומם ל-180 מעלות.
לאחר כ-20 דקות הופכיפ את הקציצות ואופים עוד 10-15 דקות.
כיצד ניתן להקל על התסמינים של מעי רגיז באמצעות תזונה?
תסמונת המעי הרגיז מתאפיינת בכאבי בטן חוזרים, שינויים בסדירות היציאות עצירות, שלשול או עצירות ושלשול לסירוגין, גזים, תחושת נפיחות, עייפות כללית ועוד. הסיבות להופעת התסמונת אינן ברורות לגמרי, אך ברור כי ניתן להקל על התסמינים המעיקים באמצעות מספר טיפים הקשורים בתזונה היומיומית:
1. רצוי להימנע או להפחית צריכה של מזון ומשקאות המכילים קפאין, אלכוהול, ממתיקים מלאכותיים ומוצרי חלב.
2. ירקות ממשפחת המצליבים וקטניות מסוימות, כדוגמת שעועית, ברוקולי, כרוב וכרובית עשויים לגרום להופעת נפיחות וגזים במערכת העיכול, ועל כן מומלץ להימנע מהם או לאכול מהם במידה מועטה.
3. כדאי להימנע מלעיסת מסטיקים ומשתיית משקאות מוגזים, ולהעדיף שתייה של מים על פני כל משקה אחר.
4. שינויים קלים בהרגלים ובאורחות החיים עשויים גם הם לתרום להרגעת הסימפטומים. אכילת ארוחות מדודות ומסודרות, שפרושות בזמנים קבועים לאורך היום, יכולה להקל על מערכת העיכול.
5. מצבי מתח ולחץ מצטבר מחמירים את הופעת הסימפטומים. על כן רצוי להימנע מגורמי סטרס או להפחית ככל הניתן את השפעתם של אירועים מלחיצים.
6. פעילות גופנית קלה וסדירה מסייעת בשיפור התחושה הכללית, הפחתת המתח והתגברות על התסמינים של מעי רגיז.
איך להכין המבורגר פטריות?
הנה מתכון להכנת המבורגר פטריות:
המצרכים:
========
5 יחידות פטריות פורטובלו, קצוצות
שתי סלסלות פטריות שמפיניון, קצוצות
3 בצלים בינוניים קצוצים
1/2 כוס סולת
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
כפית מלח
אופן ההכנה:
==========
1. מאדים את הבצל עד להזהבה.
2. מאדים את הפטריות ומטגנים במשך כ-15 דקות. מניחים במסננת להגרת הנוזלים.
3. בקערה מניחים את הפטריות והבצל ומערבבים עם הסולת.
4. אפשר להוסיף מעט מים כדי שהתערובת תתגבש ותהפוך אחידה. מתבלים במלח ופלפל. מצננים למשך כשעה.
5. יוצרים קציצות דחוסות ומטגנים במעט שמן זית מכל צד על אש בינונית, למשך כ-3-4 דקות.
בתיאבון!
איך להכין סלט קינואה עם כרובית, אשכולית אדומה ועלים?
הנה מתכון לסלט קינואה עם כרובית, אשכולית אדומה ועלים של זהר לוסטינר בשן כפי שפורסם ב"מכביתון" במרץ 2016:
המצרכים:
========
1 כוס קינואה
1/2 כרובית מגוררת קצוצה דק - דק
6 מקלות סלרי חתוכים דק - דק
6 כוסות עלי ארגולה חתוכים דק
2 כוסות פטרוזילה קצוצה
1 אשכולית אדומה חתוכה לקוביות
1/2 כוס פקאנים שבורים
מצרכים לרוטב:
============
2 כפות שמן זית
2 כפות מיץ לימון
מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
=========
1. מבשלים את הקינואה בסיר עם מים רותחים כ-15 דקות עד שהיא נפתחת. מסננים ומעבירים לקערה.
2. מוסיפים את הכרובית, הסלרי, הארוגולה, הפטרוזיליה והאשכולית האדומה.
3. קולים את הפקאנים כחצי דקה על מחבת חמה ויבשה.
4. מערבבים את חומרי הרוטב, יוצקים על הסלט ומפזרים את הפקאנים הקלויים.
איך לאזן את הסוכר בגוף?
הנה 11 טיפים לאיזון הסוכר בגוף:
1. הימנעו ממזון מעובד והרבו באכילת מזון טרי וביתי
2. איכלו פחמימות שהאינדקס הגליקמי שלהן מתחת ל-55.
3. צרכו חלבונים במידה ולא יותר מ-20% מהקלוריות בארוחה אחת.
4. המעיטו או הימנעו מצריכת בשר אדום בכדי לצרוך חלבונים והעדיפו דגים, חזה עוף, אגוזים, דגנים מלאים, תרד ושעועית.
5. הוסיפו לתזונה דגים בכדי לקבל אומגה 3.
6. הקפידו שבכל ארוחה 30% מהקלוריות יהיו משומנים טובים המסייעים לעכב את ספיגת הפחמימות וטובים לבריאות (כמו אומגה 3 ושמן זית).
7. צרכו מדי יום 30 גרם סיבים תזונתיים.
8. העדיפו בישול על טיגון.
9. טבלו את הסלט במיץ לימון, ליים או חומץ.
10. וודאו בבדיקת דם שלא חסר לכם ויטמין D, במידה שכן היחשפו מספיק או צרכו את התוסף.
11. הרבו בשתיית מים.
איך לנקות רעלים בגוף בעזרת סרפד?
בימי קדם נחשב צמח הסרפד כבעל תכונות לניקוי הדם, מה שמסייע לניקוי רעלים בגוף וחיזוק המערכת החיסונית. ניתן לרכוש אבקת סרפד מוכנה בחנויות הטבע או להכינה בעצמכם ולהשתמש בה בתיבול מזונות שונים כגון מרקים, קציצות או כתוספת לשייקים.
כך עושים זאת:
1. קוטפים את הסרפד (בכפפות, כדי לא להידקר מעליו הקוצניים) ומייבשים אותו באיזור מוצל במשך שבוע.
2. מפרידים בין הגבעולים לעלים.
3. טוחנים במטחנת תבלינים את העלים.
4. שומרים את האבקה שנוצרת בכלי סגור ומשתמשים בה בעת הצורך.
איך להכין חטיף קינואה בריא ללא טעם של קינואה?
הנה מתכון של הנטורופטית נעמה גפן לחטיף קינואה בריא וקל להכנה:
המצרכים:
========
כוס קינואה מבושלת
כוס שיבולת שועל (לגרסה בלי גלוטן החליפו בשיבולת ללא גלוטן), לרגישים לשיבולת ניתן להחליף בחצי קמח טף וחצי קמח שקדים
4 כפות חמאת בוטנים
4 כפות סילאן
חצי כוס שוקולד צ'יפס
אפשרות: כף קינמון
אופן ההכנה:
=========
1. מערבבים את כל הרכיבים יחד בקערה.
2. בכפות ידיים רטובות יוצרים כדורים קטנים (גודל פלאפל).
3. אופים כ-20 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות .

הכרובית בריאה משום שיש בה חומרים רבים שהם נוגדי סרטן והם אינם נפגעים גם לאחר בישול. כמו כן, יעילה הכרובית נגד מחלות בריאות או בנשימה.
למעשה, בכרובית יש גם כמות גדולה מאד של ויטמין C, יותר מאשר בתפוז, שאנחנו כל כך אוהבים לקשור לויטמין סי.
הכרובית היא גם מקור מצוין לחומר שנקרא כולין. מדובר בחלק מקבוצת ויטמיני B, התורם מאד להתפתחות ותפקוד המוח.
חיזוק התפקוד המוחי, שמחולל הכולין במוח תורם ישירות לחשיבה, קוגניציה, משפר את הזיכרון והלמידה ויש חוקרים הטוענים שהוא גם עשוי למנוע פגיעה בתפקודי המוח בגיל מבוגר, אולי אף בדימנציה ואלצהיימר.
אצל ילדים מגן הכולין שבכרובית, על המוח, מפני רעלים.

הנה מתכון טבעוני להכנת כדורי פירות יבשים:
המצרכים:
========
2 כוסות צימוקים
6 תמרים מגולענים
1 כוס שקדים
1 כוס אגוזי מלך
1/2 כוס פתיתי קוקוס
לציפוי:
======
1/2 כוס פתיתי קוקוס
1/4 כוס קקאו
אופן ההכנה:
=========
1. במעבד מזון עם להב מתכת, קוצצים דק את האגוזים. מוסיפים את הצימוקים, התמרים וחצי כוס קוקוס. ממשיכים לעבד עד שהתערובת נראית דביקה.
2. מגלגלים כ-30 כדורים, חלקם בקוקוס וחלקם בקקאו, ושמים במנג'טים קטנים.
תוספות אפשרויות:
==============
חמוציות מיובשות, תמצית וניל או רום טבעי, אבקת קקאו או חרובים, פקאנים, אגוזי קשיו, חמניות, שומשום ...
בתיאבון!

הנה מתכון לקציצות סלק ועדשים בריאות ומזינות:
המצרכים:
=========
2 סלקים בינוניים
1/2 כוס עדשים שחורות
1 בצל
3/4 כוס שיבולת שועל
2 כפות גדושות קמח עדשים כתומות
פטרוזיליה
כפית כמון
מלח
אופן ההכנה:
===========
1. מבשלים את העדשים עד כדי ריכוך.
2. מגרדים את הסלק גס (ידנית או במעבד מזון)
3. קוצצים בצל ופטרוזיליה
4. מערבבים סלק, בצל, פטרוזיליה ועדשים. מוסיפים שיבולת שועל ומערבבים היטב.
5. מוסיפים תבלינים וקמח עדשים ומערבבים היטב אם הבלילה לא דביקה מספיק מוסיפים קמח עדשים.
6. אופים על נייר אפייה משומן טיפה בשמן זית. בתנור שחומם ל-180 מעלות.
לאחר כ-20 דקות הופכיפ את הקציצות ואופים עוד 10-15 דקות.

תסמונת המעי הרגיז מתאפיינת בכאבי בטן חוזרים, שינויים בסדירות היציאות עצירות, שלשול או עצירות ושלשול לסירוגין, גזים, תחושת נפיחות, עייפות כללית ועוד. הסיבות להופעת התסמונת אינן ברורות לגמרי, אך ברור כי ניתן להקל על התסמינים המעיקים באמצעות מספר טיפים הקשורים בתזונה היומיומית:
1. רצוי להימנע או להפחית צריכה של מזון ומשקאות המכילים קפאין, אלכוהול, ממתיקים מלאכותיים ומוצרי חלב.
2. ירקות ממשפחת המצליבים וקטניות מסוימות, כדוגמת שעועית, ברוקולי, כרוב וכרובית עשויים לגרום להופעת נפיחות וגזים במערכת העיכול, ועל כן מומלץ להימנע מהם או לאכול מהם במידה מועטה.
3. כדאי להימנע מלעיסת מסטיקים ומשתיית משקאות מוגזים, ולהעדיף שתייה של מים על פני כל משקה אחר.
4. שינויים קלים בהרגלים ובאורחות החיים עשויים גם הם לתרום להרגעת הסימפטומים. אכילת ארוחות מדודות ומסודרות, שפרושות בזמנים קבועים לאורך היום, יכולה להקל על מערכת העיכול.
5. מצבי מתח ולחץ מצטבר מחמירים את הופעת הסימפטומים. על כן רצוי להימנע מגורמי סטרס או להפחית ככל הניתן את השפעתם של אירועים מלחיצים.
6. פעילות גופנית קלה וסדירה מסייעת בשיפור התחושה הכללית, הפחתת המתח והתגברות על התסמינים של מעי רגיז.
תזונה בריאה

הנה מתכון להכנת המבורגר פטריות:
המצרכים:
========
5 יחידות פטריות פורטובלו, קצוצות
שתי סלסלות פטריות שמפיניון, קצוצות
3 בצלים בינוניים קצוצים
1/2 כוס סולת
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
כפית מלח
אופן ההכנה:
==========
1. מאדים את הבצל עד להזהבה.
2. מאדים את הפטריות ומטגנים במשך כ-15 דקות. מניחים במסננת להגרת הנוזלים.
3. בקערה מניחים את הפטריות והבצל ומערבבים עם הסולת.
4. אפשר להוסיף מעט מים כדי שהתערובת תתגבש ותהפוך אחידה. מתבלים במלח ופלפל. מצננים למשך כשעה.
5. יוצרים קציצות דחוסות ומטגנים במעט שמן זית מכל צד על אש בינונית, למשך כ-3-4 דקות.
בתיאבון!

הנה מתכון לסלט קינואה עם כרובית, אשכולית אדומה ועלים של זהר לוסטינר בשן כפי שפורסם ב"מכביתון" במרץ 2016:
המצרכים:
========
1 כוס קינואה
1/2 כרובית מגוררת קצוצה דק - דק
6 מקלות סלרי חתוכים דק - דק
6 כוסות עלי ארגולה חתוכים דק
2 כוסות פטרוזילה קצוצה
1 אשכולית אדומה חתוכה לקוביות
1/2 כוס פקאנים שבורים
מצרכים לרוטב:
============
2 כפות שמן זית
2 כפות מיץ לימון
מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
=========
1. מבשלים את הקינואה בסיר עם מים רותחים כ-15 דקות עד שהיא נפתחת. מסננים ומעבירים לקערה.
2. מוסיפים את הכרובית, הסלרי, הארוגולה, הפטרוזיליה והאשכולית האדומה.
3. קולים את הפקאנים כחצי דקה על מחבת חמה ויבשה.
4. מערבבים את חומרי הרוטב, יוצקים על הסלט ומפזרים את הפקאנים הקלויים.

הנה 11 טיפים לאיזון הסוכר בגוף:
1. הימנעו ממזון מעובד והרבו באכילת מזון טרי וביתי
2. איכלו פחמימות שהאינדקס הגליקמי שלהן מתחת ל-55.
3. צרכו חלבונים במידה ולא יותר מ-20% מהקלוריות בארוחה אחת.
4. המעיטו או הימנעו מצריכת בשר אדום בכדי לצרוך חלבונים והעדיפו דגים, חזה עוף, אגוזים, דגנים מלאים, תרד ושעועית.
5. הוסיפו לתזונה דגים בכדי לקבל אומגה 3.
6. הקפידו שבכל ארוחה 30% מהקלוריות יהיו משומנים טובים המסייעים לעכב את ספיגת הפחמימות וטובים לבריאות (כמו אומגה 3 ושמן זית).
7. צרכו מדי יום 30 גרם סיבים תזונתיים.
8. העדיפו בישול על טיגון.
9. טבלו את הסלט במיץ לימון, ליים או חומץ.
10. וודאו בבדיקת דם שלא חסר לכם ויטמין D, במידה שכן היחשפו מספיק או צרכו את התוסף.
11. הרבו בשתיית מים.

בימי קדם נחשב צמח הסרפד כבעל תכונות לניקוי הדם, מה שמסייע לניקוי רעלים בגוף וחיזוק המערכת החיסונית. ניתן לרכוש אבקת סרפד מוכנה בחנויות הטבע או להכינה בעצמכם ולהשתמש בה בתיבול מזונות שונים כגון מרקים, קציצות או כתוספת לשייקים.
כך עושים זאת:
1. קוטפים את הסרפד (בכפפות, כדי לא להידקר מעליו הקוצניים) ומייבשים אותו באיזור מוצל במשך שבוע.
2. מפרידים בין הגבעולים לעלים.
3. טוחנים במטחנת תבלינים את העלים.
4. שומרים את האבקה שנוצרת בכלי סגור ומשתמשים בה בעת הצורך.

הנה מתכון של הנטורופטית נעמה גפן לחטיף קינואה בריא וקל להכנה:
המצרכים:
========
כוס קינואה מבושלת
כוס שיבולת שועל (לגרסה בלי גלוטן החליפו בשיבולת ללא גלוטן), לרגישים לשיבולת ניתן להחליף בחצי קמח טף וחצי קמח שקדים
4 כפות חמאת בוטנים
4 כפות סילאן
חצי כוס שוקולד צ'יפס
אפשרות: כף קינמון
אופן ההכנה:
=========
1. מערבבים את כל הרכיבים יחד בקערה.
2. בכפות ידיים רטובות יוצרים כדורים קטנים (גודל פלאפל).
3. אופים כ-20 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות .
מהם חמשת השינויים המיידים שכדאי לעשות בתזונה?
הנה 5 שינויים משמעותיים שכדאי לעשות בתזונה:
1. ותרו על המיצים הטבעיים - סתם עודף של קלוריות וסוכר (שתו מים).
2. השתמשו בשמן זית בסלט במקום רטבים. הרבה יותר בריא וגם הרבה יותר מזין.
3. עזבו את המיונז. רק לשם השוואה, כף מיונז שווה ל-110 קלוריות שזה בערך 15 -20 דקות הליכה מהירה או 2 פרוסות לחם קל+כף גבינה לבנה 5 אחוז + עגבנייה. ושלא נדבר על השומן...
4. איכלו יותר סיבים תזונתיים. נותן תחושת שובע לאורך זמן יותר ארוך ומסייע בתהליכי הרזיה.
5.שכחו ממטוגנים. גם הרבה שומן טראנס וגם ההבדל בין שניצל מטוגן לחזה עוף על האש הוא 120 קלוריות!
הנה 5 שינויים משמעותיים שכדאי לעשות בתזונה:
1. ותרו על המיצים הטבעיים - סתם עודף של קלוריות וסוכר (שתו מים).
2. השתמשו בשמן זית בסלט במקום רטבים. הרבה יותר בריא וגם הרבה יותר מזין.
3. עזבו את המיונז. רק לשם השוואה, כף מיונז שווה ל-110 קלוריות שזה בערך 15 -20 דקות הליכה מהירה או 2 פרוסות לחם קל+כף גבינה לבנה 5 אחוז + עגבנייה. ושלא נדבר על השומן...
4. איכלו יותר סיבים תזונתיים. נותן תחושת שובע לאורך זמן יותר ארוך ומסייע בתהליכי הרזיה.
5.שכחו ממטוגנים. גם הרבה שומן טראנס וגם ההבדל בין שניצל מטוגן לחזה עוף על האש הוא 120 קלוריות!
למה בריא לשתות שייקים ירוקים?
שייקים ירוקים טובים לבריאות מאחר והם עשירים בכלורופיל שהופך זמין יותר לגוף לאחר שנטחן. לכלורופיל יתרונות בריאותיים רבים וצריכתו חשובה לגוף מאין כמותה. אלו יתרונותיו הבריאותיים של הכלורופיל המצוי בשפע ובזמינות גבוהה בשייקים הירוקים למיניהם:
מתקן את התאים בגוף
טוב לדם ומשפר את ספירתו
יעיל נגד מצבי אנמיה
מסייע להסדרת המחזור החודשי
יעיל נגד סרטן
עשיר בברזל
מקל על מצבי נזלת
מחזק ומתקן את התאים בגוף
מנטרל את הרעלים שיש במזון שאנו צורכים
טוב לטיהור של הכבד
מסייע לנקות את רקמות המעיים
מסייע לשפר הפטיטיס
מסייע במצב של המופיליה
מזרז ריפוי של פצעים
מחזק את השיער
מחזק את הציפורניים
טוב לייצור חלב אם
טוב לראייה
מסייע לנטרול ריחות גוף
נלחם בחיידקים המצויים בפצעים
מנקה את השיניים והחניכיים ממוגלה
טוב לנטרול ריח פה רע
מפחית כאב שנגרם מדלקות
מקל על דלקת שקדים
מסייע בהקלה על כאבי גרון
משמש כנוזל חיטוי לאחר ניתוחי חניכיים
מרגיע כיבים
מקל על כאבים ונפיחות כתוצאה מטחורים
מסייע לשקם את מערכת כלי הדם ברגליים
טוב לוורידים נפוחים
שייקים ירוקים טובים לבריאות מאחר והם עשירים בכלורופיל שהופך זמין יותר לגוף לאחר שנטחן. לכלורופיל יתרונות בריאותיים רבים וצריכתו חשובה לגוף מאין כמותה. אלו יתרונותיו הבריאותיים של הכלורופיל המצוי בשפע ובזמינות גבוהה בשייקים הירוקים למיניהם:
מתקן את התאים בגוף
טוב לדם ומשפר את ספירתו
יעיל נגד מצבי אנמיה
מסייע להסדרת המחזור החודשי
יעיל נגד סרטן
עשיר בברזל
מקל על מצבי נזלת
מחזק ומתקן את התאים בגוף
מנטרל את הרעלים שיש במזון שאנו צורכים
טוב לטיהור של הכבד
מסייע לנקות את רקמות המעיים
מסייע לשפר הפטיטיס
מסייע במצב של המופיליה
מזרז ריפוי של פצעים
מחזק את השיער
מחזק את הציפורניים
טוב לייצור חלב אם
טוב לראייה
מסייע לנטרול ריחות גוף
נלחם בחיידקים המצויים בפצעים
מנקה את השיניים והחניכיים ממוגלה
טוב לנטרול ריח פה רע
מפחית כאב שנגרם מדלקות
מקל על דלקת שקדים
מסייע בהקלה על כאבי גרון
משמש כנוזל חיטוי לאחר ניתוחי חניכיים
מרגיע כיבים
מקל על כאבים ונפיחות כתוצאה מטחורים
מסייע לשקם את מערכת כלי הדם ברגליים
טוב לוורידים נפוחים
איך לטגן בצורה בריאה?
טיגון ואוכל מטוגן אינם בריאים. על מנת למזער את הנזק ניתן לעשות את 5 הדברים הבאים:
1. העדיפו להשתמש בשמנים מכבישה קרה כמו שמן זית, קוקוס או חמאה.
2. לחמם את השמן רק במידה הדרושה ובשום אופן לא לעשות שימוש בשמן מבעבע או מעלה עשן, יש לזרוק שמן כזה.
3. טגנו כמה שפחות זמן ושימו לב שהאוכל אינו מושחם.
4. טגנו את המזון כאשר הוא חתוך לחתיכות גדולות על מנת ששטח הפנים שלו יהיה פחות חשוף לשמן.
5. הניחו חתיכת גזר בשמן החם על מנת שיספח אליו את הרעלים, כאשר הגזר, המכיל נוגדי חמצון, משחיר החליפו את השמן.
טיגון ואוכל מטוגן אינם בריאים. על מנת למזער את הנזק ניתן לעשות את 5 הדברים הבאים:
1. העדיפו להשתמש בשמנים מכבישה קרה כמו שמן זית, קוקוס או חמאה.
2. לחמם את השמן רק במידה הדרושה ובשום אופן לא לעשות שימוש בשמן מבעבע או מעלה עשן, יש לזרוק שמן כזה.
3. טגנו כמה שפחות זמן ושימו לב שהאוכל אינו מושחם.
4. טגנו את המזון כאשר הוא חתוך לחתיכות גדולות על מנת ששטח הפנים שלו יהיה פחות חשוף לשמן.
5. הניחו חתיכת גזר בשמן החם על מנת שיספח אליו את הרעלים, כאשר הגזר, המכיל נוגדי חמצון, משחיר החליפו את השמן.
איך להכין שבלולי פיצה טבעוניים?
הנה מתכון של גלי לופו אלטרץ לשבלולי פיצה טבעוניים:
החומרים לבצק:
============
1/2 ק"ג קמח חיטה מלא 70%
1 כף שמרים יבשים
1 כפית גלוטן/ משפר אפייה (לא חובה)
1 כף סוכר חום
1 כף שמן זית
1 כפית מלח
1/2 1כוסות מים חמימים (או יותר)
לרוטב העגבניות:
==============
1 קופסת קוביות עגבניות
3 שיני שום פרוסות/ כתושות
1 כף שמן זית
1 כפית אורגנו
1 כף גדושה רסק עגבניות
1/2 כפית מלח
1 כוס זיתים פרוסים
3 כפות שמן זית
ל"פרמזן":
========
חופן גדול שקדים קלופים
חופן גדול קשיו
1/4 כפית מלח
אופן ההכנה:
1. להכנת הבצק: מערבבים את כל הצרכים היבשים, מפעילים את המיקסר ומוסיפים את המים החמימים בהדרגה. ניתן להוסיף מים או קמח לפי הנדרש. לשים במהירות בינונית 8 דקות.
2. עוטפים את הקערה בשקית ניילון ומניחים לתפיחה של שעתיים, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
3. הכנת רוטב העגבניות: מחממים את השום בשמן זית, מוסיפים את שאר המצרכים ומבשלים 20 דקות מכוסה, וטוחנים היטב.
4.הכנת ה"פרמזן" : טוחנים במטחנת תבלינים את השקדים, הקשיו והמלח עד קבלת אבקה דקה. זהירות לא לטחון יותר מדי אחרת נוצר מרציפן.
5. הרכבת השבלולים: אחרי שהבצק תפח מחלקים אותו לשני חלקים. מרדדים כל חלק למלבן, מורחים רוטב עגבניות, מפזרים זיתים ו"פרמזן".
6. מגלגלים כל מלבן לגלילה הדוקה, פורסים את הגלילה לפרוסות בעובי ½ 2 ס"מ, מסדרים את השבלולים על מגש אפיה תוך כדי מתיחת "הזנב" של כל שבלול והסתרתו מתחת לשבלול (על מנת שלא יפתחו באפיה). מברישים במעט שמן זית ומפזרים מעט "פרמזן" על כל שבלול.
7. אופים ב- 200 מעלות, 15 עד 20 דקות, עד שהשבלולים תפוחים וזהובים. מוציאים מהתנור,מברישים שוב במעט שמן זית.
הנה מתכון של גלי לופו אלטרץ לשבלולי פיצה טבעוניים:
החומרים לבצק:
============
1/2 ק"ג קמח חיטה מלא 70%
1 כף שמרים יבשים
1 כפית גלוטן/ משפר אפייה (לא חובה)
1 כף סוכר חום
1 כף שמן זית
1 כפית מלח
1/2 1כוסות מים חמימים (או יותר)
לרוטב העגבניות:
==============
1 קופסת קוביות עגבניות
3 שיני שום פרוסות/ כתושות
1 כף שמן זית
1 כפית אורגנו
1 כף גדושה רסק עגבניות
1/2 כפית מלח
1 כוס זיתים פרוסים
3 כפות שמן זית
ל"פרמזן":
========
חופן גדול שקדים קלופים
חופן גדול קשיו
1/4 כפית מלח
אופן ההכנה:
1. להכנת הבצק: מערבבים את כל הצרכים היבשים, מפעילים את המיקסר ומוסיפים את המים החמימים בהדרגה. ניתן להוסיף מים או קמח לפי הנדרש. לשים במהירות בינונית 8 דקות.
2. עוטפים את הקערה בשקית ניילון ומניחים לתפיחה של שעתיים, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
3. הכנת רוטב העגבניות: מחממים את השום בשמן זית, מוסיפים את שאר המצרכים ומבשלים 20 דקות מכוסה, וטוחנים היטב.
4.הכנת ה"פרמזן" : טוחנים במטחנת תבלינים את השקדים, הקשיו והמלח עד קבלת אבקה דקה. זהירות לא לטחון יותר מדי אחרת נוצר מרציפן.
5. הרכבת השבלולים: אחרי שהבצק תפח מחלקים אותו לשני חלקים. מרדדים כל חלק למלבן, מורחים רוטב עגבניות, מפזרים זיתים ו"פרמזן".
6. מגלגלים כל מלבן לגלילה הדוקה, פורסים את הגלילה לפרוסות בעובי ½ 2 ס"מ, מסדרים את השבלולים על מגש אפיה תוך כדי מתיחת "הזנב" של כל שבלול והסתרתו מתחת לשבלול (על מנת שלא יפתחו באפיה). מברישים במעט שמן זית ומפזרים מעט "פרמזן" על כל שבלול.
7. אופים ב- 200 מעלות, 15 עד 20 דקות, עד שהשבלולים תפוחים וזהובים. מוציאים מהתנור,מברישים שוב במעט שמן זית.
איך להכין עוגיות קוואקר?
הנה מתכון להכנת עוגיות קוואקר:
המצרכים:
=========
4 כפות חמאה
3כפות סוכר או סוכר חום
2 ביצים
1/4 כוס מיץ תפוזים
3/4 כוס מחית תפוחים
1 כוס קמח
1 כפית תמצית וניל
1 כפית סודה לשתייה
1/4 כפית מלח (לא חייבים)
1/2 כפית קינמון
1/3 כוס צימוקים
1-1/2 כוסות קוואקר (שיבולת שועל) לבישול מהיר
אופן ההכנה:
==========
1. לערבב היטב במיקסר חמאה וסוכר עד לקבל קרם.
2. להוסיף ביצה ביצים, לערבב ולהוסיף את הקמח, סודה לשתייה, מלח וקינמון. בסוף להוסיף את הקוואקר והצימוקים.
3. לחמם תנור ל-180 מעלות ולרפד תבנית בנייר אפייה.
4. להניח בעזרת כף עיגולי בצק בתבנית.
5. לאפות בערך רבע שעה, לצנן ולהגיש.
בתיאבון!
הנה מתכון להכנת עוגיות קוואקר:
המצרכים:
=========
4 כפות חמאה
3כפות סוכר או סוכר חום
2 ביצים
1/4 כוס מיץ תפוזים
3/4 כוס מחית תפוחים
1 כוס קמח
1 כפית תמצית וניל
1 כפית סודה לשתייה
1/4 כפית מלח (לא חייבים)
1/2 כפית קינמון
1/3 כוס צימוקים
1-1/2 כוסות קוואקר (שיבולת שועל) לבישול מהיר
אופן ההכנה:
==========
1. לערבב היטב במיקסר חמאה וסוכר עד לקבל קרם.
2. להוסיף ביצה ביצים, לערבב ולהוסיף את הקמח, סודה לשתייה, מלח וקינמון. בסוף להוסיף את הקוואקר והצימוקים.
3. לחמם תנור ל-180 מעלות ולרפד תבנית בנייר אפייה.
4. להניח בעזרת כף עיגולי בצק בתבנית.
5. לאפות בערך רבע שעה, לצנן ולהגיש.
בתיאבון!
מה חשוב לדעת על קניית קופסאות שימורים?
כך יש לקנות קופסאות שימורים בצורה נבונה:
1. שימו לב לרשימת הרכיבים על קופסת השימורים, ככל שהיא ארוכה יותר כך יש בה יותר רכיבים משמרים ומלאכותיים.
2. יש לבדוק ולהשוות בין יצרנים שונים את כמויות הנתרן , הפחמימות והשומן.
3. העדיפו לקנות קופסאות שימורים ללא שמן ולהוסיף את כמות השמן הדרושה לכם לבד.
4. שימו לב לתאריך התפוגה של קופסת השימורים.
5. במידה והמוצר אותו אתם קונים בשימורים קיים גם כמוצר קפוא (כמו תירס לדוגמה), העדיפו את המוצר הקפוא שכן ערכיו התזונתיים נשמרים טוב יותר.
כך יש לקנות קופסאות שימורים בצורה נבונה:
1. שימו לב לרשימת הרכיבים על קופסת השימורים, ככל שהיא ארוכה יותר כך יש בה יותר רכיבים משמרים ומלאכותיים.
2. יש לבדוק ולהשוות בין יצרנים שונים את כמויות הנתרן , הפחמימות והשומן.
3. העדיפו לקנות קופסאות שימורים ללא שמן ולהוסיף את כמות השמן הדרושה לכם לבד.
4. שימו לב לתאריך התפוגה של קופסת השימורים.
5. במידה והמוצר אותו אתם קונים בשימורים קיים גם כמוצר קפוא (כמו תירס לדוגמה), העדיפו את המוצר הקפוא שכן ערכיו התזונתיים נשמרים טוב יותר.
איך להכין חלב סויה?
הנה מתכון להכנת חלב סויה (כדי לקבל ליטר חלב יש להשתמש ב-100 גרם פולים):
המצרכים:
========
1 כוס פולי סויה
מים
אופן ההכנה:
=========
1. מניחים את פולי הסויה בקערה, מכסי במים ומשרים למשך כל הלילה.
2. מסננים את הפולים, מעבירים לבלנדר בתוספת שתי כוסות מים ומעבדים.
3. מסננים ומעבירים את החלב שהתקבל לסיר גדול בתוספת 4 כוסות מים. מביאים לרתיחה עדינה ומבשלים במשך 10 דקות ותוך כדי מקרצפים תדיר את רצפת הסיר.
4. מסננים את החלב עם מסננת או חיתול, מחזירים לסיר, מביאים לרתיחה, מבשלים עוד 10 דקות ומסירים מהאש.
5. מצננים ומעבירים לבקבוק.
הנה מתכון להכנת חלב סויה (כדי לקבל ליטר חלב יש להשתמש ב-100 גרם פולים):
המצרכים:
========
1 כוס פולי סויה
מים
אופן ההכנה:
=========
1. מניחים את פולי הסויה בקערה, מכסי במים ומשרים למשך כל הלילה.
2. מסננים את הפולים, מעבירים לבלנדר בתוספת שתי כוסות מים ומעבדים.
3. מסננים ומעבירים את החלב שהתקבל לסיר גדול בתוספת 4 כוסות מים. מביאים לרתיחה עדינה ומבשלים במשך 10 דקות ותוך כדי מקרצפים תדיר את רצפת הסיר.
4. מסננים את החלב עם מסננת או חיתול, מחזירים לסיר, מביאים לרתיחה, מבשלים עוד 10 דקות ומסירים מהאש.
5. מצננים ומעבירים לבקבוק.
איך ליצור בבית סביבה שתתמוך באכילה בריאה?
כדי לתמוך באכילה בריאה ומודעת הקפידו על הדברים הבאים:
1. שולחן אוכל עגול ולא מרובע או מלבני.
2. תאורה צהובה או תאורת יום ולא תאורת פלורסנט.
3. צבעים בהירים ולא צבעים חזקים מאוד.
4. ארונות שנפחם אינו גדול אך יש בהם הרבה מדפים, במקום ארונות גדולים עם מעט מדפים.
5. קופסאות איחסון אחידות לאוכל, לדוגמה העברת דגני הבוקר לכלי איחסון ביתיים.
6. כלי הגשה עגולים ולא גדולים במקום כלי הגשה מרובעים וגדולים.
7. מיקום הירקות במרכז המקרר במקום בתחתית שלו.
כדי לתמוך באכילה בריאה ומודעת הקפידו על הדברים הבאים:
1. שולחן אוכל עגול ולא מרובע או מלבני.
2. תאורה צהובה או תאורת יום ולא תאורת פלורסנט.
3. צבעים בהירים ולא צבעים חזקים מאוד.
4. ארונות שנפחם אינו גדול אך יש בהם הרבה מדפים, במקום ארונות גדולים עם מעט מדפים.
5. קופסאות איחסון אחידות לאוכל, לדוגמה העברת דגני הבוקר לכלי איחסון ביתיים.
6. כלי הגשה עגולים ולא גדולים במקום כלי הגשה מרובעים וגדולים.
7. מיקום הירקות במרכז המקרר במקום בתחתית שלו.
איך להיפטר מהשומן הביטני?
הנה הדרכים להורדת השומן המתרכז באיזור הבטן:
1. הוספת ירקות ירוקים לתזונה
2. הקפדה על צריכה מספקת של סידן
3. הוספת חלבונים לתפריט באופן קבוע
4. צריכת פחמימות מורכבות וויתור על פחמימות פשוטות
5. הוספת טונה וסלמון לתפריט פעמיים או שלוש בשבוע במקום בשר
6. שימוש בשומנים טובים (כמו טחינה, אבוקדו, אגוזים ועוד)
7. הקפדה על שתיית מים ותה ירוק והימנעות ממשקאות דיאט
8. שתו אלכוהול במידה
9. איכלו שקדים לא קלויים כנשנוש
10 . הימנעות מאכילת פחמימות שעה וחצי לפני אימון גופני ומיד אחריו
11. הימנעות ממוצרי מזון המכילים סירופ תירס הנמצא בעיקר במזון מעובד
12. עברו לשימוש בשמן קוקוס
13. ערכו בדיקות תקופתיות וודאו שאינכם רגישים ללקטוז או גלוטן
14. הקפידו על פעילו גופנית סדירה וקבועה
15. סגלו לעצמכם שגרה רגועה ככל האפשר, היעזרו במדיטציה או כל דבר אחר העוזר לכם להירגע
16. הקפידו על שעות שינה מספיקות ושינה איכותית
הנה הדרכים להורדת השומן המתרכז באיזור הבטן:
1. הוספת ירקות ירוקים לתזונה
2. הקפדה על צריכה מספקת של סידן
3. הוספת חלבונים לתפריט באופן קבוע
4. צריכת פחמימות מורכבות וויתור על פחמימות פשוטות
5. הוספת טונה וסלמון לתפריט פעמיים או שלוש בשבוע במקום בשר
6. שימוש בשומנים טובים (כמו טחינה, אבוקדו, אגוזים ועוד)
7. הקפדה על שתיית מים ותה ירוק והימנעות ממשקאות דיאט
8. שתו אלכוהול במידה
9. איכלו שקדים לא קלויים כנשנוש
10 . הימנעות מאכילת פחמימות שעה וחצי לפני אימון גופני ומיד אחריו
11. הימנעות ממוצרי מזון המכילים סירופ תירס הנמצא בעיקר במזון מעובד
12. עברו לשימוש בשמן קוקוס
13. ערכו בדיקות תקופתיות וודאו שאינכם רגישים ללקטוז או גלוטן
14. הקפידו על פעילו גופנית סדירה וקבועה
15. סגלו לעצמכם שגרה רגועה ככל האפשר, היעזרו במדיטציה או כל דבר אחר העוזר לכם להירגע
16. הקפידו על שעות שינה מספיקות ושינה איכותית
איך להכין קינואה?
הנה מתכון נהדר לקינואה:
המצרכים:
========
1 כוס קינואה
1 בצל חתוך
פטריות
1 גמבה חתוכה לקוביות
1 קישוא חתוך לקוביות קטנות
אפשרי: קוביות קטנות של בטטה, אפונה קטנה, גרגרי חומוס, עדשים שחורות, ערמונים וכל מה שאוהבים.
1-2 כפות סילאן ללא סוכר
רוטב צ'ילי מתוק
רוטב סויה
אופן ההכנה:
==========
1. מבשלים את הקינואה כמו אורז: מקפיצים קלות כוס קינואה עם מעט שמן, מוסיפים שתי כוסות מים רותחים ומבשלים עד שכל המים נספגים.
2. במחבת מחממים מעט שמן זית ומקפיצים את כל הירקות.
3. אם מוסיפים אפונה, עדשים וכו, יש לבשלם בנפרד ולסנן.
4. מוסיפים לירקות המוקפצים סילאן,, רוטב צ'ילי, רוטב סויה ומעט פלפל שחור.
5. מוסיפים הכל לקינואה ומערבבים. ניתן להגיש חם או קר.
בתיאבון!
הנה מתכון נהדר לקינואה:
המצרכים:
========
1 כוס קינואה
1 בצל חתוך
פטריות
1 גמבה חתוכה לקוביות
1 קישוא חתוך לקוביות קטנות
אפשרי: קוביות קטנות של בטטה, אפונה קטנה, גרגרי חומוס, עדשים שחורות, ערמונים וכל מה שאוהבים.
1-2 כפות סילאן ללא סוכר
רוטב צ'ילי מתוק
רוטב סויה
אופן ההכנה:
==========
1. מבשלים את הקינואה כמו אורז: מקפיצים קלות כוס קינואה עם מעט שמן, מוסיפים שתי כוסות מים רותחים ומבשלים עד שכל המים נספגים.
2. במחבת מחממים מעט שמן זית ומקפיצים את כל הירקות.
3. אם מוסיפים אפונה, עדשים וכו, יש לבשלם בנפרד ולסנן.
4. מוסיפים לירקות המוקפצים סילאן,, רוטב צ'ילי, רוטב סויה ומעט פלפל שחור.
5. מוסיפים הכל לקינואה ומערבבים. ניתן להגיש חם או קר.
בתיאבון!
איזו תזונה מסייעת לשמירה על הלב וכלי הדם?
הנה כמה סוגי מזונות המסייעים לשמירה על בריאות הלב וכלי הדם:
דג סלמון העשיר באומגה 3 עשוי להפחית בצורה משמעותית את הסיכוי ללקות בהתקף לב.
אגוזי מלך
שקדים
אגוזי מקדמיה
אבוקדו - מסייע להעלות את רמות הכולסטרול "הטוב" והנו חלק מהשומנים הנחשבים בריאים.
שמן זית
שיבולת שועל
שעועית
חומוס
חמוציות
אוכמניות
תותים
בננות
תרד
זרעי פשתן
סויה ממקורות טבעיים (כמו טופו ואדממה לדוגמה)
מזונות עשירים באשלגן כמו עגבנייה, מלפפון, כרובית, ברוקולי, פלפל אדום וסלרי
מיצי פרי וירק (כמו רימונים, אשכוליות)
מיץ עשב חיטה
חליטת עלי זית
הנה כמה סוגי מזונות המסייעים לשמירה על בריאות הלב וכלי הדם:
דג סלמון העשיר באומגה 3 עשוי להפחית בצורה משמעותית את הסיכוי ללקות בהתקף לב.
אגוזי מלך
שקדים
אגוזי מקדמיה
אבוקדו - מסייע להעלות את רמות הכולסטרול "הטוב" והנו חלק מהשומנים הנחשבים בריאים.
שמן זית
שיבולת שועל
שעועית
חומוס
חמוציות
אוכמניות
תותים
בננות
תרד
זרעי פשתן
סויה ממקורות טבעיים (כמו טופו ואדממה לדוגמה)
מזונות עשירים באשלגן כמו עגבנייה, מלפפון, כרובית, ברוקולי, פלפל אדום וסלרי
מיצי פרי וירק (כמו רימונים, אשכוליות)
מיץ עשב חיטה
חליטת עלי זית
יש מתכון ללחם ללא סוכר וללא גלוטן?
הנה מתכון להכנת לחם ללא סוכר וללא גלוטן:
המצרכים:
========
1.5 כוסות קמח תפוחי אדמה
1 כוס קמח חומוס (או קמח תירס דק, לא קורנפלור)
1 כוס קמח אורז
1/2 כוס קמח טפיוקה
2 כפיות אבקת אפיה
1 כפית מלח
2 כפיות קסנטן גאם
11/4 כפיות אבקת סודה לשתייה
3 כפות שמן זית
2 כוסות מים
1.5 כפות אגבה
2 כפות חומץ תפוחים
מים - לתוספת במקרה הצורך
6 כפות שומשום או פרג
אופן ההכנה:
===========
1. לחמם את התנור ל-220 מעלות.
2. לסנן לתוך קערה עמוקה את כל הקמחים, להוסיף אבקת אפיה, מלח, קסנסן גאם וסודה לשתייה ולערבב טוב.
3. לערבב בקערה נפרדת מים, שמן זית, חומת תפוחים ואגבה.
4. להוסיף את החומרים הנוזליים ליבשים ולערבב במהירות עד לקבלת בצק איחד וחלק (ניתן לעשות פעולה זו גם במיקסר).
5. אם יש צורך הוסיפו מים.
6. לקפל לתוך הבצק 3-5 כפיות שומשום וצקו את הבצק לתבנית אינגליש קייק משומנת. רססו את הבצק במעט שמן ופזרו מעליו את שארית השומשום.
7. הניחו נייר אלומיניום מעל הלחם, הכניסו לתנור ואפו כ-60 דקות. הסירו את נייר האלומיניום ואפו כ-10 דקות נוספות עד שהלחם מזהיב וקיסם שננעץ בו יוצא נקי.
8. לקרר ולפרוס.
בתיאבון!
הנה מתכון להכנת לחם ללא סוכר וללא גלוטן:
המצרכים:
========
1.5 כוסות קמח תפוחי אדמה
1 כוס קמח חומוס (או קמח תירס דק, לא קורנפלור)
1 כוס קמח אורז
1/2 כוס קמח טפיוקה
2 כפיות אבקת אפיה
1 כפית מלח
2 כפיות קסנטן גאם
11/4 כפיות אבקת סודה לשתייה
3 כפות שמן זית
2 כוסות מים
1.5 כפות אגבה
2 כפות חומץ תפוחים
מים - לתוספת במקרה הצורך
6 כפות שומשום או פרג
אופן ההכנה:
===========
1. לחמם את התנור ל-220 מעלות.
2. לסנן לתוך קערה עמוקה את כל הקמחים, להוסיף אבקת אפיה, מלח, קסנסן גאם וסודה לשתייה ולערבב טוב.
3. לערבב בקערה נפרדת מים, שמן זית, חומת תפוחים ואגבה.
4. להוסיף את החומרים הנוזליים ליבשים ולערבב במהירות עד לקבלת בצק איחד וחלק (ניתן לעשות פעולה זו גם במיקסר).
5. אם יש צורך הוסיפו מים.
6. לקפל לתוך הבצק 3-5 כפיות שומשום וצקו את הבצק לתבנית אינגליש קייק משומנת. רססו את הבצק במעט שמן ופזרו מעליו את שארית השומשום.
7. הניחו נייר אלומיניום מעל הלחם, הכניסו לתנור ואפו כ-60 דקות. הסירו את נייר האלומיניום ואפו כ-10 דקות נוספות עד שהלחם מזהיב וקיסם שננעץ בו יוצא נקי.
8. לקרר ולפרוס.
בתיאבון!
